Élje túl az Indexszel a kánikulát!

2013.07.28. 17:49

Az év legdurvább hőhulláma kezdődött el, és tart még napokig, a hőmérséklet a hat évvel ezelőtti abszolút rekord közelében fog járni. Kövesse nálunk a hőség fejleményeit, és ha van kedve, segítsen nekünk információkkal, fényképekkel. Az Index ügyeletlistájára várunk bármilyen beszámolót, érdekességet a nyár poklából, bármi jöhet a brutális Celsiusoktól az unortodox hűtési módszereken és a klímák miatti áramszüneteken át a melegben szenvedő háziállatokig. Éljük túl együtt a kánikulát!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Munkatársunk írja: „A k*******t MÁV a 16:46-kor induló IC-re első osztályú vagonnak egy klasszikus, fülkés szart állított be, légkondi nulla. Kint 36 fok, mégis mi a f*****ért fizetem ki az IC felárat és az első osztályú emelt díjat? A k***a anyját a f*****ó MÁV-nak.” A Debrecen-Budapest viszonylatról van amúgy szó.

    Próbáljuk megtudni a MÁV-tól, hogy vicc ez, vagy komoly, addig tippeljék meg, melyik kultrovatos kollégánk volt az informátor.

  • Újabb bájos filmhíradó a MaNDA archívumából: a közlekedési rendőrök a nyári kánikulában "trópusi fehér ruhában és sisakban" irányítják a forgalmat Budapesten, 1935-ben.

  • cikkünk a témában:

    Jövő héten sem lesz hó

    Legalábbis ha hinni lehet a meteorológusoknak, akik szerint ugyan kedden 29 fok lesz csak, az összes többi nap ugyanolyan perzselő forróság várható, mint ma. Vagy még olyanabb: hétfőn 41 fok is lehet.

  • Mivel éjjel sem nagyon lesz hidegebb, mint 22-26 fok, elég valószínű, hogy amúgy is csak álmatlanul forgolódna, egyszerűbb, ha éjjel 2 óra 38-kor kimegy a szabad ég alá, és elkezd nyugat-északnyugat felé nézni. Ott jelenik majd meg, fényes csillagként a Nemzetközi Űrállomás, és négy percen keresztül tart majd, míg középmagasan repülve eltűnik a kelet-északkeleti látóhatár környékén.

  • Ezt se szerettük, de ez a meleg kegyetlen - írja Zoltán, és mennyire igaza van.

  • Sonia küldte a lenti fotót a következő kommentárral:

    Egy aktuális kép Porto mellől. Itt a hőségnek nyoma sincs, de még a nyárnak sem. 21 fok, a tenger 19 fokos (1,5-2 méteres hullámokkal), sárga riasztás az erős szél és az esetleges zivatarok miatt. Zivatar nem volt, erős zápor viszont már több is. Kint fázunk.

    olvaso.png
    Fotó: Olvasónk
  • Józsefnél, aki fotót küldött a hőmérőjéről. A lakásban azért elviselhetőbb, ahogy látjuk.

    IMG 20130728 143431
    Fotó: Olvasónk
  • Radnóti Miklós: Július

    Düh csikarja fenn a felhőt,
    fintorog.
    Nedves hajjal futkároznak
    meztélábas záporok.
    Elfáradnak, földbe búnak,
    este lett.
    Tisztatestű hőség ül a
    fényesarcú fák felett.

    Milyen záporok, kedves Miklós? Milyen felhő?!?

  • Izsákon 39,5, Bácsbordódon 39,4 fok is volt, ha hinni lehet az Időkép realtime-nak.

  • Dani nevű olvasónk küldte a fotókat: napkollektorral melegítik a vizet családiházukban. Azt írja, az elmúlt egy hónapban nagyjából száz forintot fizettek a gázért: „Április végétől összesen 1600 forintba került a gáz a családi házban, ami hetede a napkollektorok előtti időben megszokottnak. Ez az igazi rezsicsökkentés, a kis hőmérő mutatja, hogy épp körülbelül 64 fokos víz van a tartályban, zuhanyzáshoz még sok is.”

    nap
  • Az eső és a tízfokos lehűlés hét éve nem mért hőséghullámnak vetett véget. Júliusban 19 egymást követő napon haladta meg a napi csúcshőmérséklet a 28 fokot a szigetországban. Most vasárnapra virradó éjjel egy olyan esőzóna haladt el az ország felett, hogy 29 helyre adtak ki árvízveszélyre figyelmeztető riasztást. Az országban egyébként néhány hete még tél volt: május közepén még szélviharok és havazás volt sok helyen.

  • Egy levendula Óbudán.

    mg 6236
  • Az Időkép friss hírei szerint már 39 Celsius-fokot mutat az izsáki hőmérő.

  • Nash fedőnevű olvasónk egy vonatkupéban aszalódik, aminél nagyobb szívást nem nagyon tudunk elképzelni az év legmelegebb napján.

    Üdvözlet a Zágráb-Budapest vonatról, aminek menetideje (legkevesebb) 6,5 óra. Légkondira nem is számítottam, de a - a korabban Ljubjanábol indult -  étkezőkocsiban már órák óta semmi innivaló - kivéve sört... Szerencsére édesanyám hamarosan felad a Balatonnál egy palack vizet.

    Ám Nash megtört, öt perc múlva újabb üzenetet írt:

    Ps. I wish I was a dromedar. (Kénytelen voltam inni egy sört:)

  • Örökítsük meg, ahogy a hőmérőnk Győrnél többet mutat a korábbi melegrekordnál.

    clap.png
  • Leleményes olvasónk, Domokos írja Békésszentandrásról:

    Hipp-hopp öszepattintott spontán gát. Muszáj volt a vízbe menekülni a hőség elől, de nem akartunk a békalencsében pancsikolni.

  • Félelmetes izgalmak a Celsius-versenyben: az Időkép friss hírei szerint Tiszakécskén már 38,8 fok van. A napi melegrekordot (ami kerek 38 fok volt) is itt mérték 1983-ban. Ennyi mérőállomás együtt már csak nem mutat rossz értéket, szóval szinte biztos, hogy megdőlt ma a melegrekord, inkább csak az a kérdés, hogy pontosan hol és mennyivel.

  • Az OMSZ szerint így alakul ma Magyarország vizeinek hőmérséklete:

    Balaton: 26 C°
    Velencei-tó: 27 C°
    Fertő-tó: 28 C°
    Tisza-tó: 25 C°
    Keleti-főcsatorna: 25 C°
    Szelidi-tó: 26 C°

    Duna: 22-24 C° (Budapestnél 24)
    Tisza: 23-26 C° (Szolnoknál 25)
    Rába: 19-26 C°

  • Délután egy óra körül mérték a 38,6 fokot, ami megdönti a mára érvényes melegrekordot, az 1983-as 38 fokot. Az időkép szerint azonban nem hivatalos a rekord, elképzelhető, hogy a mérőt nem helyezték el tökéletesen. Hivatalosnak akkor számít majd annak, ha az Országos Meteorológiai Intézet is megerősíti a saját méréseivel.

  • Az Időkép főoldalán a friss hírek között hozza, hogy Izsáknál 38,7 Celsius-fokot jelez a mérőállomás.

  • Az Időkép hőtérképe most még brutálisabb, mint tegnap volt, Győrnél 39 közelében a hőmérséklet. (38,6 Celsius-fok egész pontosan). Ha ez igaz, az új országos rekord a mai napra.

    hokep.png
    Fotó: idokep.hu
  • Kollégánk, a szerencsés Feri jelenti:

    A gyenesdiási strand előtt ekkora a sor, de fél óra alatt bejutottunk.

  • Hűsítő permettel védik az állatokat a veszprémi Kittenberger Kálmán Állatkertben. A nagy melegben változtatnak az állatok étrendjén, csökkentik a zsírtartalmát: kevesebb hús, több zöldség és gyümölcs szerepel benne. Egész nap elegendő mennyiségű, tiszta ivóvízről, árnyékos pihenőhelyről gondoskodnak. Naponta többször hűsítő permettel frissítik az állatokat. Ennek különösen a pandák és a medvék örülnek, de az ecsetfülű disznók és a dromedár is szívesen fürdik az összegyűjtött vízben - mondta Török László, igazgató. A csimpánzok fagyit kaptak, és még az afrikai hőséghez szokott zsiráfokat is beengedik a zsiráfházba. (MTI)

  • Olvasónk, Gergely küldte a képet ezzel a kommentárral:

    A kép egy hónapja készült a Dolomitokban. Akkor a 35 fokos hőség után jólesett kimenni a 20 fokba. Ott másnap jött a hidegfront, lement 0 fokra a hőmérsékletre és pár centi hó is esett, kellemes visszagondolni.

    bicaj
    Fotó: Olvasónk, Rácz Gergely
  • cikkünk a témában:

    Van, aki 121 Celsius-fokot is kibír

    Igaz, nem emlős, hanem mikroba, de ettől még ő a leginkább hőtűrő ismert élőlény. További hőségtűrő állatokért kattintson a linkre.

  • Július 29-én 24 óráig tart a III. fokú hőségriasztás, addig ingyenesen nyitva a szentendreieknek a pap-szigeti strand - jelentette be a város polgármestere, Dietz Ferenc a Facebookon. A strand megnyitását a - az ivóvíz kút védelme érdekében - hatóságok idén nem engedélyezték. A hőségriadóra tekintettel Mészáros Jánossal (a strand tulajdonosával) és dr. Molnár Ildikó főjegyzővel egyetértésben a lakosság egészségének védelme érdekében a rendkívüli helyzet fennállásáig a medencéket feltöltjük, és ingyenesen Szentendre polgárainak megnyitjuk - írta.

    2010-ben a helyszínen jártunk annak apropóján, hogy termálvizet találtak a városban. A tulajdonos így jellemezte a strandot: “Nagyon retró. Régen a proletárokat szolgálta ki ez a strand, most már mások az igények, nem sokan járnak ide”. A kemping a Duna-parton van, nagyon gyakran víz alá kerül, idén sem volt másként.

  • Aki a képernyő előtt tölti az év legmelegebb napjait, hűsölhet a Fővárosi Állatkert webkamerái segítségével: frissítőleg hathat például a Sarkvidéki panoráma fantázianevű (más néven Fóka-móka csobbanás), vagy a borjúfókák medencéje élőben. Ha a többi állatra kíváncsi, itt a webkamerák listája.

  • Ma ugyanis a 'Mozdulj rá! 2x3' óbudai rendezvénysorozat egyik rendezvénye, az Óbudai Nyugdíjas Sportnap van a strand területén, amin csak III. kerületi lakosok vehetnek részt: a strandra csak III. kerületi lakcímkártyával lehet bemenni. Az információt Ted nevű olvasónk küldte, aki minden pestinek, biatorbágyinak, újbudainak azt ajánlja, menjenek Pünkösdfürdőre, ha nem akarnak megfőni.

  • cikkünk a témában:

    Hőségben könnyebben elszakad a cérna

    A horgászok és fürdőzők imént említett konfliktusáról eszünkbe jutott nemrég írt cikkünk arról, hogy hőségben agresszívebbek az emberek. Ehhez a kialvatlanság is hozzájárulhat azoknál, akik olyan lakásban laknak, ahol éjszaka is meleg van.

  • cikkünk a témában: HH

    Csúzlival akarták elkergetni a fürdőzőket

    Tatabányán pofonok is elcsattantak, ennek is a forróság az oka.