Orbán Viktor politikaértelmezésével és parázs vitákkal indult a közéleti szezon

D MTI20230825018
2023.08.28. 08:11
Vasárnap ért véget a közéleti évadnyitóként is emlegetett Tranzit. A Kommentár Alapítvány által szervezett tihanyi politikai fesztiválon a már hagyományosnak mondható kormánypárti–ellenzéki viták mellett miniszterek tartottak előadást, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is megosztotta gondolatait, a jellemzőnél kötetlenebb formában.

Csütörtökön Dömötör Csaba államtitkár köszöntőjével indult az idei Tranzit, de a program érdemi része csak pénteken kezdődött. Aznap Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tartott nem nyilvános előadást „Háború és béke – Gazdasági lehetőségek az orosz–ukrán konfliktus árnyékában” címmel.

Meccshangulat az egyik vitán

„Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetéről” felütéssel folytatott eszmecserét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje. A vita szinte meccshangulatban zajlott, a közönség többsége Márki-Zay szavait sokszor hangos nemtetszéssel fogadta, de néhányan tapsoltak is a hódmezővásárhelyi polgármesternek.

Márki-Zay Péter a beszélgetés egy pontján kijelentette, hogy az emberek „migránsbetelepítő, aberrált, bűnöző pártra szavaztak, csak nem tudták”. Gulyás Gergely válaszul azt kérdezte, abban a világban, ahol az emberek több mint fele online tájékozódik, mindenki mindent leírhat, „miért nézi le ön az embereket, hogy ők nem tudnak választani a rendelkezésre álló alternatívák között?”.

A kormánytag azzal szúrt oda a volt miniszterelnök-jelöltnek, hogy „én biztatnám az ellenzéket, attól, hogy önnek nem sikerült, másnak még sikerülhet”. Gulyás Gergely szerint, aki elment szavazni, teljeskörűen megismerhette mindkét fél álláspontját. Márki-Zay Péter 2002, valamint 2010 után is hiányolta az elszámoltatást, Gulyás Gergelynek az volt az észrevétele, hogy „először összefogott azokkal, akiket elszámoltatott volna? Sajátos megoldás.”

A születési nemmel összefüggésben elhangzott Gulyás Gergelytől, „ha a polgármester úr holnaptól emu szeretne lenni, attól még nem lesz emu”, míg Márki-Zay Péter közölte, támogatja a minisztert, ha kislány szeretne lenni.

A parázs összecsapás végére azért egy dicséret is belefért, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, hogy „Gulyás Gergely az egyik legtisztességesebb miniszter ebben a kormányban, hozzá nem kötődnek korrupciós botrányok”. „Zavarba hoz azzal, hogy a vita végén megdicsér” – reagált a miniszter, aki lehetséges közös kiindulási pontnak tartaná, ha a baloldal is mindent megtenne az uniós források hazahozataláért.

A pénteki nap másik vitája, Dömötör Csaba államtitkár, valamint Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnökének, miniszterelnök-jelöltjének beszélgetése sokkal higgadtabb mederben zajlott, és elsősorban a magyar külpolitikáról szólt.

Orbán Viktor és a politika

Az elmúlt évektől eltérően Orbán Viktor ezúttal részt vett a tihanyi politikai fesztiválon, és a megafonos Bohár Dániel kérdései mentén haladva fejtette ki gondolatait.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy a kétharmad, mint a cövek, egyfolytában áll, és még a végét sem látni, de nagy viták vannak arról, hogy a kétharmad a magyar nemzet egységének garanciája-e. A miniszterelnök úgy látja, ezek a viták átmetszik a jobb- és a baloldal hagyományos választóvonalait. Ez a vita arról szól, természetellenes dolog-e egy demokráciában, ha egy politikai párt hosszú időn keresztül folyamatosan hatalmon van, vagy ennek semmi köze a demokrácia minőségéhez.

Ez létező vita, jelentek is meg könyvek, amelyek azt mutatták ki, és osztom ezt az álláspontot, hogy a magyar földrajzból, történelemből, méretből fakadóan állandó jelenség, hogy előbb-utóbb minden korszakban létrejön egy nagy nemzeti kormányzópárt

– mutatott rá a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az ellenzéki oldalon az a jelenség van, mint a futballban: az amatőröket a profiktól világos vonal választja el. Vannak amatőrök, gyerekek, bedobnak közéjük egy labdát, mindenki odafut, és összevissza rugdossák egymást is. Vannak viszont a profik, akik oda mozognak, ahol majd a labda lesz.

Ha a mostani kormányzópárt és ellenzék közötti különbséget akarom megfogalmazni, akkor ez a különbség. Távlatkülönbség van. Ők lecsapnak az ügyre, mint egy kacsa, csinálnak egy balhét. A kormányzópártnál van rövid, közép- és hosszú távlat, taktika, stratégia. Ahogy egy hadrendet meg kell tervezni, a politika is egy csapatsport

– vázolta a helyzetet a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a politikai oldalak közötti választóvonal valójában az ember megértésénél van: a liberálisok és a velük szövetségben lévő baloldal azt mondja, hogy az életben önmagad vagy a legfontosabb, míg a konzervatív oldal úgy gondolja, vannak fontosabb dolgok, mint saját magunk, ilyen a családunk, a hazánk, és Isten.

A miniszterelnök összefoglalta saját politikaértelmezését is:

A politika a hatalomról szól. Hogy mi a hatalom, arról írtak egy könyvtárnyi irodalmat, és különböző politikusok különböző módon közelítenek ehhez a kérdéshez. Nekem is van saját értelmezésem. A hatalom az a közös cselekvés képessége. A politika dolga, hogy képes legyen arra, elmagyarázva a helyzetet, hogy közös cselekvés jöjjön össze. Mindenki szabadon éli az életét, de az ország egy irányba mozog.

Nagy Attila Tibor politikai elemző lapunk kérdésére úgy vélekedett Orbán Viktor beszédéről, hogy az megmutatta, az erőforrásfölény mellett a szellemi fölény is a Fidesz oldalán van az ellenzékkel szemben.

Wishes Kazinczy, és metrón szellentő férfi

Hidvéghi Balázs kormánypárti EP-képviselő, valamint Tompos Márton, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője többek között a jövő évi európai parlamenti választás tétjéről vitázott.

Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő és a momentumos Bedő Dávid összecsapása több emlékezetes mondatot is hozott: a kormánypárti politikus az ellenzéket a külföldi kampánytámogatás ügyében a metrón szellentő férfihoz hasonlította:

Lehet, kicsit durva a hasonlat, de a metrón szellentő férfi jut eszembe, aki elszellentette magát, és fintorgó arccal körbenézve keresi a tettest. Pont ezt csinálják.

Bedő Dávid wishes Kazinczynak nevezte Orbán Viktort:

Olyan rossz a helyzet, hogy a miniszterelnök új szavakat kénytelen kitalálni, mint valami Wishről rendelt Kazinczy, pozitív nullát szeretne elérni.

Rétvári Bence államtitkár és Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője az oktatásról és az egészségügyről osztotta meg gondolatait.

Az Orbán Viktortól kapott útravaló

Az idei Tranzitról sem hiányoztak a miniszterek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elárulta, hogy milyen útravalót kapott Orbán Viktortól az első miniszteri ciklusa elején:

Péter, csinálj magyar külpolitikát!

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hangsúlyozta, a kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit, és serkenti a fogyasztást.

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország alapvető és jól felfogott érdeke, hogy az euró bevezetésének feltételeit mihamarabb teljesítse, mindez független attól a kérdéstől, hogy az ország végül mikor kíván az euróövezet tagja lenni.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)