új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A korábban elindult több száz fős csoport az 1-es főutat teljesen elfoglalva halad tovább Biatorbágynál, miután véget ért a 15-ös km-nél tartott ülősztrájkjuk. Most is azt mondták útközben, hogy a buszokat várják, hogy felvegyék őket, de elgyalogolnak bármeddig, ha kell.

  • Hegyeshalomnál elszállítják a Magyarországról érkező menekülteket: Nickelsdorfba mennek, nyugodt a hangulat, de egy-egy buszra sokan akarnak feljutni. Azért halad ennyire lassan, mert az ottani kis vasútállomáson kevés a hely.

    Őrült lassan megy a buszra szállás
  • Nem is fűznék hozzá sokat, aki érti, az már úgyis nézte könnybe lábadt szemmel az alvó gyerekeit arra gondolva, hogy úristen, mi lehet szerencsétlenekkel a hajón vagy abban a teherautóban, aki meg nem érti, az soha nem is fogja.

  • A rendőrség este hat órakot kezdődött sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy 17:21 perctől folyamatosan biztosítják a forgalmat az M1-esen az osztrákok a személyautók előtt, a kamionoknak viszont még várakozniuk kell.

    Azt is elmondták, hogy a Keletiben most 600 menekült van. Kontrát Károly belügyi államtitkár megint megismételte, hogy egyszeri alkalom volt, hogy menekülteket busszal vittek Hegyeshalomhoz.

  • Tudósítónk szerint megindultak egy sávon az autók is Hegyeshalomnál. Egy osztrák rendőr is azt mondta, hogy most már megindulhat a forgalom. A menekülteket szállító buszokat nagyon lassan töltik meg, egyszerre csak egy áll be, sokan tömörülnek ott várakozva. A buszok közül az elmúlt egy órában egy indult el.

    Az Útinform webkamerái szerint is haladhat már a forgalom.

    A burgenlandi tartományi rendőrség szóvivője nem sokkal korábban még azt mondta, hogy hogy mivel a menekülteket szállító magyar autóbuszok nem mehettek el Nickelsdorfig, a migránsoknak az autópályán kellett kiszállniuk, és ott gyalogolniuk kellett. "Így az autóforgalom a pályának ezen a szakaszán túl veszélyes lenne." Azt mondta, csak akkor nyitják meg, ha ott már nem gyalogolnak emberek.

  • A Keletiből nemrég elindult második csoport most ér az Astoriához. A rendőrségnek egyelőre annyi kérése volt, hogy ne az autópálya felé vonuljanak, hanem mellette az 1-es úton majd.

  • Több száz, az egyes főúton Biatorbágy felé haladó menekült állt meg pihenni a város előtt nyolc kilométerrel. A kétszer kétsávos utat egyelőre teljes szélességében elfoglalva ültek le pihenni, mert a nők és a gyerekek nagyon fáradtak. Buszt kérnek, amiért fizetnének is, legalábbis ezt hajtogatják a vezetőik a rendőröknek, akik viszont közölték velük, hogy erre nincs lehetőség, tovább kell menniük a biatorbágyi vasútállomásra. A rendőrök azt is szeretnék elérni, hogy legalább az út Budapest felé vezető részét ne foglalják el, a menet vezetői igyekeznek az embereket egy oldalra terelni. Úgy 200 méteres sávot foglalnak el jelenleg.

  • Egy csapat a magyar-osztrák határnál áll, kiabálnak, skandálnak, mert nem engedik tovább őket a rendőrök. Van, aki átbújt köztük, és felszállt egy ott várakozó buszra – de nem tudni, hogy a buszok mire várnak.

    Osztrák rendőrök közt próbálnak átbújni a menekültek

    A videóban látható piros kockás inges srác volt az, aki tegnap este a Keletinél hangosbeszélővel leterelte a többieket az aluljárószintre, és visszafogta a srácokat, hogy ne üljenek fel az ultráknak, és nehogy összeverekedjenek.

  • Tudósítónk szerint Hegyeshalomnál, a határnál magyar területen, de már osztrákok intézkednek. Buszokkal szállítják el a menekülteket, akik között még olyanok is vannak, akik hajnalban érkeztek a Keletiből. Mások taxival jutottak el a határig, megint mások Győrből gyalogoltak el idáig. Néhány szír fiatal azt mondta, összesen három napot voltak csak Magyarországon, de ebből kettőt menekülttáborban, amit nagyon szidtak.

  • Megérkezett szombat délután a müncheni főpályaudvarra a második különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság. A helyi rendőrség Twitteren kérte az embereket, hogy több adományt már ne vigyenek a pályaudvarra, mert van elég mindenből.

    A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma. A menedékkérők nem maradnak mind Münchenben, az oda érkezőket az úgynevezett königsteini képlet alapján osztják szét a tartományokban (Türingiában, Szászországban és Szász-Anhalt tartományban, de Hamburg és Berlin is jelezte már fogadókészségét).

    A menedékkérők egy részét rögtön továbbszállítják buszokkal a befogadóállomásokra, másik részük a pályaudvar egyik lezárt csarnokában, vagy egy közeli, üres gyárépületben kapják meg a legszükségesebb ellátást, mielőtt továbbszállítják őket. Az üzemcsarnokba a városi gyorsvasúttal (S-Bahn) jutnak el a menedékkérők a főpályaudvarról. A folyamatokat arabul beszélő tolmácsok segítik. (MTI)

  • Az újabb 200 fős csoport lassan a Blahánál jár. Úgy gondolják, ha sétálnak, akkor ők is kapnak majd buszokat, és az is elterjedt közöttük, hogy Ausztriából küldenek buszokat értük. Leginkább azonban úgy tűnik, azért indultak neki, mert a többségüknek nincs pénzük már vonatjegyre.

  • Vonatra szállt Ausztria felé Tatabányán az a kétszáz menekült, akik reggel indultak gyalogosan Bicskéről. A csoport nagy része ötkor szállt fel a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsra, egy, a gyaloglás megpróbáltatásaitól mozgásképtelen, idősebb férfit hat társa egy lepedőn emelt fel a peronról a szerelvényre. Az MTI tudósítója szerint a rendőrök a lemaradókat mikrobusszal vitték az állomásra, ahol önkéntesek ételt, italt és ruhát osztottak nekik.

  • A két lány, Linda Lustig és Carin Ekroth eredetileg bulizni jött Budapestre, de amikor szembesültek a Keleti melletti helyzettel, és az egész menekültválsággal, inkább nem plázáztak és koktéloztak, hanem szóltak a haverjaiknak Facebookon és Instagramon, hogy segítsenek, ha tudnak. Össze is jött 26 ezer svéd korona, amihez egy svéd orvos, akivel együtt repültek Budapestre, hozzátett még 70 ezret, így összesen 3 millió forintból tudtak bevásároln a menekülteknek.

    A pelenkákat, kaját, vizet, szerettk volna kiosztani a Keletinél, de a rendőrség ezt csak úgy nem engedte, mert hol a papír, ugye, ha nincs engedély, nem lehet csak úgy jótékonykodni. Linda és Carin ezzel nem nagyon foglalkozott, inkább kibéreltek két minibuszt és annak hátuljából osztották ki a dolgokat. (via 444

  • A pályaudvar előtt ülődemonstrációt tartó nagyjából 150 fős csoport felállt, és egy kisebb tanakodás után elindult a Keletitől a Blaha felé. Kapcsoltak a rendőrök is, és elkezdték biztosítani a vonulás útját.

  • Korábban Bicskén, Röszkén, a Nyugati pályaudvarnál és az M1-es mellett segítettek, most azonban főleg a Keleti pályaudvarhoz rendelték át, közölte a Magyar Vöröskereszt, ahol az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával segítenek. Elindult a 1359-es adományvonal is, ezt felhívva vagy az ADOMANY szót SMS-ben elküldve 250 forinttal támogathatja mindenki a humanitárius munkát.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is a Keletinél dolgozik szombat este: ahogy két hónapja folyamatosan, úgy ma is megjelenik majd a mozgó orvosi rendelőjük, melyben esténként száz-százhúsz beteget vizsgálnak meg, a rendelést fárszi, pastu, urdu vagy arab nyelven beszélő önkéntes tolmácsok segítik. (MTI)

  • A belvárosi tüntetésükön Z. Kárpát Dánielnek most már magyarokra támadó késelő menekültekről, sőt invázióról kell beszélniük, ha erősebben akarnak fogalmazni, mint a miniszterelnök (ebben a cikkünkben mutattuk be, hogy Orbán milyen tudatosan játszotta be a Jobbik pályáját menekültügyben).

    Nem leszünk Európa csicskásai!
  • Nagyon biztosak voltak a Keletiből induló menekülteket kísérő rendőrök abban, hogy hamarosan jön a busz. Kiderült, hogy nem jön. Menetelnek tovább, még nem tudni, hogy a biatorbágyi vasútállomásra, ahonnan óránként megy vonat Győrbe, vagy tovább az 1-es főúton.

  • Idejött két 30 körüli férfi, mosolyogva, a kezükben egy ötezres. Mondták, hogy nekik erre már nem lesz szükségük, megkértek, hogy juttassam el egy segélyszervezetnek.

  • Debrecenben egész nap folyamatosan érkeztek a táborból a menekültek, még a legutóbbi vonatra is kétszázan szálltak fel az M1 beszámolója szerint. Lassan pár százan maradhattak csak a táborban.

  • A Keletiben minden nyugat felé induló vonatra szállnak fel menekültek, ezzel párhuzamosan a pályaudvar előtt 100-150 fős társaság verődött össze. „SOS", „Help" feliratú táblákat mutattak fel. Volt olyan piktogram is, amiből az derült ki, hogy vonattal igen, villamossal igen, busszal igen, de embercsempészek kamionjával nem akarnak utazni. Az aluljáróban nem fogy a tömeg, Debrecenből is folyamatosan érkeznek fel a menekültek. A gyerekek fociznak, rajzversenyt tartanak éppen.

  • Az európai humánum és szolidaritás példájaként méltatta szombati Twitter-üzenetében Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos, hogy a magyarországi rendkívüli helyzet miatt Ausztria és Németország befogadja a menekülteket. A görög uniós biztos közölte, hogy hétfőn Ausztriába látogat. (MTI)

  • A rendőrök egymás között már biztosan mondják, hogy jön a busz a félezres, Keletiből induló menekültcsoportért.

  • A Keletiből gyalog induló csoport elhagyta Budaörsöt, és már jó ideje a város határában táboroznak. Nem úgy tűnnek, mintha pihennének, inkább arról tanakodnak, hogy mivel menjenek tovább. Állítólag még annak is van némi esélye, hogy busz jön értük, de valószínűbb az, hogy Biatorbágyról vonattal folyatják útjukat Győrbe, ahová óránként megy vonat.

    Mellesleg jobban jártak volna, ha maradnak a Keletiben, ahonnan vonattal el tudtak volna jutni legalább Győrig. Kivéve, ha mégiscsak lesz busz, és így eljutnak Hegyeshalomig.

  • Budaörsnél továbbindultak a menekültek, mindenkinél volt zsömle, víz. Tudósítónk szerint kettesével csomagoltak nekik fánkot, kakaóscsigát, gyümölcsöt kaptak. Sokan láthatóan fáradtak, feltörte a lábukat a cipő.

    A rendőrök autójából a rádión kihallatszott, hogy állítólag szétszakadt a tömeg, sokan nem bírták a tempót. Bevárták a lemaradókat, mielőtt indultak volna tovább.

  • Nehezen követhetőnek és nem kielégítőnek nevezte Magyarország migránsokkal kapcsolatos eljárását az osztrák belügyminiszter, aki újságíróknak Bécsben azt is megjegyezte, hogy rendkívül nehéz az együttműködés a két ország között. Johanna Mikl-Leitner délután ellátogatott a bécsi Westbahnhofra, ahol menekültekkel beszélgetett és köszönetet mondott az önkénteseknek.

    Szombaton eddig mintegy 6500 ember érkezett Ausztriába Magyarországról, és 2200 már továbbutazott Németországba. Arra a kérdésre, hogy a bevándorlók előtt a határok meddig maradnak nyitva, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a jelenlegi helyzet rendkívüli. Magyarországnak végre „humanitárius magatartást kell tanúsítania".

    Hozzátette ugyanakkor, hogy a dublini rendszernek sok-sok hibája van, például az, hogy nem rendelkezik a menekültek igazságos elosztásáról, és az a feladat, hogy javítsanak rajta, és új stratégiát találjanak. A migrációs válság szerinte azt bizonyítja, hogy nem kevesebb, hanem több Európára van szükség. (MTI)

  • Felajánlásából nem von le semmit, hogy nem azt az otthonát használja jelenleg, ahová a menekülteket fogadná be, hanem egy Helsinki melletti.

    Juha Sipilä a Helsinkitől 600 kilométerre északra, Kempelében lévő házát bocsátaná a menekültek rendelkezésére. "Arra bátorítom a finneket, hogy nyissák ki otthonuk ajtaját fogadják a menekülteket mint vendégeket és segítsék beilleszkedésüket" - idézte a politikus az MTI-t.

  • Az EU külügyminisztereinek luxemburgi csúcstalálkozóján hangzott el ez az MTI értesülése szerint. Téma a menekültválság lenne, mi más.

  • A Röszkétől órákkal ezelőtt elindult 60-70 fős csoport gyalog indult Budapest irányába az M5-ösön. Végül két rendőrautó az M1 szerint megállította őket, és rövid igazoltatás után visszaszállították őket a röszkei hangárba.

  • Az EU külügyi főképviselője, lényegében a külügyminisztere, köszönetet mondott az osztrák kancellárnak.

    "Napról napra világosabb, hogy ez nemcsak egy-két tagállamot, hanem mindannyiunkat érint" - közölte Mogherini az MTI-vel, hozzátéve, hogy az érkezők többségében olyan menekültek, akiket "jogi és erkölcsi kötelességünk segíteni".

  • A pannonhalmi apátságon kaptak szállást a valahogy odakerülő menekült családok. Az éjszaka közepén két szír család érkezett a bencés apátságba, ők már továbbindultak Ausztria felé, de most újabb családok jönnek.

    Két nappal ezelőtt Erdő Péter bíboros azt nyilatkozta, hogy az egyház nem fogadhat be menekülteket, mert az szerinte embercsempészet lenne. Pannonhalmán azonban inkább cselekednek. További részletek ebben a cikkben.