Újra veszélyben a margitszigeti kisállatkert

2012.03.13. 16:04

Míg idén kevesebb fővárosi támogatásból kénytelen gazdálkodni a fővárosi állatkert, addig a jubileumi emlékév egyik legfontosabb eseményére készülnek a Varázshegy tavaszi megnyitásával. A margitszigeti kisállatkert újból nehéz helyzetbe került, a szomszédos Vidámparkot viszont már 2012-ben privatizálhatják.

A Fővárosi Állat- és Növénykert idei programjairól, több uniós programról, és az állatkert előtt álló nehézségekről számolt be Persányi Miklós azon a szezonnyitó sajtótájékoztatón, ahol a főigazgató beszédét azzal az egy jó hírrel kezdte, hogy tavaly minden várakozásukat elérte a látogatószám: 106 ezerrel többen, összesen 1 millió 20 ezer voltak kíváncsiak az állatkertre, mint 2010-ben. Azaz az állatkert őrizi vezető pozícióját a turisztikai és kulturális látványosságok sorában, míg például a második helyen álló Szépművészeti Múzeumban csak 525 ezren látogattak el tavaly, tette hozzá Persányi, majd megjegyezte, mindezen eredmények ellenére nem volt könnyű számukra a tavalyi év.

D  YT20110213005
Fotó: Illyés Tibor

2011-ben 123,5 millióval csökkent az önkormányzati támogatásuk, míg idén további 79 millióval, azaz az elmúlt két évben 30 százalékkal, összesen 202 millióval kevesebből kell gazdálkodniuk, mint 2010-ben, amikor 640 millió forint támogatást kaptak a fővárostól. Ám a főigazgató reméli, megfelelő gazdálkodással és jegybevételből befolyó 1 milliárd forintból sikerül megtartani a látogatókat.

Felújítanak

Az állatkertben jelenleg több építési és felújítási projekt is zajlik: megújul a szecessziós főbejárat és környéke, illetve a kert egy része, és a víztakarékosság jegyében évente 2,5 ezer köbméter csapadékvíz újrahasznosítására kiépítenek úgynevezett szikkasztóblokkokat, amelyekkel a növények öntözését oldják majd meg. A felújítások ellenére viszont az állatkert üzemel, sőt március 15-től április 15-ig 15 százalékkal olcsóbban lehet bemenni. Ezután viszont a támogatások csökkenése miatt 10-15 százalékos jegyáremelést terveznek.

Az állatkertnek nehézségek ellenére tavaly sikerült jó néhány új állattal bevonzani a látogatókat: száz év után újra van földimalacuk, 45 év után vombatok is érkeztek az állatkertbe, született három tigris, de ahogy a főigazgató fogalmazott, a flamingók és pelikánok is „nagyon jól teljesítettek”.

Az idei év legnagyobb eseménye május 20-án várható. A tervek szerint az állatkert újranyitásának századik évfordulóján adják majd át a Varázshegyet, ami a Nagyszikla belsejében egy háromezer négyzetméteres kiállítóteret jelent. Hogy el lehessen képzelni mekkora dobásra készülnek, Persányi összehasonlításképpen a Magyar Természettudományi Múzeumot említette, ami nagyjából ötszáz négyzetméterrel kisebb. A Varázshegybe új állatok is kerülnek: tengeri herkentyűkkel, csupasz turkálókkal, Lord Howe-szigeteki botsáskával és rájasimogatóval is erősítik a hegy látványosságait, de többet nem akart elárulni a főigazgató.

Átadják a Vidámparkot

Miután Persányi Miklós felsorolta az eredményeket és a gondokat, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes kiemelte, minden pénzügyi nehézség ellenére az állatkert továbbra is fontos a fővárosi önkormányzatnak, és szó sincs arról, hogy hiányt kellene szenvedniük. Majd újságírói kérdésre elmondta, mivel a szomszédos Vidámpark látogatottsága az elmúlt években nagyságrendekkel csökkent, így várhatóan idén a fővárosi önkormányzat átadja a feladatellátást annak, aki „ezt piaci alapon tudja működtetni”, míg a park területét az állatkert bővítésére használnák fel. (A Vidámpark új otthonául korábban már felmerült a lepusztult rákosrendezői pályaudvar.)

Megint nem tudják fenntartani

Viszont újra problémát jelent az állatkertnek a margitszigeti kisállatkert fenntartása. Persányi Miklós az Indexnek elmondta, jelenleg bizonytalan a működtetés, és már rég be kellett volna zárniuk, ugyanis a mostani csökkentett támogatás mellett még inkább lehetetlen a kisállatkert fenntartása.

DKOKO20110419017
Fotó: Kollnyi Pter

Tavaly áprilisban ugyancsak a pénzügyi megvonások miatt jelent meg az a hír, hogy bezárhat a margitszigeti kisállatkert, ám Tarlós István főpolgármester akkor megígérte, hogy ezt nem engedi, majd megállapodott Persányival: a főváros 30 millió forintot adott az általános tartalékalapból.

A főigazgató szerint most nagyjából 40 millió forintra lenne szükségük, vagy áprilistól kénytelenek átadni a működtetést.