Összefoglaló

Percről percre Putyin Budapesten járt, megnézte a dzsúdó-vb-t és tárgyalt Orbánnal Paksról

Hét hónapon belül másodszor is Budapestre jött Vlagyimir Putyin orosz elnök
A nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnökeként egyrészt a budapesti dzsúdó-vb-re jött, de sokat késett, ezért nem is várták meg a megnyitóval, pedig elvileg az is a rövid látogatás része lett volna
Az éremmeccsekre viszont már ott ült a díszpáholyban Orbán Viktorral, akivel a Papp László Sportarénában tárgyal majd
Momentumosok, a Párbeszéd és az Együtt aktivistái is tiltakoztak a teremben, kivezették őket
Plenáris tárgyalást is tartanak orosz és magyar miniszterek részvételével
Az ellenzék tüntetésekkel készült, több párt egész nap tiltakozó demonstrációkat tartott
Ha útlezárásokról van híre, látta, levideózta az elnöki konvojt a városban, akkor írjon nekünk atema+putyin@mail.index.hucímen
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Ha lesz sajtónyilvános esemény vagy közérdekű információ, arról - a szokásos módokon - haladéktalanul tájékoztatjuk a szerkesztőségeket" – válaszolta kérdésemre Havasi Bertalan augusztus 24-én. 

    Hétfőn újra megkérdeztem, hátha már tudják a kormányfő és az államfő rövid találkozójának részletes programját. Amint válaszolnak, újra jelentkezünk. 

  • LMP: Eszement időutazás részei vagyunk

    Putyin látogatása ellen több ellenzéki párt is tiltakozik, az LMP Putyin haza! címmel tartott demonstrációt még vasárnap este a Kossuth téren. A tüntetésen az erős szélben 50-80 ember gyűlt össze, a pódium mögötti épületre egy képet vetítettek, amin Orbán, Putyin, Rogán Antal, Mészáros Lőrinc és Habony Árpád volt látható. Levetítették ezt a kisfilmet is:

    Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint olyan, mintha a rendszerváltás és 1989 nem is lett volna, „egy eszement időutazás részei vagyunk", ezért a rendszerváltást rendesen véghez kell vinni. A korábban az LMP-ben politizáló Vágó Gábor arról beszélt, hogy meg kell állítani Magyarország putyinizálódását, és azt hogy Orbán és körei szétlopják az országot. A volt MSZP-s, jelenleg független Demeter Márta pedig arról beszélt, hogy négy éven belül hatodszor jár Putyin Magyarországon, de a leginkább ezeknek a tárgyalásoknak az „arányosságával és átláthatatlanságával" van baj.

  • Miről volt szó Orbán és Putyin februári megbeszélésén?

    Putyin felajánlotta, hogy 10 milliárd helyett akár a paksi bővítés teljes, 12 milliárdos büdzséjét is állják. (Ilyen konstrukciót dolgoztak ki a törökországi Akkuyuban tervezett erőműre, amely orosz tulajdonban volna, a török állam áramfelvásárlási garanciát ad 20 évre.)

    A gázellátást illetően Orbán elmondta, hogy fontos lenne a Déli Áramlat és a külpolitikát illetően elmondta azt is, hogy jó, ha az ember tudja, hol a helye. A találkozóról itt olvashatja összefoglalónkat.

  • Már délelőtt 10-kor elkezdődnek, de a megnyitót a délutáni program, vagyis az éremmeccsek előtt szokták megrendezni, ez majd 14:15-kor kezdődik. A délutáni program minden nap 16 órától kezdődik.

  • Vasárnap délután a Fülesmob nevű csoport kiállított egy Orbán Viktort ábrázoló bábut, amely felvételről mondta a 2007-es oroszokról szóló beszédét. Egy nap sem kellett, a bábut daraboka szedték, letépték az arcát. Érdekesség, hogy a figurát belül Orbán-közeli sajtótermékekkel tömték ki. (444)

  • A párt a Facebookján azt írta, hogy egész nap figyelemfelhívó akciókat tartanak Budapest több pontján.

  • A TEK délelőtt 11:00 és 20:00 között biztosítja a Liszt Ferenc Repülőtér és a Papp László Sportaréna közötti útvonalat, ami azt jelenti, hogy Oroszország elnöke a sportcsarnokban fog találkozni Orbán Viktorral. De nem csak vele, ugyanis plenáris munkamegbeszélést is tartanak a magyar kormány minisztereinek részvételével. (Magyar Idők)

  • Olyan Putyinnak, mint Orbánnak a foci

    Példátlan, hogy fél éven belül kétszer látogasson el egy országba az orosz elnök. A dzsúdó révén Orbánnak ez sikerült: Putyin a küzdősport budapesti vb-je miatt jön. Az orosz elnök dzsúdóhoz fűződő szeretete sokaknak jelentette a mérhetetlen felemelkedést Putyin környezetében.

    • Az LMP vasárnap este tartott demonstrációt Putyin haza! címmel. Ezen Szél Bernadett társelnök a többi között azt mondta: olyan, mintha '89 elmaradt volna, ezért be kell fejezni a rendszerváltást.
    • Az Együtt hétfőn napközben tiltakozik majd, azt írták a Facebookon, hogy „tüntetünk, sípolunk az Orbán és Putyin illiberális, elnyomó politikája ellen". Azt is hozzátették, hogy mindenhol ott lesznek, ahol Putyin megfordul hétfőn.
    • A Momentum napközben a város több pontján figyelemfelkeltő akciókat szervez, és elindították a fidesz.ru és a jobbik.ru oldalakat is. Este héttől Európamenet néven tartanak tüntetést. A gyülekező a Sánc utcánál lesz, onnan fáklyás menettel vonulnak a Citadellára, a Szabadság-szobornál pedig Fekete-Győr András is beszédet mond.
  • Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken elmondta, hogy a világbajnokság megnyitóján való részvétel mellett Putyin munkamegbeszélést folytat Orbán Viktorral.

    Az orosz küldöttséggel több miniszter is érkezik Budapestre, köztük az orosz egészségügyi miniszter, aki egyúttal a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke is, ezért plenáris munkamegbeszélést is tartanak az orosz és a magyar kormány miniszterei részvételével.

    Az egész programról Szijjártó azt mondta, hogy fél-háromnegyed délutánt fog felölelni.

  • A párt Putyin tiszteletére múltidéző utcatáblákkal ragasztgatta tele Budapestet.

  • A Terrorelhárítási Központ (TEK) jelezte, hogy Putyin és az orosz küldöttség mozgásával párhuzamosan időszakos terelésekre, forgalomkorlátozásokra és lezárásokra kell számítani.

    A korlátozások egyebek mellett a Hungária körúttól az Utász utcáig a Kerepesi útra, a Kerepesi úttól a Mogyoródi útig az Utász utcára, az Utász utcától a Hungária körútig a Mogyoródi útra, a Hungária körúttól a Szobránc közig a Stefánia útra, a Stefánia úttól a Dózsa György útig az Ifjúság útjára, a Papp László Budapest Sportaréna P+R parkoló melletti parkolótól a Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésében lévő kijelölt gyalogátkelőhely vonaláig az aréna déli oldalán lévő gyalogjárda által határolt területre, valamint a Stefánia úttól a Szobránc utcáig a Besnyő utcára terjednek ki.

    Parkolni már vasárnap több helyen tilos volt, és a csatornafedeleket is lehegesztették a Papp László Budapest Sportaréna környékén.

    Az M1 információi szerint a Liszt Ferenc-repülőtér és az aréna között időszakos és szakaszos lezárások lesznek hétfő délelőtt 11 és este 8 óra között. (MTI)

  • Hét hónapon belül másodszor jön Budapestre Putyin. Legutóbb február 2-án járt itt az orosz elnök, előtte pedig 2015-ben.

  • A Magyar Judo Szövetség elnöke két hete erősítette meg, hogy Vlagyimir Putyin is a helyszínen nézi meg a budapesti vb nyitónapját. Putyin a nemzetközi szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke, szenvedélyesen szereti a dzsúdót. Az IJF irodája egyébként Budapesten van.

    Hétfőn a 48 kilós nők és a 60 kilós férfiak versenyeznek, vagyis Csernoviczki Éva is ott lesz a tatamin. A magyar dzsúdós 2012-ben olimpiai bronzérmet szerzett, emellett kétszeres Európa-bajnok. Világbajnokságról is van bronzérme, 2011-ből.