Tüntetők: Orbán rendszere sem keresztény, sem demokrata

Az új parlament alakuló ülése és az esti Kossuth téri tüntetés

Index
2018.05.08. 18:31
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A moderátort leszámítva ő az első felszólaló. Azzal kezdi, hogy menjünk közelebb a Parlamenthez. "A mienk ez inkább, nem azoké, akik kétharmadnyian benn vannak."

    Lukácsi azt mondja, a tömeg harmadszorra bizonyítja, hogy pártállás nélkül szereti ezt az országot. Az pedig reményt ad, hogy sok a fiatal köztük. "A jövő a tietek, nem azoké, akik félelmükben a saját országuktól rendőrsorfal mögé bújtak"

    Kötünk egymással egy szövetséget, ami erőt ad, hogy nem hagyjuk egymást és az országot cserben? Igen, ordítja a tömeg. "Nem adjuk fel, a mi kezünkben a szeretet hatalma van, nem a hatalom szeretetet", idézi Márki-Zay Pétert.

    Orbán rendszere se nem keresztény, se nem demokrata

    mondta. Az országot nem Orbán védi meg, hanem mi.

    Az Úrjézusnak mi lenne a véleménye arról, hogy gyerekes családokat lakoltatnak ki Kőbányán, hogy a TEK sporttelepet építsen oda? - teszi fel a kérdést. Aztán arra kér mindenkit, hogy támogassa a Magyar Nemzet-utód Magyar Hangot.

  • Amiért a tüntetők elzavarták az oroszbarát, korrupt kormányt, mondja Gulyás Balázs a színpadról. De ott legalább volt vezetője az ellenzéknek, míg nálunk nincs, teszi hozzá. Az ellenzéki pártoknak meg kell egyezniük, hogy egy közös jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben, mondja.

    Ezzel el is indult a tüntetés.

  • Néhány ezren vannak már a téren, a szervezők szerint több mint tízezren vannak. Az embereket le kellett terelni a sínekről, hogy el tudjanak menni a villamosok.

  • A parlamenttel szemben, nézem éppen az Index élő videóján. Emberek a síneken.

  • Gyurcsány Ferenc DK-s erődemonstrációt tart, legalább 50 DK-s szimpatizánssal, párttaggal az oldalán érkezett meg. Közben a Nem tetszik a rendszer szól a hangszórókból.

  • Gyurcsány Ferenc is a téren van, fürdik a népszerűségben, éppen Kásler Miklósról nyilatkozza azt, hogy nem azonosul a tízparancsolatos mondatokkal.

  • Sisakos rendőröket is látni a Parlament oldalában, ha esetleg eldurvulna az este, de erre az eddigiek alapján fikarcnyi esély sincsen. A téren továbbra is pár száz ember, még jár a villamos.

  • Összefoglalónk: 

    Kapcsolódó

    Kordonok nélküli, pár százas tüntetés kísérte végig az alakuló ülést

    Demonstráltak a tér szélén, aztán a tér közepén, végül az épület kijáratainál. És majdnem összejött egy élőlánc. Összefoglaló.

  • A Mi vagyunk a többség rendezvénye mellett a Parlament Szabadság térhez közeli sarkán egy szónok arról beszél egy marék embernek, hogy a Fidesz teljesen összefonódott az MSZP-vel, valamint az is szóba került, hogy Pintér Sándor harmadunokatestvére Orbánnak! Mármint a szónok szerint.

  • A tüntetésre videóüzenetet küld két Kossuth-díjas: Dés László zeneszerző, előadóművész és Parti Nagy Lajos író. Verset mond Galkó Balázs színművész.

    Felszólalók: Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője, Lakatos Béla, Ács város polgármestere, Lukácsi Katalin, a "Viszlát kétharmad" aktivistája, Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója.

    A szervezők részéről felszólal Gulyás Balázs, aktivista, Gyetvai Viktor, diáktüntető.

    Forrás: Az esemény Facebook-oldala

  • Huszonöt perccel a hivatalos kezdés előtt pár százan, talán ezren lehetnek elszórtan a Kossuth téren és környékén. Egy Bob Marley dallal melegítik egyelőre a hangulatot.

  • Az alakuló ülés véget ért, a tüntetések is gyakorlatilag befejeződtek. Viszlát fél hat körül ugyanitt, illetve ha valami addig is történik a Kossuth tér környékén, természetesen beröffentjük a hírmotort.

  • A tüntetők meg gyakorlatilag elfogytak.

    Rakpart:

    Duna:

  • Kövér László a tisztségviselők megválasztása után berekesztette az ülést. A képviselők elénekelték a Szózatot. A parlament megalakult, a program a házban ezzel véget is ért.

  • A parlament a bizottsági rendszert is megalakította, és megválasztotta a bizottság tisztségviselőit és tagjait. Erről korábban állapodtak meg a pártok. 

    A parlamentben 15 állandó bizottság működik, ebből 10-nek a kormánypártok, 5-nek az ellenzék adja az elnökét.

    Külön szavaztak a legfontosabb bizottság, a törvényalkotási bizottság elnökéről.

    A parlament 181 igen, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással megválasztotta a posztra a fideszes Hende Csabát.

    Kövér László azt is bejelentette, hogy a miniszterelnöknek felkért Orbán Viktor jelezte, hogy ma nem kíván hozzászólni az üléshez.

  • Nyílt szavazással döntött a parlament arról, ki legyen az Országgyűlés háznagya. 

    174 igen szavazattal, egyhangúlag háznaggyá választották a fideszes Mátrai Mártát.

    A háznagy a házelnök protokolláris helyettese, az előző ciklusban hozta létre a posztot a parlament.

  • A déli kapunál elindult Orbán autója, és a rakparton keresztül a mélygarázsba ment. A néhány tucatnyi tüntető átszaladt a garázs bejáratáig. Most várják, hogy Orbán elinduljon.

  • Délután kettő körülre az északi oldalról, a mélygarázs mellől hazamentek a tüntetők, a rendőrségi készenlét is megszűnt. A déli oldalon maradt a rendőrsorfalas folyosó, amivel a távozó vendégeket védik. Itt egy-kétszáz tüntető maradt.

  • A Demokratikus Koalíció a választást továbbra sem tekinti sem szabadnak, sem tisztességesnek, de a párt frakciója ennek ellenére intenzív parlamenti munkára készül - jelentette be Gréczy Zsolt, a frakció szóvivője. 

    Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy az alakuló ülésen csak az eskütételen vettek részt. Az eskü szövegét azzal egészítették ki, hogy minden törekvésük "helyreállítani a köztársaságot" és új demokratikus alkotmányt adni a hazának - ismertette. A képviselő elmondta, kedden tájékoztatták a Magyarországra akkreditált nagyköveteket arról, hogy milyen utcai események kísérték az Országgyűlés első ülését.

    Gréczy Zsolt azt is bejelentette, hogy a továbbiakban parlamenti képviselőként dolgozó Hajdu László XV. kerületi polgármester június 7-éig rendezi az önkormányzatban az átadás-átvételhez kapcsolódó ügyeket, ezért addig nem vesz részt az Országgyűlés szavazásain.

    A párt szóvivője a jövőben Rónai Sándor lesz, Gréczy pedig a frakció kommunikációs ügyeit viszi majd.

    (via MTI)

  • "Kiszámítható vagyok és maradok." Kövér László rövid beszédet mond az elnöki pulpitus elfoglalása után

    • "Kiszámítható vagyok és maradok azon meggyőződésemben, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen útja a szuverén magyar népakaratban gyökerező parlamentáris demokrácia keretei között vezet, hogy hazánkban a politikai hatalom egyetlen legitim forrása a magyar választópolgárok közössége."
    • "Kiszámítható vagyok és maradok azon cselekvésemben, mely arra irányul majd, hogy a szuverén magyar népakaratot a magam helyén minden körülmények között tiszteletben tartsam, érvényesítsem és oltalmazzam, és ugyanezt kérem és várom el minden képviselőtársamtól, legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek, akár nemzeti, akár nemzetközi elkötelezettségűek."
    • A parlamentáris demokráciának a XIX. században Kossuth Lajos által megfogalmazott eszmei alapvetése XXI. századunkban változatlanul érvényes: "Mindent a népért, mindent a nép által, semmit sem a népről a nép nélkül." - fogalmaz az Országgyűlés régi-új elnöke.

    Kövér ezután háznagynak javasolja a fideszes Mátrai Mártát. A háznagy a házelnök protokolláris helyettese. Szünet következik, ugyanis a tisztségviselők megválasztása után meg tud alakulni az új házbizottság.

  • Turi-Kovács Béla átadja most a helyét a megválasztott Kövér Lászlónak, aki előbb letette az esküt. Egyben bejelenti, hogy Hende Csaba a megválasztásával a törvényalkotási bizottság elnökjelöltje lett, vagyis a legfontosabb parlamenti bizottság is hamarosan megalakulhat.

  • A titkos szavazás után nyílt szavazással választják meg a képviselők a 6 alelnököt és a 13 jegyzőt. A szokásjog szerint a kormánypártiak támogatják az ellenzéki tisztségviselőket és fordítva. Azért különböző szavazatarányuk születtek így is.

    • Jakab István alelnök, Fidesz - 176 igen, 1 nem, 0 tartózkodás
    • Lezsák Sándor alelnök, Fidesz - 183 igen, 0 nem, 0 tartózkodás
    • Latorcai János alelnök, KDNP - 184 igen, 0 nem, 0 tartózkodás
    • Sneider Tamás alelnök, Jobbik - 176 igen, 1 nem, 1 tartózkodás
    • Hiller István alelnök, MSZP - 184 igen, 0 nem, 0 tartózkodás
    • Hende Csaba törvényalkotási alelnök, Fidesz - 180 igen, 1 nem, 0 tartózkodás

    Az Országgyűlés jegyzői lettek: Bodó Sándor (Fidesz), Gelencsér Attila (Fidesz), Szűcs Lajos (Fidesz), Tiba István (Fidesz), Földi László (KDNP), Móring József Attila (KDNP), Szávay István (Jobbik), Szilágyi György (Jobbik), Hiszékeny Dezső (MSZP), Szabó Sándor (MSZP), Varga László (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), Arató Gergely (DK). 

  • Az MTI összeállításából szemezgettünk:

    • Az Országgyűlésnek egy független képviselője van Mellár Tamás személyében.
    • Az Országgyűlés legidősebb képviselője a Fidesz–KDNP közös listáján mandátumot szerző Turi-Kovács Béla, aki 1935-ben született.
    • Az új összetételű parlament legifjabb tagja Ungár Péter (LMP, 1991).
    • Az előző ciklushoz képest 44 új képviselőt választottak meg, közülük 35-en először szereztek mandátumot, kilencen pedig hosszabb-rövidebb ideig ültek már a parlamenti padsorokban.
    • A parlamentben 23 nő szerzett mandátumot, közülük heten először lesznek tagjai a törvényhozásnak. Frakciók szerinti eloszlás: Fidesz: 10, KDNP: 1, MSZP: 3, Párbeszéd: 2, Jobbik: 3, LMP: 3, DK: 1.
    • 1990 óta négy képviselő tagja megszakítás nélkül az Országgyűlésnek: Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt és Orbán Viktor. Mindannyian fideszesek.
    • Hirt Ferenc, az Országgyűlés első kerekesszékes képviselője 2006 óta immár negyedik ciklusát kezdheti meg a Fidesz-frakcióban. Az először 2010-ben mandátumot szerzett Tapolczai Gergely, az Országgyűlés első siket képviselője idén harmadik négyéves ciklusát kezdheti meg, szintén a Fidesz-frakcióban.
  • Turi-Kovács Béla korelnök bejelentette a titkos szavazás eredményét. Eszerint újra a fideszes Kövér László lett az Országgyűlés elnöke.

    A számokból kiderül, hogy sok, feltehetően ellenzéki Kövér ellen szavazott. De Kövér azért kapott ellenzéki szavazatokat, hiszen a Fidesznek 133 képviselője van.

    • 182 képviselő vett fel szavazólapot és szavazott
    • 179 érvényes, 3 érvénytelen szavazat született.
    • 143 igen,
    • 35 nem szavazat,
    • 1 tartózkodás született.

    A szokásjog alapján amúgy az ellenzék is megszavazza a kormánypárti tisztségviselőket, így a kormánypárt is az ellenzéki alelnököket. Vagyis a 35 nem szavazat számít formabontónak.

  • Találtunk egyet a Facebookon a fideszes Zsigmond Barna Pál oldalán.

  • Máshogy ugyanis nem lehet átjutni rajtuk. Ha valaki a térről kimenne mondjuk egy üdítőt venni, akkor csak így tudja megtenni.

    Rendőrsorfal a Kossuth téren
  • A tüntetők pedig mondtak rá néhány csúnya dolgot. Végül a rendőrsorfal mögött kísérték ki:

    Schmidt Mária megnézi a tüntetést, és a tüntetők is megnézik Schmidt Máriát
  • Jöhet bárki, azt kifütyülik
  • Fidesz:

    Jobbik:

    LMP:

  • Csöbör Katalin posztjában: