Élje túl az Indexszel a kánikulát!

2013.07.27. 15:21

Az év legdurvább hőhulláma kezdődött el, és tart még napokig, a hőmérséklet a hat évvel ezelőtti abszolút rekord közelében fog járni. Kövesse nálunk a hőség fejleményeit, és ha van kedve, segítsen nekünk információkkal, fényképekkel. Az Index ügyeletlistájára várunk bármilyen beszámolót, érdekességet a nyár poklából, bármi jöhet a brutális Celsiusoktól az unortodox hűtési módszereken és a klímák miatti áramszüneteken át a melegben szenvedő háziállatokig. Éljük túl együtt a kánikulát!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tamástól kaptuk az infót, és egy emberként borzadtunk el: jelenleg is zajlik a nagyatádi Ironman-verseny, ahol a résztvevők 3,8 kilométert úsznak, majd 180 kilométert kerékpároznak, végül levezetésképpen lefutnak egy maratont. Ebben a kánikulában.

  • De lélekben együtt vagyunk azokkal az olvasókkal, akik egy forró lakásban izzadnak, és még inkább azokkal, akiknek BKV-zniuk kell. Nekik ajánljuk a hagyományos szolár sapkát, például feltűnő piros színben. A beépített ventilátor áramellátást a fejtetőre szerelt napelem adja. Konzervatívabb vagy spórolósabb olvasóink feleennyiért már kézi ventilátort is kapnak, mondjuk kéket, lila propellerrel. Igaz, ha most rendelnek, sajnos már csak a következő kánikulára érkezik meg.

  • Akinek nincsen otthon légkondicionáló készüléke, az vegyen elő két műanyag lavórt, töltse meg mindkettőt félig vízzel és vigye a fotelje két oldalához. A víz a nagy felületével és tömegével természetes hőcserélőként működik. Bele is teheti a lábát az ember, ami szintén hűt. Minél nagyobb a vízfelület, annál több hőt von el a levegőtől – írta meg az energiatakarékos légkondi titkát Zoltán.

  • Egy olvasónk feltalálta a hordozható párakaput. A hőség ellen a legjobb egy háromszáz forintos kézi virágpermetező, amelynek szórófejét aeroszol állásba állítottuk. „Ez által milliónyi aeroszol a testre és közelébe kerülve hőt von el, biztosítva a testet a felhevüléstől" – írta Zoltán. Elindulás előtt érdemes egy magnézium pezsgőtablettát is elfogyasztani.

  • Gyurta Dani öccsét most nemcsak a Vb- és Eb bronzéremért lehet irigyelni, hanem mert éppen most mászott ki a vízből a barcelonai Port Vell kikötőben. Igaz, ő 25 kilométert úszott le előtte. 13. lett a nyíltvízi úszók világbajnokságának szombati versenynapján.

  • Az Amerikai Kémiai Társaság éves gyűlését tavaly kijelentette, hogy hőségben márpedig az uborkás szendvics a legjobb étel, mert az szabályozza leghatékonyabban a test hőmérsékletét. A brit tudósok legjobb eredményeit idéző állítás komolyan vehető része az uborka. A szakértők általábabn egyetértenek abban, hogy a nagy víztartalmú zöldségek és gyümölcsök jól jönnek a melegben, van aki egyenesen kellemesen meleg zöldséglevest ajánl a kánikulában. Az alkohol és a koffein fogyasztása viszont nem javasolt, mivel mindkettőnek vízhajtó hatású, így nagy melegben inkább árthat, mint használhat.

  • Még tüzet gyújtani is. Hiába van a nagy meleg és a szárazság miatt országos tűzgyújtási tilalom, most is bográcsozhat, grillezhet, és szalonnát is süthet saját kerítésén belül. Ennek egyetlen feltétele, hogy a bulizók kertje legalább 200 méterre legyen a legközelebbi erdőtől. A tüzet magára hagyni persze itt sem szabad, és ajánlott előre bekészíteni az oltáshoz szükséges eszközök, víz, homok, lapát mellett a hideg italokat is.

    Erdőterületeken és fásításokban, valamint az ezektől mért 200 méteres távolságon belül azonban tilos tüzet gyújtani. A szabálysértőket 5-150 ezer forintra büntethetik. A helyszíni bírság 5 és 50 ezer forint között alakulhat. A tűzvédelmi bírság összege 20-tól 60 ezer forintig terjedhet.

  • Befutott az első olvasói fotó, köszönjük Gergelynek. Még tegnap fotózta le, ahogy egy budapesti zebránál a munkások napernyő alól bonjták a bontanivalót.

    fuge
    Fotó: Olvasónk
  • A napszúrás tünetei fejfájás, szédülés, hányinger. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, akár 39-40°C fokig is emelkedhet – írja a webbeteg.hu. Fontos, hogy a beteg hűvös helyiségbe jusson, jól jön a tarkón a hideg  borogatás. Kis kortyokban igyon hűvös folyadékot, de ne alkoholtartalmú italt!

  • A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 27 fokos – közölte az OMSZ. Az igen meleg strandidőhöz néhol közepesen felhős ég társul. A légmozgás enyhe, de a helyenként kialakuló záporok mellett 30-40 fokos szél is támadhat.

  • Dél körül jöttem be ügyelni a Flórián téri szerkesztőségbe, kint 35 fokot mutatott a hőmérő. A légkondi ezt itt bent 25 fokra szelídíti, áldjuk érte Willis Carrier nevét (a modern légkondicionáló berendezés feltalálója).

  • Ez pedig már egy mai hőtérkép az Időképről. Úgy tűnik, nincs menekvés. Mi lesz itt még hétfőn?

    hoterkep2.png
    Fotó: idokep.hu
  • Így fest most az OMSZ vasárnapi előrejelzése:15 megyére harmadfokú hőségriasztást adtak ki, a maradén 4-ben másodfokú riasztás van (ez még változhat, reggel még csak 13 megye volt vörös a térképen). Másodfokú riasztást akkor adnak ki, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat, a harmadfokú 27 foktól jön.

    omszvasarnap.png
    Fotó: omsz..hu
  • Magyarországon bő százötven éve zajlanak komoly és rendszeres meteorológiai mérések, ezalatt az abszolút országos melegrekord 41,9 Celsius-fok volt 2007 július 20-án. Vagyis alig hat éve dőlt meg a rekord, akkoriban meg is emlékeztünk erről egy cikkel. Aznap egy sülysápi üzemet be is kellett zárni, mert már a reggeli műszak dolgozói közül is többen elájultak. A leghidegebb nap egyébként 1940. február 16-án volt Görömbölytapolcán, ahol -35 fokot mértek.

  • Egyenesen egy 1986-os Hahotából:

    – Melyik az a jármű, ami hőre megáll?

    – A lovaskocsi.

  • cikkünk a témában:

    Itt a hotvége

    Szombaton 32 és 36 Celsius-fok között várható a nappali csúcshőmérséklet, vasárnap is stabil 35 fok várható. Hétfőn aztán megjön a 40 fokos pokol, ahonnan csak kedden menekülünk. Szombat reggeli előrejelzés.

  • Szombaton a legmagasabb fokozatú hőségriasztás lesz nyolc megyében

    Szombatra nyolc megyére már a legmagasabb fokú, piros, további hétre és a fővárosra narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt.

  • Éjszaka a szabadban hűsölő méhek miatt függesztették fel a szúnyogirtást

  • Öt hektáron ég a tarló Bánd környékén; a tűzoltók 2-es, kiemelt fokozatban vonultak a tűzhöz. A lángok a bándi temető környékén csaptak fel több ponton; a tűzoltók öt autóval vonultak az oltáshoz, és a helyszínre érkezett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A tűz házakat egyelőre nem veszélyeztet. (MTI)

  • Hétfőn akár 41 fok is lehet

    Hétfői éjfélig marad a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó. Száraz napos idő várható, folyamatos hőmérséklet emelkedéssel hétfő délutánig. Vasárnapra 33-38, hétfőre pedig egyes helyeken akár 41 fok is lehet a csúcshőmérséklet. Ez leginkább a déli megyékre lesz jellemző.

  • Mivel az előrejelzések szerint hétfő délután a hőmérséklet megközelítheti a 40 fokot, Siófokon rendkívüli intézkedésekkel igyekeznek megóvni a városba érkező több turisták és a helyiek egészségét. A városháza dolgozói a rendkívüli meleg miatt szabadságot kaptak, a polgármester a város munkaadóit is arra kéri, hogy ha lehet, hétfőn engedjék szabadnapra a dolgozóikat.

    A Fő téri klimatizált könyvtárépületbe a hőség elől bárki bemenekülhet, és a siófoki rendőrkapitányság aulája is használható hűsölésre. A légkondicionált bankok és kereskedelmi üzletek vezetőit is arra kérték, hogy az ügyfeleken kívül másokat is engedjenek be. A strandolóknak azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között a magas UV-sugárzás miatt lehetőség szerint kerüljék a napozást. Nyílt vízre csak a jó úszók merészkedjenek - akkor is csak kísérővel -, ott ugyanis akár 15 fokkal is melegebb lehet, mint a parton árnyékban. (MTI)

  • Locsolják az elefántokat az állatkertben

    A nagy hőséget az elefántok is nehezen viselik. Hát még a jegesmedve.

  • Se klíma, se ablak a 86-os buszon

    Csütörtök reggel a 86-oson egy utasnak dzsungelkörülmények között kellett szenvednie. Beszámolója szerint csak a busz elején volt három ablak, amit ki lehetett nyitni, ezért a hátsó fertályban alig lehetett levegőt kapni. Az utas a vezetőt kérte, hogy kapcsolja be a klímát, mire azt az állítása szerint igen pokróc stílusban elővezetett választ kapta, hogy a BKV csak 10 órától rendelte el a klímát, és inkább nyissa ki az ablakokat.

  • Megnyílt a szabadstrand Alsó- és Felsőgödön, miután az utolsó engedélyek is beérkeztek. Az alsógödi Béke út, illetve a felsőgödi Duna út végén lévő strandokon a vízben bóják, a parton táblák jelzik a fürdésre igénybe vehető területet. A két partszakaszon mosdó, öltöző és elsősegélynyújtó pont áll a strandolók rendelkezésére. Jó minőségű a víz a gödi homokszigetnél is, ahol szintén lehet fürdeni a Dunában, bár ott nem áll rendelkezésre a strandokon megszokott infrastruktúra. (MTI)