Magyar Péter kijött az ügyészségi meghallgatásról, és bejelentette: ma tüntetés lesz Budapesten

PAP 3748
2024.03.26. 08:41 Módosítva: 2024.03.26. 12:44
Magyar Pétert kedd reggel újra meghallgatta a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Varga Judit volt férje a hangfelvétel közzétételét és az ügyészségnek történő átadását ígérte. A beszélgetés leirata, illetve az egész délelőtt legfontosabb eseményei a cikkünkben olvasható.

Magyar Orbán Viktort is beidézné tanúnak

13.27: Az ügyészség előtt összegyűlt tömeg is feloszlott Magyar Péter távozásával. Közvetítésünket lezárjuk, az esti tüntetésről egy másik cikkben számolunk be olvasóinknak. 

13.02: Magyar Péter befejezte rögtönzött sajtótájékoztatóját.

12.40: Magyar Péter a kihallgatásról elmondta: végighallgatták mondatról mondatra a felvételeket, az ügyészeknek voltak kérdéseik hozzá ezzel kapcsolatban, ezekre válaszolt is. Volt feleségével kapcsolatban elmondta: ő hívta Varga Juditot is, hogy menjen be vele az ügyészségre, de erre nem volt hajlandó a volt igazságügyi miniszter. Szintén beidézné tanúnak Orbán Viktor miniszterelnököt is, mert szerinte jóval többet tudhatott az ügyről, mint volt felesége. Varga Judittal és Gulyás Gergellyel kapcsolatban elmondta: egyikük sem érintett a Schadl–Völner-ügyben. 

Véleménye szerint az általa nyilvánosságra hozott hangfelvétel az utóbbi három évtized legnagyobb politikai botránya. Úgy véli: a felesége bejegyzését nem ő írta, hanem „a rogáni propaganda” terméke. 

A felvétellel kapcsolatban elmondta: nem tudja, hogy azt az ügyészség használja-e majd, ők a vágatlan felvételt tették közzé, és ezt adták át a hatóságnak is. Kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre ennyi hangfelvételt talált az ügyben.

Beszédében bejelentette, hogy ma estére demonstrációt hívott össze Budapesten a Markó utcába, a Legfőbb Ügyészség épületéhez, majd békés vonulást szeretne szervezni onnan a Kossuth térre, ahol követelnék a kormány lemondását. 

„Mindenki, aki szeretné megszabadítani a maffiától az országot, ma este hatkor legyen ott velünk, és álljon ki magunkért, a gyerekeinkért, unokáinkért” – mondta Magyar. 

12.36: Kijött Magyar Péter az ügyészség épületéből, most beszédet mond az egybegyűlt újságíróknak. 

12.16: Vona Gábor szerint nem okozott nagy meglepetést Magyar felvétele, hiszen ők „mindvégig tudták, hogy működik a jelenlegi rendszer”. 

Ki kicsoda a hangfelvételeken? 

12.08: Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy kikről ejt szót Magyar Péter és Varga Judit a kedd reggel közzétett hangfelvételen. Vannak, akiket csak keresztnevükön említenek, de az eddig megismert információk alapján sikerült beazonosítani őket.

A DK felelősségre vonásról ír

12.01: A Demokratikus Koalíció is közleményben reagált a hangfelvételekre. Mint írják: „Újra bebizonyosodott, amit mindig is tudtunk: ma nem a törvény betűje, hanem fideszes politikusok döntik el, hogy ki ellen és miért indul ügyészségi eljárás. Így működik az Orbán-rendszer, így készülnek most újabb ellenzéki politikusok, sikeres ellenzéki polgármesterek besározására és megvádolására, ahogy azt Fekete-Győr Andrással vagy Varju Lászlóval tették.”

A Demokratikus Koalíció szerint a kormányváltás után mindenkit felelősségre kell vonni, aki a koncepciós eljárásokban részt vett: „minisztereket, ügyészeket és a rendszer fejét, Orbán Viktort”!

11.56: Valaki megpróbált két képet az ügyészség bejáratának ajtajára ragasztani, de az egyik biztonsági őr rögtön kijött az épületből, így meghiúsult a kísérlet. Állítása szerint az egyik fotó az Igazságügyi Minisztérium kamerafelvétele.

11.32: Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt közleményében már a Fidesz őszödi beszédéhez hasonlította Magyar Péter hangfelvételét. Mint fogalmaztak: „Poltnak és Rogánnak azonnal távoznia kell! Orbán adja vissza a megbízatását! A Mindenki Magyarországa Néppárt közleményük szerint Magyarország Orbán Viktor és fideszes maffiaszervezetének kormányzása alatt a keleti diktatúrák sorába süllyedt. Hogy innen visszatérhessünk a demokrácia, a jogállam és a tisztesség útjára, csak egy megoldás létezik: a magyar kormánynak és a legfőbb ügyésznek azonnal távoznia kell! Új választást követelünk!” 

Álláspontjuk szerint egy valódi demokráciában teljesen elképzelhetetlen, hogy a legfőbb ügyészt a kormány propagandaminisztere utasítsa ügyek befolyásolására, eltussolására, személyek nevének kihúzására, amit az általa vezetett ügyészség szó nélkül teljesít. „A magyar kormány képviseletében Rogán Antal, illetve a legfőbb ügyész, Polt Péter olyan határt lépett át, amely Magyarország legsötétebb diktatúráinak módszereit idézi. Éppen ezért a magyar igazságszolgáltatásba és jogállamiságba vetett bizalom helyreállítása érdekében a Mindenki Magyarországa Néppárt követeli a magyar kormány és a legfőbb ügyész távozását, új választás kiírását, valamint szakértői kormány felállítását, amelynek elsődleges feladata a jogbiztonság és a demokrácia helyreállítása lesz” – írják. 

Elfogytak a bizonyítékok?

11.27: Hollik István, a Fidesz országgyűlési képviselője a közösségi oldalán azt írta: „Magyar Péter a baloldal hőseként ment be az ügyészségre, és úgy jön ki, mint egy erőszakoskodó őrült. Ilyenek ezek a baloldali hősök…”

11.22: A közzétett hangfelvételekkel kapcsolatban Hadházy Ákos országgyűlési képviselő azt írta közösségi oldalán, hogy Magyar Péter vagy megijedt, vagy pedig már nincs több bizonyítéka, esetleg azokat későbbre tartogatja. 

11.04: Magyar Péter két órája az ügyészség épületében van, néhányan már ülve várják a meghallgatása végét.

11.02: A hangfelvételre a Vidéki prókátor néven ismert jogász is reagált, ő hívta fel a sajtó figyelmét február elején a kegyelmi ügyre. Mint írja, a közzétett hangfelvételen elhangzottak véleménye szerint hivatalos személy hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására törekvéssel megvalósított bűnpártolás, valamint a hivatali visszaélés gyanúját veti fel.

10.59: Magyar Péter szintén reagált a Facebookon volt felesége állításaira. Állítása szerint az abban leírtak nem igazak, „nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásnak minősülnek”.

10.17: Valaki két magyar zászlóval érkezett a helyszínre, az egyiken „Nemzeti Egység Magyarországért” felirat olvasható. Közben a felfújható kaszás összecsuklott.

9.55: Magyar Péter lassan egy órája az ügyészség épületében tartózkodik, a stábok a bejáratnál, félkörívben várják, hogy kilépjen az ajtón.

Megérkeztek a reakciók

9.52: Közben megérkezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reakciója is

9.47: Varga Judit hosszú Facebook-posztban reagált a Magyar Péter által közzétett hangfelvételre. Bejegyzésében a volt igazságügyi miniszter verbális és fizikális erőszakról, könyvdobálásról és zsarolásról is ír. A hangfelvétel tartalmával kapcsolatban ugyanakkor csak annyit írt, hogy „minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan”. A reakciót ebben a cikkünkben olvashatja. 

9.28: Alig fél óra alatt több mint 14 ezer lájkot kapott Magyar videója a Facebookon. Magyar Péter még az ügyészség épületén belül tartózkodik. 

9.02: Magyar Péter az ügyészségre való érkezésekor élesítette is a videót a Facebook-oldalán. Ebben az alig kétperces videóban Magyar kérdez rá Varga Juditnál, az exfeleségénél arra, hogy idézze fel újra, amit a videó rögzítése előtt mondott neki. Varga visszakérdez, hogy mit mondott, mire Magyar arra tér rá, hogy Rogán mondott valamit a Schadl-ügyről. A videóból az derül ki, hogy valakik belenyúlhattak az ügyészségen a Schadl-ügy irataiba, ezt Varga Judit is megerősíti, ám az is elhangzik, hogy Schadlt azért nem tudták „megmenteni”, mert Polt Péter legfőbb ügyész már „nem ura a helyzetnek az ügyészségen”. A Varga Juditról készült portrénkat és a Schadl-ügy összefoglalóját ebben a cikkünkben olvashatják. 

Itt a hangfelvétel leirata

Magyar: Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál...

Varga: Mit mondtam? 

Magyar: A Schadlről, hogy aaa… azt mondtad…, hogy elkezdtél valamit mondani, hogy a Rogán mondott valamit, ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni, vagy hogyan kell, csak akkor pont elmentem. 

Varga: Csak annyi, hogy Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen […]

Magyar: Ja, hogy mi van még?

Varga: Mert náluk is van egy példány ezekből.

Magyar: És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta. 

Varga: Hát, sőt, már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték…

Magyar: Mármint a Rogánék?

Varga: Igen, semmi rossz nincsen, de…

Magyar: De erre mondta a Martonovics Detti (Martonovics Bernadett, az IM Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának akkori vezető kormányfőtanácsosa – a szerk.), hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat…

Varga: Persze, magukat kihúzatták, a Martonovics Detti…

Magyar: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent? 

Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de ezt nem mind tartották be.

Magyar: És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be, és nézze meg, hogy mi van benne, van-e még bármi, ami lehet benne?

Varga: Hát, igazából az a baj, hogy új dokumentumok is most már vannak benne, mert látszik…

Magyar: Ja, mert utólag is hallgatják, amikor bent vannak a börtönben…

Varga: A vádemelésig, igen.

Magyar: Igen, és hogyha a Schadl ennyire nem az, hogy központi, de hogy az ő emberük volt, Schadl… és ezt megmondta a Gergő is meg a Rogán is, akkor miért nem mentették meg? Vagy akkor miért hagyták őt bent? Meg ha ráadásul az anyja meg az apja ott dolgozott annál a szolgálatnál…

Varga: Nem volt több lehetőségük… Ez a nagy probléma. 

Magyar: Az ügyészség független?

Varga: Igen, mert Polt nem…

Magyar: De az egy… tehát az egy katonai szervezet…

Varga: Nem.

Magyar: Olyan, mint a rendőrség. 

Varga: Nem. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek. 

Magyar: Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból…

Varga: Igen, igen. Meg elindult, és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok. Akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba, nem hagyta abba…

Magyar: Várj, azt mondtad is, hogy szóltak neki.

Varga: Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát…

Magyar: Igen. Ez nem… ez nem…

(Itt véget ér a felvétel.)

9.01: Élőben közvetítettük, ahogy Magyar Péter megérkezik az ügyészségre. 

9.01: Az ígért időpontban nem került fel a videó még Magyar YouTube-csatornájára. 

9.00: Magyar Péter érkezését szórványos taps és „Hajrá, Péter!” kiáltások kísérték. Varga Judit volt férje az ügyészség bejáratánál elmondta: folytatólagos meghallgatásra érkezett. A közzétett hangfelvételről úgy fogalmazott, hogy az bizonyítja mindhárom korábbi állítását, majd megjegyezte, ilyen az, „amikor szembejön a valóság”. Magyar Péter ezután bement az ügyészségre, hogy átadja a felvételt.

8.55: Néhány civil érdeklődő is van a helyszínen, de a sajtó munkatársai továbbra is többségben vannak.

8.45: Megérkezett a helyszínre az elmúlt időszak tüntetésein rendszeresen előkerülő, „Ne féljetek” feliratú, felfújható kaszás is.

8.42: Magyar Péter érkezését újságírók egy csoportja várja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség bejáratánál. Az épület környékén hat rendőr is jelen van.

A három állítás

Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje, a Diákhitel Központ korábbi vezetője Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit lemondása után először a Facebook-oldalán, majd több interjúban, valamint egy általa szervezett demonstráción fogalmazott meg kormánykritikus üzeneteket, amelyen pártalapítási szándékát is bejelentette. Kedd reggeli cikkünkben összegyűjtöttük az azóta történteket.

Magyar Pétert az előző héten, szerdán hallgatták meg tanúként a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, ahova jogi képviselői, többek között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter is elkísérték.

Meghallgatása után három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről:

  • Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.
  • A kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik, és erről Völner Pált is tájékoztatták. „Azt, hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, nem tudtam elmondani.”
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat.

Az ügyészség képtelenségnek nevezte, hogy „a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg”.

Magyar Péter kedd reggeli meghallgatására ígért egy olyan hangfelvételt, amellyel bizonyítani tudja állításait. A bizonyító erejűnek szánt hangfelvételről tegnap elárulta, hogy az 2023 januárjában, az otthonukban készült, Varga Judit hallható rajta, amint „maffiakormánynak” nevezi a kabinetet.

(Borítókép: Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületénél 2024. március 26-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)