Sztrájkra készülnek a taxisok, a rendőrök és a vasutasok

2010.01.11. 16:37

A fővárosi taxitársaságok megkettőzött erővel készülnek a tömegközlekedés leállására, jellemzően már hétfőn megnövekedett előrendelés-hullámmal küzdöttek a diszpécserközpontok.

"Izzanak a vonalak, délutánig körülbelül kétszer annyi előrendelés futott be keddre, mint az átlagos napokon szokásos, várhatóan ez estig még megugrik" - mondta az Indexnek Medgyes Péter, a 6x6 Taxi fuvarszervezésért is felelős marketingvezetője. "Munkatársaink készen állnak a BKV-sztrájkra, a diszpécserközpontban megerősített szolgálat várja majd a hívásokat, és szinte az összes autónk az utcákon lesz. Megkértük az összes kollégát, hogy ha nem beteg és nem utazott el, akkor mindenképp vegye fel kedden a munkát.

Sipeki József, a Tele5 Taxi marketingigazgatója is megnövekedett előrendelés-mennyiségről számolt be érdeklődésünkre. "Az előző sztrájkokon okulva azonban azt tanácsoljuk, hogy inkább holnap adják le taxirendelésüket, akkor, amikor szükségük lesz rá, mert biztos hogy ki tudjuk szolgálni a megrendeléseket. Négy-ötszáz kolléga lesz az utakon, ha kevesebb az előrendelés, akkor kevesebb autót kell kivenni hosszabb időre a forgalomból."

gpb 06

Hasonlóképp gondolkodnak a Főtaxinál is, ahol ütemezetten és korlátozva veszik fel a megnövekedett számú előrendeléseket. "Háromszor annyi előrendelés futott be eddig, mint egy átlagos nap" - mondta kérdésünkre Dudás Zoltán taxiüzletág-igazgató. "Korlátozott számban vesszük fel a holnapra vonatkozó előrendeléseket, mert azzal vesszük ki a leghosszabb időre a forgalomból az autóinkat, ha előre felvett címre küldjük ki őket. Körülbelül ötszáz autónk áll kedden a budapestiek szolgálatára."

Ha leáll a tömegközlekedés, a rendőrök emelt létszámban lesznek jelen a csomópontoknál, valamint a ki- és bevezető útszakaszoknál, és forgalomirányítással, tereléssel is segítik a dugók elkerülését. Ha a helyzet úgy kívánja, egyes útszakaszokon a rendőrök a buszsávban is engedélyezhetik az autósok közlekedését, a BKV-sztrájk azonban nem ad automatikus felhatalmazást az autósoknak, hogy folyamatos haladásra használhassák a buszsávokat.

Nem könnyíti a keddi helyzetet, hogy határozatlan idejű szolidaritási sztrájkot hirdetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, azt még nem tudni, hogy mikortól, de mindenképpen a BKV dolgozóinak tervezett sztrájkja alatt szervezik saját munkabeszüntetésüket, jelentette be hétfőn Gaskó István, szakszervezeti vezető. Amennyiben a BKV-sztrájk elhúzódik, akkor akár további munkabeszüntetést is szerveznek. Elsősorban Budapestre és agglomerációjára koncentrálják a sztrájkot, de ez mindenképpel hatással lehet az egész ország vonatközlekedésére is, hiszen terveik szerint a budapesti főpályaudvarok nem fogadnak és indítanak majd vonatot.

A várható VDSZSZ-sztrájk miatt feltehetően nem számíthatnak az utasok a MÁV segítségére, pedig sokan a vonatozást választanák, hogy eljussanak Budapest külső kerületeibe, és a 2008-as nagy BKV-sztrájk idején a MÁV több vonalon mentesítő járatokat indított, ami szintén jól jött a budapestieknek, különös tekintettel arra, hogy akkor a MÁV - és a Volánbusz - a budapesti járatain elfogadták a BKV-bérleteket.

gpb 23

Demszky Gábor főpolgármester, mint a bizottság elnöke, kedd fél kilencre összehívta a Fővárosi Védelmi Bizottságot. Az ülésen áttekintik azokat az aktuális intézkedéseket, amelyek a BKV sztrájk kapcsán szükségesek a város működőképességének megőrzéséhez a közüzemi és egyéb – egészségügyi, oktatási, szociális ellátási – szolgáltatási területeken. A Védelmi Bizottság ülésén részt vesznek a BKV, a BRFK, az ÁNTSZ illetékes vezetői valamint az oktatási, egészségügyi és szociális intézményekért felelős hivatali ügyosztályok képviselői.