Összefoglaló

Percről percre Nem tudták elsőre újraválasztani Áder Jánost

Öt éves ciklusának végén ismét Áder Jánost támogatja az államfői posztra a Fidesz-KDNP.
Ellenzéki oldalon az is eredmény, hogy sikerült államfőjelöltet állítani Majtényi László személyében.
A Jobbik nem állított jelöltet.
Bár Ádergyőzelme a kormánytöbbség révén borítékolható volt, a Fidesz a szokásos sorosgyörgyözéssel vette elő az ellenzéki jelöltvolt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét.
A két államfőjelölt a parlamentben mondott beszédet. Majtényi László a jogállam és a demokrácia visszaállításáról beszélt, Áder János saját eddigi tevékenységéről - kerülve a belpolitikát.
A szavazás első fordulójában nem volt meg a kétharmad. Ádert csak a Fidesz és a KDNP támogatta 131 szavazattal, Majtényi 44-et kapott.
A második fordulóban már csak egyszerű többségre volt szükség. Áder Jánost 131 szavazattal választották államfővé. Majtényi László ekkor 39 szavazatot kapott.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szerb-magyar megbékélés, a teljesítményre bizonyítékot szolgáltató falu, a kiváló debreceni orvosok dicsérete és a klímavédelem volt Áder 15 perces beszédében.

    Egyetlen szót nem vesztegetett a belpolitikára.

    Akarjuk-e, hogy éljen a haza, vagy sem – zárta le beszédét Arany Jánost idézve. Úgy 131 ember tört ki vastapsban.

  • Egy Tolna megyei faluban felszámolták a 40 százalékos munkanélküliséget. Egy békéscsabai vállalkozás bebizonyította, hogy nemzetközi szinten is sikeres lehet egy magyar vállalkozás – sorolta a sikereket Áder, a Rubik-kockát is megemlítve.

    Honfitársaim nevében szakápolóknak mondhattam köszönetet, hogy egy agyhalott várandós édesanyát tartottak életben, hogy a benne lévő magzatból egészséges csecsemő szülessen. Köszönet érte – mondta Áder, eddig egy szót sem vesztegetve a jogállam védelmére kifejtett tevékenységére, a kormánnyal kapcsolatos viszonyára.

    Helyette áttért a klímavédelemre. "Szomorú volt szembesülni a világ országaiban a kormányzati felelőtlenség, a rövidlátó kalmárszellem helyi és globális következményeire."

  • Az előbb hozták meg az urnákat az ülésteremhez, a képviselők majd a terem Duna felőli oldalán adhatják le a szavazataikat a beszédek után. A titkos szavazás a tervek szerint 40 percig tart majd, a folyosóra csak a parlamenti képviselők léphetnek be, így onnan fotót ne várjanak. A szavazás eredményét majd a házelnök ismerteti a szünet után.

  • – derült ki a köztársasági elnök életrajzából, ahogy az is, hogy felesége van és gyerekei.

    "Másodszor ért a megtiszteltetés, hogy erre a tisztségre jelöltek" – mondta Áder, megköszönve Majtényinak is, hogy vállalta a megmérettetést és megosztotta velünk gondolatait. 

    „Kötelességemnek tartom, hogy beszámoljak, mit sikerült megtartanom abból, amit öt éve ígértem.”

    Mindig a magyar érdekek és értékek szószólója leszek itthon és a nagyvilágban – idézte akkori ígéretét Áder. Hogy ez sikerült, azt Tomiszlav Nikolics szerb elnökkel való államfői találkozója igazolta, mert elérte, hogy Szerbia megbocsátott 

    Magyar katonák és csendőrök ártatlan szerbeket öltek meg, Tito partizánjai ártatlan magyarokon álltak bosszút. A jugoszláv hatóságok határozatban mondták ki a magyarok kollektív bűnösségét, majd évtizedes csend következett. A hatóságok a vérengzés megtörténtét sem voltak hajlandók elismerni. A megbékélés gesztusának viszonzása elmaradt – mondta a Hideg Napok filmre is utalva Áder.

    2013-ban Áder bocsánatot kért a magyar parlamenti beszédében a szerbek ellen, a magyar fegyveresek által elkövetett bűnökért.

    „Másnap közösen hajtottunk fejet Nikoliccsal a magyarok és szerbek emlékműve előtt, majd a szerb elnök szintén bocsánatról szóló beszédet mondott, majd hatályon kívül helyezték a magyarok kollektív bűnösségéről szóló 1945-ös határozatot” – mondta Áder a beszéd félig eljutva.

  • „A Demokratikus Koalíció Majtényi Lászlót támogatja, az első fordulóban szavazunk, a másodikban nem” – közölte a párt. A DK képviselői csak az államfőválasztás első fordulójában vesznek részt, hogy megakadályozzák Áder János kétharmados megválasztását, és kiálljanak Majtényi László mellett. A második fordulóban a Fidesz már egyszerű többséggel is meg tudja választani Áder Jánost köztársasági elnöknek, így a DK már ekkor már nem veszik fel a szavazólapot. 

  • „Akit a parlamentben Soros György támogat, kérem, szavazzon rám” – ironizált Majtényi, megjegyezve, hogy a kormány részéről a kevesebb sorosozás, ügynöközés talán több lett volna.

    Helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben független intézmények biztosítják alkotmányos jogainkat, olyan alkotmány kell, amelyet népszavazás erősít meg – fejezte be beszédét Majtényi.

  • Nem lenne komor és néma szfinx, mosoly nélkül köszönő, protokolláris személy – ígérte. „Elnökként mindazzal az eszköztárral élnék, amelyet a kiválasztott elődök bejáratott módon jártak.” 

    „De helye van az alkotmányosság védelmében némileg unortodox eszköz használatának is. Az egyik ilyen eszköz az elnök szinte korlátlan beszédjoga a parlamentben. „Ne becsüljék le ezt az eszközt.”

    „A meggyőző és helyes érvelés előtt sokszor az állam vaspántos kapui is megnyílnak. Az igazságról szóló beszéd soha nem erőtlen.”

  • „Nem lennék fél óránál tovább hálás az engem megválasztó pártoknak. A köztársasági elnök az alkotmány felett őrködik, márpedig a hála nem alkotmányjogi kategória.” 

  • Majtényi Babits Mihályt idézte: "legyen béke már" – ennek azonban kulturális előfeltételei vannak: uszítással, a környezet pusztításával, nyomorral nem lehet békét teremteni. Nem lehet az ország megosztásával sem békét teremteni, a migránsok elleni uszítással. Majtényi László Machiavellit is idézte, aki szerint ha találsz magadnak egy ellenséget és legyőzöd, a hatalmad növekedik.  

    Tegnap ők, ma a rossz oligarcha, holnap Soros György, utána te magad lehetsz az ellenség

    – adta meg az ellenségkereső politika természetrajzát Majtényi, aki Göncz Árpád kíváncsiságát, és Sólyom László alkotmányvédő szigorát tekinti példaképnek.

  • „Üdvözlöm a parlamentből kitiltottakat is” – kezdte Majtényi László, köszönetet mondva az őt támogató pártoknak, hogy támogatják rendszerkritikus programját.

    Aztán családján túl köszönetet mondott Soros Györgynek, is vagyis mégsem, a szó megjátszottan a torkán akadt.

    Kishantos, trafik, törvényesen elrabolt földek, elcsent tan- és sajtószabadság – sorolt Fidesszel szembeni kritikus pontokat Majtényi. Be kell látnunk, hogy a hatalmasok személyes önzésével szemben csakis a független intézmények védelmében bízhatunk. Mielőbb vissza kellene térnünk az 1989–90-es alkotmányosság értékeihez.”

    „Korlátozni kell a hatalommal rendelkezőknek a hatalom nélküliek iránti, az férfiak nők iránti, az egészségesek egészségtelenekkel szembeni önzését” – mondta a szolidaritás fontosságát hangsúlyozva. Olyan országot szeretnénk, amelynek minden polgára egyformán kedves gyermeke, akit az állam ugyanolyan, méltó bánásmódban részelteti.

  • Mindkét jelölt hozhat magával vendégeket. Majtényi László mellett ott látható Iványi Gábor metodista lelkész, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Bíró András újságíró és emberjogi aktivista, Mellár Tamás közgazdász és Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke.

  • – de nem egyszerre, hanem egymás után, 15-15 percben.

    Kövér felolvasta a jelöltek életrajzát. Sorosról nem beszélt a házelnök.

    Területének nemzetközileg elismert szakértője, az Európai Tanács kérésérére is adott tanácsokat a média működésével kapcsolatban – mondta az egykori ombudsmanról, az ORTT egykori elnökéről, egyetemi oktatóról Kövér. 

    Majtényit a Magyar Köztársaság Érdemrendje középkereszttel kitüntetették.

  • Az ülésterem megtelt, Kövér László felszólítására a parlament állva köszöntötte Áder János köztársasági elnököt. A házelnök köszöntötte Majtényi Lászlót, Orbán Viktort, Mádl Dalma asszonyt, Schmitt Pál volt köztársasági elnököt.

  • A Fidesz-KDNP, nem kérdés, Áder Jánosra, az MSZP és az LMP frakciója pedig Majtényi Lászlóra szavaz.

    A jobbikosok közvetlen elnökválasztást szeretnének, így ők kimaradnak ebből a szavazásból, fel sem veszik a szavazólapot - mondta előbb Volner János.

    A DK-sok pedig, akik ugyebár bojkottálják a parlamentet, csak az első fordulóban szavaznak Majtényira - hogy így megakadályozzák Áder kétharmados megválasztását.  A második fordulóban, amikor már csak feles többség kell, Gyurcsányék nem veszik fel a szavazólapot.

  • Mi következik most? A titkos szavazás megkezdése előtt mindkét jelölt beszédet mondhat, maximum 15-15 percben. Utána fognak szavazni egyenként a képviselők. Nem gombot nyomnak, hanem titkos szavazás lesz szavazófülkével, urnával és szavazólappal, amelyben egyenként dobják be voksaikat.

  • Ha sima lenne a kétharmad, mint ahogy nem az, 11-re meglenne a régi-új köztársasági elnök. Kósa Lajos, a  Fidesz frakcióvezetője és Halász János frakciószóvivő azonban csak délután háromnegyed kettőre hirdetett meg sajtótájékoztatót a köztársasági elnökválasztásról. 

  • Egész pontosan 2015. február 22-én, amikor aveszprémi időközi választáson m eglepetésre a baloldal által támogatott Kész Zoltán simán (9 százalékkal) legyőzte fideszes ellenfelét, Némedi Lajost. Ez azoknál a szavazásoknál, ahol a jelenlévő képviselők kétharmada kell még nem okoz olyan nagy gondot, bár emiatt voltak érdekes fordulatok.  

    • 2015 márciusában az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását sikerült elfogadni, mert a jobbikos Apáti István nem szavazott. Az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat egyik kétharmados módosítása viszont elbukott, mert Kósa Lajos Fidesz-alelnök rossz gombot nyomott és nemmel szavazott.
    • 2016 novemberében elbukott Orbán Viktor alkotmánymódosítási javaslata, amely az amúgy érvénytelen kvótanépszavazás után a betelepítés elleni harcot emelte volna az alaptörvénybe. 
  • 131 képviselője van a Fidesznek, kettő hiányzik ahhoz, hogy meglegyen a kétharmad. De hát ott van még 68 képviselő, ha ketten átszavaznak, meglehet.

    Elvégre a 24 fős Jobbik-frakció nem állt be Majtényi László mögé.

    De Áder János mögé sem. Persze ettől átszavazhatnak, bár Kósa Lajos zsúrpubizós-cicafiúzós ünnepi felszólalása talán ennek a forgatókönyvnek ellentmond.

    Eldől az első körben?

  • Bár előbb azt írtam, a kormánypárti képviselőket úgy lehet felismerni, hogy kokárdát viselnek, Gyurcsány Ferenc felülírta a szabályt. A DK vezetője ugyanis szintén kokárdát tűzött. Bár őt aligha nézik majd fideszesnek.

  • Az Országgyűlés 1990-ben választott elnököt, a ciklus öt évre szól, egy államfő egyszer választható újra. Ebből sehogy nem jön ki, hogy 2017-ben államfőt kell választani.

    Nem is kéne, ha 2010-es megválasztása után dr. Schmitt Pálnak nem kellett volna lemondania a doktori végzettségét megalapozó disszertáció plagizálása miatt. Ám miután az olimpiai bajnok MOB-elnök, NOB-alelnök 2012-ben távozott, Áder akkori megválasztásával újraindult a számláló.

  • Majtényiék elvonultak a Varga Béla terembe, vagy hétköznapibb nevén, a büfébe. A Jobbik-frakció pedig a Szent Korona előtt a lépcsőnél gyülekezik „frakciófotózásra” – árulta el Volner János frakcióvezető. Fodor Gábor pedig a koronánál bőszen telefonál. Azt sajnos még nem tudtam kideríteni, mit csinálnak a fideszesek, mert a terem előtti folyosóra sem engedik be a sajtó képviselőit.

  • Előbb megérkezett a Parlamentbe Majtényi László, az MSZP-s Hiller Istvánnal, a DK-s Vadai Ágnessel és Varju Lászlóval sétált végig az ülésterem mellett, a korona melletti úgynevezett piros társalgónál a párbeszédes Szabó Tímea köszöntötte puszival. Hiller korábban azt ígérte, a vállán hozza be Majtényit. Nem így lett.

  • Fél óra szünet, aztán jöhet Áder János megválasztása.

  • A sors orsója Sorosra srófolta fel, ő a soros sorosos, akit Sorossal soroznak meg sorra. A szúszerű Soros sok szajrét szórt szájára, summa summárum, sokszorosan szoros sorsuk szőtte szövetségüket, s lett ő szó szerint besorozott szószórója a Soros-show-nak. Vagy mi

  • Hihetetlen kavarásokat hozott az eddigi hat államfőválasztás

    Népszavazás a reformkommunista esélyes ellen, váratlan Torgyán-visszalépés, és a vakondok. Összeszedtük, ki hogyan került az államfői székbe.

  • Ezt a poént maga Hiller István, a parlament MSZP-s alelnöke sütötte el az imént. A baloldal államfőjelöltje és vendégei, támogatói az épület előtt, József Attila szobránál gyülekeznek, innen érkezik majd be fél tíz előtt a terembe Majtényi. Feltehetően nem Hiller István vállán.

  • „Végre tiszta víz van a pohárban, sokáig nem volt világos, hogy ki milyen érdekek szerint politizál. Azzal, hogy a baloldal Majtényi mögött sorakozott fel, bizonyossá vált, hogy Soros György politikáját kívánják megvalósítani” – jutott váratlanul eszébe Kósa Lajosnak. A Fidesz frakcióvezetője ugyanezt nem tudja elmondani a Jobbikról, hiszen nem állt be Majtényi mögé, így a párt szintén nem váratlanul a simicskázást kapta meg Kósától.

    A Jobbik is megtalálta a maga mecénását – mondta Orbán Viktor egykori barátjára, a Fideszben ciklusokon át támogatott üzletemberre utalva. Volt idő, amikor Simicska-mentes volt a Jobbik, mondta Kósa, nem térve ki rá, hogy akkor melyik párt nem volt Simicska-mentes.

    Aztán még a Jobbik Zsurpubi.hu lapjáról szólt, pár perccel azután, hogy Hoffmann Rózsa a jobboldali padsorokban a nemzeti ünnep emelkedett hangulatát tapintotta ki. Ehhez passzintva Kósa megjegyezte, hogy legközelebb meg a Cicafiuk.governmentből kell idézni, feltéve, ha egyszer nyerne a Jobbik, bár „reméljük, hogy nem.”

    „A balliberális ellenzék Soros György, Jobbik Simicska család, mi a magunk szerény eszközeivel megpróbáljuk a magyar népet képviselni" – mondta Kósa Lajos.

  • Az első titkos szavazást fél tízkor tartják az államfőről, de várhatóan nem lesz meg a szükséges kétharmad. Ehhez ugyanis 133 képviselőnek kellene Áder Jánosra szavazni, a Fidesz-KDNP-nek pedig csak 131 képviselője van. Az államfőválasztáshoz nem a jelenlévő, hanem az összes 199 képviselő kétharmada+1 szavazat kell). A második szavazási fordulót 11:45-kor kezdik, ide már elég az egyszerű többség. Ebből délután egyre lehet eredmény.  

  • „Nemzeti ünnepünkről és kultúránkról” címmel szólalt fel Hoffmann Rózsa.

    „Március 13-a van, középületeink és magánházaink sokasága ünnepi díszbe öltözött, szívünk fölé tűzött kokárdánk hirdeti, hogy magyar közösségi létünk legszeretettebb napjára készülünk. Tapintani lehet, különösen a kormánypárti oldalon a nem hétköznapi hangulatot.”

    Aztán az elnökválasztásra tért rá. „Nekünk ez a választás az egyik legmagasztosabb feladatunk és küldetésünk. 169 évvel ezelőtt a márciusi ifjak és honvédok épp a szabadságékért küzdöttek és életüket adták az áradattal vívott csatában. Tisztelet az akkori hősöknek és bátraknak és mai kortárs utódaiknak, akik beteljesítették a költő szavait: a magyar név megint” szép lesz, méltő régi nagy híréhez.”

    „Meg kell vívnunk ma is harcunkat, hogy Magyarország önállóan dönthessen sorskérdéseiben. Hogyan? Nem fegyverrel, hanem tiszta szívvel egyenes szóval,kitartással, szorgalommal, a magyar kultúra értékeinek ápolásával, gyarapításával.

    Együtt örülünk a negyedik Oscarnak és az Arany Medve-díjnak – hozott példákat, bár Enyedi Ildikó nyilatkozata miatt pont kevésbé tudott örülni a kormánypárt a berlini filmdíjnak.

    Rétvári Bence államtitkár egyetértett Hoffmann Rózsával.

  • Ha egyszer elmosolyodna, valószínűleg senki sem ismerné fel, ha még a bajszától is megválna, akkor talán ő maga is elbizonytalanodna, hogy Áder néz-e szembe vele a tükörben.

    Az utóbbit egyáltalán nem, de az előbbit sem túl gyakran kockáztatta meg. Nézze meg az államfő elmúlt öt évének legeslegizgalmasabb pillanatait