új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szerda reggelre elérte Budapest főbb részeit is az árvíz. Emiatt jelentősen változott a tömegközlekedés, az alábbiak szerint:

    • A H5-ös HÉV nem közlekedik a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között. A vonatokra a Margit híd melletti ideiglenes felszíni végállomáson lehet felszállni.
    • Nem jár a 2-es villamos a Széchenyi István tér és a Március 15. tér között, valamint a 2B és a 23-as villamos a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között.
    • A 26-os autóbusz nem közlekedik.
    • A 34-es autóbusz, illetve a 934-es éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti az Emőd utcától a Királyok útján és a Pünkösdfürdő utcában lévő megállókat.
    • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margit-sziget/Margit híd megállóban. A 15-ös autóbusz terelve közlekedik, a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót nem érinti, de megáll a 16-os autóbusz Széchenyi István tér megállójában mindkét irányban, valamint az Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utcánál.
    • Lezárták a Budai és a Pesti alsó rakpartot, illetve a Margit-szigetet is, gyalogosan csak az Árpád híd felől közelíthető meg. A III., Királyok útját szintén lezárásra kell készülni az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között. A rakpartok lezárása miatt jelentős torlódásra kell készülni, ezért a közösségi közlekedés igénybevételét ajánljuk.
  • Matkovich Ilona, Vác polgármestere közösségi oldalán arról írt, hogy a Magyar Honvédség katonái pakolják a homokzsákokat a városban lévő Liszt Ferenc sétányon. A városvezető egy másik posztjában arról számolt be, hogy közös árvízvédelmi szemlén vesz részt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel.

  • Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerda kora reggel ismét a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban tartott ülést az árvízvédelmi operatív törzs.

    A kormányfő élőben tartott sajtótájékoztatót, ahol a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette.

  • „Most vizsgáznak először azok az árvízvédelmi beruházások, amelyeket az elmúlt években a kormány és a Fővárosi Önkormányzat megvalósított” – mondta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán megjelent Reels-videóban.

    Elmondása szerint nagyjából szerda estére, csütörtök délelőttre a Főváros és az intézményei minden beruházással elkészülnek, ami kell ahhoz, hogy megvédjék Budapestet az árvíztől.

  • Az Egyesület a Római Partért nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a Római part 70 hektárja Óbudán nem hullámtér, mint ahogy egyes politikusok ezt próbálják elhitetni a laikus közönséggel – közölte az egyesület az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    Ez is hozzájárul ahhoz a gyűlöletkampányhoz, ami minket itt a Római-parton nap mint nap ér, és egyes politikusok tudatosan gerjesztik ellenünk ezt a tévhitet, és ahelyett, hogy a tényeket közölnék, hazudnak reggel, délben, este

    – írják.

    Állításuk szerint a Római-part mentetlen ártér, mint ahogy a Csillaghegyi-öblözet, ahol 55 ezer ember él. Mint írják, az is egyes politikusok hazugsága, hogy a KirályokNánási úton fővédvonal van. „Nincs elsőrendű fővédvonal! Egy rossz állapotban, rossz helyen lévő nyúlgát van, és mint ahogy a példa mutatja, semmire sem alkalmas, ezért kell mögé több sáv szélességben gátat építeni” – közölték.

  • Kedd éjszaka is több ezer zsákot töltöttek meg az önkéntesek, a tűzoltók, a katonák és az illetékes szervek munkatársai Vácott.

    Matkovich Ilona, Vác polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy folyamatosan halad a munka. Elmondása szerint a Duna vízállása csütörtökön várhatóan átlépi a 700 centit, a tetőzés pedig 750 cm felett lesz.

    Továbbra is várjuk az önkénteseket. Kérem, minél többen csatlakozzanak! Védjük meg közösen Vácot

    – szólított fel a polgármester.

  • Az Országos Mentőszolgálat felkészült az árhullám érkezésére, az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot – adta hírül az MTI.

    A veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészítették az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetlegesen szükségessé váló áthelyezését, a közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek.

    A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását.

    Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója aktívan részt vesz az Árvízvédelmi Operatív Törzs munkájában és a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

  • Kilenc hajléktalan embert és öt kutyát hoztak ki a Hajógyári-szigetről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai, mielőtt az áradó Duna miatt a szigetet szerdán lezárják a hatóságok – olvasható a szeretetszolgálat sajtóközleményében.

    Mint írják, a területen hosszabb ideje tartózkodó emberek közül többen is kutyát tartanak, ők jellemzően nem fogadják el a szociális munkások által ajánlott intézményi elhelyezést, mivel a legtöbb szállóra a kutyájukat nem vihetik magukkal.

    A kutyát nem tartó hajléktalan embereket már kedden délelőtt sikerült a Máltai Szeretetszolgálat krisztinavárosi és óbudai intézményeiben elhelyezni, a kutyatartók elhelyezése pedig később oldódott meg, az állatokat a Noé Alapítvány fogadta be térítésmentesen az árvíz levonulásáig.

    Az állatok gazdái ezt követően elhagyták a szigetet, a területen élő hajléktalan emberek közül egy idősebb férfi maradt a helyszínen a társai által rábízott kutyákkal, hogy megvárja az értük küldött járműveket. Az esti órákban végül a Máltai Szeretetszolgálat és az állatvédő szervezet munkatársai valamennyiüket elvitték a szigetről.

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízügyi honlapja alapján Budapesten 688 centiméter volt a Duna vízállása a reggel 8 órakor mért adat szerint. 

    A településekre lebontott vízállás az alábbi linken követhető nyomon.

  • Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti elnöke közösségi oldalára feltöltött videójában fordult a Tisza Párt elnökéhez. A kormánypárti politikus arra kérte Magyar Pétert, hogy ne használja az árvízvédelmet politikai haszonszerzésre.

    Nyilván te is látod, hogy mindenki kint van a gátakon, akinek ott dolga van, sőt, több ezer önkéntes is segíti a munkát. A vízügyi és a katasztrófavédelem szakemberei, a tűzoltók, a katonák, a rendőrök és az önkéntesek is mind együtt dolgoznak. Pont őket támadod azzal, hogy azt a látszatot kelted, mintha gond lenne a védekezéssel. Szerinted hogy kerültek a töltésekre a zsákok? Ki vitte oda a sok ezer köbméter töltőhomokot? Ki biztosítja a védműveken dolgozó munkagépeket? 

    – fogalmazott videójában Szentkirályi Alexandra.

    Hozzátette, hogy a Tisza Párt elnöke „ne támadja azokat az embereket, akik éjjel-nappal a gátakon dolgoznak, és ne ássa alá az emberek védekezésbe vetett hitét”. 

    Most annak van itt az ideje, hogy politikai hangulatkeltés helyett mind együtt dolgozzunk az árvíz ellen” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

  • Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerda kora reggel ismét a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban tartott ülést az árvízvédelmi operatív törzs.

    A kormányfő Facebook-bejegyzése szerint a megbeszélésen többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője is jelen volt.

    Mint írtuk, Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs hétfői ülésén arra kérte a vezetőket, hogy mindenki a saját területén maradjon, éles, világos, végrehajtható és ellenőrzött intézkedéseket hozzanak. A katasztrófavédelem központi szinten és minden, az árvíz által érintett vármegyében területi szinten is operatív törzset hozott létre, amelyek a nap 24 órájában koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést. 

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Facebookon tett közzé új képet szerda reggel az árvíz budapesti állapotáról. A felvételek szerint már a rakpart is víz alá került, Pestet és Budát pedig hatalmas szélességben szeli át a Duna.

  • Kedd este lépett hatályba Orbán Viktor miniszterelnök rendelete az árvíz elleni védekezésről, amelynek értelmében Magyarország egész területére összehangolt védelmi tevékenységet rendeltek el.

    védekezéssel összefüggő tevékenységét a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter, azaz Pintér Sándor belügyminiszter hangolja össze.

  • Mától Kismaros mellett Pilismaróton és Dunabogdányban is támogatópontokon segíti az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezést – tájékoztatta lapunkat a karitatív szervezet.

    Mint írták, munkatársaik és az önkéntesek a szendvics, kávé és tea mellett meleg étellel is vendégül látják a homokzsákokat készítőket és a gátat építőket. A szervezet vállalati partnerei közül is egyre többen ajánlanak föl önkéntes segítséget, amelynek koordinálásával egyre több helyszínen és egyre több fővel kapcsolódik be az árvíz elleni védekezésbe az Ökumenikus Segélyszervezet.

    A segélyszervezet munkatársai az árvízveszély kezdetétől fogva folyamatosan járják a kritikus helyzetben lévő településeket, hogy a helyszínen végezzenek felméréseket és a települések vezetőivel egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról.

    A szervezet önkéntesei és munkatársai többek között homokzsákokat készítenek a gátak építéséhez, élelemmel és ivóvízzel látják el a gátakon dolgozókat és a helyben szükséges logisztikai feladatokban segítenek.

    Az Ökumenikus Segélyszervezet emellett nagy teljesítményű szivattyúkkal segít több, árvízveszély által érintett települést.

    Mint írtuk, Siklós Gabriella, a vízügy képviselője az Index kérdésére elmondta, hogy több megkeresés is érkezett hozzájuk, hogy a lakosság miként tudná támogatni az árvízi védekezést. Mint mondta, az OVF vasárnap este közösségi oldalán is közzétette az önállóan védekező települések listáját.

    Javaslatuk szerint a helyi védekezésben való részvételhez érdemes felkeresni az adott település polgármesterét, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát és megfelelő tájékoztatást tud adni a teendőkről. Emellett az adott település  honlapját vagy közösségimédia-oldalait is ajánlják felkeresni. 

  • Az Index információi szerint a BKK dolgozói 15-15 fős csoportokban, nappali és éjszakai váltásban folyamatosan, 0–24 órában töltik a homokzsákokat a Batthyány téren.

    A BKV Zrt. közösségi oldalán tette közzé, hogy kollégáik kedden homokzsákokat töltöttek, szerdától pedig nyúlgátat építenek, hogy a víz ne tudjon betörni az állomásra. 

    A MÁV–HÉV dolgozóival közösen 1500 darab homokzsákból egy csaknem 100 méteres gátat alakítanak ki a felszínen és az aluljáróban.

    A BKV szakemberei 24 órás ügyeletet tartanak, a Batthyány téren egy sátrat is felállítottak a szolgálatban lévőknek.

    A metró mindeközben zavartalanul üzemel. Rendszeresen ellenőrzik az állomások és a pályák állapotát, hogy a budapestiek az árvíz idején is biztonságban eljussanak úti céljukhoz – tették hozzá. 

  • Kismaroson és Kisorosziban is jelen vannak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei, akik az árvízvédelmi munkálatokban dolgozók ellátása mellett a gátépítésben is részt vesznek. A helyszínre nagy teljesítményű szivattyúkat szállítottak.

    „Egyelőre nincs pánik, munka van”– számolt be az Indexnek a segélyszervezet ügyvezető igazgatója, Gáncs Kristóf a Kismaroson uralkodó közhangulatról. 

    Az Ökumenikus Segélyszervezet képviselője úgy látja, a jelenlegi összefogásnak meglesz az eredménye. Arra is kitért, hogy a honlapjukon keresztül önkéntes munkára is lehet jelentkezni, de az árvízvédelmi munkálatokat illetően ennek szervezése az érintett önkormányzatokhoz tartozik.

    Helyszíni riportunkról itt olvashat bővebben. 

  • Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie közösségi oldalán osztotta meg, hogy kérdés nélkül árvízvédelmi barikádot kapott a vállalkozása, a Szobon található Rádai Kézműves Fagylaltozó.

    Szeretném hinni, bármennyire utópisztikus is, hogy a jövőben sokkal jobban fognak figyelni és felkészülni, és ami a legfontosabb, előkészülni az árvíz okozta fenyegetésekre azok, akiknek ez a feladata lenne, vagy lett volna, mert hiszem, hogy a megoldás nem a civilek tízezrei által karitatívan végigdolgozott árvíz előtti néhány napban merül ki. Ez puszta kármentés, amely az emberek együttérzésén alapul

    – emelte ki Facebook-bejegyzésében az énekes. 

    Hozzátette, hogy az emberek jó szándéka is hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben mekkora károkat próbálnak majd csökkenteni.

  • Az Útinform szerdai hajnali tájékoztatása szerint a Duna áradása miatt több utat is lezártak Magyarországon.

    Győr-Moson-Sopron vármegyében lezárták a 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

    A Duna áradása, illetve a védekezési munkák miatt több utat is lezártak Komárom-Esztergom vármegyében, köztük:

    • a 11-es főutat teljes szélességében lezárták, Doboskert településen, a 45-ös és a 46-os kilométer között,
    • a 11-es főutat teljes szélességben lezárták Dömös település határában, a 47-es és a 48-as kilométer között,
    • a 11-es főutat teljes szélességében lezárták Esztergom nyugati határában,
    • a 68-as és a 72-es kilométer között (itt ideiglenes gátat építenek). Kerülni a 111-es főút felé lehet,
    • a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es kilométer között csak a fél útpálya járható,
    • Nem járható az Esztergom-országhatárhoz vezető út az 1-es kilométer közelében, a Mária Valéria híd közelében (11326-os jelű),
    • lezárták Dunaalmáson a hajóállomáshoz vezető bekötőutat, és a vasútállomáshoz vezető utat (11342-es és 11343-as jelzésű),
    • Neszmélynél a komphoz vezető út (11341-es jelzésű út)  a párkányi komphoz vezető út (11329-es jelzésű út), – de a szobi és pilismaróti, a szigetmonostori, a dunabogdányi, a leányfalui komphoz vezető utak is zárva vannak már.

    Pest vármegyében leginkább a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatóak, így

    • a Vác–Sződliget kerékpárút, az 1-es és az 5-ös kilométer között (97793-as jelzésű),
    • Szentendre közelében a Budapest–Szentendre EV6 kerékpárút, a 2-es és a 3-as kilométer között (97812-es jelzésű),
    • a Megyeri-híd alatti kerékpárút van lezárva (97767-es jelzésű út),
    • Zárva van a Dunakeszi–Horányi komphoz vezető út (12301-es jelzésű út),
    • a Szentendre–Szigetmonostori révhez vezető út (11308-as jelzésű út),
    • Szigetmonostor–Határcsárdai komphoz vezető út (11307-es és a 11306-os jelzésű út).
    • Leányfalu–Pócsmegyeri komphoz vezető út (11311-es jelzésű út),
    • Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető út (11315-ös jelzésű út).

    Szintén Pest vármegyében lezárták az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat egy 500 méteres szakaszon az árvízi védekezés miatt. A Helemba határátkelőhely sem használható, és a határátlépés sem lehetséges. (12125-ös jelzésű út) A kerékpárút szintén nem használható. (97821-es út).

  • Gőzerővel zajlik a földgát építése a budapesti Római-parton, ahol a partszakasz részét már most jelentős víz lepte be. Galériánkban több fényképet is talál a főváros egyik kultikus szakaszának jelenlegi állapotáról.

  • Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerda hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül – tájékoztatta lapunkat a Mávinform.

    Várhatóan szerdától ismét közlekednek a Regiojet-járatok Bécs–Hegyeshalom–Budapest között – a 1065-ös számú vonat kivételével. Szerdán még nem közlekedik a Bécsből 7:34-kor a Déli pályaudvarra induló RegioJet. A kialakult helyzet miatt késések is előfordulhatnak.

    Szerda hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon. A GYSEV szerint szerdán üzemkezdettől a Sopron–Wiener Neustadt vasútvonalon újra közlekednek a vonatok.

    A railjetek, a bécsi EuroCityk és a Kálmán Imre EuroNight további intézkedésig csak Hegyeshalomig közlekednek, illetve onnan indulnak Budapest felé.

    A közlemény szerint a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok a fennakadás végéig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők. Győri vagy hegyeshalmi átszállással biztosított az eljutás Bécsig. Bécs felől Budapestig hosszabb eljutási idővel kell számolni.

    A jelenlegi információk alapján a Bécsen túli (Wien Hauptbahnhof), Salzburg felé lévő állomások még nem érhetők el vasúton. A heves esőzések és az árvízhelyzet miatt Ausztriában továbbra is lehet járatkimaradásokra, fennakadásokra és késésekre számítani.

    Az árvíz miatt újabb magyarországi korlátozásokat jelentett be kedd este a MÁV-csoport, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Közösségi oldalán jelentkezett az árvízhelyzettel kapcsolatban szerda reggel Karácsony Gergely főpolgármester. Ebben arról ír, hogy Budapest felkészült az árhullám tetőzésére, a szakemberek csütörtökre elkészülnek a földgáttal a Római-parton, emellett épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákok védik a Margit-szigetet, továbbá biztosítva van a mindenki számára elérhető ívóvízellátás, stabil a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás Budapesten.

    Összesen 43 árvízi kaput zártak le a kollégák, mintegy 1700 méter hosszan, 6 ezer köbméter agyag felhasználásával készül az ideiglenes gát. A Margit-szigeten naponta 1500 köbméter homokot és 150 ezer zsákot használunk, a keletkező szennyvizet idáig 30 szivattyú bevetésével kezeltük. Ma reggel a BKV megkezdi a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál, így is lehet olyan helyzet, amikor a metrónak ezt az állomást ki kell majd hagynia. Mától lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár

    – közölte a főpolgármester, hozzátéve, hogy a Budapest Közút Zrt. felkészült a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljáró lezárására, emellett csütörtöktől a Margit-sziget Árpád híd felőli bejáróját is lezárják.

    Karácsony Gergely megjegyezte, hogy a Belügyminisztériumban is arról fogja tájékoztatni a kormány képviselőit az operatív törzs ülésén, hogy az árvízhelyzetet illetően „Budapest megtette és ezután is teszi a dolgát higgadtan, szakszerűen”.

  • Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Szabó Tímeával, a Párbeszéd – Zöldek ügyvezető társelnökével segítettek az árvízzel szembeni felkészülésben Óbudán, Szabó Tímea választókörzetében.

    Mint írta, nagyon jó érzés volt látnia, ahogyan a helyi lakosok az általa is feltöltött zsákokat rakják a saját házuk köré. Hozzátette, hogy külön köszöni, hogy a munkálatokba XVIII. kerületiek is becsatlakoztak.

    Jó volt együtt és más kerületből érkezőkkel is közösen segíteni. Kívánok mindenkinek, aki részt vesz a védekezésben, sok erőt és jó munkát az egész országban!

    – írta Kunhalmi Ágnes a Facebook-oldalán.


  • A keddi nap legfontosabb történései az árvízhelyzetben a következők voltak:

    • Kisoroszit legalább egy hétre elzárja a víz a külvilágtól,
    • Állnak a mobilgátak Szentendrén és Visegrádon,
    • Budapesten leállt a hajóközlekedés, Vácon egyelőre zavartalan a működés,
    • Kiadta a parancsot Orbán Viktor, megnyitják a szükségtározókat, egyre nagyobb a baj a Lajta mentén,
    • Országos Vízügyi Főigazgatóság: a ciklon távozóban, de az árvízi védekezés java csak most jön,
    • Legalább 21-en haltak meg a környező országokban az árvíz és a rendkívüli időjárás miatt


    Tartsanak velünk ezúttal is!

  • Az Index Szájbarágó című cikkében összeszedett minden olyan információt, amit a magyarországi árvízhelyzetről tudni kell. Az elmúlt napok egyértelműen a régiónkat érintő árhullámról szóltak. Ugyanakkor számos tisztázatlan kérdés kering a közbeszédben, és nem világos, hogy pontosan melyik szervnek, önkormányzatnak és kormányzatnak meddig terjed a hatásköre.

    A részleteket ebben a cikkünkben olvashatja el.

  • „Kismaroson minden dolgos kéz számít, a Momentumnál pedig rengeteg ilyen dolgos kéz van. Segítünk ott, ahol erre szükség van” – írta a Momentum Mozgalom a Faceboook-oldalán.

    Mint írták, minden munkaóra, minden felajánlás jól jön, ezeket az arviz2024@momentum.hu címre várják.

    Megjegyezték, hogy hétfőn és kedden is ott vannak, és szerdán is ott lesznek, „egészen addig, amíg biztonságban nem tudjuk a hazánkat!”

  • Fővárosi Vízművek keddi esti közlése szerint már meghaladta a 620 centimétert a vízszint a Szentendrei-szigeten.

    „Megkezdte küldetése teljesítését az elsőként kialakított, 2009-ben épített surrantónk a Szentendrei-szigeten. Segítségével az érkező víz már a hullámtérbe folyik, ami azt jelenti, hogy a küszöbszint, vagyis 620 centiméter fölött járunk” – írták.

  • A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárja is részt vett az árvíz elleni védekezésben. Mint azt a Facebook-oldalukon megírták, Kismaros térségében kedd reggel óta folyamatosan pakolták a homokzsákokat.

  • Az árvíz miatt az ostravai idősek otthona lakóit felköltöztették a felsőbb emeletekre. A cseh város az árvíz szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb település – írja a horvát index.

    Michal Marianek, aki az idősek otthonát vezeti, megjegyezte, hogy az 1997-es nagy árvíz tanulságai segítettek a személyzet felkészítésében.

    A tervezés ellenére az otthon lakóinak is két éjszakát kellett nem biztonságos körülmények között eltölteniük.