Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz rendszere bukásra van ítélve

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vágó Gábor: A Fidesz rendszere egy szűk kör egyéni érdekére, gyarapodására épül. Nem újabb párt kell, hanem alternatíva. A rendszerváltás a mindennapokkal kezdődik. Rendszerváltást minden nap.

  • Vágó Gábor harmincegy éves lesz január 10-én, közgazdász. Már nem először hangsúlyozza, hogy magyar állampolgárként szólal fel tüntetésen, de ő az LMP alapítójaként és parlamenti képviselőjeként lett ismert. 2013 februárjától szeptemberéig független képviselő volt, amikor az LMP parlamenti képviselőcsoportja feloszlott a házszabály szerint, ugyanis nyolc képviselő kivált a frakcióból és megalapította a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevű mozgalmat. Nagy dohányosnak tartja magát, erről és sok minden másról beszélt ebben az interjúban. (Wikipédia / Index)

  • Nahát, ilyen sem volt még. Az ATV mellé felzárkózott a Blikk.hu is, élőben adják Ustreamen keresztül a tüntetést. Ráadásul percről percre tudósítást is tolnak.

  • Úgy zuhog, mint az elején. Újra nyílnak az ernyők, a táblák egy része pedig visszakerül a szatyorba.

  • Kálmán László nyelvész szerint azt írja a sajtó, hogy a parlamenten kívüli ellenzéknek és a tüntetőknek nincs jövőképük. De vajon van-e a parlamentben ülő ellenzéknek jövőképe? És az se igaz, hogy nincs jövőkép. Eléggé világos, hogy mit akarnak azok, akiknek elegük van az őrületből. Decentralizálást, a gondoskodás csökkentését, teljes nyilvánosságot, a nyomor felszámolását, vagyis teljes szabadságot akarnak.

  • Figyelmesen hallgatta a beszédeket a tömeg, csak néha hördülnek fel, és talán az eddigieknél ritkább az Orbán takarodj! Az is változás a korábbi tüntetésekhez képest, hogy most kevesebb szó esik arról, hogy hogyan kéne elküldeni Orbánt.

    Inkább arról beszélnek a szónokok, hogy miképpen kéne új rendszert építeni. Ahogy Vágó Gábor is mondta, a rendszerváltás a mindennapokban kezdődik.

  • Várady Zsolt webfejlesztő, az iWiW alapítója. A közösségi oldal 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar oldal volt, de a Facebook terjedésével visszaesett, 2014. június 30-án kapcsolták le. Október 10-én kezdett kampányolni, amikor feljelentette az összes, a parlamentben 1990 óta megfordult tizenöt pártot, a rossz adórendszerért okolja a politikusokat. Először október 23-án szólalt fel a Blaha Lujza téri „Tedd magad szabaddá!” című demonstráción. Politikai aktivizálódása után a Hír tv beszámolt arról, hogy 2003-ban csekély mennyiségű kannabisz-származék birtoklásáért eljárást indított ellene a rendőrség. „Nevettem az egészen” – mondta november végén az Indexnek.

  • Kálmán László azt szeretné, ha az lenne az általános, hogy a polgárok önszerveződő csoportjai működtetnék az iskolákat, az egészségügyi piacon több szereplő versengene. Nem lehet egyenlőségjelet tenni a Fidesz és a rendszerváltás utáni kormányok közé.

  • Ötvenhét éves, a nyelvtudomány kandidátusa, tudományos főmunkatárs, egyetemi docens.  Szakterülete: formális szemantika, számítógépes nyelvészet, konstrukciós nyelvtan. Szakmai életrajza nagyon hosszú, akit érdekelnek a részletek, ide kattintson>>>

    A Wikipédia szócikke szerint angol, francia, spanyol, holland, német és orosz nyelven tud kommunikálni.

  • Madarász Csaba részvételi demokrácia szakértő a következő felszólaló, akinek a felesége aggódik, hogy a munkahelyén helytelenítik majd a szerepvállalását és kirúgják. Azért van itt, hogy a hibák közös kijavítására buzdítson.

  • Ő indította el Várady Zsolttal a MostMi nevű társadalmi kezdeményezést, a mai tüntetés egyik szervezője.

  • Madarász Csaba szerint vissza kell szereznünk megkopott önbizalmunkat. "Szeretnétek felszínre hozni a bennünk szunnyadó bölcsességet?" - kérdezte a hallgatóságtól, akik egy nem túl meggyőző igennel válaszoltak. Részvételre szükség van. A tanulás és a nyitottság mellett kell elköteleződni, megvalósítani valami igazán nagyszerűt.

    Egy olyan történetet, amit dédunokáink is büszkén emlegetnek sírunk felett arról, hogyan sikerült megjavítani az országot.

  • Takács Bori, a MostMi társadalmi kezdeményezés Várady Zsolt melletti másik elindítója az utolsó felszólaló. Szerint olyan állampolgárok a tüntetők, akik szerint Orbánnak és a rendszernek mennie kell. (Nagy ováció.) Új és jobb rendszer kell, amit ki kell találni.

  • Bevallom, eddig azt sem tudtam, hogy vannak a világon részvételi demokrácia szakértők, amit szerintem így kell helyesen írni: részvételidemokrácia-szakértő. Aki tud, segítsen nekem: hol találok információt Madarász Csabáról?

    UPDATE: Egy olvasó máris segített, az Üvegfalu.hu „az eDemokrácia Műhely Egyesület projektje az átlátható önkormányzatokért”. Madarász Csaba írja a bejegyzéseket.

    UPDATE2: Mindent tudok Madarász Csabáról! Köszönöm.

  • Takács Bori szerint 25 éve ez az ország köztársasággá kiáltotta ki magát, és most nem az. 1989 óriási lehetőség volt, de nem sikerült vele élni. ha sikerült volna, akkor nem lennének most itt. Mi történt az országgal, miért hagyták, hogy így legyen?

  • Takács Bori szerint a felháborító igazságtalanságok országában élünk. A rendszer hivatásos ellenzéke annyit volt képes elérni, hogy másodszor is kétharmaddal győzhetett a Fidesz. Hagyták, hogy magyar állampolgárok százezrei keressenek új hazát. 25 éve nincs politikai akarat az ügynökakták nyilvánosságra hozatalára, átlátható költségvetésre, az olajszőkítás feltárására, a pártfinanszírozás rendbetételére. A poltika nem lehet más, de a társadalo igen. Merjünk egymással beszélni, felemelt fejjel közlekedni, méltósággal nevelni a gyermekeinket.

  • Még nem ért véget a rendezvény, de már most sokan mennek elfelé. Többen azt mondták, hogy fáznak, más szerint nem olyan paprikás a hangulat, mint amire számított.

    A tömegben közben többen arról beszélnek, kérdezősködnek, hogy lesz-e vonulás a Kossuth térre.

  • Takács Bori szerint a 25 éves kudarc belőlünk is fakad, fel kell szabadulnunk, bennünk kell megszületni a szabadság vágyának, mert senki nem mondja helyettünk, milyen országban akarunk élni. Meg akarják találni a megfelelő működési módot, hogy megkezdhessék annak kidolgozását, milyen legyen Magyarországon a Fidesz utáni élet.

  • Takács Bori meghirdette: egy hónap múlva, Merkel német kancellárasszony látogatása előtt a Magyar Rádiónál tüntetnek újra.

  • Kérdés, feloszlik-e a tömeg.

  • Egy NEM feliratú EU-s zászlónál, az ATV élő közvetítésén úgy tűnt, hogy utána két biztonsági/szervező megpróbált kivezetni néhány embert.

  • Az emberek Máté Péter Most élsz dala alatt elindultak a színpadtól az Oktogon irányába, egyelőre nincsen nyoma annak, hogy a Kossuth térre indulnának tovább tömegesen a tüntetők.

  • Végül rendőrök vezettek ki két embert a tömegből az Operánál, a Hajós utcában igazoltatják őket. Tucatnyi rendőr veszi körbe őket, a rendőrök körül pedig több tucat tüntető áll, mindenki kérdezgeti, mi történt. Úgy tudjuk, hogy az egyikük egy EU-s, a csillaggok közepén NEM feliratú zászlót mutatott fel, azt akarta kicsavarni a kezéből a másik fiatal, ebből lett egy kisebb dulakodás.

  • A szervezők Facebook-oldalán a tüntetés utánra több helyszínen „beszélgető-tapasztalatcserélő" tematikus programokat ajánlottak, de ezek közül csak egyikre jelezték száznál többen a részvételüket.

    Többek között beszélgetést szerveztek:

  • Tudósítóink szerint a tömeg békésen és nyugodt hangulatban indult el az Oktogon felé. Akinek mégis benne van a bugi a lábában, az a Kossuth tér helyett menjen inkább a Rohamba (Dohány és a Síp utca sarka). A Puszi együttes ugyanis "a tünti után forró hangulatú koncertet" ígér. Spenóték Sickratmannel és Gera Marina színésznővel lépnek fel este 10-től.

    Puszi Együttes - Munkás
  • Szerintem

  • Végül az igazoltatás után elvezették a két férfit a Hajós utcán át, őket több tucatnyian követték, kezükben többek között az EU-NEM zászlóval. A Bajcsy-Zsilinszky útnál feltehetően már elengedték őket, most már csak rendőröket látni.

  • Azok tippeltek jól, akik a 10. vagy a 15. percre kattintottak. Ők voltak a legkevesebben. De azt, ami a fél nyolcas Híradóban történt, ilyen egyszerűen nem is lehetett volna megragadni.

    Az m1 tudósítása a 12. percben kezdődött és mintegy 1 perc 10 másodpercben számoltak be a MostMi mai eseményéről, méghozzá teljesen korrekten, mutatva a tömeget, és pár mondatot idéztek is a fő szónoktól, Várady Zsoltttól.

    Utána viszont a DK és az MSZP tüntetésre való rátelepedéséről szóló poliémiát kihasználva mintegy 5 igen ÖT percig Gyurcsányoztak és álciviliztek - ekkora műsoridőt egy több száz halottas szerencsétlenségre szoktak szánni, szóval ez a mai nap számukra tényleg egy katasztrófa.

    Ja, és egy későbbi riportból kiderült az is, hogy a három évvel ezelőtti blama után Vígh Andrást a befagyott Balatonra száműzte a közmédia.

  • legalábbis az ATV ezt írja. Tudósítójuk szerint az idős nőt egy jobbikos tüntető bántalmazta, akit a rendőrök igazoltattak.