új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Az árvíz egész Budapest életét megnehezíti, az autós közlekedés szinte ellehetetlenült a rakpartok lezárása és a további forgalomkorlátozások miatt” – írta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti frakcióvezetője egy Facebook-posztban.

    Két napja kértem Karácsony Gergely főpolgármestert, tegye lehetővé, hogy a BKK járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idejére, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a közösségi közlekedést válasszák. Főpolgármester úr! Mikor lép már a budapestiek érdekében?

    – fogalmazott a politikus. 

  • Mérges települést elárasztották az érdeklődők: a helyi Rába-hídról készült és az internetre felkerült fényképek, továbbá videók elindították a katasztrófaturizmust a faluban – tudta meg az Infostart

    Balázs Vince polgármester szerint naponta csaknem száz autó fordul meg a településen, a látogatók miatt már önkormányzati utakat kellett lezárni.

    Az érkezők a folyón, a híd lábánál felgyűlt torlaszt akarják látni.

    Balázs Vince nagyon bízik benne, hogy a mostani árhullám elvonulása után sikerül végre megoldást találni az uszadék elszállítására, amit most a katasztrófaturisták fotózgatnak.  

    A Rába-parton kialakított parkunkat tették tönkre, illetve az odavezető utat is szétnyomják a járművek, így arról a szakaszról kitiltottuk a forgalmat

    – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy havonta negyvenezer forintjuk jut a közterületek karbantartására, de a katasztrófaturisták által okozott kár ezt már jóval meghaladja.

  • Miközben gőzerővel zajlik országszerte az árvíz elleni védekezés, az Országos Vízügyi Főigazgatóság közzé tette a legfrissebb adatokat a Duna jelenlegi vízállásáról. A csütörtök délutáni 14 órás adatok szerint a Duna vízszintje a következőképp alakult:

    • Doborgaz: 1445 centiméter;
    • Nagybajcs: 858 centiméter;
    • Komárom: 782 centiméter;
    • Budapest: 779 centiméter;
    • Baja: 754 centiméter;
    • Esztergom: 730 centiméter;
    • Göd: 719 centiméter;
    • Vác: 702 centiméter;
    • Szentrendre: 681 centiméter;
    • Nagymaros: 646 centiméter;
    • Dunaújváros: 582 centiméter.

    Mint beszámoltunk róla, egy nap alatt több mint 1 métert nőtt a Duna vízszintje a fővárosban. A legtöbb helyen már víz alatt vannak a rakpartok. A valaha volt legnagyobb dunai vízállást azonban az előrejelzések szerint nem lépi túl az idei árvíz, így Budapest biztonságban van. A folyó tetőzését a fővárosban szombatra várják a szakemberek, 850 centiméter körül várható a legmagasabb vízszint.

  • Logisztikai és szállítmányozási kapacitásainak egy részét felajánlotta a Waberer's csoport a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak az árvíz elleni védekezéshez – közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

    Közleményük szerint a Waberer's csoport a Duna menti árvízvédelmi készültség teljes időszakában a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a rendelkezésére bocsát 5 darab nyerges szerelvényt és 3 darab tehergépjárművet, mindkettőhöz képzett járművezetői állománnyal.

    Emellett a munkálatokat egy logisztikai vezető a járművek és járművezetők szakmai irányításával segíti, illetve 24 raklap 0,5 literes szénsavmentes ásványvizet, 300 darab pulóvert és 540 pár marhabőr kesztyűt is felajánlott a szállítmányozó cég.

    Arra is kitértek, hogy a BDPST összefogásában a Waberer's kollégái is részt vesznek, és több mint 34 dolgozó szeptember 17-től váltott csapatokban segíti különböző helyszíneken az árvízi védekezést az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásában.

    A Waberer's csoport Európa meghatározó, saját flottával rendelkező közúti logisztikai vállalata és Magyarország komplex logisztikai szolgáltatója. A Waberer's 2800 tehergépjárműből álló flottát üzemeltet, és csaknem 250 ezer négyzetméter korszerű raktárt kezel, ezzel a régió legnagyobb logisztikai kapacitása felett diszponál.

    Mint ismert, a Waberer's többsége tulajdonosa Tiborcz István, a miniszterelnök veje. 

  • Több száz polgárőr vesz részt a dunai árvíz elleni védekezésben – derült ki az Országos Polgárőr Szövetség közleményéből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez  (a polgárőröket megemlítette reggel Orbán Viktor is egy sajtótájékoztatón).

    Állításuk szerint Pest vármegyében mintegy 200, Győr-Moson-Sopronban 140, Budapesten pedig 150 polgárőr vett részt az eddigi védekezési munkákban A fővárosban és a Budapest feletti szakaszokon jelenleg jelző- és figyelőszolgálatot látnak el a polgárőrök, míg a főváros alatti területeken részt vesznek a gátak építésében és megerősítésében.

    Közölték azt is, hogy Túrós András elnökletével az Országos Polgárőr Szövetség Árvízi Munkacsoportja áttekintette a polgárőrség árvízi védekezésben való részvételét a Duna menti területeken, valamint meghatározta a további feladatokat.

    A közlemény alapján a szervezet elnöke elismerését és köszönetét fejezte ki annak a több száz polgárőrnek, akik immár a Duna teljes magyarországi szakaszán aktívan részt vesznek a védekezésben, homokzsákokat pakolnak, a szakemberek útmutatása szerint építik a védőgátakat, közreműködnek a veszélyeztetett területek lezárásában, közlekedésbiztonsági és jelzőőri feladatokat látnak el a folyóparti utakon és a gátak mentén.

  • Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó Kismaroson, a Duna utcában vesz részt az árvízi védekezésben – írta a 24.hu.

    Mint megjegyezték, a miniszterelnök felesége 1998 óta segíti jószolgálati nagykövetként az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Lévai Anikó erről egy korábbi interjúban azt mondta:

    Mindig is azon voltam, hogy tevékenyen részt vegyek a jószolgálati munkában. Ha kell, gumicsizmában terepen vagyok, ha kell, előadást tartok a segítségnyújtás lehetőségeiről és módszertanáról, de részt vettem már jótékonysági futáson is.

  • H145M és H225M típusú helikopterekkel támogatja az árvíz elleni védekezést a Magyar Honvédség – közölték a Facebook-oldalukon. 

    A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái csörlős kiképzéssel készülnek, hogy bármikor bevethetők legyenek

    – írták. 

  • Kisoroszi is számíthat ránk – a Magyar Honvédség készen áll a segítségnyújtásra – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebookon. 

    Ma reggel telefonon egyeztettem Molnár Csabával, Kisoroszi polgármesterével. Felajánlottam a Magyar Honvédség segítségét a helyi élelmiszer- és betegszállítás, valamint a kimenekítés biztosításában

    – közölte a miniszter.  

    Majd hozzátette, hogy Kisoroszira egy H145 típusú helikoptert is kirendelt, amely a feladatok ellátásában vesz részt. Elmondta továbbá, hogy a honvédség összekötő tisztet jelölt ki a térség katonai jellegű feladatainak koordinálása érdekében.

  • Több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot csütörtök reggelig az E.ON Hungária Csoport, az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

    Eddig Kisorosziban, Nagymaroson, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is be kellett avatkoznia a szakembereknek. Az energiacég folyamatosan kapcsolatban áll az árvízi védekezést irányító hatóságokkal és a helyi önkormányzatokkal. Velük együttműködve vesznek részt a krízishelyzet kezelésében – közölték.

    Kiemelték, az érintett területeken az E.ON egészen addig biztosítja az áramellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, veszélyhelyzet esetén azonban azonnal kikapcsolják a szolgáltatást. A krízishelyzet megszűnését követően a szolgáltató a lehető leghamarabb újraindítja az áramellátást az érintett területeken.

  • Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben a 2013-as, történelmi árvíz óta – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

    Nagy István a videóban hangsúlyozta, hogy a Duna, Lajta és Mosoni-Duna közelsége miatt Mosonmagyaróvár és Szigetköz kiemelt figyelmet kap az árvízvédelemben.

    A tárcavezető a beruházások között említette a gátak megerősítését, új árvízvédelmi rendszerek kiépítését, valamint a vízszintek gyorsabb előrejelzésére szolgáló korszerű monitoringhálózat kialakítását szolgáló fejlesztéseket, továbbá a Mosoni-Duna, valamint a Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációját. 

    Hozzátette, hogy partrendezést, burkolatátalakítást és építést is végeztek. Továbbá a projekt tartalmazta a Lajta mosonmagyaróvári duzzasztó felújítását és a duzzasztó ökológiai átjárhatóságának biztosítását is.

    Árvízvédelmi védvonal épült a porkolátoki csatorna környezetében, Dunaszeg térségében zárt szivárgó létesült, a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációja szintén megtörtént, a nagy műtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója is megvalósult

    – sorolta.

    Hozzátette, hogy emellett a felső-dunai mellékágrendszerek árvízvédelmének és vízpótlásának első üteme is elkészült, a beruházások során az árvízlevezetés feltételeinek a javítása érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszer műtárgyainak átalakítása történt meg a szigetközi hullámtéri mellékágakban.

    Az Insula Magna komplex vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési program pedig, mint elmondta, a Szigetköz-Csallóköz térség árvízvédelmi veszélyeztetettségének csökkentését, a hullámtéri levezetőképesség hosszú távú biztosítását célozza meg. 

  • A 4iG Csoport díjmentes mobilinternettel és hanghívással, valamint helyszíni segítségnyújtással támogatja a lakosságot az árvízhelyzetben – írta a vállalat egy e-mailben elküldött sajtóközleményben.

    Mint fogalmaztak: 

    • A 4iG Csoport leányvállalata, a Vodafone Magyarország az árvízhelyzetre való tekintettel 3 napig díjmentesen elérhető 5 GB mobilinternettel támogatja a lakossági havi díjas mobil-előfizetőit.
    • A feltöltőkártyás ügyfeleket – amennyiben aktiválják telefonjukon a szolgáltatást – 3 napra szóló korlátlan beszélgetéssel segítik a kapcsolattartásban.
    • Az ügyfelek mindkét lehetőséget újraaktiválhatják 3 nap leteltével, így akár 10 GB díjmentes mobilinternetet vehetnek igénybe.  
    • A 4iG Csoport önkéntesei az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársaival közösen nyújtanak segítséget az árvízkárok megelőzési munkálataiban.

    „Az elmúlt évtized egyik legnagyobb árvizére készül Magyarország. A 4iG Csoport felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy azonnali és valós segítséget nyújtson szükség esetén, a kialakult vészhelyzetben pedig kiemelten fontos a kapcsolattartás megkönnyítése” – tették hozzá.

    Az ingyenes mobilnetet a szolgáltató lakossági mobil-előfizetéssel rendelkező ügyfelei szeptember 23. 12:00-ig tudják aktiválni a 1270-es telefonszámra küldött SOS5GB SMS-kóddal. A díjmentes mobilnetet a Vodafone Magyarország belföldi hálózatán és EU-n belül is felhasználhatják a szolgáltató ügyfelei. 

    „A szolgáltató a feltöltőkártyás ügyfelei számára is igyekszik segítséget nyújtani korlátlan, díjmentes beszélgetés biztosításával. Az ügyfelek szeptember 23. 12:00-ig szintén a 1270-es telefonszámra küldött SOSHIVAS SMS-kóddal tudják aktiválni a díjmentes hívás lehetőségét magyar normál díjas számokra. Az SMS-kód elküldését követően a díjmentes korlátlan beszélgetés vagy a keretbe foglalt 5 GB mobilinternet automatikusan aktiválódik az ügyfelek számára, további teendőjük nincs. Az ügyfelek mindkét lehetőséget újraaktiválhatják 3 nap leteltével, amennyiben erre szeptember 23. 12:00-át megelőzően kerül sor” – írta a vállalat, amely ezek mellett helyszíni segítséget is nyújt az árvízzel sújtott területeken.  

  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök arra kérte honfitársait, hogy ne essenek pánikba, ha német katonák lengyel területre lépnek, mivel nem támadó szándékkal érkeznek, hanem azért, hogy az árvízvédelemben segítsenek. 

    A kormányfő a válságstáb ülésén tett nyilatkozatában beszélt erről. 

    Amikor német katonákat látnak, arra kérem önöket, hogy ne essenek pánikba. Ez segítség. Csak hogy ne legyenek kétségeik!

    – mondta Tusk, majd hozzátette: Németország területvédelmi egységei készségüket fejezték ki, hogy segítséget nyújtanak Lengyelországnak az árvíz elleni küzdelemben.

    Donald Tusk szólt arról is, hogy egy 30 fős, nehéz műszaki eszközökkel felszerelt, amerikai katonákból álló csoport már segítséget nyújt az elemi csapás elleni fellépésben.

    Tusk arra is figyelmeztetett, hogy egy ismeretlen, hamis rendszámú személygépkocsival közlekedő, katonai egyenruhát viselő férfi olyan álhíreket terjeszt a térségben, amelyek szerint hamarosan fel fogják robbantani a gátakat. A hatóságok keresik az illetőt, de addig is, amíg el nem fogják, arra kérte a lakosságot, hogy ne dőljenek be az álhírnek – közölte az MTI.

  • A Komáromi járásban harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magas vízszintje miatt – közölte az Új Szó

    A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatása szerint a Duna vízállása Komáromnál jelenleg 817 centiméteren áll, és várhatóan holnap 830 centiméteren tetőzik. Ezután pár napig tartó stagnálás következik, végül a jövő hét második felében várják a fokozatos vízszintcsökkenést.

  • Kisoroszi és a külvilág között teljesen megszűnt a közúti összeköttetés, ám a településen a védekezési munkálatokat elvégezték, a gátak megerősítése szerda estére megtörtént, az utakat lezárták és az átemelőket lekapcsolták, már csak a víz érkezését várják.

    Molnár Csaba polgármester közölte az InfoRádióban, hogy biztosított a lakosság ellátása a településen, és a helyiek jól kezelik a helyzetet. Szerinte ezzel a gáterősséggel és személyzettel meg kell nyerni a csatát.

    A vízi úton történő ellátást is csak szükség esetén veszik igénybe, de csütörtökön még van révközlekedés, több járatot is indítanak, péntektől azt is csak rendkívüli esetben

    – tájékoztatott, majd az ellátás működéséről elmondta, hogy az élelmiszert Visegrád Szentgyörgypusztára viszik, onnan pedig hajóval kerül a településre.

    A betegekről is gondoskodnak, és a tűzbiztonságot is garantálják. A polgármester szerint a lakók 80 százaléka lehet most Kisorosziban, ahol egyébként 1020 bejelentett lakos van. 

    „Ez már az ötödik védekezésem, tehát van tapasztalatom. Ilyenkor az emberek egyrészt érdeklődőek, van, akinek ez újdonság. A látvány különben nagyon szép, ha kimennek a magas gátakra, onnan egy nagy vízfelületet látnak, tele vízimadarakkal” – tette hozzá. 

    Az előrejelzések szerint egy hétig lesznek elzárva a külvilágtól, tehát jövő hét szerda körül fognak tudni nyitni. A polgármester azzal is számol, hogy a jövő hét elejére a lakosságon belül több lesz a bezártságból fakadó probléma.

  • Rakpartok: A budai és a pesti alsó rakpartot teljes hosszában lezárták a forgalom elől.

    Margitsziget: Lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját. A sziget kizárólag gyalogosan, úgy is csak az Árpád híd felől közelíthető meg.

    Clark Ádám tér: Lezárták a Clark Ádám téri gyalogos- és kerékpáros-aluljárót. 

    III. kerület: Lezárták a III. kerületben a Királyok útját az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között. 

    Hajógyári-sziget: A Hajógyári-szigetet, amely árvíz esetén ártérként funkcionál, a katasztrófavédelem munkatársai lezárták.

    A kerékpáros-közlekedést érintő korlátozások:

    Clark Ádám tér: Lezárták a Clark Ádám téri gyalogos- és kerékpáros-aluljárót. A lezárás idején kerékpárral a Vám utca és az Ybl Miklós tér között lehet haladni. Észak felé a Lánchíd utca – Clark Ádám téri körforgalom – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart, dél felé pedig a Vám utca – Fő utca – Clark Ádám tér – Lánchíd utca útvonalat ajánlják.

    Margit híd: A Margit híd budai hídfőjénél, a HÉV ideiglenes végállomásánál lezárták a peronon áthaladó kerékpárutat, mert a megnövekedett forgalom miatt nem használható biztonságosan. Árvíz idején ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni, amit kihelyezett táblák is jeleznek.

    Margitsziget: Lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját, ezért a szigetre kerékpárral sem lehet bemenni.

  • Egy nap alatt több mint 1 métert nőtt a Duna vízszintje a fővárosban. A legtöbb helyen már víz alatt vannak a rakpartok – írta a kormánypárt a közösségi oldalán egy galéria kíséretében.

    A valaha volt legnagyobb dunai vízállást az előrejelzések szerint nem lépi túl az idei árvíz, Budapest biztonságban van

    – közölték. 

  • Az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapesthez, a torlódások elkerülése érdekében a BKK a közösségi közlekedést ajánlja. A legforgalmasabb villamosvonalakat, a 4-est és a 6-ost, valamint az 1-est sűrítették, hogy kényelmesebben és többen elférjenek a járataikon. Megjegyezték, hogy a 4-es, 6-os villamosok nem állnak meg a Margitsziget / Margit híd megállóhelyen.

    Ezenkívül a következő változások lépnek életbe:

    M2-es metró: Szeptember 20-tól, péntektől lezárják a metró Batthyány téri állomását, a szerelvények csak áthaladnak a megállón, le- és felszállni nem lehet. A metróállomás lezárásának idején a 39-es busz vonalán a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között csuklós buszok közlekednek a szokásosnál sűrűbb járatindulással.

    H5-ös HÉV: Lezárták a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására. A vonatokra a Margit hídnál a felszínen kialakított ideiglenes végállomáson lehet csak fel-, illetve leszállni. A Batthyány téren és a Margit hídnál a HÉV-aluljáró lépcsőinél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet használni. 

    A BKK és a MÁV-HÉV munkatársai hangbemondásokkal, információs táblákkal, a Margit híd, budai hídfő állomásnál pedig személyesen is segítik az utasok tájékozódását. Ennek ellenére a BKK arra kéri a szentendrei HÉV-en utazókat, hogy útvonalukat még indulás előtt tervezzék meg.

    2, 2B, 23 villamosok: A villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér felől csak a Kossuth Lajos térig, Dél-Pest felől pedig csak a Március 15. térig. A Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását. A korlátozás ideje alatt a belvárost érintő egyéb járatokat, különösen a metrókat, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamost, a 72-es trolibuszt, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolják.

    19, 41 villamosok: A 19-es villamos két szakaszon közlekedik. A Bécsi út / Vörösvári úttól induló villamosok közül minden második szerelvény csak a Batthyány térig, a többi villamos pedig a Clark Ádám térnél, a Jégverem utcánál kialakított ideiglenes végállomásig jár. Kelenföld felől a Clark Ádám tér megállóhelyig közlekednek a villamosok. A 41-es villamos a Lánchíd környéki vonalszakaszt elkerülve, a Krisztina körút – Széll Kálmán tér – Margit körút útvonalon, az 56-os villamos vonalára terelve közlekedik.

    15-ös busz: A buszok terelve közlekednek, nem érintik a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót, helyette az Apáczai Csere János utcában, a Wekerle Sándor utcánál lehet fel- és leszállni.

    26-os busz: A Margitsziget lezárása miatt nem közlekedik.

    34-es busz, 934-es éjszakai busz: A 34-es autóbusz a 134-es busz útvonalán (Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca) közlekedik, ezért nem érinti a Békásmegyer és a Rómaifürdő közötti megállókat. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

  • Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön árvízvédelmi irányító munkája keretében ellenőrzést tart Kisorosziban. 

    A miniszterelnök a Facebook-oldalán megosztott történet tanúsága szerint végigjárta a várost és ellenőrizte a fővédvonalat, ahol a helyiektől megtudta, hogy a Duna várhatóan a gát tetejétől 15-20 centiméterrel lejjebb fog tetőzni az előrejelzések szerint szombaton. 

  • Komp helyett kishajóval szállítják az utasokat Mohács és Újmohács között csütörtöktől. Járművekkel az árhullám elvonultáig nem lehet átkelni – közölte a mohácsi révhajózási társaság csütörtökön az MTI-vel.

    A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nkft. közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az intenzív áradás miatt a közlekedési körülmények óráról órára változhatnak, ezért az aktuális helyzetről érdemes az utazás előtt tájékozódni.

    A Liget komphajó helyett közlekedő, járműveket nem szállító kishajó egyelőre menetrend szerint szállítja az átkelőket – közölték. A mohácsi átkelővel kapcsolatos aktuális információk ezen a webcímen olvashatók.

  • Az árvízi helyzetre tekintettel a kormánypártok a jövő hét keddre és szerdára tervezett kihelyezett frakcióülést elhalasztják – közölte a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a Facebook-oldalán.

    Kocsis Máté a bejegyzésben a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy Magyarország sikeresen védekezzen az árvízzel szemben, ezért a kormány tagjainak és a képviselőknek is ezen kell dolgozniuk.

    „Minden más ráér utána” – fogalmazott a politikus.

  • Az Útinform összegyűjtötte a legfontosabb változásokat, amelyek érintik a közúti közlekedést a Duna vízállása miatt.

    • A Duna magas vízállása miatt lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori hidat használhatják kerülőútként.
    • Komárom-Esztergom vármegyében a 10-es főúton, Süttő és Neszmély között lezárták a 62-es és a 67-es kilométer közötti szakaszt. 
    • A 11-es főutat is lezárták Dömösnél, a 46-os és a 49-es kilométer között, Pilismarótnál, az 54-es és a 62-es kilométer között, valamint Esztergom nyugati határában, a 67-es és a 72-es kilométer között, ahol ideiglenes gátat építenek. Kerülni Pilisen át, illetve a 111-es főút felé lehet.
    • Nem járható az Esztergom-országhatárhoz vezető út az 1-es kilométer környezetében, a Mária Valéria híd közelében.
    • Lezárták Dunaalmáson a hajóállomáshoz vezető bekötőutat, illetve a vasútállomáshoz vezető utat. 
    • Neszmélynél a komphoz vezető út és a párkányi komphoz vezető út sem járható. 
    • Pest vármegyében a 11-es főúton, Dunabogdány térségében, a 33-as és a 35-ös kilométer között csak a fél útpálya járható. 
    • A 12-es főúton, Nagymaroson is nagy erőkkel folyik a védekezés. A 12-es és a 13-as kilométer között csak egy sáv járható. A főút elejét egy 4 kilométeres szakaszon ma hajnalban lezárták, a forgalmat észak felé, a 2-es főút irányába terelik.
    • Az áradás már a 2-es főutat is elérte. Sződliget előtt, a 28-as és a 29-es kilométer között hajnalban félpályás lezárást vezettek be, de 7 órától már teljes az útzár. A javasolt terelőút az M2-es autóút.    
    • A Szentendrei szigeten a Tahitótfalu–Kisoroszi közötti út két kilométeres szakaszát víz borítja. A 13-as és a 15-ös kilométer közötti szakasz van zárva. Kisoroszit jelenleg közúton nem lehet megközelíteni. 
    • Pest vármegyében a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatók, így a Vác-Sződliget kerékpárút, az 1-es és az 5-ös kilométer között.
    • Szentendre közelében a Budapest–Szentendre EV6 kerékpárút, a 2-es és a 3-as kilométer között.
    • A Megyeri híd alatti kerékpárutat lezárták. 
    • Nem használható a Dunakeszi-Horányi komphoz vezető út,
    • a Szentendre-szigetmonostori révhez vezető út,
    • a Szigetmonostor-határcsárdai komphoz vezető út,
    • a Leányfalu-pócsmegyeri komphoz vezető út,
    • a dunabogdányi hajóállomáshoz vezető út. 
    • Szintén Pest vármegyei hír, hogy az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat 500 méteres szakaszon árvízi védekezés miatt kellett lezárni. Ennek folytán a Helemba határátkelőhely sem használható, a határátlépés nem lehetséges, ott a kerékpárút sem használható.

    A Dunán levonuló árhullám miatt szükségessé vált a gemenci vadállomány védelme. A közúti balesetek megelőzése érdekében Bács-Kiskun vármegyében az alábbi forgalomkorlátozásokra számítsanak:

    • 60 kilométer sebességkorlátozást rendeltek el az 55-ös főúton, Baja és Pörböly között.
    • Az 51-es főúton, Baja és az M9-es autóúti csomópont között este 7 órától lesz érvényben 60 kilométer per órás sebességkorlátozás. 
    • Hasonló forgalomkorlátozást vezetnek be az 51144-es jelű, Baja–Szeremle közötti összekötőúton, szintén este 7-től. A megengedett maximális sebesség ott is 60 kilométer per óra lesz.
    • Komárom-Esztergom vármegyében, a 117-es főúton, Esztergom térségében, a 10-es és a 14-es kilométer között ugyancsak 60 kilométer per óra sebességkorlátozást rendeltek el.
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke élőben jelentkezett be a Facebook-oldalán, mielőtt a DK vezető politikusaival és aktivistáival Vácon folytatná az árvízi védekezést – áll a párt közleményében. 

    A DK elnöke bejelentette, hogy a DK közössége adománygyűjtést és S. O. S. segélyvonalat indít az árvíz károsultjai számára. A károsultak és azok, akik adományoznának, a következő elérhetőségeken jelentkezhetnek: 

    „Ha nincs hol lakni, aludni, akkor ide írj: vedelem@dkp.hu. Ha adnál bármennyit, hogy segíts a bajbajutottaknak, akkor ide utalj: 10400171-50526590-49821888. Segíts, hogy majd neked is segítsenek, ha szükséged lesz rá! Itt a víz, segíteni kell, ki ahogy tud.”

    A videóban Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, hogy a DK azt javasolja a kormánynak, hogy építsenek víztározókat, a kormány döntsön átfogó, nagy víztározó-építési programról. 

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?

    Küldje el nekünk!

  • Angyalföldről kaptunk fotókat egy olvasónktól. A képeken többek közt az is látható, hogy az Árpád híd közelében a Népfürdő utcáról elnevezett hajóállomás (amely a Moszkva sétányon található) már a víz alá került. 

  • Olvasónk a pesti alsó rakparton készített fényképeket a Dunáról, amely már az Országház közelében is kiöntött. 

  • Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán késő éjjel a CNN Prima News hírtévében.

    Petr Fiala kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban – szombattól szerdáig – több mint 19 ezer embert telepítettek ki országszerte. Egy részük még a következő napokban sem térhet vissza otthonába, mert az árvíz által elöntött épületeket előbb a statikusoknak kell megvizsgálniuk, hogy lakhatók-e, érdemes-e újjáépíteni őket, vagy annyira megsérültek, hogy le kell őket bontani.

    Az árvíz által egyik leginkább sújtott város, az észak-morvaországi Opava polgármestere szerint az ár a mintegy 60 ezer lakosú településen tíz négyzetkilométernyi területen pusztított, okozott nagy károkat, ahol több mint 6500 épület áll.

    Csehország Brüsszeltől kért segítséget

    Csehország 15 ezer nedvességelszívó gépet kért Brüsszeltől, mert ezekből nagy a hiány. A cseh tűzoltóság és a mentőszolgálatok eddig nyolcezer páramentesítő készüléket bocsátottak a lakosság rendelkezésére saját felszereléseikből.

    Továbbra is gondok vannak az áramszolgáltatással. Csütörtökön reggel még mintegy 35 ezer háztartás volt áram nélkül, elsősorban a Morva-sziléziai régióban. A vasúti közlekedés több mint 20 helyi vonalon szünetel, s a közlekedés teljes újraindítását a jövő hét elejére ígérte a cseh vasúttársaság. A megáradt folyók vízszintje országszerte csökken, már csak egy helyen van legmagasabb szintű árvízveszély.

    Petr Pavel cseh államfő szerdán előzetes bejelentés nélkül meglátogatta a Morva-sziléziai régiót, s felkereste a leginkább árvíz sújtotta helyeket. „A károk hatalmasak, az újjáépítés több helyen nem hónapokig, hanem évekig fog tartani” – mondta késő éjjel az elnök az MTI tájékoztatása szerint. 

  • Otthonokat evakuálnak az északolasz Emilia-Romagna régióban, mivel a múlt hét óta Közép- és Kelet-Európában legalább 24 emberéletet követelő Boris vihar továbbra is sújtja az országot, hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okozva.

    Tegnap késő délután heves esőzés érte a térséget és az éjszaka beálltával a helyzet gyorsan romlott.

    A helyzet nagyon drámai. Rosszabb, mint 2023-ban

    – mondta Jader Dardi, a Forlì-Cesena tartományban található Modigliana polgármestere, aki a 2023 májusában Emilia-Romagnában bekövetkezett áradásokra utalt, amelyek 17 emberéletet követeltek és 8,5 milliárd eurós kárt okoztak.

    A település vezetője elmondta, hogy hirtelen és nagy hullám érkezik Modigliana felől, áthaladva Marzeno falun, így az érintetteket felszólították otthonaik elhagyására. Őket ideiglenesen iskolákban helyezik el. 

    A bolognai Savena folyó szintje is gyorsan emelkedett – figyelmeztetett tegnap este a városvezetés. A hatóságok elrendelték az érintett területeken a földszinti otthonok és az alagsori helyiségek kiürítését. Egyes utakat földcsuszamlások miatt lezártak.

    Súlyos időjárási figyelmeztetéseket adtak ki Emilia-Romagna és a szomszédos Marche régiókban a következő 24-36 órára. Az iskolák csütörtökön zárva lesznek, és azt tanácsolják az embereknek, hogy lehetőleg kerüljék az utazást és az otthoni munkát.

  • Komoly az árvízhelyzet Pozsonyban, ám a helyzet sokkal súlyosabb is lehetett volna, ha nincs a szárazság és az alpesi havazás – írja az Új Szó

    A lap azt írja, hogy az árvizek rendkívüli szárazság után következtek be – a mostani árhullám elején a hosszú aszály után a száraz talaj kezdetben sok vizet volt képes magába szívni – és ha a kiszikkadt föld és az Alpokban leesett nagy mennyiségű hó nem lett volna, akkor a Dunán minden bizonnyal rosszabb lenne a helyzet mint 2013-ban. 

    2002-ben Pozsonyban 991 cm-en, 2013-ban pedig 1032 cm-en tetőzött a Duna, ehhez képest az idei tetőzés 970-975 cm-en történik a fővárosban. A Duna 2013-ban 400 cm-es magasságról 1032 cm-re emelkedett, most viszont az árhullám mintegy 340 cm-es vízszintről indult, így az idei árhullám megfelel a rekordnak számító 2013-asnak. 

    A havazással jobban jártunk

    Az Alpok hómennyisége átszámítva vízegyenértékre, négyzetméterenként körülbelül 100-150 litert jelent.

    Mivel az Alpok nagy kiterjedésű, és a csapadék nagy részét hó formájában visszatartotta, most éri el a Duna medencéjét. Ha az Alpokban nem hó, ahnem eső esett volna, még több víz érkezett volna a vízgyűjtőterületekre, és még nagyobb lenne az árhullám. 

  • A kormányfő csütörtök reggel sajtótájékoztatót tartott az árvízről, a részletekről itt írtunk.

  • Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél, Nagybajcsnál pedig csütörtökön napközben várják 855 centiméter körül az áradó folyó tetőzését – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    Siklós Gabriella a műsorban azt mondta, hogy az említett területeken szerda éjszaka a szakemberek már észleltek buzgárokat, csurgásokat a védműveken, de az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a töltések tartanak. Hozzátette, hogy a védművek a Dunakanyarban már elkészültek, s a szóvivő reményei szerint már a fővárosi szakaszokon is készen állnak. Kisoroszit körbezárta a víz, és a számítások szerint akár egy hétig tarthat ez a helyzet. 

    Siklós Gabriella azt kérte, hogy most senki ne menjen a védművekre csak azért, hogy megnézze az árvizet, a töltéseknél ugyanis dolgoznak, a védműveket nem szabad pluszsúllyal leterhelni, a helyzet könnyen és gyorsan veszélyessé válhat.

    Az ausztriai olvadás lassítja az ár levonulását

    A szóvivő elmondta azt is, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy hány napig lesz másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség.

    Siklós Gabriella elmondta azt is, hogy a védművek egyelőre jól bírják a terhelést, és nagyon fontosnak nevezte, hogy a szakemberek a nap 24 órájában figyelik a töltéseket, ha gond van, akkor beavatkoznak.

    Kérdésre közölte azt is, hogy jelentős csapadék a vízgyűjtő területeken nem várható, de az ausztriai olvadás egyértelműen lassítja az ár levonulását.