Budapest

Cserélik a síneket a 3-as metró alatt

2013. február 7., 12:44 Módosítva: 2013.02.07 12:44
31

Az M3-as metróvonal sínállapot ellenőrzésével megbízott vállalkozó vizsgálati anyagában összesen mintegy 49 kilométer sínszál cseréjét tartotta szükségesnek, áll a BKK közleményében.

A BKV Zrt. 15 kilométer sínszál beszerzésére indított közbeszerzési eljárást 2012. negyedik negyedévben. Az eljárást öt – egyenként 3000 méteres – szakaszra bontották, hogy a kisebb mennyiségre vonatkozó gyors beszerzés még 2012-ben lebonyolítható legyen. Az első, mintegy 2553 méteres tételre a szerződést megkötötték, a beszállítás nagyrészt még 2012-ben megtörtént, a síncserék hamarosan megkezdődnek.

Tovább

Vicces utastájékoztató húzás a BKV-nál

2013. február 6., 12:44 Módosítva: 2013.02.06 12:44
131

Bár a bajszos bácsi eltűnt a BKV utastájékoztatási arzenáljából, most új meghökkentő és formabontó fegyvert vetett be a közlekedési társaság az ügyfélkommunikációba: korrektúrázott idei díjszabási tájékoztatót töltöttek fel a BKV-honlapra.

Az ötlet tényleg zseniális, hiszen az utasok így némi vizuális zűrzavar árán egyszerre hozzájutnak a tavalyi és az idei információkhoz is, azaz egyből megtudják, mi változott, és hogyan.

Remélhetően a jövő évi változásokat nem a korrektúrázott szöveg halmozásával akarja megoldani a cég, mert az már lehet, hogy követhetetlen lenne.

Vitézy: Ideiglenes program fut az Alstomokon

2013. február 5., 11:10 Módosítva: 2013.02.05 11:18
81

A BKK és az Alstom már két hete elismerte, hogy frissíteni kell az új metrókocsikon a szoftvert, azóta sincs olyan komolyabb probléma, ami balesetveszélyt jelentene, reagált Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a Blikk lapunkban idézett cikkére.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta, hogy semmi nem változott lapunk legutóbbi cikke óta, amelyben elmondták, hogy az Alstom vonatokon szoftverfrissítésre van szükség, ennek az engedélyezése folyik jelenleg. Hozzátette: a jelenlegi hibákat részben az okozza, hogy az Alstom-vonatok  utastájékoztatási szoftvere nem működik hibamentesen.

Vitézy közölte, hogy a Siemens a vonal felújításakor telepített vonatvezérlő programja akkor lesz teljes körűen alkalmazva, ha az M2 vonalon nem járnak vegyesen az orosz és az új francia kocsik, a Siemens irányítóprogramja ugyanis nem képes vezérelni a régi orosz járműveket, emiatt jelenleg egy ideiglenes megoldás működik a vonatokon.

A vezérigazgató szerint a szoftverfrissítéssel várhatóan megszűnnek a jelenlegi problémák, amik balesetveszélyt nem jelentenek, de a végleges rendszer csak az orosz kocsik teljes körű kivonása után indul majd be. Az Alstomot a BKV minden hiba garanciális javítására kötelezi.

Tovább

Szinte gond nélkül jár a metró Budapesten

2013. február 1., 09:38 Módosítva: 2013.02.01 09:49
245

Információink szerint nincs komolyabb fennakadás a közösségi közlekedésben Budapesten. A BKV és a BKK honlapján sem találtunk meghibásodásról szóló információt.

Az élet azonban nem habostorta.

Tovább

Háromszáz jegyautomatát vesz a BKK

2013. január 31., 11:26 Módosítva: 2013.01.31 12:14
19

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) háromszáz új jegykiadó automata vásárlására és üzemeltetésére írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a Fővárosi Közgyűlés decemberi döntése alapján, olvasható a BKK honlapján. Ha a tender sikeres, a gépeket az év végétől folyamatosan, ütemezetten cserélik, ez előreláthatólag egy évig tart.

Tovább

Melyik hókotró villamos a szebb?

2013. január 30., 07:20 Módosítva: 2013.01.30 08:29
168

Budapesten és Bécsben is járják a síneket havazáskor speciális hókotró-hóseprő villamosok. A magyar fővárosban kilenc darab szürke színű villamos, míg az osztrákban 40 darab sárga színű takarít.

A BKV Zrt-nek 9 db hóseprő villamosa van, válaszolta kérdésünkre a cég sajtóosztálya. Az FKF és a BKV Zrt. közötti szerződés alapján az FKF takarítja a villamospályákat (például a Nagykörúton, 1-es villamos, vagy a 3-as villamos szakaszain). A többi helyen pedig a BKV a 9 db hóseprő villamossal végzi a hóeltakarítást.

Tovább

Piszkos víz fröccsent a kék metró utasaira

2013. január 29., 09:02 Módosítva: 2013.01.29 12:11
210

Két, egymástól független olvasónk is írt amiatt, hogy reggel fél nyolc után rejtélyes módon a 3-as metrón utazva valamilyen koszos lé spriccelt rájuk.

Tovább

Megvan a pénz a BKK e-jegyére

2013. január 25., 15:53 Módosítva: 2013.01.25 16:43
280

Döntött az EBRD: 54 millió eurós kölcsönt folyósít Budapestnek, az összesen 67 millió eurósra tervezett elektronikus tömegközlekedési jegyrendszer kiépítésére. Ennek első jelét 2014 nyarán látjuk: a tervek szerint megjelennek a bérletkártyák, és a metrós beléptető kapuk.

A 67 millió eurósra tervezett beruházás 20%-os önrésze 13 millió euró, ezt a fővárosnak kell majd előteremteni. Mint megtudtuk, azért kölcsönből és nem uniós támogatásból épül ki a rendszer, mert túlságosan hamar megtérülő beruházásról van szó.

Tovább

Civilek javították meg az Alstomot

2013. január 18., 14:09 Módosítva: 2013.01.21 19:22
158

A Szeretem Budapestet Mozgalom kezdeményezésre és szervezésében elvégezték az Alstom metrókocsik ajtaján keletkezett karcolt tag-ek eltávolítását az Ifotech Clean Kft. szponzorálásával, üvegfelújító technológiájával és a BKV szakgárdájának felügyelete mellett, áll a mozgalom honlapján.

A Szeretem Budapestet Mozgalom kezdeményezi a főváros vezetésénél a BKV járművein keletkezett falfirka és savas marások megszüntetését szolgáló monitoring program kidolgozását – hasonlóan a városban már 4.500 háznál működő falfirka eltávolítási programhoz –, ezzel visszaszorító lenne a járművek elleni károkozás mértéke.

alstom

Hétfőn számoltunk be a BKV-figyelő alapján arról, hogy egy utas összekarcolta a 2-es metró vonalán járó új Alstom-szerelvény két ajtószárnyának ablakait, amiknek a cseréje 600 ezer forintba kerül. Sajtóérdeklődésre kiderült az is, hogy az Alstommal kötött alkatrészpótlási szerződés szerint az ablakrongálásra nem vonatkozik a garancia, így azokért szinte annyit kér a francia cég, amennyit akar. A BKV részéről gondolkodnak azon, hogy védőfóliát húznak az aranyat érő metróablakokra.

Nem sürgős az Alstom-rongáló elfogása

2013. január 17., 14:52 Módosítva: 2013.01.21 19:22
19

Az ügyben érintett X. kerületi rendőrkapitánysághoz még nem érkezett meg az új Alstom metrókocsi rongálójáról szóló feljelentés, mert azt a BKV részéről nem személyesen, hanem postán adták fel, tudtuk meg a BRFK-n. A rongálóról a belső kamerarendszer rögzített képet ezért a rendőrség nem tudja kiadni.

A BKV-tól a kép ügyében azt a választ kaptuk, hogy a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 8.§ (4)-(6) bekezdései szerint a rögzített képfelvétel bírósági vagy hatósági eljárásban használható fel. Jogszabályi felhatalmazás hiányában tehát a felvételt a BKV nem adhatja ki.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerint enyhíteni kellene a szabályozáson, mert sokat segítene abban, hogy a tetteseket hamar el tudják kapni. Már sok nyugat-európai nagyváros közlekedési társasága használja ezt a módszert. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a járműrongálások száma.

Berlinben például 2500 eurót kereshet az, aki információt szolgáltat az összefújt/összekarcolt tömegközlekedési jármű rongálójáról (kétezret a rendőrség, 500-500-at a BVG vagy az S-Bahn fizet). Németországban a nemrég szigorított törvények szerint a teljes kár megtérítésével és akár 3 évi szabadságvesztéssel nézhetnek szembe a lebukott grafitisek.

alstom

Hétfőn számoltunk be a BKV-figyelő alapján arról, hogy egy utas összekarcolta a 2-es metró vonalán járó új Alstom-szerelvény két ajtószárnyának ablakait, amiknek a cseréje 600 ezer forintba kerül. Sajtóérdeklődésre kiderült az is, hogy az Alstommal kötött alkatrészpótlási szerződés szerint az ablakrongálásra nem vonatkozik a garancia, így azokért szinte annyit kér a francia cég, amennyit akar. A BKV részéről gondolkodnak azon, hogy védőfóliát húznak az aranyat érő metróablakokra.

Tavasszal csőd lehet a BKV-nál

2013. január 17., 11:53 Módosítva: 2013.01.17 17:50
61

A BKV legfontosabb problámája, hogy a közlekedési cég ezévi működése nincs biztosítva, a kormány gyakorlatilag kiszállt a finanszírozásból, mondta lapunknak Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy az idei működéshez szükséges 140 milliárd forinthoz képest mindössze 68 milliárd folyik be év végéig a jegyárbevételből és a fővárosi támogatásból, és ha ez így marad, már tavasszal csődhelyzet lesz.

Gulyás közölte azt is, hogy a járatkiszervezéseket (busz, HÉV) pótcselekvésnek tartja, mert bevételkiesést is jelentenek a BKV-nak. Úgy véli, hogy BKV dolgozói egyre nehezebb körülmények között, egyre zavarosabb helyzetben dolgoznak. A BKV fokozottan veszélyes üzem, emberéletek kerülhetnek veszélybe, ha pedig baj lesz, akkor az nem old meg semmit Gulyás szerint, ha néhány BKV-alkalmazottat elvisznek bilincsben.

A szakszervezeti konfederáció ezért tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal egy megfelelő finanszírozási rendszer, és egy lecserélt járművekkel rendelkező integrált városi-elővárosi közlekedési szisztéma kialakításáról.

Megkérdeztük az ügyben a fővárosi önkormányzatot is. Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a szakszervezeti vezető tavaszi csődöt meglebegtető kijelentése tájékozatlanságon alapul, szeretné megnyugtatni, hogy ez nem így van.

Tovább

600 ezer Ft egy karcolás az Alstomon

2013. január 15., 10:33 Módosítva: 2013.01.21 19:22
1513

Feljelentést tett a BKV egy graffitis ellen, aki összekarcolta az új Alstom metrószerelvény két ajtószárnyának üvegét, jelent meg a BKV-figyelő blog közösségi oldalán.

A napokban 425-ös pályaszámú Alstom kocsin történt karcolás miatti két üvegcsere és a javítás körülbelül 600 ezer forint, az üvegen ugyanis nincsen védőfólia, tájékoztatta a blogot a BKV. A rongálás megakadályozása szinte lehetetlen.

Fotó: BKV-figyelő blog
Fotó: BKV-figyelő blog

Ritkán fordul elő, hogy az azt észlelő utasok közbelépnek, tájékoztatják a járművezetőt vagy a biztonsági őröket, a metró állomások személyzetét. A kamerák felvétele pedig csak utólagos vizsgálatra ad lehetőséget.

Ingyen-BKV: késve tudták meg az ellenőrök

2013. január 14., 13:41 Módosítva: 2013.01.14 13:41
315

Miután több olvasónk is jelezte, hogy a BKV több buszvezetője sem tudott az ingyenes utazásról, valamint a metró biztonsági őrei között is voltak olyanok, akik nem szóltak a gyanútlan utasoknak, hogy nem kell lyukasztaniuk, megkerestük a BKK-t. A tájékoztatás szerint metróállomásoknál dolgozó jegyellenőröket 09:40-ig, a többi területen dolgozó ellenőrt 10:00-ig sikerült teljes körűen értesíteni arról, hogy a mai napon éjfélig a tömegközlekedés ingyenes. Azaz, a 8 óra 50 perckor tett bejelentést követő egy órán belül még több BKV-s dolgozó nem tudott arról, hogy nem kell fizetni az utazásról.

A jegyellenőröket átirányították az utastájékoztatásra. A BKK forgalomirányító diszpécsereken keresztül igyekeztek értesíteni valamennyi, az első ajtós felszállási rendben érintett vonal járművezetőjét is a változásról. Az Index megkeresése után ismételten szóltak a buszvezetőknek. Hozzátették, hogy ha bárki ezzel ellentétes intézkedést tapasztal, értesítse a BKK ügyfélszolgálatát az ismert elérhetőségeken.

10 óra körül már az Indexre is olyan olvasói észrevételek futottak be, amik szerint az ellenőrök tudják, mi a dolguk.

Bérletet lehet venni az új BKV-automatán

2013. január 10., 07:29 Módosítva: 2013.01.10 08:22
211

A BKK egy-két héten belül 300 jegyautomata vásárlására és üzemeltetésére ír ki pályázatot. A tervek szerint az év végétől üzemelő új automaták nagyon okosak és strapabíróak lesznek. Rögtönzött felmérésünk szerint most a jegyautomaták fele rossz.

Egy-két héten belül kiírják a pályázatot a jegyautomatákra, tájékoztatta lapunkat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A tervek szerint a 300 darab új automata első, 60-70 darabos kontingensét 2013 negyedik negyedévben szerelik fel, és a legutolsót is beüzemelik jövő év végére.

A jelenleg üzemelő automaták Újpesten
A jelenleg üzemelő automaták Újpesten
Fotó: Huszti István

A várható pályázati kiírás szerint az automatáknak sok mindent kell tudni (körülbelül annyit, amennyit egy nyugati városban az automatáknak). A lehető legtöbbféle jegyet és bérletet meg lehet vásárolni majd rajta, és érmével, papírpénzzel, valamint bankkártyával (érintésmentessel is) is ki lehet fizetni. Az automata a tervek szerint visszaad papírpénzből is, és regisztrált cégeknek azonosítószám alapján áfás számlát is nyújt.

Tovább

Dízelbusz jár a troli helyett

2013. január 9., 12:29 Módosítva: 2013.01.09 12:29
140

A január 1-től kivont, 34 éves Ziu-9-es trolibuszok helyére szánt használt alacsonypadlós MAN trolibuszok jelentősen átrendezték a szóló/csuklós arányt, ezért a BKK a teljes trolimenetrendet felülvizsgálta, és az év elejétől új menetrendet vezetett be. A kevés troli miatt az új menetrend  megbukott, sőt több helyen dízelbusz jár a vezetékek alatt, számol be róla az iho.hu.

Az új menetrend lényege, hogy az új trolik egyenletesen elosztva jelennek meg minden vonalon, így ott is van alacsonypadlós szolgáltatás, ahol eddig csak csuklósok jártak (a tavaly vásárolt MAN NGE 152-esek előtt ugyanis a BKV-nak nem volt alacsonypadlós csuklós trolibusza).

Tovább

Egy utas került a 3-as metró alá

2013. január 8., 21:29 Módosítva: 2013.01.08 21:29
12

„Az M3-as metró vonalán a Corvin-negyednél baleset történt, emiatt a metrószerelvények helyett a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok közlekednek” – írták ki a BKK Facebook-oldalára, majd a kommentek között hozzátették: „Egy utas került a vonat alá, folyik a mentés.”

A BKV bérletbevételére pályázik a Volánbusz

2013. január 8., 18:22 Módosítva: 2013.01.08 19:16
51

Állami és települési forrásból, saját, valamint a BKV menetdíjbevételének egy részéből finanszírozná a Volánbusz a május 1-től átvenni tervezett 9 agglomerációs buszjáratot. A BKK-nak nem tetszik ez, mert többszörös pénzt buknának. Változna a menetrend is.

A Volánbusz az új agglomerációs járatok üzemeltetését a menetdíjbevételek mellett központi költségvetési (tanuló és nyugdíjas bérlet árkiegészítése, egyéb állami támogatás) és önkormányzati (települési hozzájárulások és a Budapest Bérlet elfogadásából származó bevétel) forrásokból fedezi majd, válaszolta lapunk kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Tovább

Szétaprózzák a fővárosi tömegközlekedést

2013. január 8., 00:52 Módosítva: 2013.01.08 11:50
451

Míg ma egy bérlettel lehet utazni Budapesten belül a BKV, a MÁV és a Volánbusz járatain, a napokban nyilvánosságra került tervek alapján elképzelhető, hogy hamarosan külön jegyet vagy bérletet válthatunk, ha az agglomerációs buszjáratok vagy a HÉV-ek fővárosi szakaszán szeretnénk zötykölődni.

A BKV-buszvonalak bő egytizedét veszi át a Volánbusz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei szerint, a főpolgármester a HÉV-eket is átadná az államnak vagy a MÁV-nak, a finanszírozási forrásokról pedig ádáz vita várható. Az egy évtizede tervezett tarifaszövetség, ami szerint a fővárosban és az agglomerációban közös jegyárakkal, összehangolt menetrenddel dolgozna a három közlekedési szolgáltató, a BKV, a Volánbusz és a MÁV, egyre távolabb kerül.

Tovább

150 új busz áll forgalomba

2012. december 18., 19:14 Módosítva: 2012.12.18 19:33
67

Bemutatta a gyártó a Budapestre jövő májustól érkező Mercedes-Benz Citaro autóbuszt, a modellből 150 áll forgalomba fél éven belül a főváros több vonalán.

A Mercedes-Benz Citaro buszai Budapestre három, a csuklósok négyajtós kivitelben érkeznek. Az előbbi 66, utóbbi 102 ember szállítására alkalmas. A klíma mellett nyitható ablakok is lesznek, a sofőrfülke zárt lesz, a biztonságot belső és külső térfigyelő kamerák a segítik.

A szólóban egy, a csuklósban pedig három TFT monitor gondoskodik az utastájékoztatásról. A járműveket fokozatmentes automata váltóval szerelik, a beépített motorok az Euro V-nél magasabb, EEV (enhanced environmentally friendly vehicle) károsanyag-kibocsátási normáknak felelnek meg.

Füstölt egy metró a 2-es vonalán

2012. december 18., 13:56 Módosítva: 2012.12.18 14:43
33

A 2-es metró Deák tér és Déli pályaudvar közötti szakaszán kora délután egy ideig pótlóbuszok vitték az utasokat, mert füstölt egy szerelvény. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a Déli pályaudvarnál észleltek az egyik metrószerelvény tengelyénél füstszagot. A tűzoltók a metró szakembereivel együttműködve hőkamera segítségével átvizsgálták a szerelvényt, de a hiba okát nem találták meg. A BKV tájékoztatása szerint a 2-es metró újra a teljes vonalhosszon közlekedik.

Tovább

Füstbe burkolta a Batthyány teret egy busz

2012. december 14., 08:36 Módosítva: 2012.12.14 09:36
238

Olvasónk egy irgalmatlanul füstölő buszra hívta fel a figyelmünket, ami kiváló fotó- és videótémának bizonyult az összes Batthyány téren korzózó turista számára.

Tovább

Milyen BKV-buszon utazunk 20 év múlva?

2012. december 5., 14:23 Módosítva: 2012.12.05 14:35
574

December 5-én nyílt meg az a kiállítás a Deák Ferenc téren, amelyen a látogatók megnézhetik, hogyan képzelik a jövő tömegközlekedését a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal formatervezői.

A hat tervező nyolc munkájából kettőt külföldi gyártó (a Mercedes és a Setra) támogatott. A járműveket úgy tervezték, hogy azok a budapesti speciális igényeknek is megfeleljenek. (További részletek a galériában, a képekre kattintva.)

A formatervek között megtalálható az újratervezett HÉV, de van a 7-es vonalára tervezett ikercsuklós hosszú autóbusz, és átlátszó, belvárosi területekre megálmodott futurisztikus kisbusz is. (További részletek a galériában, a képekre kattintva.)

Gyermekbetegségek vannak az Alstomoknál

2012. december 5., 14:19 Módosítva: 2012.12.05 14:19

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint csak kisebb, „gyermekbetegségnek” számító hibák vannak az Alstom-szerelvényekkel, amelyek folyamatosan lépnek üzembe a 2-es metróvonalon.

Tovább

Tízszer bukott le ál-BKV-ellenőr 3 hónap alatt

2012. december 3., 14:02 Módosítva: 2012.12.03 17:43
443

„Marika, megvan a tegnapi embered párja!”– rikkantottak egymásnak az Akácfa utcai BKV-irodában, amikor egy utas bejelentést tett, hogy valószínűleg álellenőr akarta megbüntetni. Egyre több az ilyen eset, csak az elmúlt három hónapban tíz alkalommal tett feljelentést álellenőrök miatt a BKK.

„Kedd este az Astoriánál odalépett hozzánk egy ellenőr a 47-es villamoson. Miután átadtuk neki a kezeletlen jegyünket, leszállított minket a járgányról és megpróbált meggyőzni minket, hogy ott a helyszínen fizessünk ki 8000 forintot neki, vagy ha nem adjuk oda neki a személyinket, rendőrt hívat. Végül odaadtam neki a papírjaimat, és a barátomat is erre sarkalltam: ha 8 napon belül szerzünk egy érvényes bérletet, akkor csak 2000 forint büntetést kell fizetnünk, és különben is fura volt a szituáció” – jelent meg az egyik közösségi portálon.

Tovább

Tarlós: Lesz béren kívüli juttatás a BKV-nál

2012. november 30., 09:18 Módosítva: 2012.11.30 09:18
14

Tarlós István szerint karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak az elmaradt béren kívüli juttatások egy részét. A főpolgármester erről az M1 reggeli műsorában beszélt, miután csütörtökön a BKV egyik szakszervezete újabb sztrájkbizottságot hozott létre, és december elejére kilátásba helyezte az összevont sztrájk lehetőségét.

Tovább