Élje túl az Indexszel a kánikulát!

2013.07.29. 15:31

Az év legdurvább hőhulláma kezdődött el, és tart még napokig, a hőmérséklet a hat évvel ezelőtti abszolút rekord közelében fog járni. Kövesse nálunk a hőség fejleményeit, és ha van kedve, segítsen nekünk információkkal, fényképekkel. Az Index ügyeletlistájára várunk bármilyen beszámolót, érdekességet a nyár poklából, bármi jöhet a brutális Celsiusoktól az unortodox hűtési módszereken és a klímák miatti áramszüneteken át a melegben szenvedő háziállatokig. Éljük túl együtt a kánikulát!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szerkesztőségben is kezdünk megsülni, nem emlékszem ilyen napra, amióta itt dolgozunk. A tőlem egy méterre levő légkondi általában hideget fúj a vesémre - ezért letekerem, aztán a kultrovat idejön, feltekeri, én vissza, régi sport ez -, most langyosan pöfékel, nem bírja a negyven fokot. És a terem összes légkondija ilyen hatásfokkal üzemel. A kultrovat kezd egyenletesen átfőni, videós Petinek én előbb Szaddám helyett Haszánt mondtam (aki nem diktátor, hanem egy volt kolléga), a velvetes csajok csendesebbek, mint máskor.

  • Kigyulladt és nagy területen lángol a száraz fű és a bozótos hétfőn délután, Gyöngyös határában. Az oltást a környékbeli önkéntes tűzoltók kezdték meg. Senki sem sérült meg.

  • Viharban akarták átúszni a Velencei-tavat

    Végül a vízimentők mentették ki őket, miután fáradtan és a másodfokú viharjelzés ellenére vágtak útnak.

  • A nagy meleg miatt csökkentették a vonatok sebességét a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon Soroksár és Kunszentmiklós-Tass között 50 kilométer/órára, valamint Kunszentmiklós-Tass és Soltvadkert között 60 kilométer/órára. A Budapest-Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza vonalon pedig Hatvan és Mezőzombor között kellett csökkenteni a vonatok sebességét 80 kilométer/órára.

    A sebességcsökkentés mindkét vonalon este 7 óráig tart, addig az utasok 10-20 perces késésekre számíthatnak.

  • mindenki a medencében

  • Minél hamarabb végzünk, annál jobb, mondta egy nyolc év körüli, vonszolódó kislány az apjának a tevék előtt. A prérikutyáknak bezzeg még étvágyuk is van.

    d2ac8a9ef84311e2904822000a1fc3ed 7
    Fotó: Szabó Péter / Index
  • odavonzotta a vízspriccelő. A kenguruk egyébként a kezük nyalogatásával hűsölnek.

    df7f943ef84611e29b1a22000a1fb711 7
    Fotó: Szabó Péter / Index
  • Az Időkép előrejelzése szerint komoly lehűlés, komoly csapadék egyelőre nem látható.

    Kedden h ajnalban, reggel még többfelé, délután már csak északkeleten lehet zápor, zivatar. Estig erős, viharos lesz a szél, mellyel frissebb levegő érkezik az országba. 26 és 32 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

    Szerdától legalább jövő hét hétfőig napos, száraz, meleg időjárásra számíthatunk. A hőmérséklet újra emelkedik: 29 és 35 fok között alakulhat délutánonként.

  • A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 13 strandján és fürdőjében összesen 43 ezren jártak a hétvégén, ami jó forgalomnak számít, de nem rekord.

    A hagyományokhoz híven a Palatinuson voltak a legtöbben, a BGyH azonban pontos adatot eddig csak a Dagály hétvégi látogatószámáról adott: szombaton nagyjából 4 500-an, vasárnap pedig ötezren pihentek a második legnépszerűbb fővárosi strandon.

  • Így kell jégből menteni

    Egy archív filmhíradós felvétel azt mutatja meg, amint Stockholmban hétezer néző előtt, kemény hidegben bemutatták, hogyan kell a jeges vízbe esetteket a síkos partra kimenteni.

    Jégből-mentés
  • A hétvégi riasztások száma 5-10 százalékkal magasabb volt az átlagnál, de nem érte el a hétköznapi átlagot – mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

    A délután és a következő napok azonban még tartogathatnak meglepetést: a forró délutáni órák után érkező hidegfronttal nőhet az epilepsziás rohamok, de a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt az egyéb rosszullétek száma is.

  • Az Időkép szerint Stuttgart környékén ekkora jéggel tombol a hidegfront. Ez hozza meg hozzánk is a lehűlést éjszakára.

    hamburg jeg
    Fotó: Fotó: DPA
  • és a vízben hűsöl. Számoltam, másfél percet bír levegővétel nélkül a víz alatt.

    bd43e8b2f84511e29c8b22000a9f18f4 7
    Fotó: Szabó Péter / Index
  • Melinda nevű olvasónk küldött egy fotót a macskájáról, aki mint látható kifeküdt a melegtől. Azt írja Melinda: „Ilyen pózban még nem láttam soha. Nem beállított fénykép :)”

  • Kimentünk a Budapesti Állatkertbe, hogy megnézzük hogyan viselik a hőséget azok az állatok, akiknek természetes élőhelyükön sem ritka a hasonló forróság. Mikor ideértünk a tevékhez hat tevéből csak egy feküdt. Nem telt el öt perc és még kettő feladta, lefeküdt.

    X 39e25522f84411e2b98522000a9e063b 7
    Fotó: Szabó Péter / Index
  • Több mint 110 helyen dőlt meg vasárnap a helyi hőségrekord Csehországban, de a valaha mért legmagasabb értéket - 40,4 Celsius-fok - sehol nem érte el a levegő hőmérséklete, írja a hirado.hu.

    Prága központjában délután 38 fokot mértek, de a legmelegebb - 38,7 Celsius-fok - az északnyugat-csehországi Doksanyban volt. A prágai mentőszolgálat szerint a nagy hőség miatt több mint 150 esetben volt szükség mentősök beavatkozására.

  • Az Időkép szerint ez már csak ez már csak 5 tizeddel marad el az 1905-ös orosházi rekordtól, mely 38,9 fok volt. Hajrá Baja, meglesz a rekord!

  • Az Időkép szerint ezzel megdőlt a napi országos rekord, ami 38,9 fok volt Orosházán 1905-ben. Várhatóan délután 4 és fél 5 között lesz a legmelegebb országszerte, ezalatt még körülbelül 3 fokkal fog emelkedni a hőmérséklet.

  • Na, vajon miért kerültek bajba a devizahitelesek? Esetleg nem jól mérték fel az anyagi lehetőségeiket? Nem. Nem számoltak az árfolyamváltozás kockázataival? Dehogy. El se olvasták a szerződések apróbetűs, a figyelmet a devizahitel kockázataira felhívó szövegeket? Francokat. A pénzügyi kormányzatok nem kényszerítették rá szigorú szabályozással a bankokat a felelős hitelezésre, és hogy ne éljenek vissza az erőfölényükkel? Lófaszt.

    A választ a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella adta meg hétfőI sajtótájékoztatóján. A BALOLDALI KORMÁNYOK KÉNYSZERÍTETTÉK a magyar családokat, hogy devizahiteleket vegyenek fel. "Gyakorlatilag belecsalták őket ebbe a konstrukcióba" – jelentette ki Selmeczi Gabriella. A sajtótájékoztató egyébként Balatonfüreden volt. (MTI)

  • Elkezdték a rendőrségi hírek címét is az időjáráshoz alakítani. Eddigi kedvencek: "A hőség sem tartotta vissza a határsértőket" és a "Húsra éhezett, vitte fagyottan is".

  • Jól hangzik, mintha tökéletesen kezelnék a hőséget azzal a fagyival, de a képek alapján este is forró a hangulat. (via)

  • Elérték a turisták körében népszerű üdülőhely, a Szamet-szigeten lévő Prao-öböl strandjait az olajfoltok, melyek egy szivárgó vezetékből származnak. A thaiföldi állami olajtársaság tulajdonában lévő vezetékből még szombat reggel szivárgott ki mintegy 50 tonna kőolaj. A környéket katasztrófaövezetté minősítették, és a hatóságok mindent megtesznek a fehérhomokos partok megtisztításáért és hogy a szennyezés ne terjedjen tovább.

  • Magyarország – nem a mostani, hanem a bécsi döntésekkel visszanagyított Magyarország – határain belül már harcok dúltak, Budapest azonban még élvezte a békét. 1944 augusztusában, akkoriban, amikor megindult a dél-erdélyi hadművelet, egy kánikulai napon tízezrek keresték fel a fővárosi fürdőket.

  • Az Index sportrovatának népszerű vezetője épp most tért vissza a légkondicionált irodaépület második emeletéről, de (állítólag) 11 körül odakint is járt. Mély meggyőződéssel állítja, hogy nincs is kánikula.

  • Kigyulladt egy bozótos terület az M43-as autópálya mellett, Szegednél. Az oltást megkezdték a tűzoltók, de a szél a füstöt a sztráda felé fújja. A rossz látási viszonyok miatt érdemes elkerülni az érintett útszakaszt. (HavariaPress)

  • Még szombaton hajnalban történt, de csak most számolt be róla az ittvagyunk.hu: egy elhaladó autóból Lelki társ feliratú kóláspalackot vágtak egy fiatal lány fejéhez a ferencvárosi Gubacsi úton. Bár valószínűleg buli utáni huligánkodásról van szó, nem zárható ki teljesen a filantróp szándék olvasat, mely szerint az autóban ülök csak a gyaloglók folyadékpótlásáról akartak gondoskodni. A cukros üdítők nem ideális italok a kánikulában, dobálni pedig veszélyes: ha másokért aggódik, inkább álljon meg, és adja az italt a szomjazók kezébe.

  • Olvasónk jelentette, hogy táblakihelyezés miatt áll a forgalom az M7-esen. „Hatalmas, kb. 10 kilométeres torlódás alakult ki mindkét irányba. Kint van 3 nagyon nagy munkagép és két sisakos úr meredten nézi a sövényt, miközben minden a Forma1 közönsége elindult haza és iszonyatos a hőség. Kérem, tájékoztassák az ott veszteglőket, hogy értelmetlenül senyvednek a dugóban!” – írja Dávid. Az állami autópályakezelő honlapja munkavégzésről számol be: kaszálnak a 31. kilométernél, ezért lezárták a belső sávot. Közben az M1-esen egy kigyulladt lakókocsi miatt áll a forgalom a 148. km-nél Budapest felé.

  • Jelentős javulás következett be hétfőre virradóra a görögországi Rodosz és Kréta szigetén pusztító erdőtüzek csillapításában.

    A Rodosz déli részét emésztő tűzvész „lecsengőben van” – mondta el a görög rádióban Sztahtisz Kuszurnasz, a sziget polgármestere. Jelenleg a térségben szélcsend honol, a hatóságok azt remélik, hogy hétfő délre a tüzet nagyrészt sikerül eloltani.

    Hétfő kora reggel óta újra bevetettek egy helikoptert és repülőgépeket az oltási munkálatok támogatására. A tűz által elpusztított erdőterület nagyságát mintegy 4 ezer hektárra becsülik. A polgármester kizárta a szándékos gyújtogatás lehetőségét.


    Kréta déli részén, ahol az erős szelek vasárnap este újra meg újra felszították a lángokat, időközben szintén sikerült ellenőrzés alá vonni a helyzetet. Krétán a tűz elsősorban a bozótos területeken és a mezőgazdasági művelés alatt álló földeken okozott károkat. (MTI)

  • Tenczer kolléga ebben a pillanatban sokkolt azzal, hogy hálózsákért és melegcuccért indul, mert a jövő héten a videórovattal Lappföldre utazik egy ötnapos, több mint 100 km-es teljesítménytúrára a Sarkkörön túl. Mind mondja, a fehér éjszakák ellenére akár 0 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Most mindenki rettentően sajnálja.