Budapest

Újra korlátozás nélkül járható az újpesti vasúti híd

2012. október 18., 15:44 Módosítva: 2012.10.18 15:44
2

Újra korlátozás nélkül járható az újpesti vasúti híd (északi összekötő vasúti híd) - közölte a Mávinform csütörtök délután. Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje elmondta, hogy a vasúti és a folyami közlekedés is helyreállt.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a hidat a Magyar Honvédség tűzszerészeti szolgálatának kérésére mintegy két órára lezárták, mert robbanótestet találtak alatta a Dunában. A tűzszerész búvárok vizsgálata után újra korlátozás nélkül járható az esztergomi vasútvonal Angyalföld és Óbuda közötti szakasza, így a Nyugati pályaudvar és Esztergom között utazóknak már nem kell a BKV járataira átszállniuk.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a vizsgálat idején a D12-es hajójáratok rövidített útvonalon jártak, nem érintették a Rómaifürdő állomást.

Mint arról beszámoltunk, tűzszerészek csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos, második világháborús bomba van a fővárosban az Északi összekötő vasúti hídnál. A hatástalanítás miatt pénteken egy kilométeres körben kiürítik az épületeket és lezárják a környéket.

Antal: A BKV-sok megérdemelték a végkielégítésüket

2012. október 18., 14:28 Módosítva: 2012.10.18 14:28

A BKV Zrt. egykori vezetői, Antal Attila és Balogh Zsolt indokoltnak ítélték a menedzserszerződések keretében kifizetett nagy összegű juttatásokat a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalási napján.

Antal Attila, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója szerint a vádiratban szereplő személyek "szakmai tekintélye" indokolta a menedzserszerződés megkötését, amely lehetővé tette, hogy többen, rövid ideig tartó alkalmazotti jogviszony után több tízmillió forint összegű juttatással távozhattak a közlekedési vállalattól.

Az ügyészség Antal Attila harmadrendű vádlottat, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját, majd az őt követő, megbízott vezérigazgatóként dolgozó Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint magánokirat-hamisítás vétségével vádolja.

Törvénytelen volt a vári labirintusfoglalás

2012. október 18., 14:19 Módosítva: 2012.10.19 18:03
634

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a környezetvédelmi hatóságok határozatait, amely alapján tavaly júliusban karhatalmi segédlettel távolították el a Budavári Labirintus Kft.-t a Várbarlangból. Az ítélet szerint nem bizonyított például, hogy a borkút okozott penészgombát a plafonon. A kitiltott cég százmilliós kártérítési pert indít az állam ellen.

Írásban is kiküldte augusztusi ítéletét a Fővárosi Törvényszék, ami hatályon kívül helyezte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, valamint a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség határozatait, amelyek alapján rendőrök távolították el tavaly nyáron a Budavári Labirintus Kiállításszervező Kft. embereit a Budai Várbarlangból. Az ítélet jogerős.

Tovább

Idén 25 kilométer kábelt loptak a BKV-tól

2012. október 18., 09:08 Módosítva: 2012.10.29 19:34

Nyolc hónap alatt 227 kábellopás történt a fővárosban, a kár meghaladja a 230 millió forintot.

Nehezen tudnak közlekedni a vakok

2012. október 16., 16:55 Módosítva: 2012.10.16 16:55
58

Az ombudsman szerint a BKV hangos utastájékoztatási rendszerének hiányosságai jelentősen megnehezítik a vak és látássérült utasok önálló közlekedési esélyeit. Szabó Máté alapjogi biztos a közlekedési vállalat vezérigazgatójának intézkedését kérte – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A közleményben azt írták: a hangos utastájékoztatási rendszer nem működik a BKV teljes villamos-, trolibusz- és autóbusz-hálózatán, ami Szabó Máté szerint a vak utasok számára ellehetetleníti, a látássérülteknek pedig jelentősen megnehezíti az önálló közlekedést.

Tovább

Kihirdették a busztender eredményét

2012. október 16., 13:56 Módosítva: 2012.11.15 15:52
108

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV kihirdette a busztender eredményét. A döntés értelmében a Videoton tulajdonában lévő VT-Transman 150 új Mercedes Citaro busszal alvállalkozásba vehet több buszvonalat. A szerződést 10 nap múlva kötheti meg a nyertes cég a BKK-val. A döntést hosszú politikai és szakmai vita előzte meg, most közzétesszük azt a levelezést, amiben az érvek elhangzanak pro és kontra.

A hivatalos eredményhirdetés előtt már augusztusban kiderült, hogy a pályázaton egyetlen induló maradt állva, a BKV-nak eddig is dolgozó VT-Transmann. A cég a tervek szerint jövő márciusban 75 új csuklós és 75 új szóló Mercedes autóbuszt állít forgalomba Budapesten.

citaro

A buszok Újpest, Kelet-Pest, a Belváros és Észak-Buda vonalain fognak leginkább közlekedni. Nem lesz teljesen újbuszos vonal, a többi típus közé keverik be az új buszokat. A típusválasztásnál az döntött, hogy a bankok eleve három bejáratott, vész esetén eladható busz vásárlását voltak hajlandóak finanszírozni: a MAN, a Volvo és a Mercedes buszait. Magyar gyártó a piaci bizonytalanságok miatt szóba se jöhetett. Ezt több politikus, például Horváth Csaba szocialista frakcióvezető erősen kétli. Szerinte a paramétereket a Mercedesre szabták, amit viszont Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója később cáfolt, mondván, a feltételeknek 12 európai busztípus felel meg.

Tovább

BKK: ha nincs új busz, járatritkítás jöhet

2012. október 15., 18:00 Módosítva: 2012.10.15 18:00
48

A buszkiszervezés 1-1,5 milliárdja csak egy kis része a BKV jövő évi többletköltségeinek, az Alstom-vonatok éves üzemeltetése az M2-es vonalon több mint dupla annyiba kerül, mint a szovjet kocsiké, áll abban a levélben, amit Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója küldött a főpolgármesternek. A BKV buszvonalainak alvállalkozásba adása napok óta vitát kavar. A politikai döntés hétfőn végül megszületett: a 150 új busz zöld jelzést kapott.

A lapunkhoz kiszivárgott levél szerint nem az a kérdés, hogy megspórolhatunk-e 1-1,5 milliárd forintot a régi buszok üzemben tartásával, hanem az, hogy a BKV működőképes lesz-e 2013-ban. Számos függő tétel van még, amihez képest a buszkiszervezés többlete eltörpülhet. A 4-es metró üzemeltetésének a busztendert körülbelül ötszörösen meghaladó éves többletének pontos fedezete sem tisztázott még, az Alstom-vonatok éves üzemeltetése az M2-es vonalon több mint dupla annyiba kerül, mint a szovjet kocsiké

Az érvelés szerint a 150 busz üzembeállítása nélkül a tervbe vett villamospótlási feladatok nem hajthatók végre, ebben az esetben vagy a villamospályák felújításáról kell lemondani, vagy szembe kell nézni egy komoly járatritkítással a buszhálózaton, ami jogos elégedetlenséget szülne a fővárosiak körében. Emellett a Budapest teljes utasszállításának 40 százalékát adó autóbusz-ágazat műszaki állapota jövőre az összeomlás határára, vagy azon is túlra kerül, és tömegesen üzemképtelen buszok formájában jelenik meg.

Tovább

CET-követelést vesz a főváros

2012. október 15., 15:59 Módosítva: 2012.10.15 15:59
2

Meggyőzte a Fidesz-frakció Tarlós István főpolgármestert arról, hogy jó üzlet megvásárolni a CET generálkivitelezőjének a beruházó Porto Investment felé fennálló, 800 millió forintos követelését 95 százalékos diszkontáron. Igaz, ehhez két főpolgármester-helyettesnek kellett "felelős jogi nyilatkozatot tenni, hogy az előterjesztés előnyös a fővárosnak".

Diszkontáron (95%-on), 2,7 millió euróért átveszi a CET-projekt generálkivitelezőjének a beruházóval szembeni követelését a főváros; cserébe több garanciát is kap, a WHB ki tudja fizetni az alvállalkozókat, és az épületegyüttest fokozatosan megnyithatják - mondta Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján, a Fővárosi Közgyűlés zárt ülése után.

A városvezető tájékoztatása szerint a testület elfogadta a WHB konzorciummal kötendő megállapodást, így az önkormányzat át tudja venni azt a követelését, amely a beruházó Portóval szemben áll fenn. Ezzel a generálkivitelező ki tudja fizetni az alvállalkozókat, a főváros pedig jótállási, szavatossági garanciákat kap, a lehető legkisebb költséggel be tudják fejezni az építkezést és a létesítmény megszerezheti a használatbavételi engedélyt. Bagdy Gábor azt is elmondta, hogy a Porto a követelést beszámíthatja majd a fővárossal szemben fennálló követeléseibe.

Tovább

Vitézy Dávid két új főnököt kapott

2012. október 15., 15:43 Módosítva: 2012.10.15 15:43
29

Az eddigi egy helyett három főpolgármester-helyettes felügyeli a jövőben a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), György István mellett Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs is foglalkozik majd a közlekedési központ ügyeivel - mondta Tarlós István hétfőn a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Ide vezethet az, ha sokat emlegetik, hogy a Fidesz-frakció a főpolgármesteri hatáskörök megnyirbálására törekszik, mondta Tarlós korábbi sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint a Fidesz-frakció a főpolgármester hatáskörét szerette volna megnyirbálni.

Tarlós István elmondta továbbá: a főváros és a BKK közötti feladatellátási szerződést is módosíthatják, ennek előkészítésére felkérte György Istvánt. Indoklása szerint a jelenlegi szerződés "értelmezgetésekre" adhat lehetőséget.

Tarlós: Ezen a szokásán változtasson

2012. október 15., 10:27 Módosítva: 2012.10.15 14:25
276

Kemény hangú levélben utasítja rendre Tarlós István főpolgármester Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját.

„Nem helyeslem, hogy ütemtelenül halmoz el levelekkel, melyek tartalma legalábbis részben, elkésett intézkedések, vagy utolsó pillanatban előadott, határidős elképzelések adminisztrációs önigazolását szolgálja. Az a határozott kérésem, hogy ezen a szokásán változtasson! Különös tekintettel arra kérem ezt, mert olykor nem az előadott folyamat egészét, annak csak bizonyos részleteit fejti ki." - ezt Tarlós István főpolgármester írta Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának. A levelet a Figyelő szerezte meg és tette közzé, a teljes szöveg onnan tölthető le..

Tovább

Alvállalkozóké lehet több BKV-járat

2012. október 15., 09:46 Módosítva: 2012.10.15 15:38
71

A fővárosi közgyűlés zöld utat adott több budapesti buszvonal magánkézbe adására, de a költségeket a Budapesti Közlekedési Központnak kell előteremteni. A rendkívüli közgyűlés eleve másfél órás csúszással kezdődött el, mert a teljes Fidesz-frakció Tarlós István főpolgármester irodájában tanácskozott. A vitában vadul orbánviktoroztak, trágyadomboztak a képviselők.

A fővárosi közgyűlés kívánatosnak tartja a busztendert, ezért a Budapesti Közlekedési Központ kedden kihirdetheti az erre kiírt pályázat eredményét, a költségeket azonban a BKK-nak kell előteremteni, döntött rendkívüli ülésén a fővárosi közgyűlés. A képviselők 18 igen és 13 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a javaslatot. Tarlós István főpolgármester nem szavazott. A BKK és a főváros közötti szolgáltatási szerződés szerint a BKK a menetdíj-bevétel terhére (kb évi 50 milliárd forint) vállalhat saját hatáskörben kötelezettséget. A döntés értelmében a Videoton tulajdonában lévő VT-Transman 150 új Mercedes Citaro busszal alvállalkozásba vehet több buszvonalat.

Tovább

Horváth: Tarlós fúrta meg az Alstomot

2012. október 14., 17:04 Módosítva: 2012.10.26 09:18
88

Horváth Csaba szerint a választások előtt Tarlós István és Vitézy Dávid fúrta meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál az Alstom-szerelvények engedélyezését, de a fagyi később visszanyalt. A fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint Orbán Viktor ostorral kényszeríti egybe a főpolgármestert és a frakciót. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik a Tarlós-éra első két évét.

A legutóbbi hírekből úgy tűnik, mintha Tarlós István első számú szövetségese lenne. Ellenzéki frakcióvezetőként nem zavarja ez?

Ezt mégis miből vonta le? Elég furcsa lenne, ha így lenne. Egyébként, ha Tarlós István szövetségese lenne a városnak, akkor nekünk, a legnagyobb ellenzéki frakciónak kötelességünk lenne segíteni megvédeni Budapestet. De Tarlós István nem szövetségese a városnak, hanem szolgai végrehajtója a kormányzati törekvéseknek.

A héten a busztender ügyében éppen az MSZP állt a főpolgármester mellé a Fidesszel szemben, és nem ez volt az első hasonló eset.

A Fidesz belharcaival nekünk nincs dolgunk. Se Tarlóssal, se mással nem léptünk érdekközösségre. Bár a város érdekében még akár erre is készek lennénk normális helyzetben, néhány előremutató kérdésben.

Tovább

Részeg turisták felborítottak egy kisautót a VII. kerületben

2012. október 14., 16:30 Módosítva: 2012.10.14 16:30
559

"Részeg turisták" tárggyal kaptunk olvasónktól levelet a következő képpel:

Kiderült, hogy az eset vasárnap hajnal egy körül történt a Wesselényi és a Nagy Diófa utca sarkán, ahol elég jelentős az éjszakai kocsmaturizmus. Az ORFK sajtóügyeletese megerősítette, vasárnap hajnalban érkezett hozzájuk bejelentés arról, hogy ismeretlenek felborítottak egy autót. Ismeretlen tettesek ellen garázdaság miatt indult eljárás. Tudtunkkal ezen a helyen térfigyelő kamera működik, de a rendőrség egyelőre még nem dolgozta fel az adatokat, és nem tudott több részlettel szolgálni. A kép tanulsága szerint egy kicsi Fiat Seicentóról van szó, kétséges, hogy bárkibe belékötött volna.

Felújítás a nagykörúti villamosvonalon

2012. október 13., 09:16 Módosítva: 2012.10.26 20:11
7

Ma kezdődik és november 5-ig tart Budapesten a nagykörúti villamospálya egy szakaszának felújítása, ezért az utasok a Boráros tértől a Blaha Lujza térig pótlóbuszokkal közlekedhetnek. Torlódásokra kell számítani a környező utcákban is.

A vágányokat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Corvin negyed és a Blaha Lujza tér között újítja fel, a közúti kereszteződésekben az utak burkolatát is kicserélik, ezáltal a vonal e szakaszán megszűnik a jelenleg érvényben lévő sebességkorlátozás.

Tovább

A fővárosban szelídebbek a fideszesek

2012. október 12., 15:23 Módosítva: 2012.10.26 09:18
53

Tarlós Istvánnak nagyon gyenge az érdekérvényesítő képessége a kormánnyal szemben, kisebb is a mutyiszag a fővárosban, mint kormány körül, mondta Losonczy Pál. A fővárosi közgyűlés Jobbik-frakciójának vezetője elárulta, jókat szokott nevetni a főpolgármesteren. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik a Tarlós-éra első két évét.

Tarlós István a napokban értékelte az elmúlt két évet Félidőben címmel. Levonultak a csapatok az öltözőbe, ön szerint mennyi az eredmény?

Null-nullnál tartunk. Az első félidőben egész jól indult a meccs, jobboldalon szöktették a labdát. Ugyanakkor egy-két hátvéd elgyengült. Mintha bundagyanúba keveredett volna, és inkább hátráltatta a támadást.

Melyik játékosról lenne szó?

Az egyiket Antalnak hívják, a másikat Zolinak. Öcsi bácsi hiába próbálta adni neki az észt, sajnos önállósították magukat.

Akkor ezt most inkább fordítsuk komolyra, mire gondol konkrétan?

A „minden szentnek maga felé hajlik a keze" sztori jelenik meg náluk. Az egyiknél van egy sértettség, hogy nem ő lett a főpolgármester-jelölt...

Igen, már összeraktam a mozaikdarabokat. Rogán Antalról és Pokorni Zoltánról van szó?

Igen. Rogánnak köszönhetjük azt, hogy elkerült a fővárostól az idegenforgalmi adó, a parkolók is átkerültek a kerületek hatáskörébe. Ez több százmillió forint veszteséget jelent a fővárosnak.

Tovább

Egymilliárdért irtják a pesti patkányokat

2012. október 12., 12:23 Módosítva: 2012.10.12 15:32
50

960 millió forintért írt ki öt évre szóló közbeszerzést a fővárosi önkormányzat patkánymentesítésre. A győztes cégnek azt kell biztosítania, hogy a patkányok száma ezer objektumonként ne haladja meg az egy-két példányt.

A főváros patkánymentes állapotának fenntartására írt ki közbeszerzési eljárást a fővárosi önkormányzat - olvasható a pénteki Közbeszerzési Értesítőben. Az öt évre szóló szerződés becsült összege 960 millió forint. A fővárosi önkormányzat az Indexnek a költségekről azt írta, hogy "a tevékenység rendkívül anyag és élőmunka igényes".

Tovább

12,5 milliárdra perli a CET építője a fővárost

2012. október 12., 09:03 Módosítva: 2012.10.12 09:28
5

Mivel a fővárosi önkormányzat képviselője, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a beruházó többszöri kérése ellenére sem tett semmit a felek közötti viták korrekt és tisztességes rendezése érdekében, a Porto Investment bepereli az önkormányzatot, jelentette be a cég közleményben. A társaság 12,5 milliárd forintot követel.

A CET beruházója 2011. augusztus 30-án mondta fel a duna-parti épület felépítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést a főváros súlyos szerződésszegésére hivatkozva. A beruházó szerint a főváros az elmúlt egy évben a súlyos szerződésszegéseket meg sem kísérelte orvosolni, így esedékessé vált a 12,5 milliárdos összeg megfizetése.

A Porto közleménye szerint vitarendezés helyett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a fővárossal szerződésben nem álló generálkivitelezővel, annak nem létező, alá nem támasztott és idő előtti követelése megvásárlásáról egyeztetett csupán, amelynek 850 millió forintért javasolt megvásárlását a 2012. október 03-i ülésén a fővárosi közgyűlés elutasította.

Tovább

Indul a téli menetrend a Dunán

2012. október 11., 17:55 Módosítva: 2013.04.20 08:21
1

Hétfőtől életbe lép a téli menetrend, így a fővárosban a D11-es, a D12-es és D13-as hajók nagyobb követési idővel közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az új munkanapi menetrendben a D11-es hajójárat Újpest, Árpád út és a Kopaszi-gát között egész nap óránként közlekedik majd. A D12-es viszonylat pedig a Rómaifürdő és a Kopaszi-gát között csúcsidőkben ugyancsak hatvan percenként jár, így a közös szakaszon félóránként érkezik majd egy hajó a kikötőkbe. A csak hétvégén közlekedő D13-as viszonylat (Rómaifürdő-Kopaszi gát) esetében a követési idő nem változik, továbbra is óránként indulnak a hajójáratok. Munkanapokon a D11-es járat 17:16-kor indul utoljára Újpest, Árpád út és 18 órakor a Kopaszi-gát (Rákóczi híd) végállomástól. A D12-es járat 17:40-kor indul utoljára Rómaifürdőről és 17:30-kor Kopaszi-gát végállomástól. A BKK jelezte: bár az üzemzárás után is indul néhány hajó, de azok csak a Jászai Mari térig közlekednek. Hétvégén a korábbi sötétedéshez igazodva 17 órakor indulnak az utolsó D13-as járatok. A BKK tájékoztatása szerint a nyári időszakban havonta átlagosan 140 ezer utas használta az idén júliusban elindított hajójáratokat.

Hétfőn folytatódhat Tarlós és a Fidesz közti vita

2012. október 11., 11:24 Módosítva: 2012.10.12 11:33

A hétfői rendkívüli közgyűlésen a BKK busztenderéről és a CET-ről tárgyalnak.

Kisiklott egy villamos a Bosnyák téren

2012. október 10., 13:30 Módosítva: 2012.10.26 20:11
5

Kisiklott a 62A villamos délután a fővárosi Bosnyák téren, közölte Erős János, a BKK fődiszpécsere. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet, senki sem sérült meg. Amíg villamost vissza nem emelik a sínre, pótlóbuszok járnak az Örs vezér tere és a Mexikói út között.

Húsz Volvo áll forgalomba szombaton

2012. október 10., 13:09 Módosítva: 2012.10.10 14:28

Szombaton áll forgalomba az első húsz, Hollandiából beszerzett alacsonypadlós, használt Volvo-busz, közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A járművek a 8-as, 105-ös és 178-as vonalakon közlekednek majd.

Tovább

Eltört egy vízvezeték a Váci úton

2012. október 10., 11:09 Módosítva: 2012.10.10 11:09
1

Eltört egy harminc centiméter átmérőjű azbesztcement vezeték a XIII. kerületben, a Váci út és a Fáy utca kereszteződésében, közölte a Fővárosi Vízművek. A sérült vezetékszakaszt lezárták, emiatt átmenetileg nem volt víz a Fáy utcában. Kora reggelre helyreállt a szolgáltatás. A víz a metróalagútba nem folyt be, de az útra rengeteg sár került, emiatt nehezen lehetett megközelíteni a lejárót.

290 forintos tarifát akarnak a taxisok

2012. október 10., 06:45 Módosítva: 2012.10.10 06:45
66

Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) 550 forintos alapdíjat, 290 forintos kilométerdíjat és 72 forintos várakozási díjat szeretne Budapesten – írja a Népszabadság.

Tovább

„Nokiás” Balogh Zsolt is visszavonta vallomását

2012. október 9., 14:13 Módosítva: 2012.10.16 18:00
29

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott tagadta bűnösségét a Kecskeméti Törvényszéken a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen folyó büntetőper keddi tárgyalási napján, védőjével egyetértésben törvényszegéssel vádolta az ügyészséget, mert bár nem gyanúsították meg, vádat emeltek ellene.

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Tovább

Intézkedési terv a 3-as metróra

2012. október 8., 18:28 Módosítva: 2017.10.19 16:47
33

Tarlós István a legnagyobb elképedéssel olvasta az általa megrendelt jelentést az Indexen, mivel még maga sem látta. A BKV közleményben ismerte el a vizsgálatot, a javasolt lépéseken a BKV műszaki szakemberei jelenleg is dolgoznak. A Metróért Egyesület szerint sürgős megoldás kell.

A legnagyobb elképedéssel olvastam az Indexen a 40 éves metrókocsik állapotáról szóló jelentést, amit én rendeltem meg, de a mai napig nem láttam, mondta lapunknak Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: nagyon kockázatosnak tartja, ha valaki sakkozik ezzel a jelentéssel és hasznot akar húzni belőle. A július végén elkészült jelentést információink szerint még a BKV igazgatótanácsa sem tárgyalta, ezért nem került a főpolgármester elé.

Tovább

Katasztrofális állapotban a budapesti metrókocsik

2012. október 8., 10:53 Módosítva: 2017.10.19 16:29
988

Egy, az Index birtokába került vizsgálati jelentés szerint az orosz metrókocsik 34-féle rosszul teljesítő alkatrésze közül 11 okozhat több áldozatot követelő, halálos kimenetelű katasztrófát, 15 kritikus állapotú pedig legfeljebb egy halálos áldozatot követelő halálos kimenetelű balesetet. A leggyakoribb hibákat laborkörülmények között imitálták és videóra vették a német TÜV Rheinland szakemberei.

Több évtizedes metrószerelvények járnak a fővárosi alagutakban, és a helyzeten nem sokat javít, hogy folyamatosan állnak forgalomba a kettes vonalon az új Alstom metrókocsik. A 3-as metróvonal idén 36 éves szerelvényeit már le kellett volna cserélni. A felújítást régóta tervezi a BKV és a főváros: 2004-ben például arról volt szó, hogy a 2010-es felújítással egyidőben meghosszabbítják a vonalat a Ferihegyi repülőtérig. A felújításról tavaly is szó esett, ám a 4-es metró problémái és forráshiány miatt lekerült a napirendről. A rekonstrukció egyébként 12 évig tartana, fenntartott forgalom mellett.

Tavaly tavasszal a metrótüzek után öt 43 éves és harmincnyolc 41 éves kocsit vontak ki a forgalomból, emiatt ritkábban jártak a metrók. 2011. április 19-én a 3-as metró vonalán gyulladt ki egy harmincöt éves, tervezett élettartamát öt évvel meghaladó jármű az Árpád hídi és a Forgách utcai megálló között. Kezdetben egy metrókocsi gyulladt ki, ám a lángok egy másikra is átterjedtek. A tűzoltók három BKV-dolgozót álarcban vittek a felszínre, a mentők megfigyelésre kórházba vitték őket. Néhány nappal később a piros metró vonalán, a Pillangó utcai megállónál füstölt egy szerelvény, mert valószínűleg beragadt a fékje. Április 28-án egy földalatti füstölt a Kodály köröndnél. Senki sem sérült meg.

Egy mostani dokumentum szerint az orosz metrókocsikban vizsgált 34-féle alkatrészből (kapcsolók, diódák, ellenállások, biztosítékok, akkumulátorok) 11 kapott katasztrofális, 15 pedig a kritikus minősítést a német TÜV Rheinland cégtől, ami július 30-án adta le erről szóló jelentését a BKV-nak. A katasztrofális minősítésű alkatrész hibája több áldozatot követelő, halálos kimenetelű, és több sérüléssel, illetve a környezetre nézve nagyfokú károkozással jár a cég besorolása szerint. A kritikus hiba legfeljebb egy halálos áldozatot követelő halálos kimenetelű, vagy több sérüléssel, a környezetre nézve jelentős károkozással jár. (A vizsgálat kockázatelemzése innen letölthető.)

Tovább

Maratoni futóverseny bénítja a közlekedést

2012. október 7., 07:33 Módosítva: 2012.10.07 07:33

Forgalomkorlátozásokra kell számítani vasárnap a fővárosban, mert három városi futóverseny is lesz. Több autóbusz módosított útvonalon szállítja az utasokat, a 2-es villamos helyett egyes időszakokban, egy szakaszon pótlóbuszok járnak majd, és fennakadások várhatók a 4-es és a 6-os villamosok közlekedésében is.

Tovább

Kerékbilincset kapott Demszky az Ó utcában

2012. október 5., 14:59 Módosítva: 2012.10.05 16:02
225

"Vicces fotót közölnék. A képen látható Skodával Demszky Gábor van, ugyanis jelenleg az autójában dekkol a kerékbilincs miatt az Ó utca sarkán. Megpróbálta levetetni, de nem hatotta meg a parkolási cég embereit" – írta lapunknak Csaba, aki a helyszínen felvételt is készített az esetről.

Rögvest felhívtuk Demszky Gábort, aki elmondta, hogy jogszerű volt az intézkedés, a parkoló kocsija túlnyúlt a fehér vonalon. Kulturált módon elintézték az ügyet, kifizette a bírságot.

D
Fotó: Csaba / olvasónk

A volt főpolgármester hozzátette, hogy az ügy annyiban okozott kellemetlenséget neki, hogy az ismerősétől kellett kölcsönkérnie, mert nem tudott kivenni pénzt a legközelebbi automatából. Végül kijelentette, hogy véleménye szerint adószedés folyik, a legkisebb eltérést is büntetik.

Az intézkedés egyébként sokak figyelmét felkeltette, Demszky szerint sokan elcsodálkoztak, milyen öreg kocsival (10 éves Skoda) jár.

Kudarcba fulladt az óriás szerelmesleveles lánykérés

2012. október 5., 13:21 Módosítva: 2012.10.05 17:00
315

Péntek délutánra kiderült, hogy kosarat adott a lengyel fiúnak az óriásplakátokon megszólított lány. A Borsnak nyilatkozó Jan Przasnek azt mondta: "Felhívott, és azt mondta, nem akar nevetség tárgyává válni, ostoba ötlet volt a gigamolinó." A fiú gyűrűvel a zsebében várta egykori barátnőjét, aki azonban korábban látta az interneten a molinókról készült képet, és elkerülte a környéket. "Különben sem tud már bízni bennem a történtek után. Kár, mert én tényleg őt szeretem." - idézte Przasneket a lap.

Ahogy megírtuk, egy a lengyel fiú csütörtökön óriás szerelmeslevelekkel borított be két házat Budapest közepén. A kétszer nyolcszáz négyzetméteres fehér molinó egy bizonyos Gika nevű nő bocsánatát kéri, bevallva, hogy óriási hibát követett el, és fájlalja a külön töltött órákat. A levél második oldala a jobboldali tömböt fedi el, ezen a hősszerelmes Górkiban ígér házat szíve választottjának, továbbá egy olcsóbb megoldást is felvillantva Boszniát is megmutatná a lánynak.

Tovább

Futóversenyek miatt korlátozzák a forgalmat

2012. október 5., 10:57 Módosítva: 2012.10.05 10:57
16

Szombaton és vasárnap is jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten futóversenyek miatt. Szombaton a Városligetben tartják a Metropol futást, emiatt a 70-es, a 75-ös és a 79-es trolikat is elterelik.

Vasárnap három futóverseny is lesz, ebből a Budapest Maraton a legjelentősebb és legnagyobb lezárásokkal járó. Ez érinti a belváros összes nevezetességét, ezért az Andrássy úton, a pesti alsó rakparton, a Lánchídon és a Szabadság-hídon is korlátozások lesznek reggel hat és délután három között.

A verseny miatt még a 2-es villamos is másképp közlekedik, de elterelik a 16-os, a 20E, a 30-as és a 86-os buszokat is.

A lezárások helyéről és pontos idejéről, illetve a közösségi közlekedés változásairól bővebben a BKK honlapján olvashatnak.