Vona történelmi lépésnek látta, hogy több ellenzéki párttal tüntetett

Fáklyás tüntetést tart a Jobbik

Német Tamás
Dull Szabolcs
Fiantok Dániel
2017.12.15. 18:21

Összefoglaló

Az Állami Számvevőszék vizsgálatot indított a Jobbik kampányköltéseivel kapcsolatban, amely a Jobbik 662 milliós megbüntetésével végződött.
Az ÁSZ szerint ők a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával jártak el.
A Jobbik szerint az '50-es éveket idézi, ami történik, az ÁSZ beszállt a kampányba, és a Fidesz akarja eldönteni, hogy ki indulhat egyáltalán a választásokon
Vona Gábor, a Jobbik elnöke fáklyás tüntetést hirdetett péntekre a Fidesz székházához"Orbán sötét diktatúrája" ellen.
A tüntetésre az MSZP és DK jelezte, hogy nem megy el, mivel a Jobbik rasszista, antiszemita, és egyébként is lopott pénzről beszélünk
Az LMP a Momentum, illetve az Együtt azonban elmegy, mivel szerintük ez már nem csak a Jobbikról szól, hanem a demokrácia melletti kiállásról.
A tüntetésen nagyjából kétezren lehettek, a Jobbik jelképei mellett lobogtak az EU- és Momentum-zászlók.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta,fordulópontnak tekinti a tüntetést, és 21. századi koalícióról beszélt.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Szózat eléneklésével véget ért a tüntetés, a tüntetők elindultak haza. Korábban - persze balos tüntetéseken - előfordult, hogy a tüntetők ott maradtak, ám ezt most rövidre zárták: a zene olyan hangosan szól, hogy a színpad közelében aligha lehet megmaradni. 

    Ezzel mi is lezárjuk közvetítésünket.

  • A Jobbik az ÁSZ-os büntetésből marketing szempontból megpróbálja kihozni a legtöbbet. Többek között azt is bevetették, hogy gyűjtést rendeztek, hogy ki tudják fizetni a büntetésüket. Néhány nap alatt 30 millió körüli összeget gyűjtöttek össze. Természetesen a tüntetés végén is kalapoznak, a színpadról Jakab Péter szóvivő arra kéri a közönséget, adakozzon, hiszen csak így tud majd elindulni a Jobbik a választáson.

  • A tüntetés vége felé egyre többen lettek, 1500-2000 ember gyűlhetett össze. Megérkezett közben Schiffer András, az LMP egykori vezetője is.

  • Orbán Viktor a múlt, mi vagyunk a jövő

    - mondja Vona, aki azt mondja a színes közönségnek és a magyaroknak: nem kell szeretni egymást, csak el kell fogadni egymást, és hogy lehetnek közös céljaink. A 21. századi magyarság sorsfeladata pedig "megvédeni magunkat a külső és belső elnyomás ellen".

    Vona bízik abban, hogy ez a mai tüntetés nemcsak egy epizód, hanem egy "történelmi lépés" a 21. századi Magyarország felé. 

  • Vona arról beszél, hogy szerinte a demokrácián belül is lehet diktatúra, és Orbán rendszerére azt tudja mondani:

    fúj, ebből nem kérek.

    Vona azt is mondja: "A király derékig félmeztelen, mert belesüppedt a lopott pénzbe."

    De szerinte a mai nap fordulópont, azért mert ott vannak, és Vona egyfajta "koalícióról" beszél. "Tud-e valaki mondani ma olyan demonstrációt, ahol Puzsér Róbert elmondhatja, hogy mindenkit elküld a fenébe?"

    Fordulópont azért is, mert szerinte a 21. század megmutatta magát, hiszen együtt tüntet az LMP, a Momentum, sőt a Kisgazdapárt is a jobbikosokkal. Ezt a sok politikai akaratot szerinte a Fidesz és az MSZP soha nem volt képes egyberendezni.

  • "Nem leszünk senkinek a rabszolgái,

    sem tatárnak, sem töröknek, sem orosznak nem voltunk, és nem leszünk Orbán rabszolgái sem.

    Vona kijelentésére felhangzik persze az "Orbán, takarodj". Vona szerint először a sajtó, a népszavazás veszíti el a jellegét, majd az egyetemi autonómia, a magántulajdon és a civil lét is elveszíti az autonómiáját.

    Ez az ÁSZ-döntés a Jobbik ellen éppen ezért nem egy papír, hanem a "a magyar demokrácia halálos ítélete". 

  • Vona Gábor pártelnök következik a színpadon, aki mindenkit köszöntött, külön a jobbikosokat - ezzel jelezve, hogy nemcsak jobbikos a közönség. Szerinte mindenkinek le kellett győznie a félelmét, hogy eljöjjön. "Nem félünk" - válaszolta tömeg.

    A mi történelmünk nem bővelkedik a nagy összefogásokban, de amikor a szabadságunkat támadás érte, kiállunk egymásért - mondja Vona, aki szerint a magyar ember "tűr és tűr", de nem adja a szabadságát. Szerinte Orbán ellopja a magyarok belső szabadságát.

    Vona Gábor: Miért nem...?
  • Ravasz László, nyugalmazott címzetes táblabíró szintén az "elnyomásról beszél", szakmájából adódóan a bírósági rendszer és az igazságszolgáltatás átalakítását kritizálja. "Nem leszünk Moszkva" - mintha ezt skandálná erre a közönség, ami egy Jobbik-tüntetésen a Kovács Béla-ügy árnyékában is megmosolyogtató.

  • Kint van Matlák Gábor, Liberális part tagja, önkormányzati képviselő is kint van. Azt mondta, hogy párt szinten nem volt szó a tüntetésen való részvételről, ő magánemberként van kint Liberálisok-dzsekiben.

  • Amikor jött Puzsér a színpadra, azt mondta "Nem halljuk. Hál'Istennek". Ezzel szinte egy időben mellettük egy nő lelkesen mondta, hogy "Puzsér?! Az jó, menjünk közelebb, hogy halljuk!" 

    Amúgy a hangosítás nem a legjobb, a szélén alig lehet hallani valamit.

  • Puzsér Róbert következik a színpadon, és azzal kezdi, hogy annyira szürreális a helyzet, hogy "összeáll a cigány, a szkinhed és a rabbi", hogy megmentsék a jogállamot. "Ez egy szürreális koalíció, inkább illik egy Tim Burton-filmbe, mint a Lendvay utcába." Ugyanakkor szerinte a velük szemben álló Fidesz is egy elég szürreális rendszert épít. 

    Szerinte ez a tüntetés ugyanakkor precedenst teremthet, és ha kialakul közös élmény, létezhet egy nemzeti minimum Orbán ellen.

  • Több vezető is eljött a Momentumból, például Fekete-Győr András elnök is. Soproni Tamás alelnökkel beszéltünk is, azt mondta: "világok választanak el minket a Jobbiktól, de olyan helyzetet állított elő a Fidesz hogy nem érdekli a Momentumot, most milyen politikai haszonszerzésekről van szó", itt a helyük. Nem gondolják hogy a Jobbikkal együtt tudnának dolgozni komolyabban, de "ügyek menten lehet."

  • Gyülekeznek a tüntetők a Fidesz székháza előtt
  • Nyikos László következik, aki korábban a parlament költségvetési bizottságának elnöke, illetve az Állami Számvevőszék alelnöke volt. Ez utóbbi posztját ma már szégyelli.

    Szégyelli magát az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke

    Szerinte Domokos László eljátszotta az ÁSZ reputációját, pedig neki óvnia kellett volna a szervezet szakmai függetlenségét. Az ÁSZ szerinte olyan vizsgálatot hozott nyilvánosságra, amelyet nem fejezett be, olyan évről szó a vizsgálat, amelynek nincs vége. Így aztán "a számára tiltott zónába, a pártok közötti küzdelmek mezejére lépett"

    Nyikos szerint Domos méltatlanná vált a posztjára, le kell mondani. Zeng is erre a "mondjon le".

  • Orbánt szidja a már ezresre duzzadt tömeg.

  • Elkezdődtek a beszédek, Kovács Tamás kardvívó világbajnok szólalt fel először. Pár nappal ezelőtt derült ki, hogy Schmitt Pál egykori munkatársa annyira kiábrándult a Fideszből, és jobbikos jelöltként fog indulni. Ilyeneket mond:

    • Visszatért a Rákosi-rendszer, az "aki nincs velünk, ellenünk van" szemlélete.
    • A kormány nem a népet szolgálja, hanem uralkodik azon.
    • Orbán Viktor a jogállamot leépítette, és intézményesítette a korrupciót.
    • Itt az idő a valódi rendszerváltásra 2018-ban egy hiteles, korrekt, a magyar nemzet érdekeit szolgáló fiatal párt számára, amely nem lehet más, mint a jobbik.
  • A Fidelitas a budapesti Egyetem térnél tart fáklyás megemlékezést hat órától Kiállás az üldözött keresztényekért címmel. Az eseményen beszédet mond Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár és Böröcz László, a Fidelitas elnöke.

    Előtte egy délután sajtótájékoztatón viszont már ötletet adtak a jobbiknak, hova menjen tüntetni. "Nem a Lendvay utcában, a Fidesz központja előtt, hanem a Radóc utcában, "gazdájuk", Simicska Lajos székházánál kellene tüntetnie - mondta Falusi Vajk, a Fidelitas országos alelnöke. Böröcz László elnök szerint együtt "bénázták el ezt a sztorit", ezért, ha Simicska Lajos pártként rángatja a Jobbikot, akkor együtt kellene vállalniuk a felelősséget is. "Törvénytelenséget egyikük sem követhet el."

  • Közben gyűlik a tömeg. Most már több százan, nagyjából 500-an lehetnek a tüntetésen. Azért nem teljes a keveredés, míg a jobbikos politikusok elől állnak addig az Együtt és a Momentum csapata szerényen há tul, oldalt áll.

  • Juhász Péter, az Együtt elnöke személyesen is elment tüntetni, és azt mondta előbb: "nyilván elutasítom a Jobbik politikáját, de én a Fidesz ellenében jöttem. Pont azt kellene megérteni, hogy ami most velük történik, ugyanaz szokott történni a romákkal és a melegekkel, erről szólnak az emberi jogi tüntetések".

  • "Bízom benne, hogy egyre inkább európai színvonalra emeljük a politikát, és akkor is tudunk együttműködni, ha vannak is nézeteltérések. " - mondta Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. Ez az európaizás azért még mindig furcsán hangzik a Jobbiktól, amely öt éve még EU-zászlót égetett.

  • A Transparency International évekig kérte az Állami Számvevőszéktől, hogy a pártok önbevallásos kampányköltéseit vesse össze a "valósággal", ne csak a számlákat ellenőrizze. A szervezet eddig folyamatosan azt kommunikálta, hogy meg van kötve a keze, nem tehet ilyet. Aztán négy hónappal a választások előtt hirtelen megtáltosodtak. Korábban egy párt sem kapott ilyen büntetést, pedig 2014-ben a Fidesz 2 milliárd forinttal túlléphette a kampányköltés törvényi kereteit. Ebben a cikkünkben írtunk erről részletesebben.

  • A 70-es, a 75-ös, a 76-es és a 78-as trolibusz, a 4-es és a 6-os villamos, valamint a 15-ös, a 16-os, a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as, a 105-ös és a 115-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik pénteken 16:30 és várhatóan 19:30 között. (A XIV. Dózsa György úton a Városligeti fasor és a Szondi utca/Gundel Károly út közötti szakaszt lezárják).

    15:00 és 19:00 között a Szondi utcát is lezárják a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között. A rendezvény résztvevői 16:30-tól várhatóan 18:15-ig a helyszínen demonstrálnak, majd a Dózsa György út–Andrássy út–József Attila utca–Széchényi István tér–Apáczai Csere János utca útvonalon vonulnak.

  • Idefelé jövet az 1-es villamoson néhány tüntető nagyban egyetértett Vona Gábor jóslatával, hogy a kormány biztos provokátorokat küld majd a tüntetésre. Hogy aztán legyen mit mutatni a kormánymédiában. Ám ezután elgondolkodtak azon, hogy ezt a - hogy is mondjuk - színes tüntető közeget mivel lehet provokálni: náci karlendítéssel vagy izraeli zászlóval?

  • Hogy jutottunk oda, hogy a baloldal a Jobbikért tüntet?

    Erről beszélgettünk, nézze meg!

    Hogy jutottunk oda, hogy a baloldal a Jobbikért tüntet?
  • Negyedórával a tüntetés kezdete előtt még szállingóznak az emberek, eddig nagyjából 150-en jöttek össze a Fidesz-székháznál. A környéket, a Dózsa György utat már lezárták, a színpadot természetesen felállították.

    A színpadon lévő molinón ismerős jelmondat olvasható: "A nép nem betiltható, de a kormány leváltható". Emlékezhetünk, nyáron ezzel plakátolták ki az országot "ismeretlenek".

    Jobbikos zászlók dominálnak persze, de egy csapat momentumos EU-, illetve Momentum-zászlóval érkezett.

  • Baloldali pártok és tüntetők jelezték, hogy felsorakoznak a Jobbik (és/vagy a demokrácia védelme) mellett péntek délután. Baloldali politikusok, köztük Karácsony Gergely még pénzt is utal a pártnak.

    A Jobbik hatalmas büntetést kapott, de politikai, stratégiai és pártszervezési szempontból még jól is jöhet Vona Gábornak. Összeszedtünk ilyen szempontokat, onnantól, hogy baloldaliakat húzhat be a Jobbik maga mellé, odáig, hogy a mártír szerep is jól jöhet Vonának.

  • A Jobbik péntekre tervezett demonstrációjára az LMP, a Momentum és az Együtt is jelezte, hogy elmegy. Mindhárom párt hangsúlyozta, hogy ez nem önmagában a Jobbik, hanem a demokrácia melletti kiállás részükről, mert elfogadhatatlan, hogy az ÁSZ beszáll a kampányba, és az is, hogy a Fidesz döntse el, hogy ki indulhat egy választáson. A DK és az MSZP úgy nyilatkozott, hogy nem mennek ki tüntetni; a DK azt mondta, nem tüntetnek a Jobbikkal, ami "kirekesztő, antiszemita, rasszista párt", a MSZP pedig azt mondta, ugyanannak a lopott pénznek a felhasználásáról van szó, ők pedig nem tüntetnek lopott pénz mellett.

  • "Elértük a rendszerváltás utáni korszak legmélyebb helyzetét, a politikai küzdelmek mélypontját (...), a jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi országgyűlési választáson" - mondta a jobbikos Volner János egy sajtótájékoztatón december elején. 

  • Októberben írtunk hosszabban arról, ahogy elkezdte szorongatni az Állami Számvevőszék a Jobbikot egy olyan ügy miatt, ami a Fidesznél is felmerült, de ott nem vizsgálja. Az ÁSZ közben folyamatosan azt vágta a Jobbik fejéhez, hogy nem működik velük együtt, a Jobbik pedig ezt tagadja, és furcsállta az ellenőrző szervezet eljárását.

     Az ÁSZ és a Jobbik háborújának valódi okát nem nehéz megfejteni: Simicska Lajos. A hirdetési felületekkel rendelkező üzletember korábban a Fidesznek, most a Jobbiknak adott ki felületeket. Miközben felmerült, hogy a Fidesz 2010-es kampánya sem volt tiszta, azzal nem foglalkozik az ÁSZ, ráment viszont most a Jobbikra, ahol szintén felmerült, hogy nem minden stimmel.