Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről és a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágításáról döntött szerdai ülésén a kormány - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője. (MTI)

  • Már én is nagyon unom, de azért álljon még itt a Hír TV válasza a DK vádjaira, miszerint a csatorna tudott a 2006-os zavargásokról azok kitörése előtt:

    A Hír Televízió Zrt. visszautasítja Gyurcsány Ferenc vádjait, amelyek a DK elnökének közösségi oldalán jelentek meg. Gyurcsány Zentai Péternek, a Magyar Rádió volt berlini tudósítójának, a Klubrádióban tett kijelentésére hivatkozva, egyértelműen a HírTV-t megnevezve azt állítja, hogy a 2006-os zavargások előtt két nappal "szeptember 15-én pénteken egy(?) magyar hírtelevízió ajánlatot tett két brit hírcsatornának azzal, hogy a hétvégén "érdekes" dolgok fognak majd történni Pesten, és szívesen tudósítanának a brit tévék számára is." Ezzel szemben az igazság az, hogy a Hír Televízió sem az eseményeket megelőzően, sem azt követően nem tett ajánlatot egyetlen médiumnak sem a tudósításra. Hazugság az az állítás is, hogy a HírTV a két nappal későbbi eseményekkel kapcsolatos előzetes információ birtokában lett volna.

    Zentai Péter újságíró a HírTV Híradójának ma elismerte, hogy az általa közölt információkat nem ellenőrizte le, így azok igazságtartalmáról nincs meggyőződve. Televíziónk ma helyreigazítást kér a Klubrádiótól, egyidejűleg felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, hogy bejegyzését törölje közösségi oldaláról.

  • Az Együtt 2014 első tényleg vicces videója, melyen Bajnai Gordon Orbán Viktor 2008-as oroszfaló beszédére tátog, megihlette a politikai ellenfeleket is. Az elején elég bénán, a végére viszont egészen ügyesen összevágott videón Bajnai és Mesterházy az őszödi beszédre lipsyncel.

  • A Vasas-szurkolóként is közismert LMP-s Schiffer András nyilvános Facebook-bejegyzésében örült csapata győzelmének, melyet a Felcsút felett arattak. A meccsen ott volt maga Orbán Viktor is, akinek fia, Orbán Gáspár Schiffer hozzászólói szerint elég gyengén muzsikált a pályán.

    felcsut
  • És még mindig őszödözés! A DK vizsgálatra szólítja fel a Belügyminisztériumot, hogy kiderüljön, Orbán Viktor és fideszes vezetőtársai milyen konkrét feladatot és szerepet vállaltak a 2006. őszi zavargások előkészítésében. Vadai Ágnes szerint 2006 ősze nem spontán tömegtüntetés volt. Sajtótájékoztatóján arról beszélt, egy magyar hírtelevízió az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt két nappal ajánlatot tett két brit tévécsatornának arra, tudósít nekik a várható budapesti eseményekről. Zentai Péter újságíró információi alapján ezért feljelentést tesznek, vagy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, vagy az alkotmányos rend elleni szervezkedés, vagy terrorcselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. (MTI)

  • Még egy kis őszödözés! A debreceni polgármester kissé furcsán kezdett el viselkedni, össze-vissza mond mindent a szivárogtatásról. Bő fél éven belül háromszor beszélt a Fidesz érintettségéről, mindig mást állított. Legutóbb pár napon belül tagadta le saját kijelentéseit.

    2013 szeptembere: Kósa Lajos békaemberes-ürgebőrős történettel ironizál azon, hogy a Fidesznek köze volt az őszödi beszéd kiszivárogtatásához.

    2014. február 23.: Kósa elismeri az ATV-ben, hogy hallotta az őszödi beszédet annak nyilvánosságra kerülése előtt. Azt is elmondja, úgy gondolta, mindenképpen el kell juttatni a sajtónak ezt a felvételt.

    2014. február 24.: Másnap a Kossuth rádióban azt állította, nem azt mondta, hogy hallotta a felvételt, hanem hogy tudott róla, mert "ez a hír terjedt", számos ellenzéki politikushoz eljuttatták.

    Egy nappal korábban még arról mesél, egy ismerőse telefonon be is játszott neki részleteket a beszédből. Mindez videón:

  • Folytatódik az őszödözés. Schiffer András LMP-frakcióvezető tegnap az M1 Az Este című műsorában arról beszélt, pártja már 2009. december 23-án felszólította Bajnai Gordon akkori miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra az őszödi beszéddel foglalkozó jelentést. Bajnai ezt nem tette meg, pedig Schiffer szerint azzal

    Megúsztuk volna ezt a mostani cirkuszt.

  • A főnök akadályozhatja meg, hogy szavazz

    Ha ön jegyzőkönyvvezető lesz a választáson, készüljön fel rá, hogy a sárba tiporhatják a jogait! A választási eljárási törvény hibája miatt ugyanis a jegyzőkönyvvezetőnek beosztott közalkalmazottak közül nem mindenki szavazhat majd a választásokon. Az erről szóló cikkünk itt olvasható.

  • A Fidesz-KDNP EP-képviselője összekeverte a Schmuck Andor-féle Szociáldemokratákat az MSZDP-vel, amikor a Szépkorúak Társaságát is üzemeltető politikus pártját már el is kezdte temetni. Az MSZDP valóban nem áll jól, jelenleg négy jelöltjük ajánlásait adták le, Schmuck formációja viszont Szociáldemokraták néven fut a valasztas.hu adatbázisában és már le is adták 13 jelöltjük ajánlásait. Közülük a legismertebb a régi szolidaritásos Árok-Kónya duóból leigazolt Árok Kornél, akit Kaposváron indítanak.

    A Szocdemek bejegyzése körüli furcsaságokról itt írtunk.

  • A valasztas.hu szerint a fűlegalizációval kampányoló mikropárt (mely párttá alakulása előtt leginkább köztéri párnacsaták szervezésével foglalkozott) kedd délelőtt még egyetlen jelöltje ajánlásait sem adta le. Az országos listához ugyebár 27x500 érvényes ajánlást kellene leadni, legalább kilenc megyéből és Budapestről. Úgy tűnik, a buli véget ért.

  • Vagy éppen a valódi Együtt 2014, ahonnan nézzük. Ők azok, akik lenyúlták a Bajnai Gordonék által használt elnevezést és ezen a néven gyorsan bejegyeztették saját pártjukat, az Együtt 2014 Pártot. A formációt Schmuck Andor MSZDP-jének szóvivője, Bódás Bianka, valamint Hagyó Miklós volt parlamenti titkára és mellesleg a Naphegy utcai CuCu Bár egyik tulaja, Tiner György hozták létre. A valasztas.hu szerint már három egyéni jelöltet is bejelentettek, egyet-egyet Bács-Kiskun, BAZ és Somogy megyében. Ha neadjisten országos listájuk is lenne, pár ezer szavazót biztosan jól össze tudnának zavarni.

  • De egy átalakítás annyit ér, amennyit az emberek éreznek belőle – ezt mondta Navracsics Tibor az MTI szerint Szekszárdon, majd ünnepélyesen átadott egy kormányablakot. 

    Ha az emberek azt érzik, hogy egy sokkal áttekinthetőbb rendszerben kell boldogulniuk, az átalakítás sikeresnek mondható, a közigazgatási reform sorsát azonban ebben az értelemben még nem ítélhetjük meg

    – figyelmeztette a miniszterelnök-helyettes az olyan kekeckedőket, mint Joób Sanyi kollégánk.

  • Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke Az Összefogás valódi rezsicsökkentést valósít meg címmel sajtótájékoztatót tart.

    – a sajtótájékoztatóra már csak fél órát kell várnunk. Azért is érdekes lesz, mert egészen a baloldali szövetség megkötéséig a Demokratikus Koalíció volt az egyetlen ellenzéki párt, amelyik nem hebegett-habogott, ha a rezsicsökkentés került szóba, és nem is ígért rá, hanem egyszerűen kimondta róla, hogy populista hülyeség.

  • A valasztas.hu szerda 10 órás adatai szerint továbbra is csak három országos listát sikerült állítani: a Fidesz-KDNP és az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP közös listákat, valamint az Országos Lengyel Önkormányzat nemzetiségi listáját. 

    Országos listát az állíthat, aki legalább 9 megyében és Budapesten legalább 27 egyéni választókerületben indított jelöltet. Biztosan lesz országos listája a Jobbiknak és az LMP-nek, rajtuk kívül pedig több mikro-, biznisz- és kamupártnak is. De ezeket mindjárt össze is szedem.

  • Freund Tamás professzor úrnak és csapatának jó utazást kívánok a koponyák körül

    – fejezi be kissé bizarr módon Orbán Viktor a beszédét, Karinthy Frigyesnek a saját agydaganatáról és koponyaműtétéről írt regényére utalva.

  • Az én szakmámban a négy év az egy mágikus szám, az ember nem nyújtózkodhat tovább, mint a takarója ér

    – dob be egyszerre két közhelyet is a kissé fáradtnak tűnő miniszterelnök az agykutatóknak.

  • A politikai kommunikáció az önökhöz hasonló értelmiségieket taszítja

    – de így lehet egyszerűen elmagyarázni dolgokat, mondja Orbán Viktor az akadémikusokból, tudósokból álló közönségnek, majd azt fejtegeti, hogy a Magyarországot a saját lábára kell állítani-szlogen mit is akar jelenteni.

    Az agykutatás lehet egy olyan zászlóshajó, ahol ki tudjuk magunkat tüntetni

    – folytatja a miniszterelnök, aki szerint a gyógyszeriparnak majd jól jönnek ezek a kutatások és pénz is lesz belőle.

  • A szakmánknak van egy olyan vastörvénye, hogy nem látunk bele mások fejébe

    – próbál viccelődni Orbán Viktor a Nemzeti Agykutatási Program indító rendezvényén, hogy bezzeg az agykutatók.

  • A jelöltállítás félideje után az ismert választási szakértő Facebookon osztotta meg gondolatait az egész kampány egyik sötét lovának számító Schmuck Andor-féle Szocdemekről. Át is adom a szót dr. Surján Lászlónak:

    Szinte biztosra vettem, hogy a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Szépkorúak Társaságára támaszkodva kihasználja, hogy sokkal nagyobb körzetekben kevesebb támogatást kell elnyerni az induláshoz, jól áll majd ebben a versenyben. Tévedtem: eddig csak 3 jelöltet tudott bejelenteni. Persze, még van némi idő...

    Surján doktor első kommentelője rögtön meg is fogalmazza az új jelöltállítási szabályok lényegét:

    Pedig jó lenne, ha minél többen indulnának. Annyival is kevesebben szavaznának Gyurcsányékra.

  • Az agy- és elmebetegségek kutatásának támogatása halaszthatatan politikai feladat

    – mondja Freund Tamás neurobiológus, és bár még csak a kampány elején tartunk, teljes mértékben egyet tudok vele érteni. Freund szerint az agy- és elmebetegségek kutatásának fontosságát elsőként a (mostani) magyar kormány ismerte fel.

  • Kuncze Gábor, a DK által reaktivált volt SZDSZ-elnök, az Összefogás szigetszentmiklósi jelöltje legutóbbi fórumán az Orbán-kormány agymosásáról beszélt.

  • Már több mint húsz percet csúszott Orbán Viktor beszéde az MTA-n, most kezdődik. Az akadémikusok nyilván a miniszterelnök minden apró, elejtett célzására figyelni fognak, hiszen az MTA májusban választ új elnököt. Lovász László matematikus a legesélyesebb, de ringbe száll Maróth Miklós és Németh Tamás is. A három induló közül leginkább Maróthnak voltak közéleti állásfoglalási, tagja a Fideszt a megfelelő időben mindig megtámogató Professzorok Batthyány Körének is.

  • Hamarosan kezdődik Orbán Viktor beszéde az MTA-n, ahol a Nemzeti Agykutatási Program együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírására kerül sor. A miniszterelnök itt most nem tud átvágni ollóval semmit, de ebben az esetben talán jobb is. Bár az elnevezés kissé ijesztő, nem valamiféle kormányzati agyhullám-lehallgatási rendszer kiépítéséről, és nem is a Matolcsy György-féle ősmagyar agysebészeti sikerek felélesztéséről lesz szó: a Nemzeti Agykutatási Programban az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézete vesz részt. A projekt elég komoly, összesen 12 milliárd forintos büdzsével működik.

  • Burány Sándor, aki még kampány idején is imád mindenféle kontextus nélkül színes fényekben úszó képeket posztolni. Pár hónapja figyeltem fel rá, amikor egy szupernováról tett ki képet, ma reggel pedig az új-zélandi égbolttal folytatta.

  • Ez nagyon jó hír, mert az elmúlt bő egy évtizedben szinte minden fórumon szóba került a Vonal út. Most lett rá pénz.

  • Még mindig az őszödi beszéd a téma, de most Gyurcsány Ferencnél. A DK elnöke legújabb Facebook-posztjában mindenféle bizonyíték nélkül azt sugallja, hogy a 2006-os őszi zavargásokat előre tudta a Hír TV. "Két nappal korábban, szeptember 15-én pénteken egy (?) magyar hírtelevízió ajánlatot tett két brit hírcsatornának azzal, hogy a hétvégén "érdekes" dolgok fognak majd történni Pesten, és szívesen tudósítanának a brit tévék számára is" - írja Gyurcsány Zentai Péter újságíróra hivatkozva, akinek ezt állítólag egy brit újságíró mondta. Bár Gyurcsány nem nevezi meg a Hír TV-t, a poszthoz csatolt logó miatt elég hülyének kellene lenni ahhoz, hogy ne tudjuk, melyik csatornára gondol. 

  • A Magyar Csapatba egy tizenhárom éves pécsi kislány is kapott meghívólevelet. A Fidesz elnézést kért. (Bama.hu)

  • Már a tengeren túl is tudják, mi a jó - írta Orbán Viktor a Facebookon (vagy valaki, aki Orbán Facebook-oldalát kezeli) és ezúttal nem a rezsicsökkentésre utalt, hanem a magyar kajákra, amiről a Buzzfeed közölt egy összeállítást. Érdekes, de ehhez az FB-bejegyzéshez is sikerült olyan kommentet írnia valakinek, hogy "Hajrá Miniszterelnök Úr!"

  • A Fidesz szegedi elnöke szerint Botka László polgármester negyedszer ígérte meg a harmadik szegedi híd megépítését, ami már csak „komolytalan szólam”. 2000-ben és 2006-ban még a Fidesz is fontosnak tartotta a projektet. A harmadik Tisza-híd a Bécsi körutat kötné össze a Temesvári körúttal. (Délmagyarország)

  • Nyolcvanhat oldalas, óvatosan kattintson, mert pdf!