Gulyás Gergely: Nem csökkennek a rezsiárak az átlagfogyasztás fölött

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő több mint két és fél órás tájékoztatója.

  • A bírósági végrehajtói kar működését szabályozó átalakítás nem történt meg – szembesítették a minisztert azzal, hogy jogszabályi szinten másfél éve nem történt semmi a Schadl-ügy nyomán. Gulyás Gergely a dolog kommentálását azzal hárította, hogy folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó.

    Hozzátette: az előzmény nyomán az igazságügyi tárcánál nagyon szigorú lett a végrehajtók kinevezése.

    Arra a kérdésre, hogy miért lehet még mindig Schadl a végrehajtói kamara elnöke, Gulyás Gergely azt felelte, hogy a kamarának kellene dönteni arról, hogy hívja vissza az elnököt, és kezdeményezzen új elnökválasztást.

    Túlzás a miniszter szerint, hogy az ellenzéki pártok kezdeményezését mindig leszavazzák a kormánypártok a bizottságokban, és így nem kerül egyáltalán ellenzéki javaslat a parlament elé.

  • A kérdés ilyen formában nem áll meg Gulyás Gergely szerint, mert ilyen kategória nincs a magyar jogrendben.

  • Gulyás Gergely kifejtette: az uniós forrásokra szükség van, fontos fejlesztési források, de a fejlesztések jó részét uniós pénzek nélkül is megvalósítják. Valamit lassabban tudnak megtenni, de az ország finanszírozása uniós pénzek nélkül is a végtelenségig tartható.

  • Gulyás Gergely az egyházon belüli szexuális visszaélésekről hangsúlyozta: a kormány mindenkitől azt követeli, aki oktatási intézményt működtet, hogy a törvényeket tartsa be. Úgy látja, a katolikus egyházzal szembeni hecckampány része, hogy bizonyos eseteket kiemelnek, az egyházi fenntartás ilyen szempontból is biztonságosabb. Az egyház sokat tett azért, hogy ezeket az ügyeket fel lehessen tárni.

  • Meddig nem változik a lakossági piaci ár? – hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely szerint december végéig a jelenlegi szabályok maradnak a gázra és az áramra vonatkozóan. Úgy vélte, a kiállított számlák 80 százaléka a rezsitámogatott szint alatti, míg az áramnál ez 60 százalék feletti, vagyis a magasabb ár nem érint sokakat.

    A kormány azt a politikát folytatja, hogy a rezsicsökkentést a jelenlegi formájában tartja fönn, és ezt nem befolyásolja az sem, ha az energiahordozók napi ára már alacsonyabb, mint amit az állam támogat.

    A költségvetésből jóval ezermilliárd forint fölött költött a rezsitámogatásra tavaly is és idén is a kormányzat.

  • Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a debreceni vízfelhasználás ma elmarad a rendszerváltozás időszakának vízfelhasználásától, ráadásul az épülő akkumulátorgyár vízfelhasználásának jelentős része szennyvízfelhasználás lesz.

  • Nonprofit alapon, a nyereségre törekvés megszüntetésével egységes laborrendszert hoz létre a Belügyminisztérium, folyamatban van. A kormány reméli, hogy ez gyorsabb, naprakészebb és a magyar államnak olcsóbb lesz.

  • Gulyás Gergely a MOK-üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: a számokat figyelembe kell venni, tiszteletbe kell tartani, az elfogadott törvény lehetővé tette az önkéntes csatlakozást, látják, hogy ezzel mennyien éltek, és tiszteletben tartják ezt.

  • Ezt ugyan a miniszter nem részletezte, de Gulyás Gergely szerint a mostani kordonbontásnak a Karmelita körül semmi köze nincs a Fidesz 2007. februári kordonbontásához, amikor a Parlament épülete köré vont kordont bontották meg. A miniszter szerint ez az egész – ami most történik – tragikomikus, gyermekded dolog.

  • Gulyás Gergely a közelmúltban a kormányból távozó Fürjes Balázsra vonatkozó kérdésre elárulta: az elmúlt időszakban voltak már beszélgetések, hogy ki lehetne potenciális főpolgármester-jelölt, Fürjes Balázs is ebbe a körbe tartozott, de konkrét felkérés nem történt.

  • Gulyás Gergely a repülőtér-vásárlásról azt is elmondta, üzleti tárgyalások zajlanak. Ha létrejön a megállapodás, annak minden részlete nyilvános lesz. Azt meg tudja erősíteni, nem biztos, hogy az állam kizárólagos vevő lesz.

  • Újabb kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra elmondta, az online árfigyelő arra lesz jó, hogy a fogyasztók látni fogják, mely kereskedelmi egységben a legolcsóbb egy-egy termék. A különböző termékek árának összehasonlítása lehetővé teszi majd, hogy ennek megfelelően választhassanak az olcsóbb áruk között. Ennek hatása lehet az is, hogy a kiskereskedelmi láncok között is egyfajta verseny indul el, és ez lefelé korrigálja majd az árakat.

  • Gulyás Gergely a reptérvásárlásról leszögezte: tárgyalnak a tulajdonosokkal, bíznak benne, hogy a mindenkori tulajdonos nagy befektetésekben gondolkodik.

  • Gulyás Gergelynél a kirúgott tanárok peréről is érdeklődtünk. A kormány álláspontja az, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a tiltakozásnak vannak törvényes formái, aki ezen túllép, az jogellenes módon jár el.

    A miniszternek jeleztük, hogy nem mindenkit mentettek fel a munkavégzés alól a polgári engedetlenkedők közül. Gulyás Gergely erre reagálva kifejtette, az egyik szabály az volt, hogy amikor valaki első alkalommal a sztrájktörvényen kívül jogsértést is vállalva nem teljesítette a munkavégzési kötelezettségét, akkor felhívták arra, hogy teljesítse. Amikor ez ismételten előfordult, akkor alkalmazták a szigorúbb büntetést. A másik, hogy a tanév rendjét biztosítani tudják, hoztak egy módosítást, hogy ne kelljen 15 napon belül megszüntetni a munkaviszonyt.

  • Gulyás Gergely utalt arra, hogy állami tulajdonú céget nem segíthetnek ki, mert az tiltott állami támogatásnak minősül, és uniós büntetést vonhat maga után. Ezért 334 kisposta bezárása mellett döntött a tulajdonos, ami ezáltal költségcsökkentést eredményezett. Jelenleg nincs napirenden, hogy az állam kiszervezze a társaságot.

  • Gulyás Gergely az igazságügyi vállalásokra vonatkozó kérdésünkre kifejtette: az Európai Bizottság csúszásban van, döntően ezért lépték át a március 31-i határidőt. A Bizottság technikai szintű észrevételeket tesz, a tartalmi megállapodás megvan, és azt is jelezték, hogy a határidő néhány héttel való átlépését nem fogják számonkérni.

  • Gulyás Gergely az élelmiszerárstop lehetséges meghosszabbítására vonatkozó kérdésünkre elárulta, hogy két héttel a határidő előtt szoktak dönteni, a következő kormányülésen döntenek. Minden szereplő véleményét ismerik, tudnak dönteni.

    A következő inflációs adatok meghatározó mértékben befolyásolják a döntést. A kormánynak egy világosan rögzített célja van, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Az elmúlt évtizedek inflációs adatait tekintve idén is magas lesz az infláció, de lehet remélni, hogy a jövő évben normális szintre tudunk visszajutni. Egész Európa régóta nem küzdött ekkora inflációval.

  • Erre a kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, a szemben álló atomhatalmak közötti belesodródás veszélye egy háborúba most sokkal nagyobb, mint korábban bármikor volt. Éppen ezért a NATO-nak nagyon kínosan kell ügyelnie arra, nehogy belesodródjon a háborúba.

  • Donald Trump szerint Soros György felvásárolta az amerikai ügyészeket – mit szól ehhez a kijelentéshez? – hangzott el a kérdés. Válaszában a miniszter utalt arra, hogy nem minősítik más országok igazságszolgáltatását. 

    Az Európai Néppárt brüsszeli irodáját érintő rendőrségi vizsgálatok kapcsán azt mondta Gulyás, hogy ezt az ügyet még figyelemmel kísérik.

  • Gulyás Gergely az egészségügyi változásokról hangsúlyozta: nem a büntetés irányából kell közelíteni, mert senki nem akar senkit büntetni, vannak jogszabályok, ezek az elmúlt években jelentősen megemelt orvosbérekhez jogokat és kötelezettségeket társítanak. Az, hogy valaki egy hónapban háziorvosként kétszer ügyeljen, a miniszter szerint nem aránytalan kötelezettség. Ennek ellenére azt látják, hogy négy megyében kiválóan működik az új ügyeleti rendszer.

  • Ha a parlament elfogadja a státusztörvényt, pedagógusok mondhatnak fel, a tiltakozások miatt az érettségi lebonyolítása is veszélybe kerülhet. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: a PDSZ a tavalyi kampányban a baloldal mellett volt, a magyar pedagógusok azonban tiszteletre méltó józansággal és elkötelezettséggel végzik a munkájukat, olyan fizetésért, amelynél lényegesen többet érdemelnének.

    A miniszter kijelentette: a sztrájk gyakorlatilag megszűnt, sem az érettségi, sem az oktatás nincs veszélyben, ráadásul olyan kevesen tagjai a szakszervezeteknek, hogy nem minősülnek reprezentatívnak, de még így is konstruktív tárgyalásokat folytat velük a Belügyminisztérium a státusztörvényről, amelynek még nincs is végleges változata, így ezek hangulatkeltő, a politika szférájába tartozó nyilatkozatok.

  • Gulyás Gergely kijelentette: Ujhelyi István legyen kedves most nem az ország és a pedagógusok érdekeivel szemben dolgozni. Ha holnap garanciát kapnak arra, hogy megjönnek a pénzek, akkor holnapután visszamenőlegesen megemelik a pedagógusok fizetését.

    A miniszter hozzátette: pillanatnyilag a 2021 utáni költségvetésből, néhány adminisztratív költségtől és közvetlen forrástól eltekintve a kohéziós forrásokból semmit nem kaptunk, mert az igazságszolgáltatással kapcsolatos módosítások szükségesek ehhez.

    A mezőgazdasági pénzek esetében rendben vannak, a helyreállítási alapot az igazságszolgáltatási és egyéb kérdések blokkolják, a kohéziós pénzeknél két szabály van: a kondicionalitási eljárásban hozott tanácsi rendelet három programnál 55 százalékos felfüggesztést hozott, ezek akkor válnak szabaddá, ha az eljárást sikerült lezárni, de van egy generális feltétel is, ami az igazságszolgáltatást érinti. Utóbbiban közel vannak a megegyezéshez, a Bizottságtól csak egy bólintásra van szükség.

  • Gulyás Gergely az átlagfogyasztás feletti lakossági rezsiárakról elmondta: nem fog változni az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár májustól sem.

  • A kérdésre, hogy átadták-e az önkormányzatok az államnak, és mennyibe kerül a víziközmű felújítása, Gulyás Gergely azt válaszolta: ennek költsége mintegy 1000 milliárd forint. A miniszter szerint ez történhet hitelből, költségvetési pénzekből vagy uniós forrásokból, de ennek tervezése még tart. Hozzátette: a fenntartáshoz már most is 150 milliárd forinttal járul hozzá a kormány. 

  • Gulyás Gergely szerint a helyzet világos: három nehéz év van mögöttünk, Európában kormányok tömege bukott meg, ők viszont Európa-bajnoki eredménnyel nyerték a választásokat egy éve. Az elmúlt egy év kutatásai is azt mutatják, hogy hasonló mértékben nyernének ma.

    A miniszter megemlítette, két dolgot tudhattak meg az elmúlt egy héten is a baloldalról, az egyik, hogy az ÁSZ elnöke beszámolt a kampánnyal kapcsolatos pártköltések ellenőrzéséről, Gulyás Gergely megjegyezte: „a baloldal nem ura önmagának, megvásárolták őket, külföldi pénzből folytattak kampányt”. A másik az, hogy „teljesen gyermekded balhékra képesek”, ilyen a kordonbontás.

  • A kormány a NATO-ratifikációt előterjesztette az Országgyűlésben, a frakcióban kialakult egy vita, olyan érvek merültek fel, amelyeket a kormány sem tart megalapozatlannak, jelenleg a svéd–magyar kapcsolatok mélyponton vannak (például a gyermekvédelmi törvényt érintő perhez történő csatlakozásuk miatt), ezért bizalomerősítő lépésekre van szükség. Gulyás Gergely leszögezte, nem jó, ha országok közötti vitákat importálnak a NATO-ba.

  • Gulyás Gergely az uniós forrásokról kifejtette: bármikor megállapodhatnak az Európai Bizottsággal, ez nem a magyar kormányon múlik, teljesítették a vállalásokat. A miniszter abban bízik, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos tárgyalások eredményre vezetnek, ha így lesz, az megszünteti a kohéziós pénzek blokkolását, a Bizottság visszajelzésére várnak, már többször megszegték a határidőt.

    A tárcavezető úgy vélekedett, a baloldalnak óriási szerepe van abban, hogy kialakult ez a helyzet, a képviselőik az EP-ben azért dolgoznak, hogy Magyarország ne kaphassa meg a nekünk járó forrásokat, ők hatmillió forintnak megfelelő eurót keresnek havonta, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanárok ne kereshessenek bruttó 800 ezer forintot.

  • Szentkirályi Alexandra számolt be a január 23–29. közötti árstoprazziáról. Eszerint 468 üzlet volt érintett, ahol nem tartották be az intézkedéseket. 179 jogsértést állapítottak meg, a bírság kiszabása folyamatban van. Összességében 333 millió forint büntetést szabtak ki. Egy-egy bolt esetében 2-3 jogsértést is regisztráltak.

    A legáltalánosabb jogsértés az volt, hogy míg a bolt polcain az árstopos termékek nem voltak elérhetők, a raktárban bőven tartottak belőlük.

    Elhangzott az is, hogy a kormány a szakhatóságokkal közösen folytatja az árstop betartását, és figyelik a termékek árát. Nyár elejére lesz működőképes a GVH-val közösen indítani tervezett online árfigyelő.

  • Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék nem szavazta meg a békepárti határozatot, Gulyás Gergely elmondta: a baloldal továbbra is azt az álláspontot képviseli, amit a kampányban, ez fegyverszállítás volt, adott esetben katonák küldése is, ezekről világos véleményt mondtak a magyar választók.