Kocsis Máté: Épelméjű ember ilyet nem csinál, magyarázatot várunk a svédektől

Frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP

Élő
DSC6104

A legfontosabbak

2023. szeptember 21., 13:47
Kocsis Máté marad a frakcióvezető
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Percről percre közvetítésünk véget ért, köszönjük olvasóink figyelmét. A legfontosabb bejelentésekről hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

  • Kocsis Máté meggyőződése, hogy elszigetelt eset volt Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselő ügye, aki lemondott, miután a Válasz Online cikkéből kiderült, hogy ötmillió forintot ajánlott a Kutyapárt jelöltjének, induljon el a 2024-es önkormányzati választásokon. A Fidesz frakcióvezetője szerint „férfiasan viselkedett” Lévai István Zoltán, hogy lemondott.

  • Az OTP Bank Nyrt. ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt tett feljelentést a korábban Karácsony Gergelyt támogató 99 Mozgalom finanszírozási ügyében – írtuk tegnapi cikkünkben, amelyben a vonatkozó dokumentumot is közzétettük.

    A Telex újságírója ezzel kapcsolatban arról érdeklődött, biztonsági szempontból rendben van-e ez. A frakcióvezető nem értette a kérdést, sok minden kiszivárog, és hisz abban, hogy minél transzparensebbek legyenek ezek az ügyek.

    Helyes, hogy kiszivárgott, mégiscsak közügyről van szó

    – szögezte le Kocsis Máté, hozzátéve: nem az a kérdés, hogy szivárgott ki, mert ez olyan, mintha valaki, akit bolti lopáson kaptak, azon háborodna fel, hogy be volt kamerázva az üzlet.

  • Kocsis Máté leszögezte, az egyetlen céljuk, hogy minden magát jobboldalinak, kereszténynek, konzervatívnak, polgárinak gondoló szavazó az ő támogatóik között legyen.

    A Mi Hazánk nem szövetségesünk, hanem ellenfelünk.

    A frakcióvezető ezután a Párbeszédről úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy egy nulla százalékos pártnak frakciója legyen, élősködőként bejutnak az Országgyűlésbe, majd öten Gyurcsány Ferenc tengerentúli tagozataként frakciót alakítanak, felveszik az adóból a támogatást, úgy, hogy nincs mögöttük egy lélek sem.

    Járt márt Párbeszéd-kongresszuson? Itt most többen vagyunk.

    Kocsis Máté legitimációs alapon inkább elismeri politikai ellenfélként a Mi Hazánkat, mint a Párbeszédet.

  • Kocsis Máté az EP-választás ügyében és a külföldi finanszírozás témájában azt mondta: szuverenitásvédelmi törvényt nyújtanak be ősszel, hogy megnehezítsék azoknak a dolgát, akik dollárért árulják az országot. A javaslatcsomag tartalmazni fog egy alaptörvény-módosítást, illetve egy olyan szabályt, ami kimondja: azok a szervezetek, amelyek választáson indulnak, hiába nem pártok, a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok érvényesek rájuk is. Továbbá a javaslatcsomag egy Btk.-módosítást is tartalmaz majd, vagyis felelnie kell a törvény előtt annak, aki dollárért árulja az országot.

    Júniusban Kocsis Máté interjút adott az Indexnek, és már beszélt az őszi javaslatcsomagról:

    Több módosítást is át kell gondolni. Mondok egy konkrét példát. Először is szerintem az Alaptörvénynek tartalmaznia kell, hogy Magyarország fellép minden olyan törekvéssel szemben, amely az ország szuverenitását veszélyezteti. (...) Az Alaptörvény szót ejt Magyarország függetlenségéről, de nem tér ki a szuverenitása elleni külső támadásokra, befolyásolási kísérletekre. Emellett át kell gondolni a büntető törvénykönyvi tényállások kiegészítését, és azt is, hogy a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok legyenek érvényesek minden választáson induló szervezetre.

  • Kocsis Máté szerint baloldali politikusok kedvenc játékszere, hogy Magyarországon 2010 óta nincs demokrácia, de 2019-ben egy napra visszatért, amikor Karácsony Gergelyt megválasztották, aztán megint megszűnt.

  • Simicskó István elismerte, hogy vannak gondok az oktatásban de ezek fel lettek térképezve. Tudják, hogy jogos a pedagógusok igénye a fizetésemelésre, és bízik benne, hogy a kormány ezt tudja mihamarabb teljesíteni.

  • Mint megírtuk, korábbi DK-s lett a Fidesz új szegedi elnöke, ezzel kapcsolatban Kocsis Máté úgy fogalmazott:

    Minden bűnt meg lehet bánni. Politikailag kétségkívül szokatlan.

    A frakcióvezető hozzátette, hogy nem ismeri a döntés hátterét.

  • Kocsis Máté a határvédelem témájában kérdésre azt mondta: szerinte óriási sikere volt a határvadászprogramnak, mert kettőezerrel több ember védi a határt. Megismételte: konkrét javaslatokat várnak a kormánytól a határvédelem erősítése érdekében.

  • Kocsis Máté a svéd NATO-csatlakozás témájában feltett kérdésre újfent arról beszélt: miből gondolják a svédek, hogy ha fontos nekik a csatlakozás, akkor hazug, lejárató videókat készítenek Magyarországról.

    Nem mi kezdtük a pofozkodást

    – jelentette ki a frakcióvezető. – „Kérnek valamit, és akkor lefejelnek minket” – tette hozzá. Ugyanakkor Kocsis Máté kifejtette:

    „mi durván NATO-pártiak vagyunk, azt szeretnénk, hogy a NATO erősödjön, a svédek NATO-tagok legyenek”. de értsék meg, hogy nem lehet arroganciával szívességet kérniük.

    Kocsis Máté kiemelte, hogy egy diplomáciai probléma van a magyar kormány és a svédek között, és ezt diplomáciai úton kell megoldani.

  • A frakcióvezető a Fidesz főpolgármester-jelöltjére vonatkozó kérdésre elmondta, politikailag ez a legizgalmasabb kérdés, „de ha most a fejem tetején ugrálnak sem tudok válaszolni”, mert nem hoztak döntést. Kocsis Máté hozzátette, olyan jelöltjük lesz, aki, ha megnyeri a választásokat, dolgozni fog, és rendet tesz Budapesten.

    A politikus az Index korábbi kérdésére elmondta, a polgármesterjelöltek megnevezésének van jelölési folyamata, a helyi tagszervezetek tesznek javaslatokat a választókerületi elnökök egyetértésével, felfelé haladva a szinteken ezeket megvitatják. Ez még nem kezdődött el, sok idő van még az önkormányzati választásokig. Azt kizártnak tartja, hogy kerületi polgármesterjelölt legyen.

  • Kocsis Máté elárulta, még nem dőlt el, hogy Varga Judit lesz-e a Fidesz EP-listavezetője. Ez is olyan döntési folyamat része, mint az önkormányzati választásoknál, de a Varga Juditnál felhalmozódott uniós tudása hasznos tudás, amit használni kell. 

  • Kocsis Máté kis esélyt lát arra, hogy az őszi ülésszakban szavazzanak Svédország NATO-tagságáról. A frakcióvezető megjegyezte, ha esetleg nem akarnak a NATO tagjai lenni, akkor ne Magyarországgal vitessék el a balhét.

  • Matolcsy György szerint az árstopok miatt emelkedett az infláció. Kocsis Máté leszögezte, nem volt szó arról, hogy visszahozzák az árstopokat, a benzinárstop újbóli bevezetésével pedig személyesen sem értene egyet. Kocsis Máté azon az állásponton van, hogy fogyasztásprobléma van, a hitelezést kell felgyorsítani, és minden, ami ez ellen megy, az nem jó. Politikájuk, hogy az emberek minél kevesebbet érezzenek a válságból, de van egy jó növekedési kilátásuk is, és minden elhamarkodott kijelentés ezt veszélybe sodorhatja.

    Van egy vita a jegybank és a kormány között gazdaságpolitikai kérdésekben. Ez inspiráló vita, nem kell világvégét jövendölni

    – vélekedett Kocsis Máté.

  • Mint megírtuk, Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere jelentette be, hogy a NAV bűnügyi nyomozói látogatták meg a polgármesteri hivatalt: a káptalanfüredi önkormányzati gyerektábor fejlesztésével kapcsolatos szerződések miatt vizsgálódtak, amelyeket még a kormánypárti kerületvezetés kötött. Ezzel kapcsolatban az Index kérdésére Kocsis Máté (aki korábban polgármester volt Józsefvárosban) kijelentette:

    Az ég kék, a fű zöld, és Pikó András hazudik.

    A frakcióvezető azt is hozzátette: Pikó András klubrádiós volt,

    az egész életét végighazudta.

    Kocsis Máté azt is mondta, hogy Józsefvárosban mindenhol kosz van, prostituáltak vannak, megjelentek a drogosok, és Pikó András fél az emberek véleményétől. Kocsis Máté hozzátette, hogy Piekó András mindig feljelentést tesz, de azt ő sem mondta, hogy neki ehhez köze lenne, „maszatol”, a káptalanfüredi gyerektábor ügyében nem nyomoz senki ellen sem a NAV, Pikó András mellett senki nem dolgozik, aki megértené a tao-támogatások rendszerét. Kocsis Máté szerint ebből nem lesz ügy:

    nálam keresgélhetnek korrupciós ügyeket, nem találnak.

  • Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója azt mondta az Indexnek, hogy a belső mérések szerint Budapestet meg lehet és meg is kell nyerni. Mit mutatnak a belső mérések? Az Index kérdésére Kocsis Máté elmondta: azt mutatják a számok, hogy a budapestiek többsége nem kormánypárti, de még a baloldaliaknak is lesújtó a véleménye Karácsony Gergely városvezetéséről. Kocsis Máté szerint „ezer és egy ponton becsapta a választóit” Karácsony Gergely, és az, hogy befürdött a városvezetéssel, „már nemzeti konszenzust élvez”. A frakcióvezető egyébként tehetségtelennek nevezte a főpolgármestert.

  • Kocsis Máté lapunk kérdésére beszélt arról is, van egy kialakult gyakorlata az országban, hogy az egyéni jelöltek leggyakrabban maguk finanszírozzák az önkormányzati választáson a kampányukat, ő ebbe most nem avatkozna bele, főleg nem a választások előtt.

    Lemondott Budapest 15. számú országgyűlési egyéni választókerületének elnöki posztjáról Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselő, aki a Válasz Online-hoz eljuttatott hangfelvételek szerint ötmillió forintot ajánlott a Kutyapárt jelöltjének, hogy induljon el a 2024-es önkormányzati választásokon.

    Kocsis Máté lapunk kérdésére elárulta, a távozó politikus potenciális befutóesélyes volt, de elkövetett egy hibát, és levonta a helyes konzekvenciát.

    Óriási hiba volt, de korrekt magatartás a részéről, hogy nem hagyta, hogy a politikai közösség ennek kárát lássa. A hibája ellenére ez becsületes viselkedés volt

    – tette világossá a frakcióvezető, hozzátéve: Varju László 2018-ban az egykori szocialista polgármesterrel hasonlót tett, ám azóta is bent ül a parlamentben, és elfelejtette a DK levonni ugyanilyen ügyben a konzekvenciákat.

  • Kocsis Máté az Index kérdésre elmondta, zajlik még a nemzetbiztonsági vizsgálat, és a következő időszakban ki fog derülni, hogy a baloldal és a civil szervezetek mögött milyen brüsszeli és amerikai pénzek vannak, ki fog derülni az igazság, hogy melyik baloldali összekötő ember, melyik „álcivil szervezet” kapott közvetetten amerikai milliárdosoktól támogatást. Kocsis Máté az amerikai nagykövetséget is említette. Arra a kérdésre, hogy a Megafon honnan kap támogatást, Kocsis Máté azt mondta, hogy nem tudja, de „egészen biztos”, hogy nem külföldi forrásokból működik. A frakcióvezető azt is mondta, hogy a kormánypártok nem árulják az országot külföldön.

  • Kocsis Máté a gyermekvédelmi törvény módosításáról elmondta, hogy zajlik a törvény kidolgozása. A frakcióvezető kifejtette, hogy nem csak a genderideológia elutasítása áll a törvény hátterében, hanem egyéb gyermekvédelmi intézkedések is.

  • Kocsis Máté a határvédelem témájában újságírói kérdésre elmondta: arra kérték a kormányt, dolgozzon ki javaslatcsomagot, de az önmagáért beszél, hogy Brüsszel nem fizeti ki a határvédelem költségeit, a brüsszeli elit ebben nem kíván részt venni. Saját forrásból fogja erősíteni a határvédelmet a kormány. Azért kell változás Brüsszelben, hogy a kettős mércét felszámolják az EU-ban.

  • Simicskó István arról beszélt, hogy a családok jelentik a társadalmunk alapsejtjeit, az ő támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából. A frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-kormány időszakában gyakorlatilag minden családtámogatást megszüntettek, ők ezt nem szeretnék.

    A kormánytól azt várják, hogy bővítse a csok körét, csok+ programot várnak ősszel a parlament elé. Szeretnék, ha 2024 elején be tudnák vezetni az új családtámogatási rendszert.

  • Kocsis Máté elmondta: több minisztert hallgattak meg a frakcióülésen, Pintér Sándoré volt az egyik legfontosabb, aki arról számolt be, hogy erőszak van a határon, éles lőfegyverekkel lőnek, közvetlen életveszély fenyegeti azokat, akik a határon szolgálnak, az eszközök durvulnak, a veszély nagyobb, mint valaha.

    Kocsis Máté hangsúlyozta: a frakció világossá tette, hogy a kormánynak további határvédelmi intézkedéseket kell kezdeményeznie az illegális migráció miatt. A frakcióvezető ezzel kapcsolatban kijelentette: nem akarunk ilyen Magyarországot, ilyen Európát, meg kell védeni a határainkat, sokkal jobban, mint eddig.

  • Kocsis Máté szerint a politikai szuverenitásuk felszámolására való törekvést is látnak. Minimum szokatlannak tartják, hogy brüsszeli intézmények több pénzt juttatnak baloldali szervezeteknek, civileknek médiumoknak, politikusoknak, mint amennyit a Soros-birodalom juttat.

    Az európai polgárok közös pénzéből a magyar baloldal pénzelése zajlik, miközben nem adják oda a pénzt a pedagógusuknak és az egészségügyi fejlesztésekre.

    A kormánypártok azt gondolják, az a jövő évi EP-választások tétje, hogy meg tudják-e védeni a szuverenitásukat. Ha nincs változás, és „marad a korrupt brüsszeli elit, és nem tudnak talpra állni, megerősödni a nemzeti politikai erők, akkor ebben nem lesz változás”.

  • Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a kulturális szuverenitásunk felszámolása is brüsszeli cél, itt elsősorban a migrációt emelte ki. Elmondta, hogy 1 millió illegális bevándorlót tartóztattak fel, mióta áll a kerítés a határon. A kormánypártok elutasítják azt is, hogy folyosókat nyissanak meg az illegális migráció előtt. A genderideológiát is ránk akarják kényszeríteni, miközben 2022-ben népszavazáson mondták el az emberek a véleményüket. A brüsszeli elefántcsonttoronyban nem vették észre 3 millió ember véleményét, beperelték Magyarországot Brüsszelben, és az ország nem kapja meg az uniós pénzeket.

  • Kocsis Máté azzal folytatta, hogy ajánlják valakik, valahol Brüsszelben, hogy töröljék el a különadókat, amiből a rezsicsökkentést és a honvédelmet finanszírozzák, valamint a kamatstopot is szüntessék meg. Azt is várják tőlük Ukrajna támogatására hivatkozva, hogy engedjék be a magyar piacokra a dömpingáras ukrán gabonát.

    Kocsis Máté szerint becsapták az európai országokat, mert az ukránok azt kérték, hogy Európán keresztül juttathassák el Afrikába az alacsony minőségű, de olcsó gabonát, mert ennek hiányában éhínség van. Ehhez hozzájárultak, de a gabona nem jutott el Afrikába, hanem minőségben és árban is alámentek többek között a magyar gazdáknak, gazdasági károkat okoznak, és a magyar embereket kétes eredetű gabonából készülő élelmiszerekkel akarják etetni.

    Az olajszállítás tranzitdíjának felemelése pedig a benzinárak és így az infláció emelkedésével járt – közölte Kocsis Máté. 

    Arrogáns és brüsszeli viszonylatban szokatlan ajánlások, amelyeket a gazdasági szuverenitásunk felszámolása felé vezető útnak tekintünk

    – szögezte le a frakcióvezető a brüsszeli ajánlásokról.

  • Kocsis Máté elmondta, hogy a miniszterelnök helyzetértékelést tartott a frakcióülésen, a fő téma az EP-választásra való felkészülés volt. Brüsszelben változást kell elérni azokkal a jobboldali erőkkel, akik elutasítják a korrupciót, a kettős mércét, háború helyett békét szeretnének, a migráció helyett a családok megerősítését szeretnék, és akik a genderideológiát elutasítják. A Fidesz-KDNP azt reméli, hogy a Soros-hálózat és az amerikai demokraták támadásai ellenére is eredményt tudnak elérni ezek a jobboldali erők az EP-választáson.

    A kormánypártok fontosnak tartják a szuverenitás megvédését. Kocsis Máté elmondta: a gazdasági, a kulturális és a politikai szuverenitás áll támadás alatt.

    Brüsszelben meg akarják mondani, hogy milyen gazdasági döntéseket kell hozni, javasolják a rezsicsökkentés eltörlését, a multikat rendszeresen védő intézkedéseket javasolnak. Ezt nem fogadhatják el a magyar kormánypártok.

  • Kocsis Máté szerint döbbenetes hazugságok hangzanak el a svéd filmben Magyarországról, amiben Gulyás Márton is szerepel. A frakcióvezető hangsúlyozta, értetlenül állnak azelőtt, hogy a svédek hogyan gondolják, hogy a két frakció lelkesen fogja támogatni ilyen akciók után a svéd NATO-csatlakozást.

    Épelméjű ember ilyet nem csinál. Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis hogyan gondolták azt, amit ebben a filmben terjesztenek Magyarországról.

    A politikus leszögezte, vannak politikai viták, ez az élet rendje, de ami abban a filmben elhangzik, az minimum véleményes, és még a hazai politikai vitákban is szokatlan, értetlenül állnak a helyzet előtt.

    Nem tudtunk egyelőre döntést hozni a svédek csatlakozásáról, szükségesnek tartjuk, hogy tisztázzuk ezt az újabb ügyet

    – jelezte Kocsis Máté.

  • Áldozatos munka, amit a rendvédelmi dolgozók vállalnak a magyarok biztonságáért, amiért hálával tartoznak. Az ügy minden más vonatkozása nem a frakció dolga, de a részvétnyilvánításukat kifejezik – kezdte Kocsis Máté, megemlékezve az esztergomi robbantás áldozatáról.

  • A frakcióülésen döntés született arról, hogy Kocsis Máté marad a Fidesz frakcióvezetője. A kormánypárti képviselők bizalmat szavaztak az eddigi frakcióvezető-helyetteseknek is, így a posztot ezután is Balla György, Bánki Erik, Dunai Mónika, Font Sándor, Halász János, Hende Csaba, Hörcsik Richárd, Kósa Lajos, Kubatov Gábor, Németh Szilárd, Németh Zsolt, Selmeczi Gabriella és Zsigó Róbert tölti be.