új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vajon melyik oldal próbálja befolyásolni a szavazást azzal, hogy fenyegetően lófejet küld a szigetre?

    Lófej a buli a szigeten
  • még mindig nem tudunk semmit. De ha valóban elköltözött, mint a vele egy házba bejelentett másik két szavazó állítja, akkor a választás valójában már eldőlt. Reméljük, elegendő szendviccsel készültek a választási bizottság tagjai, mert a 19-es urnazárás még bőven odébb van.

  • A Margitsziget átsorolása körül kialakult helyzet, jól mutatja, hogy mekkora szükség lenne egy „Budapest törvényre” ami az alapoktól gondolná újra a főváros közigazgatási rendszerét. Ma annak lehetünk tanúi, hogy a két nagy párt viaskodása túszul ejti Budapestet és ellehetetleníti annak jövőjét. Az LMP nem tartja ördögtől valónak azt hogy a fővárosi jelentőségű, nagyobb közparkokat, mint a Margit sziget, Városliget, Népliget a főváros kezelje egységesen, azonban elutasítjuk azt a módot  ahogy a Fidesz politikai zsákmányszerzés céljából rátette a kezét a Margitszigetre. Különösen aggasztó az a tény,  hogy a Margitsziget államosítása azután került napirendre, hogy a sziget részbeni felparcellázásáról érkeztek hírek. Sajnos fennáll a veszélye, hogy a döntés precedenst teremt, és a későbbiekben is megvalósulhat hasonló hatalmi célból, hatalmi eszközzel megvalósított döntés. A kormány meggondolatlan és környezeti értékeket nem kímélő fejlesztési terveiről a Normafa, valamint a Kossuth téri beruházás kapcsán már sokat lehetett hallani, ezért az LMP semmiképpen nem támogatja a sziget kereskedelmi célú hasznosítását. Sajnálatosnak tarjuk, hogy a Fidesz a tőle megszokott módon most sem egyeztetett az érintettekkel, a helyi önkormányzattal és ezáltal egyértelműen sérült a Helyi Önkormányzatok Európai Chartája. Ezen az tény sem változtat, hogy a hétvégére látszat-népszavazást írtak ki a szigeten lakó 3 főnek, mely az egész ügyet komikussá teszi, valamint további súlyos károkat okoz a demokratikus intézményeink megítélésének.

    – ezt a választ pedig a Lehet Más a Politika küldte kérdéseinkre, melyekben a mai népszavazásról kérdeztük a véleményüket.

  • A 15 órás statisztikában továbbra is kétharmados a részvételi arány.

     
  • A rejtélyes harmadik szavazóra váró testületnek és persze mindenki másnak is ajánljuk az alábbi, vidám kvízünket.

  • Éppen ma 68 éve, 1945.08.25-én nyitották meg az újjáépített Nemzeti Sportuszodát a Margitszigeten, ahol a megnyitóra rendezett versenyen Székely Éva 100 méteres mellúszásban rögtön országos csúcsot úszott.

  • Közeledik 17.30, az urnazárás előtt még egyszer ismertetni fogja János az állást, és kiderül, 66,67% vagy 100%-e a részvétel.

  • A napközbeni jelentések sorozatának utolsó állomása: a 17.30-as részvételi adatok (a 2010-es parlamenti választáson még ekkor is csak 59,28 százaléknál jártunk).

     
  • amely valakinek, Tóth Jóskának vagy Tarlós István ma este különösen szépen fog zenélni, itt találhat néhány különös hangulatú, egy hatéves gyerek szemével készített képet ezen a blogon.

  • A dicstelen dunaújvárosi szezonkezdet után vasárnap este hatkor kezdődött a Vasas idei első hazai bajnoki meccse, az ellenfél a Békéscsaba, amellyel tavaly is sokáig versenyt futottak a feljutásért, mígnem jött a Mezőkövesd, megerősítve egy államtitkárral, és beelőzte őket. Most tehát NB II-es rangadó zajlik a Fáy utcában, az állás negyedóra után 0-0. Információink szerint az eső miatt sem túl zsúfolt lelátókon nem téma a népszavazás, és In memoriam Margitsziget feliratra sem kell számítani.

  • Vajon újból visszatér a csillogás a Margitszigetre? Vajon újból regattaversenyeket rendeznek majd a sziget Duna-ágában, mint anno, és újból fehér galléros sportpólókban sétál majd az úri közönség, mint 1935-ben? Vagy ledózerolják az egészet, és itt épül mahjd az Első Horty Miklós Ellentengerany Lakópark? Este hétkor zárják az urnákat, ezekre a kérdésekre akkor még nem kapunk választ, de hamarosan kiderülhet, hogy a főváros, vagy a XIII. kerület vezetése határozza majd meg, hogy mi is történjen!

    Nagyregatta a margitszigeti Duna-ágban
  • Az apokalipszis lovasai szállnak a szürke fellegekben, vagy csak csend borult a tájra, mielőtt új élet sarjadzana a Duna közepén? Este hét után minden kiderül.

  • cikkünk a témában:

    Ilyen ország nincs

    A betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek Budapesten. (MTI)

    (közben a kerület, sőt, a főváros, sőt, az ország A Népszavazás eredményére vár.)

  • Úgy tudjuk, a részvétel nem változott délután: a szavazásra jogosultak (3 fő) közül ketten nyilvánítottak véleményt. Feszült percek az urnazárás előtt. Vajon érvényes és eredményes a népszavazás?

  • Az Index készített egy exit-poll felmérést, aminek az eredményét közvetlenül az urnazárás után tesszük közzé.

  • Óva inteném a negyedik hatalmi ág munkatársait éberségük lankadásától - figyelmezteti az Indexet László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Mint mondja, bár látszólag az eredmény megállapításával a választási eljárás véget ért, valójában a felek egymásnak feszülése még csak most indul.

    A helyi népszavazásokra még mindig érvényes eljárási törvény értelmében ugyanis kifogást „a választás és a választási eljárás alapelveinek (3. §) megsértésére (…) hivatkozással bárki benyújthat”. Ha ez megtörténik, bizony még a szavazatok újraszámlálása sem kizárt. Persze csak akkor - mutat rá a szakértő -, ha a „fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálása útján lehetséges, és van matematikai lehetőség a választás eredményének megváltozására”.

  • A Vasas 1:0-ra vezet a Békéscsaba ellen.

  • Az exit-pollok adatainak előzetes túlértékelésésétől óva intenénk - mondta az Index stúdiójában Krekó Péter politikai elemző, amikor az exit-pollunkkal dicsekedtünk neki. Majd így folytatta az elemző:


    Bár a minta nagysága meggyőzőnek tűnik (a választáson résztvettek 50%-a), a mintavétel reprezentativitása sérült, hiszen a folyamat során az Index újságíróinak hibáján kívül nem a szigorú kiválasztás szakmai szempontjai, hanem a "kényelmi" szempontok domináltak. Így óvakodjunk a túl korán levont következtetésektől, biztosat majd csak a választási eredmények ismeretében mondhatunk.

  • Hamarosan ezt is megtudjuk!

  • Mármint a szavazás ellen, ami egy ilyen kiélezett és feszült politikai játszmában természetes lenne. Ezt kérdeztük László Róbert választási szakértőtől, íme a válasza:

    A közhely, miszerint minden szavazat számít, ma minden eddiginél nagyobb életbölcsességnek tűnik. A kifogásnak két napon belül kell beérkeznie, aminek elbírálására újabb két napja van az illetékes választási bizottságnak. Ha még ez után sem csitulnak az indulatok, a fellebbezésnek sincs akadálya, sőt harmadik körben már bírósági felülvizsgálati kérelmet is be lehet nyújtani. Ne tévesszük tehát szem elől a további fordulatokban is gazdagnak ígérkező történetet, nem kizárt ugyanis, hogy a mai népszavazásnak még másfél hétig nem lesz jogerős végeredménye.

  • Amíg az eredményre várunk, merüljünk el a művészetben. A margitszigeti szavazástól teljesen függetlenül a Hét műtárgyai sorozatban Szarvas: Tarzilla című kompozícióját ajánljuk olvasóink figyelmébe. Az alkotás szerintünk ugyanis örökérvényű kérdéseket feszegetve, az aktuálpolitikától elszakadva beszél az emberi vágyról, a birtoklás és a tenni akarás összeegyeztetésével járó lelki küzdelemről. Íme:

    tarzilla.gif
  • Az Index exit-poll felmérése szerint a margitszigeti népszavazásnál a szavazásra jogosultak kétharmada arra voksolt, hogy maradjon a sziget a XIII. kerület irányítása alatt.

  • Csak hogy tudjuk, mit is jelent a Margitsziget, nekünk magyaroknak, hogy érezzük, hogy mi is a mai referendum igazi tétje, hallgassuk meg a Pannon Rádió dalát. Mészáros Sunyó - Papp Gyula: Margitsziget című dala összefoglalja, hogy miért is fontos a magyar néplélek számára a sziget a szárazpettingtől az őszi faleveleken át a zenélő szökőkútig. Én egyedül a bringóhintót hiányolom a dalból, de azért az a sor, miszerint "Margitsziget..., szép a nyár itt, szép a tavasz, tudja ez jól öreg, s kamasz" sok mindenért kárpótol.

    Margitsziget (Pannon Rádió, Hangszínház)
  • Most egy hosszú procedúra veszi kezdetét: meg kell számolni a leadott két szavazatot.

  • A helyi Választási Irodában az Index kérdésére elmondták: eddig senki nem tett panaszt azért, mert úgy ítélte volna meg, hogy bárki is csalt volna a szavazás ideje alatt.

  • A szavazás ideje alatt nem történt semmilyen rendkívüli esemény, így atrocitás sem, mondták az Index érdeklődésére a helyi Választási Irodában. Az esőről persze hallgattak.

  • Amíg a szavazatokat számlálják, íme még egy műalkotás Szarvastól. A kép címe Tarlós István, a hullámok hercege, kikiáltási ára egyelőre nem ismert.

    tarling
  • Hihetetlen, de sikerült! De nem esszük olyan forrón a kását, az eredményre még egy bő 20 percet várnunk kell. :(

  • Kérdezhetik joggal az olvasók. Nos, a helyzet az, hogy a bizottság a Margitszigeten van. Ott szavazott a nép, most összeszámolták a szavazatokat, de azt be kell vinniük a Választási Irodába, a jegyzőkönyvvel együtt. Ez amúgy még csak előzetes eredmény lesz, mert 3 napig jogorvoslati kérelemmel fúrhatják. De bőven elég nekünk az előzetes is.

  • Amíg várakozunk, emlékezzünk meg együtt a demokrácia mai ünnepének legfontosabb pillanairól. Ha valamiért, ezért már érdemes volt rendszert váltani. A nyugodt léptekkel érkező család ugyanis törvényesen beinthet a toporzékoló MSZP-nek, a gőgös Fidesznek, vagy éppen a Margiszigetre vágyó Tarlósnak is. A történelmi pillanatokat a play-gomb megnyomásával eleveníthetjük fel.

    Így szavazott Margitsziget kétharmada