Parlamenti alelnök lett a volt szkinhed

2014.05.06. 09:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az országgyűlés létrehozza önmagát

    Délelőtt tíztől tartja alakuló ülését a parlament, amelyben már csak 199 képviselő kapott helyet. Az ülést Áder János köztársasági elnök nyitja meg, majd Orbán Viktort javasolja miniszterelnöknek. Az Országgyűlés vezetését korelnökként a fideszes Turi-Kovács Béla veheti át. A napirend elfogadása után Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be választási tapasztalatairól. A képviselők leteszik esküjüket. Megválasztják az országgyűlés elnökét, aki ismét Kövér László lesz.  Ezután az országyűlési alelnököket választják meg. A Fidesz Gulyás Gergelyt, Lezsák Sándort, Jakab Istvánt, a KDNP Latorcai Jánost, az MSZP Hiller Istvánt, a Jobbik pedig Sneider Tamást javasolja a posztra. Megválasztják az országgyűlés tíz jegyzőjét is, majd a házelnök javaslatára a háznagyot is. Az ülésen Orbán Viktor is beszédet mond, majd megalakulnak az országgyűlési bizottságok is. 

    • Az első szünetben végzik el a megválasztott képviselők mandátumigazolását. A képviselők ezután tehetik le esküjüket.
    • A második szünetben az Országgyűlés elnökének személyéről tartanak titkos szavazást.
    • A harmadik szünetben tartja alakuló ülését a házbizottság, ezután pedig bejelentik a kormány megbízatásának megszűnését. Az alaptörvény értelmében a parlament megalakulásával a kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát azonban nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.
  • Megérkezett a parlamentbe a Fidesz-KDNP krémje, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Rogán Antal, Kósa Lajos, hogy csak a legnagyobb neveket említsem. De itt van Fazekas Sándor is. 

    Orbán Viktor bevonul a Parlamentbe
  • Az új ülésterem: kényelmetlen munkahely, de több a hely

    A kisebb parlamenthez átalakították az üléstermet is. Több lett a hely, és szépen rendbe hozták a padokat, pulpitusokat, díszeket. Tesztünk szerint azonban a bivalybőr borítású ülőkéken székekben lehetetlen normális munkát végezni: aki írni szeretne, annak előre kell görnyednie, mint egy elsőosztályosnak, amikor írni tanul. Hátradőlve viszont olyan pozícióba kerül a honatya, amihez talán a karóba húzás áll a legközelebb.

    Az elnöki szék
    • Az új országyűlés legidősebb képviselője az 1935-ben született, fideszes Turi-Kovács Béla.
    • A legfiatalabb ebben a ciklusban is a jobbikos Dúró Dóra, aki 1987-es születésű.
  • Az előző, 2010-14-es ciklust a két új ellenzéki párt, a Jobbik és az LMP is rögtön parlamenti performansszal kezdte, ezek közül Vona Gábor gárdistamellényes eskütétele maradt emlékezetes. A ciklus során aztán az ostortól a hangosbeszélőn és a kisvonaton át egy rahedli molinóig rengeteg mindent becipeltek magukkal az ellenzékiek az ülésterembe, összeszámolni is nehéz, mennyi mindent. Ezt Kövér László jól meg is elégelte és elkezdte osztogatni a büntetéseket, de a Jobbikot és az LMP-t, na meg a belőlük kivált PM-et ez nem különösebben zavarta.

    Úgyhogy könnyen lehet, a Jobbik, az LMP, a DK, na és az Orbán-szobordöntést kitervelő Kónya Péterrel erősítő Együtt-PM ma sem fog beleférni a bőrébe.

  • Több olyan képviselő is leteszi ma az esküt, akik egy hónapon belül már tovább is állnak.

    • Fidesz: Tizenegy megyei kormánymegbízott is bekerült fideszes színekben a parlamentbe, ez a poszt azonban összeférhetetlen a képviselőséggel. Közülük ketten, Pesti Imre, Budapest főváros és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megye kormánymegbízottja mondhat le mandátumáról, ha Orbán Viktor úgy akarja.
    • Jobbik: Balczó Zoltán a Jobbik országos listájának második helyéről jutott be, de a párt EP-listáján is második, így biztosan kijut Brüsszelbe. Az ő helyére Suhajda Krisztián érkezhet, legalábbis ő a következő a listán.
    • Együtt-PM: Bajnai Gordon egy hónapja jelentette be, nem lesz képviselő. A mandátumát csak azért veszi át, hogy tovább tudja adni valakinek a pártjából. Az utód Szelényi Zsuzsa, esetleg Pápa Levente lehet. Bajnai azonban a lemondással megvárja május 25-ét.
    • DK: Molnár Csaba alelnök listáról jutott be a parlamentbe, de ő lehet pártja első brüsszeli kijutója is – Gyurcsány ugyanis csak szimbolikus listavezető a DK európai parlamenti listáján. Molnár mandátumát Varju László pártigazgató kaphatja.
  • A parlament előtti nagy teret lezárták, így most oda nem lehet bemenni senkinek. Arra, hogy ne is menjen be senki, civil ruhás emberek vigyáznak. A tér előtt, a villamos síneken már néhány tüntető is felbukkant. Ők a Gaudi-Nagy Tamás szervezte EU-ellenes demonstrációra érkezhettek. Köztük van Budaházy György is, de láttunk Magyar Gárda egyenruhába öltözött embert is. A parlamentbe regisztrált újságírók munkáját egyébként megnehezíti, hogy átalakították a Kossuth teret. Korábban a beléptető kapuknál egy számítógépbe pötyögve ellenőrizte az őr, hogy regisztrált-e előzetesen a vendég/újságíró, ma rádión keresztül intézik ezt, ami kisebb káoszhoz vezetett.

  • Gyurcsány Ferenc (DK) és Mesterházy Attila (MSZP) éppen megérkezik, amikor Vona Gábor (Jobbik) már rég interjút ad. 

  • De tényleg. Az ülésterem előtt zenészek bazseválnak a tisztelt képviselőknek.

  • A képviselőknek a 2012-ben hatályba lépett új alaptörvényre kell esküt tenniük, ami nem lesz egyszerű, hiszen az ellenzék különböző mértékben, de elutasítja az alkotmányt. Mesterházy Attila 2011-ben kijelentette, ők ugyan nem hajlandóak az új alaptörvényre felesküdni – hamar kiderült azonban, hiába lép hatályba a Fidesz alkotmánya, a már megválasztott képviselőknek nem kell arra újra felesküdniük. Most viszont igen. Mi várható?

    • a Fidesz-KDNP felesküdik a saját maga által elfogadott alaptörvényre, nyilván
    • az MSZP, úgy tudjuk, szintén felesküdik is nem készül semmilyen performansszal
    • az LMP is felesküdik, Schiffer András azonban egy kis módosítással mondja a szöveget
    • a DK is leteszi az esküt az alaptörvényre, ők azonban valamilyen módon azt rögtön zárójelbe is teszik
    • az Együtt-PM is esküt tesz, performanszról nem tudunk, de meglepődnénk, ha nem lenne
  • Reggel Istentisztelettel kezdtük a napot a frakcióval, utána átvonultunk a Batthyány-örökmécseshez, ahol egy szál virággal emlékeztünk Magyarország első szabadon választott miniszterelnökére, most pedig készülünk az alakuló ülésre.

    – írta a fideszes Kucsák László Facebookján. Ő egyébként a XVIII. kerületből jutott be egyéni képviselőként a parlamentbe, a Simon Gábor helyett indított Kunhalmi Ágnest legyőzve.

  • patk 500
    Fotó: valasztas.hu

    Az ülésrned másképpen alakul mint az ábrán. Az elnöki pulpitusról nézve az ülésterem jobboldalán a III-VI. szektorokban a Fidesz és a KDNP frakciói ülnek, mellettük az LMP, aztán a Jobbik és az MSZP. A független képviselők az ellenzéki frakciók által elfoglalt szektorok felső üléssorában ülnek majd.

  • Ami rögtön feltűnt, hogy jó sok fideszes képviselőnő fehér blézerben jelent meg, akárcsak az LMP-s Schmuck Erzsébet és Szél Bernadett. A szocialista Kunhalmi Ágnes piros felsőt húzott, ami meglepő választás tőle, hiszen általában a kéket vagy a feketét preferálja.

  • Orbán Viktor bevonul a Parlamentbe
  • A volt köztársasági elnök egy hölggyel beszélgetett az ülésterem előtt, amikor elsuhant mellette Németh Szilárd rezsiharcos. A háttérben Rogán Antal (háttal) telefonál, valószínűleg arról kérdezi a feleségét, hogy nőtt-e a lakásuk, mióta elment otthonról és ha igen, hány négyzetméterrel.

  • A nyakkendője viszont érdekes.

  • Minden képviselő felállt.

  • Bevonult az ülésterembe, és közben azt mondta az őt videózó újságíróknak, hogy

    Jó napot!

    Őrület, mi lesz itt ma még? 

  • Majd eléneklik a Himnuszt. Egész jól énekel a nagyrészt férfiakból álló parlament.

  • Ők döntöttek az Országgyűlés összetételéről és arról, kikre testálják az ország vezetését. A jogorvoslati eljárások lezárultak, megszületett a végeredmény, az Alkotmánybíróság döntött a választási rendszerről. Ezek után senki sem kérdőjelezheti meg a választások tisztaságát és a leendő kormány legitimitását.

  • Ahogy az már tudható volt.

  • Megtudtuk, mire készül Gyurcsány Ferenc és csapata. A probléma a következő: elutasítják a Fidesz által elfogadott alaptörvényt, arra viszont mégis esküt kell tenniük. Legalábbis ha képviselők akarnak lenni. Sőt, ezen túl az esküokmányt is alá kell írniuk.

    Ezt a dilemmát úgy próbálják meg áthidalni, hogy az esküjüket kiegészítik egy saját szöveggel. Ebben várhatóan kétségbe vonják az alaptörvény legitimitását, sőt, az esküokmányhoz is hozzácsatolják a kiegészítést.

  • A rendszerváltás utáni szabad választások között az április 6-i a 7. volt, mégis az első. Mert a külhoni magyarok is szavazhattak. Ebben az Országgyűlésben a nemzeti kisebbségek szószólói is helyet kaptak, és az új alaptörvény alapján jött létre. A választás üzenete világos volt. Lezártnak tekintik a múlt terméketlen vitáit. Arról, hogy köztársaság vagyunk-e, vagy jogszerű-e az alaptörvény. Nem vállalunk közösséget a múlt diktatórikus rendszerivel, sem a fasiszta, sem a kommunista rendszerrel. 

  • Nem lehetséges, hogy ebben az országban származása vallása, nemzetiségi hovatartozása miatt bárkit megbélyegezzenek, vagy azt gondolja, hogy mások fölött áll. Ebben a szellemben végezzék a képviselők a munkájukat.

  • Az LMP frakcióvezetője az Indexnek azt mondta, az ő esküje is rendhagyó lesz. A magát ateistának valló Schiffer azt nem egészíti ki a szokásos „Isten engem úgy segéljen!″ sorral.

  • Magyarország polgárai szabadságot és jólétet akartak a rendszerváltás idején. Abban bíztunk, hogy felzárkózhatunk Nyugat-Európához. E két reményünk nem egyformán vált valóra. Szabadságvágyunk követelményei teljesültek, a tisztes polgári lét feltételei nem mindenkinek adatnak meg. A jólét megteremtésében korántsem voltunk annyira sikeresek, mint a szabadság megteremtésében.

  • Az elmúlt 25 évben sok időt felemésztett a múltról szóló viták lezárása. A nemzet mostanra befejezettnek tekinti ezeket a vitákat. A szimbolikus ügyekben folytatott árnyékbokszolás sehova nem vezet. A magyar embereket az érdekli, miként tehetjük jobbá az életünket és a boldogulás feltételeit hazánk minden p

    olgárának.

  • A fenntartható fejlődés nemcsak egy jól hangzó szlogen, hanem eleven húsunkba vágó kérdés, amit minden döntés előtt érdemes bölcsen mérlegre tenni.