Budapest

Lebontják a megroggyant VIII. ker.-i házat

2012. november 8., 13:26 Módosítva: 2012.11.08 13:48
1

A józsefvárosi önkormányzat azonnali hatállyal elrendelte a szerdán megroggyant Magdolna utcai lakóház visszabontását, közölte a kerület.

Tovább

Ezért dugult be reggel az Árpád híd

2012. november 7., 16:33 Módosítva: 2012.11.07 16:33
223

Gondoltam beküldök pár képet arról, hogy mit gépészkednek az Árpád-hídon, vagyis inkább a pesti oldalon a levezető sávnál, írta lapunknak olvasónk, Ferenc, rámutatva, mi okozta a megadugót az Árpád hídon reggel.

DSC01816
Fotó: Ferenc / olvasónk

Szóval, amint a képen látszik csak úgy nyugodtan, lazán kapirgálják az utat, az aknafedeleket cserélik a reggeli csúcsforgalomban. Nem tudom éjjel miért nem lehetett, itt csak irodaházak vannak a környéken, a lakóházak távolabb vannak. Legalább valami nagyobb táblát kirakhattak volna, de úgy látom csak a kis mini-úthengert hagytak a sáv közepén terelőnek (hátha valakit pofán vág majd a vas mikor rájön, hogy elfogyott előle az út).

Tovább

A kerületek nem adnák Tarlósnak a rakpartot

2012. november 7., 15:41 Módosítva: 2012.11.07 16:34
105

Bár Pintér Sándor belügyminiszter a napokban bejelentette, hogy egy törvénymódosítás szerint a fővárosi önkormányzat kapná meg a Duna-parti ingatlanok használati jogát, így lehetősége nyílik az egységes rakpartfejlesztésre, úgy tűnik a kerületi polgármesterek ismét keresztülhúzzák a főpolgármester számításait. Zsíros üzletről van szó, egy birtokunkba került tanulmány szerint a kikötők okos hasznosítása évi 1,5 milliárdot hozhatna a fővárosnak.

Kilenc országgyűlési képviselő (köztük hét kerületi polgármester) kedden módosító javaslatot nyújtott be a Belügyminisztérium által előkészített önkormányzati salátatörvényhez, aminek kiemelt pontja lenne a fővárosi rakpartok használati jogának rendezése. A jogszabály szerint a Duna-parti ingatlanok használati joga egységesen a fővárosi önkormányzathoz kerülne, ami így nekikezdhetne végre az elhanyagolt rakpartok rendezéséhez és fejlesztéséhez, egy új hajózási koncepció megvalósításához.

A polgármesterek módosító javaslata úgy változtatná meg a törvény szövegét, hogy a fővárosnak ne generálisan legyen joga a Duna-parton az építési szabályozásra, hanem kizárólag az árvízi védekezési és közlekedésfejlesztési feladatok tekintetében. Ez a fővárosi jogászok szerint jelentősen gyengítené a főváros pozícióit.

Tovább

Elkapták a pesti bérletmaffia egyik tagját

2012. november 7., 13:23 Módosítva: 2012.11.07 13:23
119

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytat magánokirat-hamisítás vétség megalapozott gyanúja miatt T. Roland 18 éves budapesti lakos ellen, áll a rendőrség közleményében. A férfi feltehetőleg a Nyugati téri bérletmaffia tagja.

A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2012. november 6-án 16 óra 20 perc körül a Budapest VI., Nyugati aluljáróban, a 3-as metró lejáratánál lévő jegyautomatánál bizonytalan eredetű, nem kereskedelmi forgalomból származó, vélhetően hamisított BKK vonaljegyet kínált megvételre. Az üzlet létrejött, a vevő a jegyet megvásárolta az alkalmi árustól, majd azt érvényesíteni szerette volna.

Tovább

Teherautóval ütközött a 36-os busz

2012. november 6., 20:40 Módosítva: 2012.11.06 21:39
34

Meghalt egy teherautó vezetője, amikor a jármű frontálisan ütközött egy menetrend szerint közlekedő 36-os autóbusszal kedden Budapest XVIII. kerületében, a Nagykőrösi út Méta utcai felüljáróján – közölte Sagyibó Melinda, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese.

A teherautó 54 éves vezetője a gyors és szakszerű ellátás ellenére a helyszínen belehalt sérüléseibe. Az autóbusz 80 utasa közül senki sem sérült meg, és a busz sofőrje sem.

Tovább

Az elhagyatott zuglói úttorlasz titka

2012. november 6., 16:40 Módosítva: 2012.11.06 16:40
9

A mellékelt képeken egy közműszolgáltató által lezárt terület látszik a zuglói Zászlós utcában, ami egy hete már biztosan forgalom elől elzárt terület, de lehet, hogy régebb óta, írta lapunknak Angéla.

A képek 2012.11.05-én 09:10-kor készültek tehát munkaidőben, de sem "mentalista" (ásóra támaszkodó) munkásokat nem tudtam felfedezni a környéken, sem arra utaló nyomot, hogy bárki készülne ott munkához látni, tette hozzá.

Olvasónk előtte október 30-án járt az utcában, ami ugyanilyen kihalt volt. Munkásoknak semmi nyoma. Nem tudni, mikor adják át a szakaszt ismét a forgalomnak, de egyre inkább úgy tűnik valaki nagyon elfelejtette, hogy itt munkálatok folynak, írta.

Levelének elolvasása után megkerestük a Vízműveket, mégis mi a fene történik a Zászlós utcában.

Tovább

Sok a baj az Aga gyerekotthonnal

2012. november 6., 15:12 Módosítva: 2012.11.06 15:12
64

A kiemelten rossz gyerekeket eltávolítják, a krízishelyzet csillapodásáig új gyerekeket nem vesznek már fel, részletes intézkedési tervet készítenek - ez lett a végeredménye annak a vizsgálatnak, amit a fenntartó fővárosi önkormányzat végzett a pestlőrinci Gloriett-lakótelepen elhelyezkedő Aga gyermekotthonban. Mint arról a vizsgálat indulása előtt beszámoltunk, a helyiek féltek az elvadult gyerekektől, akik az állításuk szerint terrorizálták őket.

A lakók szerint a fővárosi önkormányzat vizsgálata korrekt megállapításokat tartalmaz, csak azt nem értik, hogy a gyerekotthon igazgatója hogy ülhet még a székében. A helyzet a nyárihoz képest javult, de a múlt héten is előfordult, hogy két rendőrautónyi járőr érkezett rendet rakni az otthonba.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gloriett-lakótelepen idén augusztus végére elszabadultak az indulatok. Közel százan írták alá a környékbeliek közül azt a petíciót, amiben a gyerekotthon vezetőinek és gondozóinak azonnali kirúgását, biztonsági őr szolgálatba állítását, drogkeresőkutyás vizsgálatokat követeltek.

Tovább

Tarlós: Összevonhatják az állatkertet és a Vidám Parkot

2012. november 5., 21:17 Módosítva: 2012.11.05 21:17
26

A főpolgármester hozzátette: heteken belül elkészülhet az állatkert bővítésének koncepciója, és a kérdés még ebben az évben visszakerülhet Fővárosi Közgyűlés elé. Tarlós István emlékeztetett arra, hogy csak az állatkert üzemeltetése tartozik az önkormányzat feladatai közé.

A Fővárosi Vízművek visszavásárlása megszünteti a korábbi nagymértékű kiszolgáltatottságot, a főváros jelenleg nem gondolkodik a vízdíjak emelésen - mondta a főpolgármester. Tarlós István szerint a Fővárosi Vízműveknek a jövőben - a többi fővárosi tulajdonú közműcéghez hasonlóan - a Budapesti Városüzemeltetési Központ közvetlen felügyelete alatt kell majd működnie.

A busztenderrel kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, nem az a megoldás, ha tovább apasztják a BKV forrásait, miközben például a 3-as metró járműveinek lecserélése balesetvédelmi szempontból sokkal sürgősebb lenne.

Tarlós István szerint György István főpolgármester-helyettes rosszul ítéli meg ezt a helyzetet, Vitézy Dávidnak a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának pedig "nem az a dolga, hogy kritikát gyakoroljon, hanem az, hogy a közgyűlés döntéseit" és "a fővárosi önkormányzat akaratát" hajtsa végre. Ha nem így tesz, "annak előbb-utóbb valamilyen következménye lehet" - tette hozzá.

A fővárosi közösségi közlekedés kérdése a választások szempontjából is döntő fontosságú lehet - közölte a főpolgármester. A város, a kormány érdeke és a józan ész is azt diktálja, hogy ezt a tendereztetést addig ne támogassák, amíg a kormány nem dönt a fővárosi tömegközlekedés jövő évi támogatásáról. A főpolgármester szerint "nyilatkozatháború" helyett együttműködésre lenne szükség a fővárosban.

Tarlós István üdvözölte az önkormányzati adósságrendezésről szóló kormányzati döntést, amely nélkül elképzelhetetlennek tartaná a jövő évi büdzsé elkészítését. A főpolgármester szerint a fővárosi közigazgatás infrastruktúrája hosszú távon a jelenlegi formájában nem tartható fenn, mert így 24 akarat érvényesül, a főváros közös érdekeinek rovására.

Buszokat bérelne a BKV

2012. november 5., 16:06 Módosítva: 2012.11.13 17:41
239

Kiszervezni a buszközlekedést vagy buszokat bérelni? - ez a vita tárgya a BKV és a BKK vezetése között, ami most már megosztja a főváros politikai vezetését is. A BKK egy-nullra vezet, hiszen a főpolgármesteri fenntartások ellenére aláírták a múlt héten azt az alvállalkozói szerződést, amely alapján a VT Transman 150 új Mercedes buszt üzemeltet jövő tavasztól Budapesten. A BKV egy tanulmányra alapozva most piackutatást végez, tudnának-e az alvállalkozónál is olcsóbban új buszt bérelni. A titkos favorit az ukrán LAZ lehet.

Még mindig nem dőlt el, milyen buszok határozzák meg a jövőben Budapest városképét. Az már biztos, hogy a székesfehérvári VT Transman üzemeltetésében 150 új Mercedes Citaro kigördül jövőre a pesti aszfaltra. De ha beválik a BKV által újabban szorgalmazott buszbérlési elképzelés, akkor ukrán LAZ-ok, magyar Citadell-ek, vagy akár győri Volvók nyüzsöghetnek a forgalomban.

Tovább

Kapudrognak szánják a budapesti közbiciklit

2012. november 5., 07:20 Módosítva: 2012.11.05 10:54
685

A fővárosi közgyűlés a múlt héten elfogadta, hogy 2013 nyarától évi 250 millió forintot fordít a budapesti kerékpár kölcsönzési rendszer üzemeltetésére. A vállalás nagyvonalú annak fényében, hogy a négy éve kezdett, egymilliárd forintba kerülő projektet olyan csend övezi, mintha időközben kimúlt volna. Az ügyön dolgozó forrásaink ugyanakkor állítják: biztos, hogy Budapesten a fejlett európai nagyvárosokhoz hasonló bérbicikli-rendszer működik majd, a kérdés csak az, hogy mennyit késik az átadás.

Tovább

Újabb vita a fővárosi buszkiszervezésről

2012. november 4., 15:51 Módosítva: 2012.11.15 15:52
83

A BKV igazgatósági elnöke szerint súlyos kockázatokkal járnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) busztenderei, s amíg nem rendeződnek a finanszírozási kérdések, nem támogat semmilyen kiszervezést. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerint Várszegi a magánvéleményét és nem a BKV álláspontját adta elő. Közben aláírták az első 150 buszról szóló szerződést.

Várszegi Gyula vasárnap azt nyilatkozta, hogy miután továbbra sem biztosított a BKV finanszírozása, minden egyes tender "nagyobb szeletet vág ki az egész tortából", vagyis egyre rosszabb helyzetbe hozza a társaságot. Rámutatott, hogy a kormány még nem döntött a BKV támogatásáról, így nem tudni, van-e fedezete a külsős szolgáltatói buszok működtetésének. Ha a mostani kondíciók maradnak, akkor nincs - jelentette ki -, illetve csak olyan módon, hogy a BKV-tól veszik el.

Tovább

Felhatalmazás nélkül nyilatkoztak

2012. november 3., 16:18 Módosítva: 2012.11.03 16:18

A főpolgármester semmilyen felelősséget nem vállal a BKV jövő évi működési biztonságáért, amennyiben újabb busztendert írnak ki a társaság finanszírozásról szóló kormánydöntés előtt.

Tovább

A butaságnál kevés drágább dolog van

2012. november 3., 07:55 Módosítva: 2012.11.03 07:55
14

A teljesen lenullázott közművállalatok korát éljük, az elmúlt húsz évben ezek a közcégek felélték tartalékaikat, nem újították meg eszközeiket, mondta lapunknak Szarvas Ferenc, a fővárosi közműholding, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) nemrég kinevezett vezérigazgatója. Szarvas a racionalizálásban látja a kiutat, mert a butaság okozta pazarlás szerinte károsabb a korrupciónál is. A feladat véleménye szerint nehéz, helyzetét pedig a homokóra nyakához hasonlította, amelyen különféle érdekeknek kell átférniük.

Hogy került ebbe a pozícióba, pályázott, megkeresték?

A főváros vezetői közül párat ismertem korábbi szakmai kapcsolatokból. Amikor itt megüresedett a vezérigazgatói hely, akkor megkerestek. Első körben a főpolgármester úrral beszéltem, és úgy láttam, ez egy olyan feladat, amibe érdemes belevágni.

Merthogy korábban mivel foglalkozott, aminek köze volt a fővároshoz?

Alapvetően banki területen dolgoztam az első időszakban, utána az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese voltam, majd az Államadósság Kezelő Központnál dolgoztam. Ezt követően lettem a MÁV elnök-vezérigazgatója. Ennek köszönhetően sokszor tárgyaltunk a fővárossal, például a tarifamegállapodás ügyében, hogy a budapestiek igénybe tudják venni a vonatokat BKV-bérlettel a városhatáron belül. Ezen kívül is még számos ponton kapcsolódott a főváros és a MÁV-csoport, elég, ha csak a pályaudvarokra gondolunk.

Tovább

Ismét nyomozás indul a Rác fürdő miatt

2012. október 31., 20:16 Módosítva: 2013.05.03 09:37
3

Hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Rác fürdő felújításával kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség, miután az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tett. Az M1 Híradójában elhangzott: a gyanú szerint a Rác fürdő felújítására a Magyar Fejlesztési Bank 2005-ben - a véleményező testületek aggályai ellenére - fedezet nélkül nyújtott több mint hatmilliárd forint hitelt a beruházásra létrehozott, 75 százalékban magántulajdonú Rác Nosztalgia Kft.-nek.

A cég csődbe ment, a főváros pedig nem talált olyan üzemeltetőt, amelyik vállalta volna a hitel törlesztését, így a felújított fürdő azóta sem működik. A büntetőeljárás lefolytatására a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályát jelölték ki. A fürdő felújításával kapcsolatban a BRFK-n szintén hűtlen kezelés miatt 2009-ben már indult nyomozás, azt azonban az eljárást bűncselekmény hiánya miatt tavaly szeptemberben megszüntették.

Még nem zárják be a Vidámparkot

2012. október 31., 19:50 Módosítva: 2012.10.31 20:29
79

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Vidámpark bezárásával kapcsolatos előterjesztést ismét levették a napirendről. A közgyűlésen változtattak a temetkezési renden, a közterület-használat szabályain, a BKV-jegyek árán, és jóváhagyták a Siemens-szerződés módosítását.

Tovább

Napi százezer forintot sikkaszthattak a pestszentlőrinci uszodában

2012. október 31., 17:09 Módosítva: 2012.10.31 17:09
49

Naponta százezer forintot is sikkaszthatott a XVIII. kerületi Park Uszoda és Strand néhány dolgozója - közölte a városrész önkormányzata. A közlemény szerint lakossági bejelentések alapján Ughy Attila polgármester (Fidesz-KDNP) és Banyár László, a fenntartó Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt. vezetője teljes körű vizsgálatot rendelt el az uszodában, így derült fény a visszaélésekre. A gyanú szerint az uszoda néhány dolgozója - köztük a megbízott őrző-védő cég munkatársa - bűnszövetségben, napi százezer forinttal, a tényleges bevétel több mint egyharmadával károsította meg az intézményt úgy, hogy a látogatóknak nem adott nyugtát, illetve a kiadott nyugtákat összegyűjtötte, és később újra kiadta.

A kedden meghallgatott, sikkasztással és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított emberek közül többen beismerő vallomást tettek a kerületi rendőrkapitányságon. A vizsgálatok szerint a bűntársak 2007 óta végezhették tevékenységüket. A közleményben hangsúlyozták: a korábbi városvezetés a feltűnően alacsony bevételi eredmények ellenére nem tartotta szükségesnek az ügy kivizsgálását; ezzel összefüggésben a polgármesteri hivatal és a fenntartó cég a politikai és gazdasági felelősség kérdéskörét is vizsgálja. Az uszoda fenntartója valamennyi, az ügyben gyanúsítottként érintett munkavállaló munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette, az intézmény vezetőjét a vizsgálat idejére felmentette a munkavégzés alól. Továbbá a társaság rendkívüli felmondással megszüntette az uszoda őrzésével megbízott cég szerződését is, és kártérítést követel tőle.

Jövőre 350 forint lesz egy vonaljegy

2012. október 31., 16:24 Módosítva: 2012.11.01 09:30
701

Tömegközlekedési tarifaemelésről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. 2013 január elsejétől egy vonaljegy 350 forintba, egy havi teljes árú bérlet 10 ezer 500 forintba kerül majd. A közgyűlés által elfogadott előterjesztés rögzíti, hogy az árak differenciáltan emelkednek, több környéki bérlet és jegy ára nem változik. A legnagyobb mértékben, 15 százalékkal a metrószakaszjegy drágul 260-ról 300 forintra. Az emelés után a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 2800 helyett háromezer forintba kerül. A kedvezményes éves bérlet ára 107 ezer forintról 114 600 forintra változik.

Korlátozást jelent, hogy az eseti jegyek (vonaljegy, gyűjtőjegy, metrószakaszjegy, átszállójegy) a tarifa- vagy évváltást követő egy évig használhatók fel januártól, így egy 2012-es jegyet 2013. december 31-ig lehet felhasználni. Eltörlik a helyszíni pótdíj utólagos rendezésének lehetőségét, így januártól nem lesz arra lehetőség, hogy két napon belül rendezzék a tartozást 50 százalékos engedménnyel, a bérletbemutatás lehetőségét pedig 8 naptári napról két munkanapra csökkentették, a díjmentes utazásra jogosult személyek viszont az eddigi évi 2 alkalom helyett bármennyiszer bemutathatják az utazásra jogosító dokumentumokat.

További változás, hogy az egyszelvényes éves Budapest bérleteket tetszőleges kezdő dátummal is meg lehet venni, a kisgyerekes bérletigazolványok érvényessége viszont 12 hónap helyett hat hónap lesz. A teljes árú bérletek januártól a bérletigazolvány helyett személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal is érvényesek lesznek, ezek azonosító számát kell majd a szelvényre ráírni.

A tarifák emelésével, valamint a főváros és a kormány forrásainak felhasználásával 2013-ban is finanszírozható marad a budapesti közösségi közlekedés - mondta György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A Fővárosi Közgyűlés szünetében György István újságíróknak azt mondta, jövőre a BKV 140 milliárd forintból fog működni, ebből a jegyárbevételek 52 milliárdot tehetnek ki. Az emeléssel 1 milliárd forintos pluszbevételre számítanak, és bár ez "csepp a tengerben", tarthatatlan lenne, ha nem emelnék a jegyek és a bérletek árát.

Az előterjesztés jelezte, hogy ha érvényben maradt volna az inflációkövető emelést tartalmazó „Bajnai-Demszky-Horváth" megállapodás, akkor most 15 százalékkal lennének magasabbak a jegy- és bérletárak, egy jegy 370 forintba, a havi teljes árú bérlet 11 300 forintba kerülne.

Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján lila, BKK-feliratú lufikkal a kezében arról beszélt, hogy az MSZP szerint Tarlós István főpolgármester, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója és a fővárosi Fidesz-frakció hazugságon alapuló kommunikációja, politikája megbukott az áremeléssel.

Kábellopás a H6-os HÉV vonalán

2012. október 29., 19:34 Módosítva: 2012.11.29 20:30
43

Ismét kábeleket loptak a 6-os (ráckevei) HÉV vonaláról, a hétfői két rongálás során 3,2 millió forint kár keletkezett – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Dunaharaszti határában 120 méter betáplálási kábelt vittek el 1,5 millió forint értékben, a Torontál utcánál pedig 240 méter, különböző keresztmetszetű vezetéket loptak el, a kár itt 1,7 millió forint. A bűncselekmény egyik esetben sem okozott fennakadást a közlekedésben.

A központ összesítése szerint ebben az évben eddig mintegy 25 kilométer fémkábelt loptak el, a kár meghaladja a 230 millió forintot.

Egy hónapon belül sztrájk lehet a BKK-nál

2012. október 29., 15:46 Módosítva: 2012.10.29 18:08
207

November végéig sztrájkba léphetnek a Budapesti Közlekedési Központnál dolgozó jegypénztárosok, ellenőrök, forgalomirányítók, mondta lapunknak Jáger István, a hétfő délben megalakult sztrájkbizottság alelnöke. Az ok: október 31-ig nem született meg a beígért kollektív szerződés, ami számos családot hoz hátrányos helyzetbe.

A korábban megkötött átmeneti megállapodás október 31-én lejár, az új kollektív szerződés nem született meg, sőt a BKK két hete megszakította az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, mondta Jáger István. Veszélybe kerülnek a kialkudott juttatások, jobb munkafeltételek, mint például a megfelelő éjszakai, és délutáni pótlék vagy a dolgozók utazási igazolványa.

Tovább

5-8 százalékkal nőhetnek a BKV jegyárai

2012. október 29., 06:31 Módosítva: 2012.10.29 06:31
65

Infláció körül vagy annál nagyobb mértékben, 5–8 százalékkal emelkedhetnek jövőre a BKV jegy- és bérletárai – írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére nyújtja be a több változatot is tartalmazó anyagot.

bkvsztrajk3 05
Fotó: Nagy Attila

Az áremelés szükségességéről Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a múlt héten beszélt a Kossuth rádióban, arra hivatkozva, hogy az utóbbi három évben nem volt áremelés, és a tarifák mértéke reálértékben 15 százalékkal csökkent. Azt a célt azonban, hogy a tömegközlekedés versenyképes maradjon, szeretnénk elérni – mondta akkor Vitézy, aki szerint eddig azrét nem volt áremelés, mert az előző ciklusokban a többszöri jelentős jegyáremelés rontotta a tömegközlekedés versenyképességét.

Véget érnek a vidám napok

A fővárosi képviselők majdnem egy hónap késéssel dönthetnek a Vidám Park bezárásáról is – írja a Magyar Nemzet. Bagdy Gábor és Csomós Miklós főpolgármester-helyettesek előterjesztése alapján november 4-én az intézmény befejezi üzemszerű működését. A területet az év végéig a Fővárosi Állat- és Növénykert kapja meg – írja a lap.

Újabb belső ellenőrzés indult a BKK-nál

2012. október 29., 02:25 Módosítva: 2012.10.29 02:25
251

Információink szerint Budapest főjegyzője soron kívül újabb ellenőrzést rendelt el a BKK-nál október 27-étől kezdődően. A vizsgálatot a főpolgármesteri hivatal belső ellenőrzési osztálya végzi.

Úgy tudjuk, hogy a Budapesti Közlekedési Központnál némi megütközést keltett az újabb vizsgálat, hiszen mint arról beszámoltunk, idén nyár elején már átvizsgálta a céget a belső ellenőrzés. A másfél hónapja kiszivárgott jelentésben szabálytalan tankolásokról és vacsoraszámlákról, illetve kockázatos szerződésekről is szó volt, továbbá a jelentés szerint a társaság tavaly többször is indokolatlanul kért jogi tanácsokat ügyvédi irodáktól, hiányosan töltötték ki az üzemanyag-vásárlásokhoz szükséges bizonylatokat, továbbá az ellenőrök találtak egy aláírás nélküli, 34 ezer forintos éttermi számlát is.polgármesteri hivatal belső ellenőrzési osztálya végzi.

Tovább

Emelni kell a BKV-jegyek és -bérletek árát

2012. október 25., 15:49 Módosítva: 2012.10.29 06:31
558

Nem valószínű, hogy a BKV jövőre is az idei szinten tudja tartani a jegy- és a bérletárakat - mondta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője a Kossuth rádió Krónika című műsorában.

A főváros az elmúlt három évben nem emelte a tömegközlekedési tarifákat Budapesten. Mivel ez idő alatt nőtt az infláció, és az áfa is emelkedett, reálértéken 15 százalékkal alacsonyabbak most a BKV jegy- és bérletárai, mint három éve - mondta Vitézy Dávid, aki szerint ez évekig nem maradhat így. Nem fog örökké csökkeni a reálárszint, egyszer lesz jegyáremelés, hiszen infláció is van. Azt a célt azonban, hogy a tömegközlekedés versenyképes maradjon, szeretnénk elérni - tette hozzá.

Vitézy Dávid elmondta, hogy az előző ciklusokban a többszöri jelentős jegyáremelés rontotta a tömegközlekedés versenyképességét. Tavaly és idén éppen ezért nem emelt tarifát a városvezetés - írta a hirado.hu. A vezérigazgató közölte, arról még korai beszélni, hogy milyen tarifajavaslatok vannak 2013-ra. Az elképzelésekről várhatóan október végén, november elején tárgyalhat a fővárosi közgyűlés.

Tarlós: Nincs a helyén a főváros

2012. október 25., 13:10 Módosítva: 2012.10.26 13:10
63

Budapest nem nyerte el az országon belül megérdemelt helyét, mert hat kerületi polgármesternek nagyon erős pozíciót ad, hogy kellenek a parlamenti kétharmadhoz és nagyon erős a vidéki lobbi is, mondta lapunknak adott interjújában Tarlós István főpolgármester, hozzátéve, hogy ő a fővárosért küzd. Beszélt még állami tartaléklistára került fővárosi beszerzésekről, magát "túlszereplő" Vitézy Dávidról, imamalomszerűen mormogó Demszky Gáborról. Kiderül az is, hogy Horváth Csaba a népszerűségi listán 7 százalékpontra van tőle, de ezt Tarlós nem tartja "nagy megközelítésnek" . A főpolgármesterrel záródó interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelték a Tarlós-éra első két évét.

A kormányülésről érkezett erre az interjúra, elmondaná frissiben, miről volt szó?

Ha még nem is véglegesen megnyugtató, de határozottan bíztató állásfoglalást hallottam a kormányülésen. A BKV, a Duna-partok koncepció, és több projektünk vonatkozásában egyaránt. Kulturális együttműködésben is megállapodtunk.

A BKV finanszírozása a legégetőbb kérdés. Miután a dugódíjat elvetették egyelőre, a kormány ezt a közműadóval kompenzálna. Már most vannak azonban becslések arra, hogy az így befolyó évi 6-8 milliárd forint kevés lesz, sőt az is lehet, hogy nem a fővároshoz, hanem a kerületekhez folyik be.

Egyelőre a helyzet zavaros, azt  kell mondjam. Azok a találgatások, amik a kerületekkel függenek össze, értelmetlenek, mivel a közműadót kifejezetten a BKV finanszírozására találták ki, ami fővárosi feladat. A mértékét illetően amik elhangzanak, inkább hasraütésszerű számok. Abban biztos vagyok én is, hogy magában a közműadó nem lesz elég a BKV stabil finanszírozásához. Ráadásul egyelőre a járműbeszerzési tendereink is az állami tartaléklistára kerültek.

Tovább

Hajléktalan-búvóhely is a metróalagút

2012. október 19., 16:23 Módosítva: 2012.10.30 18:26
44

A kamerák helyett a jegyárusításra figyelő forgalmi ügyeletes is lehetett annak az oka, hogy csütörtökön egy hajléktalannak kinéző férfi be tudott mászni a metróalagútba a Dózsa György úti megállónál. Nem egyszer előfordult már, hogy hajléktalanok búvóhelynek vagy vécének nézték az alagutat.

Gulyás Attila, a legnagyobb BKV-s szakszervezet, a VTDSZSZ elnöke szerint a jegyárusítás erőltetése is oka lehetett annak, hogy csütörtökön egy férfi be tudott mászni a metróalagútba. Mint arról beszámoltunk, a sínek mellett fekvő férfit műanyagzsáknak nézte az a metróvezető, aki jelentette az ügyeletnek, hogy valami van az alagútban.

Tovább

Félig kért elnézést Tarlós Kálmán Olgától

2012. október 19., 12:10 Módosítva: 2012.10.19 14:25
262

Elnézést kért Kálmán Olgától, mint nőtől, de nem kért elnézést Kálmán Olgától, a riportertől Tarlós István főpolgármester, miután egy csütörtöki tévéműsorban modortalan megjegyzéseket tett rá. "Ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe." - mondta a riporternőnek élő adásban.

Közleményt adott ki Tarlós István főpolgármester, amelyben elnézést kért Kálmán Olgától, mint nőtől, de Kálmán Olgától, a riportertől nem. "Ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe." Ilyen és ezekhez hasonló válaszokat adott csütörtök este Tarlós István Kálmán Olga kérdéseire az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Tovább

Csőtörés miatt bedugult a Hungária körút

2012. október 19., 10:28 Módosítva: 2012.10.29 06:44
59

Csőtörés van a Hungária körút és a Thököly út kereszteződésében, ezért torlódás alakult ki a körút és az azt keresztező sugárutak, a Váci út, Mogyoródi út és Kerepesi út találkozásainál – közölte Rosta Marian, a BKK Info vezetője.


Thököly-Hungária sarok nagyobb térképen való megjelenítése

Tovább

Németh: A Tarlós-időszak színe az égszínkék

2012. október 19., 07:04 Módosítva: 2012.11.15 15:53
105

Az új buszok égszínkék színe az új városvezetést szimbolizálja, a régi sötétkék az elmúlt sötét időszakot, mondta lapunknak Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. A politikus furcsának tartja a főpolgármester egyes lépéseit, a vitákat pedig erős akaratú emberek összeütközésének tulajdonítja. Interjúsorozatunkban a fővárosi közgyűlés frakcióvezetői értékelik a Tarlós-éra első két évét.

A legutóbbi közgyűlésen tapintható volt az ellentét a főpolgármeseter és a Fidesz-frakció között, hogy áll most a helyzet?

Mi egy program alapján kezdtük el a működésünket 2010-ben, ezt szeretnénk továbbra is végrehajtani. Ennek a programnak az alapján születnek most is előterjesztések, például most a busz járműpark megújítása. Itt valóban vannak szakmai kérdések.

Amik politikaiakká váltak.

Minden szakmai kérdés előbb-utóbb politikaivá válhat, ha egy politikai testület döntéséről van szó. De ezek akkor is szakmai kérdések végül is. És vannak olyan alapok, amiben egyetértünk.

Például?

Kaptunk egy borzasztó örökséget, ez a kiindulópont...

Ez az „előző városvezetés hagyatéka” téma mindig előkerül. Muszáj ezt két éve szajkózni? Én elhallgatom, csak az olvasók egy idő után megunhatják.

Azok az ellenfeleink, akik most jajonganak, például a busztenderrel kapcsolatban, azoknak savanyú a szőlő. Arról van szó, hogy Horváth Csaba és csapata, az MSZP sikertelen volt abban, hogy a közösségi közlekedést takarékosan, megbízhatóan működtesse.

Tovább

A metróvágányok között találtak egy férfit

2012. október 18., 18:42 Módosítva: 2012.10.19 16:57
177

Álltak a 3-as metró szerelvényei az újpesti végállomás és a Deák tér között, a Dózsa György úti állomáson ugyanis rendőrök helyszínelnek.

Mint azt a BKV fődiszpécserétől megtudtuk, rejtélyes körülmények között a vágányok közé került egy férfi, de szerencsére idejében észrevették, a metró nem gázolta el. A férfin vannak sérülések, a mentők vizsgálják.

Metrós forrásaink szerint a férfi az alagútban feküdt, száz méterre az állomástól. Nem tudják, hogy került oda. Egy metróvezető jelentette, aki egy műanyagzsáknak nézte. Mikor kimentek a zsákért, akkor derült ki, hogy ember.

A metró helyett metrópótlóbuszok jártak a Deák tér és az újpesti végállomás között. A forgalom nem sokkal 7 óra után újraindult.

Tarlós: A közműadó kevés lesz a BKV-hoz

2012. október 18., 17:43 Módosítva: 2012.10.26 13:10
2

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester szerint a közműadó nem lesz elég a BKV jövő évi finanszírozásához.

Tarlós István egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: biztos abban, hogy a közszolgáltató cégek által fizetendő közműadót csak a fővárosi önkormányzat kaphatja, és csak közlekedésfinanszírozásra fordíthatja, de valószínűsíthető, hogy a BKV és a BKK következő évi stabil működéséhez ez nem lesz elég.

Arra a kérdésre, hogy mennyi pénz folyhat be a közműadóból, Tarlós István azt mondta, egyelőre nem tudja megítélni, mert nemcsak Budapestet és nemcsak a saját közszolgáltatóikat érintené, hanem a távközlési és elektromos cégeket is. Az összegről legkorábban pénteken kaphat információkat - tette hozzá Tarlós István.

A kormánnyal folyó egyeztetésekről a főpolgármester azt mondta, csütörtök délután találkozik Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettessel, aki részt vett a tárgyaláson, amely pénteken is folytatódik. Tarlós István reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy közlekedés tárgyában a jövő héten utoljára egyeztetnek, ellenkező esetben attól tart, hogy a jövő évi finanszírozással komoly problémák lehetnek.

Nem igazi taxiscég a BKK Taxi

2012. október 18., 17:20 Módosítva: 2012.10.18 17:22
24

A napokban hirdetik meg a BKK Taxi védjegybejelentést, ami a bejelentőlap szerint többek között szállítást és utasszervezést is takar. A fővárosi taxisoknak szemet szúrt a dokumentum és megkérdezték a BKK-t az ügyben. A BKK kissé rejtélyes válasza szerint a BKK rövidtávú üzleti tervében nem szerepel fuvarszervezői vagy személytaxi szolgáltatói tevékenységi kör kialakítása.

bkktaxi

Megkérdeztük Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját, hogy mi a célja a BKK-neak a BKK Taxi elnevezés levédésével, aki elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Központba beolvadt Taxiüzemeltető Kht. új neve lesz a BKK Taxi, eszük ágában sincs új taxiscéget alapítani.

Hasonló átkeresztelésen esett át nemrég a szintén a BKK-ba beolvadt Fővinform, ami már BKK Info néven szórja a közlekedési híreket.