A kormány szerint nem lesz gond a Szputnyikkal, mindenki megkapja a második oltást időben

Gulyás Gergely: Hatmillió beoltott lehet május végére Magyarországon

Vége
D  YT20201001008
kitz
2021.04.15. 11:56
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő tájékoztatója.

  • Gulyás Gergely szerint 6 millió beoltottnál lehetne azt mondani, hogy közeledünk a járvány végéhez.

  • Szentkirályi Alexandra ismertette, hogy milliárdokkal támogatta a kormány a szórakoztatóipart. Ennek keretében 456 cigányzenész és 110 népzenész jutott támogatáshoz, a fesztiválszervezőknek 200 millió forintos keret állt a rendelkezésére, a raktárkoncertekkel 150 produkciót segítettek, ennek a keretösszege ötmilliárd forint volt. A bértámogatás a rendezvényszervezőkre is vonatkozik, de az iparágban élhetnek a Széchenyi Turisztikai Kártya nyújtotta lehetőségekkel és a tízmilliós újraindítási gyorskölcsönnel is.

  • Minden héten adnak hivatalos tájékoztatást idehaza, hogy mennyi vakcina érkezik be az országba. Az uniós szállítmányokról nincs módjuk információt közzétenni, erről Brüsszelnek kellene hivatalos tájékoztatást kiadni.

  • „Volt egy furcsa reneszánsza az extravagáns férfi öltözködésnek Gulyás Gergely ruhatárában. Néhány képen láttam őt extrém kockás, világos nyári–tavaszi zakókban, amiket púder- és lazacszínű selyem nyakkendőkkel párosított.

    Ez furcsán hatott a címer előtt, illetve a szigorú Magyarország Kormánya felirat előtt. Egy amerikai kvízshow-ban jobban el tudtam volna képzelni ebben az öltözékében. Nos, ezek nem az ő színei, a kék árnyalatai az övéi.

    Itt jegyzem meg, hogy előszeretettel hord cápa- vagy félcápagallért, ami nem szerencsés, mert optikailag szélesíti a fejformáját. Fontos megjegyezni, hogy a vékony nyakkendők sem az ő megoldásai, ahogy az sem szerencsés, amikor magasan záródik a zakója, a zakó hajtókája pedig keskeny.

    Neki határozottan a kentgallért, a középszéles nyakkendők, lejjebb gombolódó, klasszikusabb, jobban felépített zakók állnak jól” – mondta elemzésében Lakatos Márk stylist.

  • 1523 ember fekszik intenzív osztályon.

  • Hivatalosan még nem született meg a módosítás, de a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell karanténba vonulniuk külföldről történő hazaérkezés után – jelentette be Gulyás Gergely. Ez nyáron léphet hatályba, de egyelőre jobb, ha mindenki itthon marad, aki nem üzleti útra megy.

  • A dolog lényege, hogy hol mennyi idős ember él. A háziorvosi praxisokba azonos számú és mennyiségű oltóanyag jut. Ahol viszont több az idős, ott lassabban lehet eljutni a fiatalabb korosztályig. A 65 év felettiek közül másfél millióan regisztráltak, közülük 1,4 milliót már be is oltottak. Ezért arra kér a kormány mindenkit, hogy ha még nem regisztrált, akkor tegye meg mielőbb.

  • Gulyás Gergely elmondta, hogy az AstraZeneca második vakcinájának alkalmazása után történt vizsgálatok kiváló adatokat hoznak, ezért nincs szükség arra, hogy eltérő vakcinát használjanak az első dózis után.

  • Az ellenzék néhány napja azt kezdeményezte, hogy regisztráció nélkül is hozzá lehessen jutni az oltáshoz. Gulyás Gergely szerint az oltási rend annak köszönhetően volt biztosítható eddig is, hogy korábban regisztráltak az emberek. Ha valaki kötelező oltást írna elő, akkor nem lenne szükség a regisztrációra. A kormánynak tudnia kell az oltakozók szándékáról, ezért kell jelezni azt; ez helyes és jól működő rendszer.

  • Az egykori szlovák kormányfő Brüsszel véleményét visszhangozza, amikor bírálja a jelenlegi szlovák miniszterelnök oltással kapcsolatos döntéseit, de ebben a belpolitikai vitában a magyar kormány nem akar véleményt nyilvánítani. Fölösleges és káros olyan dolgokon vitázni, amik nem a járvány mielőbbi megfékezését szolgálják, legyen szó bármely államról.

  • „Szentkirályi Alexandra nagy pártolója a magyar divattervezőknek. Emlékszem, hogy több hazai Fashion Weeken öltöztettem, amikor hírességeket bújtattuk magyar kreátorok, például Tomcsányi Dóra ruháiba. Nem zárom ki esetében, hogy a hangsúlyos printek szeretete a részéről a fent említett branddel való együttműködéséből eredeztethető” – mondja Lakatos Márk stylist, aki nemrégiben az Index Sunday Brunch című podcast vendége is volt.

    „Amikor eltér ettől, és szürke zakókban mutatkozik, letér a szerencsés mezsgyéről, az ilyesmikben túl merev, de kétségtelen, hogy Szentkirályi Alexandra üde jelenség a hazai közéletben.”

  • A kormány támogatta és támogatja az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében indított aláírásgyűjtést, és remélik, hogy az Európai Unió komolyabban fogja venni a nemzeti kisebbségeket megillető jogokat.

  • A kormány reményei szerint az EU-ban is szabadon utazhatunk majd hamarosan, akkor is, ha nem csak az uniós szakhatóságok által elfogadott vakcinával vagyunk oltottak. Az uniós szabályozás még alakul, és úgy tűnik, hogy egységesedni fog, ennek határideje azonban még bizonytalan – mondta a miniszter. 

  • Gulyás Gergely szerint a kor és az egészségügyi szempontok alapján a háziorvosok határozzák meg a sorrendet az oltásra várók között. Az uniós vakcinák lassan érkeznek, a Janssen kiesett, de tájékozódnak, hogy előrébb tudják-e hozni a szállításokat.

  • A pedagógusok oltása után a kor és az egészségügyi állapot meghatározását követően állíthatnak fel a háziorvosok oltási sorrendet. Az elmúlt héten kevesebb embert oltottak, mert nem érkezett meg az országba a korábban beígért mennyiség. Ezt mindenféleképpen igyekszik a kormány korrigálni, illetve a beszerzéseket felgyorsítani.

  • Lakatos Márk Gulyás Gergely öltözködéséről azt is elmondta, hogy a kék amellett, hogy igen jól áll neki, a bizalom, a megbízhatóság, a remény színe. Nem véletlen, hogy egy ilyen feszült időszakban a politikusok a kommunikációjuk során ezt a színt választják, ezzel kommunikálnak.

  • Megérkezik időben a Szputnyik V második dózisos szállítmánya is, ezért nem fog előfordulni olyan probléma, hogy valaki késve kapná meg a második vakcinát.

  • A miniszter csak annyit mondott, hogy ez ügyben az egyetem és a rektor vizsgálatot indított. A kormány szerint is elfogadhatatlan, amit és ahogyan mondott az oktató.

  • A főpolgármester úgy viselkedik, mint aki a városvezetést csak ugródeszkának tekinti – mondja a kancelláriaminiszter. Szerinte Karácsony Gergely olyan területeken is politikai vitát keres a kormánnyal, ahol korábban egyetértettek. A megállapodásnak nemcsak a Diákváros, hanem az egészségügy fejlesztése is a része, ebben benne volt az atlétikai világbajnokság megrendezése is. 

    A tárcavezető leszögezte, hogy a Diákváros megépül, a kormány tartja magát a megállapodáshoz. A Fudan Egyetem campusa pedig nem a Diákvárossal szemben, hanem azzal épp összhangban áll. A főpolgármester egyébként is egy tömeggyilkos párt jogutódjának a jelöltje, ezért ne hivatkozzon a kínai kommunizmusra.

  • A kormány számára azért fontos a három és fél milliós oltottság, mert akkor – újabb alapos egyeztetés után – lehet dönteni a további enyhítésekről. Ezt várhatóan napokon belül elérjük – mondta Gulyás Gergely. A 4 millió beoltott elérésekor lesznek majd olyan lazítások, amelyek csak az igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd - mondta a miniszter.

  • Gulyás Gergely leszögezte, hogy senkinek és sehol nem tették, valamint nem is teszik kötelezővé az oltást.

  • Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely mai öltözékét Lakatos Márk stylisttal elemezzük. A divatszakértő érdeklődése nemrégiben fordult a politikai élet szereplői felé. Az Index hasábjain foglalkozott már Müller Cecília, Dúró Dóra és Staller Ilona, azaz Cicciolina ruházkodásával is.

    Lakatos azt mondja: „Alexandra nagyon dekoratív hölgy, Anne Hathaway jut eszembe róla Az ördög Pradát visel című filmből. Barna hajú, kékes szemű, porcelános arcbőrű. Igazi Hófehérke, tavasz–tél-típus, ezért jól állnak neki az erős színek, a királykék, a piros, de ezeket sajnos keveset hordja. Néha azt látom, a föld színeiben elveszik a szép, sugárzó karaktere. Tetszik benne, hogy sok vegán bőrt hord, feketében, bordóban, olívaszínben pompázik, ettől extravagáns.”

    Lakatos szerint akkor a legharmonikusabb, amikor a porcelánbőrű, kék szemű karakterre erősít rá, mintha csak a Büszkeség és balítéletből ugrott volna közénk.

    A mai szettjéhez jól megy az elegáns, kibontott haj, eleganciát kölcsönöz neki. Ez a vizes-türkizes-pasztelles színvilág azonban, ami az ingjén visszaköszön, nem az ő stílusa, de vélhetően a semlegesség volt a nem túl erős színhasználat oka. 

  • Az iskolai intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, tehát az alsó tagozatoknál nem lesz párhuzamosan digitális és tantermi oktatás.

  • Annak ellenére, hogy a kormány összefogást kért oltásügyben a baloldaltól, erre továbbra sem hajlandóak. Mindenkinek arra kellene biztatni az embereket, hogy minél többen oltassák be magukat.

  • A 3,5 millió oltotthoz kötött szabályozások a csütörtöki napon jelennek meg, a bértámogatás továbbra is járni fog a vendéglátóknak. Orbán Viktor tegnap jelentette be, hogy 3,5 milliós beoltottság után nyithatnak a teraszok.

  • A beoltottak 1 százaléka betegszik csak meg, az emberek 99 százaléka védett. Üzleti érdekek állnak amögött, hogy egyik-másik hatékonysága megkérdőjelezhető. Még ha a Janssen-vakcina ki is esik, akkor is 6 millió beoltott lehet nálunk május végére. Mától a kormány oltási kampányt indít, az „Oltás életet ment!” címmel.

  • A mai naptól óriásplakátokon ismert emberek buzdítanak a regisztrációra, „Az oltás életet ment!” jelszóval.

  • 4,2 millió környékén jár az oltásra regisztráltak száma, látható a növekedés, de ez még mindig kevés, a nyolcmillió a cél.

  • Gulyás Gergely szerint a Janssen kiesett, ez félmillió vakcinát jelent, amit valahonnan pótolni kell.