Orbán Viktor jelezte Dávid Ibolyának, hogy együtt készülnek a kormányváltásra, és megint bedobta a Budapest-fejlesztési minisztérium ötletét. Az MDF elnöke nagy sikert aratott a korrupció ellenes harc felvetésével, Kuncze Gábor viszont poénjai elmaradtak. Gyurcsány sokkal visszafogottabb volt, mint előző este.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!

  • Dávid Ibolya mozgott a legkevesebbet
    Az MDF elkerülte a korrupciót, mondja Dávid Ibolya, aki azt üzente Kunczénak, hogy Medgyessy Péter távozásakor azt mondta, az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Az MDF elnöke elmondta, a korrupciós ügyek 0,1 százaléka kerül bírósági ítéletig, pedig a vállalkozások kétharmada panaszkodik.
  • Kunczénak üzeni, hogy a pártfinanszírozás és a kampányköltségvetésben kinyújtott kezet elfogadja, legyen a mainál egészségesebb szabályozás.

    Az egykulcsos adóval az a baj, hogy a családi szempontot nem tudják érvényesíteni, mert az is számít, ki hány gyermeket nevel.

    Keller hivatala 135 millió forintot költött el, és egyetlen felderített ügy sincs. "Kidobott pénz".

  • A Transparency International minden évben felállítja az országok korrupciós rangsorát: Magyarország 2005-ben a 40. helyen szerepelt, 2004-ben 42., 2003-ban szintén a negyvenedik volt. A lista első, legtisztább helyein évek óta a skandináv országok állnak. Jelenleg a 40. helyen osztozunk Olaszországgal, de az EU 15-ök közül mindenki előttünk áll. A visegrádi országok közül azonban Magyarország áll az élen, Csehország és Szlovákia egyaránt a 47., Lengyelország a 70. helyen áll.

  • Kuncze Gábor szerint Medgyessy Péter sértett nyilatkozatot tett, a megrágalmazott képviselőket tisztázta a bíróság. Az SZDSZ-nek nincsenek korrupciós ügyei, reagált Dávid Ibolya szavaira.

  • Fotó: Huszti István
    A 90-es évek nagy átalakulási folyamatában elképesztően nagy bűnözési hullám indult el, ez azóta "szépen csökkent", nőtt az emberek közbiztonságérzete. A gazdasági bűncselekmények felderítettsége minden korábbit meghalad.
  • A kriminológusok általában nem annyira a büntetés mértékét, hanem annak elkerülhetetlenségét tartják olyan erőnek, amely képes lehet visszatartani bűntől. Ma Magyarországon a vesztegetés alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, minősített esetekben a büntetés tíz évig is emelkedhet. A vesztegetés miatt indult eljárások száma elhanyagolható, a lebukottak többsége egyenruhás közlekedési rendőr volt.

  • A legtöbben nem nagyon szeretjük a versenyt, győzni szeretünk, nem nagy versenyben. Aki csak védekezik, az alul fog maradni. El kell döntenünk, hogy miben akarunk jobbnak lenni a szomszédainknál.

    Jelentsük ki, hogy a gyógyszeriparban, informatikában, autógyártásban, elektrotechnikában, bioiparban, turizmusban, logisztikában, pénzügyekben, szolgáltatásban Közép-Európában a legjobbak leszünk.

    A közlekedés fejlesztése önmagában 300 ezer embernek ad munkát. Régiónként három-négy szakképzési központot építenének.

  • A kormányfő már a szerdai vitában is felvázolta azt a viziót, hogy hazánk autóipari nagyhatalom lehet, holott a tények nem feltétlenül támasztják ezt alá. Közvetlenül a kormányváltás után remény volt arra, hogy Tatabányán épülhet a Peugeot-Citroen új autógyára, de a franciák végül Szlovákiát választották. Hazánk - és ismét Tatabánya - nem sokkal később már a Hyundaiért szállt versenybe, de végül a koreaiak is Szlovákiába mentek. Nem jött Magyarországra a Daihatsu sem, de a Toyota és a BMW befektetési szándékai is meghiúsultak, és az MG Rover érkezéséről szóló hírek sem bizonyultak megalapozottnak. Legutóbb a Szlovákiát otthagyó Hyundai döntött úgy, hogy hazánk helyett Csehországot választja.
  • "Önök 6 ezer milliárd forintra tettek ígéretet, ami mellett 2010-re bevezethetőnek tartják az eurót" - mondta az MDF elnöke riválisainak. Ha ezt a kettőt egyszerre akarják megvalósítani, akkor két lehetőségük van, az egyik: a választások másnapján 25 százalékkal csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, vagy azonnali hatállyal 25 százalékos adó- és járulékemelést végrehajtani.

    "Úgy tűnik, hogy a kasszakulcsot nem szabad önökre bízni!" - mondta Dávid Ibolya, majd azt kérte, "Rakjuk rendbe a költségvetést!" 1500 milliárd forint ma a költségvetés, 13 milliárd forint az állam hiánya, ezzel pedig veszélyeztetjük az uniós pénzekhez való hozzájutást. "Ha nem csinálunk rendet, miért adna az unió pénzt nekünk? Először a költségvetést kell rendbe tennünk" - ismertette a fejlesztésekkel kapcsolatos elképzeléseit Dávid Ibolya.

  • A Széchényi-tervbe fojtotta a szocialisták vezette kormány a szuszt. Hatalomra kerülve megerősítenék a magyar vállalkozókat. A külföldieket csak az új lehetőségekért várják, nem azért, hogy elvegyék a lehetőséget a magyarok elől.

    Az EU-s fejlesztési pénzeket elsősorban a magyarok kapják meg, az EU-ban is a közbeszerzési lehetőségek nagy részét (80 százalékát) a hazaiak kapják.

    Budapestet kiemelten kell kezelni a fejlesztések ügyében, mert a környékkel együtt 3-3,5 millió ember él itt. Okulni kell a múltból, a főváros vezetése a kormányösszetételtől függetlenül "éjjel-nappal" harcban áll a kormánnyal, ezért kell a Budapest-fejlesztési minisztérium.

  • A Fidesz-kormány bukása után az MSZP-SZDSZ koalíció egy ideig tessék-lássék módon még fenntartotta ugyan a Széchenyi-tervet, abból részben kisebb közútfejlesztéseket, részben turisztikai és infrastrukturális, valamint kis- és középvállalkozói támogatásokat finanszírozott.

    A ciklus második felében azonban valóba eltűnt a Széchenyi-terv, ám az állami támogatások nem szűntek meg. A Nemzeti Fejlesztési Terv részeként több kis- és középvállalkozás kapott támogatást, igaz, az egyes támogatási összegek általában alacsonyabbak voltak, mint a széchenyis kifizetések.

  • A mikro-, kis- és középvállalkozások 2005-ben 2.529 közbeszerzési eljárást nyertek meg, ami az összes eljárás 70 százaléka. E vállalati kör 529,4 milliárd forint értékű tendert valósíthatott meg, ami a közbeszerzések értékének 41 százaléka.

    A kisvállalati szektor részesedését feltételezhetően jelentősen növeli az egyszerű eljárásokban való domináns részvétel. A külföldi székhelyű ajánlattevők tavaly 95 közbeszerzési eljárást nyertek meg, az összes eljárás 2,5 százalékát, ezek értéke 198,3 milliárd forint volt, ami a közbeszerzések értékének 15,4 százaléka, szemben a 2004. évi 3,7 százalékkal.


  • Kuncze nem a vita hevében izzadt meg
    Az Unió hétéves költségvetése fontos lehetőségeket biztosít számunkra, 10 év alatt az ország átalakulhat, bizonyos területeken pedig az EU élvonalába kerülhet, Magyarország fejlődőképes, az unióhoz gyorsan felzárkozó ország lehet. Ez az igazi tét, ennek a választásnak is ez a tétje vagy pedig visszamegyünk a startvonalra. Ez az ügy, aminél a választások kimenetelétől függetlenül le kell tudni ülni, egyet kell tudni érteni, mert a jövő generáció, a Kovács Pistik érdeke az egyezség.

    Felelőtlennek tartja az elhangzott ígéreteket. Nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődés lehet csak a cél, nem az EU, hanem magunk miatt. Hol és mit fejlesszünk? Eldöntik majd a régiók, a települések maguk. Eldönthetjük, hogy melyik iparágaknak adunk prioritást, de ha azt hisszük, hogy az állam olyan okos, hogy az érintettek nélkül mindent megoldhat egyedül, akkor hibát vétünk.

  • A kormányoldal szerint jól jártunk, az ellenzék szerint nem az uniós pénzekkel. Ez utóbbi véleményt osztja az Állami Számvevőszék is: szeptember elején publikált jelentésük szerint Magyarország 2004-ben több pénzt fizetett be az Európai Unió kasszájába, mint amennyit onnan visszakapott. Az ÁSZ szerint a 2004-es költségvetésben ténylegesen megjelenő tételek alapján uniós egyenlegünk mínusz 27 milliárd forint. Igaz, nem vették figyelembe a költségvetési körön kívül, tehát Brüsszelből közvetlenül a gazdálkodókhoz érkező támogatásokat. Ezzel a kiegészítéssel már pozitívba fordulhat át a mérleg, bár ha a kieső vámbevételeket is figyelembe vesszük, valószínűleg mégsem.

    Ami viszont biztos, az uniós pénzek felhasználása és az arra való felkészülés nemcsak hazai vélemények szerint nem számít sikertörténetnek. Az Európai Számvevőszék is megállapította: "az uniós mezőgazdasági támogatásokat kifizető magyar ügynökség 2004-ben több szempontból sem felelt meg a kívánalmaknak", valamint azt is: "a kifizetési hatékonyság egyszerűen katasztrofális volt". A jelentés öt területen is elégtelenre ítélte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon belül működő kifizető ügynökség munkáját.


  • Nemzeti fejlesztési tervet csinált, és cselekedni akar
    Borzasztónak nevezte a Fidesz Budapest-fejlesztési minisztériumát. Nem minisztérium kell a fővárosnak, hanem pénz a négyes metróra, útépítésre, a Bajcsy-kórház felújítására.
  • Dávid rendelkezésére áll, mert az általa mondott számok nem helyesek. "Úgy tudom, hogy együtt készülünk kormányváltásra" - mondta.

    "Budapesten sem haladni, sem megállni nem lehet" - üzent Gyurcsány Ferencnek. A vasutat nem privatizálná.

  • Dávid Ibolya szerint megválaszolatlanul maradt a legfontosabb kérdés: ha nem rakjuk rendbe a költségvetést, veszélybe kerülnek az uniós források, és így 6000 milliárd forinttól eshetünk el. Ha az MDF megerősítést kap, garanciát vállalnak arra, hogy mindent megtesznek a költségvetés rendbetételéért.
  • Orbán Viktor úgy érzi, mintha a kormány harcban állna Budapest vezetésével. Ezzel szemben a főváros vezetője szerint az Antall-Boross-kormánnyal "korrekt együttműködés" volt, a Horn-kormány időszakát "állami pénzből történő kórház és iskola-felújítások", a Medgyessy-Gyurcsány-kabinetét a "következetes támogatás", míg az Orbán-kormányét a "politikai erődemonstráció" jellemezte, és Demszky Gábor szerint 1998-2002 között a kormány 100 milliárd forintot vont el Budapest költségvetéséből.

    Ami tény: az előző kormányciklus alatt épült meg a Nemzeti Színház, újjáépült a sportaréna és a lágymányosi egyetemváros, ám nem épült a négyes metró, sem az M0-s elkerülő, nem kapott normatív támogatást a BKV. Ezzel szemben az elmúlt négy évben újabb M0-s szektor épült (az M5 és a 4-es főút között), megkezdődött a négyes metró építése, valamint az elkerülő észak Duna-hídjának előkészítése.


  • Fotó: Huszti István
    Az SZDSZ szerint Orbán vezekel, mert 1998 és 2002 között visszafogta a fővárosi fejlesztéseket, pénzeket volt el. Orbán Budapest-ügyi minisztériumára reagálva azt mondta, „ez aztán az önkormányzatiság megfojtása!”. Budapest tudja, mit kell csinálnia, mondta.
  • A budapestiek számíthatnak a Fideszre, amikor kormányon voltak, akkor is voltak beruházások.


    Igent mondanak mindenkire, azokra is, akik rájuk nemet mondanak. Először vagyunk magyarok és csak azután valamelyik párthoz tartozók.

    Azt szeretnék, ha a magyarok számíthatnának a saját államukra, ma nem így van, mert elzálogosítja a kormány a jövőt.

    Azoknak, akik saját erejükből nem tudják megtenni a sikerhez vezető utat, szolidaritásra van szükségük. Siker és szolidaritás, ez a jelszó.


  • Az SZDSZ mindig sokféle polgár támogatására számíthatott, azokra, akiknek fontos volt a szabadság, a szolidaritás, a kisebbség védelme vagy a piacgazdaság, a verseny, a magántőke érvényesülése, mondta zárszavában Kuncze Gábor. Szerinte a liberális szavazók azok, akiknek fontos a gyermekközpontú oktatás, az, hogy rendbe tegyük az egészségügyet, csökentsük az adót. Vannak jobboldali konzervatív liberálisok és vannak olyan, akik korábban a szocialista párt szavazói voltak, mondta.

    "Mindannyian liberálisok vagyunk és szeretnénk az ország jövőjét ezen eszmeredszerek mentén alakítani" - mondta, majd azt tanácsolta: el kell menni szavazni és a magyar liberális pártot kell támogatni, mert a liberálisokat az SZDSZ-en kívül nem képviseli senki. "A 2006-os választás rajtunk múlik, rajtunk múlik, hogy milyen kormánya alakul az országnak. Mutassuk meg, hogy mit szeretnénk, hogy történjen ezzel az országgal" - fejezte be Kuncze.

  • Gyurcsány zárszavában elmondta, hisz Magyarországban, hisz abban, hogy ez egy jóravaló, tehetséges ország, hisz az itt élő 10 millió emberben. Nem hisz a kormány által ajándékozott boldogságban, mindenkinek van dolga, neki is.

    Nem vagyunk egyformák, de miért is lennénk? Lehet konzerválni, visszafelé menni, a múltban keresni a jövőt. Liberális életrevalóság és szociális összekapaszkodás kell. Nincs ok kormányváltásra, rosszkedvű, lemondó Magyarország helyett, egy jóravaló és bizakodó Magyarország kell.

  • "Angel Merker kancellárasszony azt mondta, őszintének lenni nehéz, de megéri – magam is ezt vallom" - mondta zárszavában Dávid Ibolya. Az MDF felelőtlen ígéretek helyett az őszinteségre alapította kampányát és programját, közölte. A demokrata fórum úgy véli, hogy erős középosztály nélkül nincs erős nemzet. Szerinte a két nagy párt a középosztállyal akarja megfizetetni az ígéreteit.

    "Ez a középosztály többet érdemel, tovább nem terhelhető. Mi segítenénk! A választas tétje nem az, hogy Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc lesz a következő kormányfő, hanem az, hogy lesz-e egy hiteles, erős konzervatív párt Magyarországon" - fejtegette az MDF elnöke. Szerint ha nem, akkor nem lesz szóértés, nyugalom, hanem csak kakasviadal és kettészakított ország lesz. Kifejtette, hogy a legnagyobb bátorság ma a békességhez, a nyugalom biztosításához kell. "Mi megvédjük a középosztályt, megerősítjük a jobboldalt és megvédjük azt a pénzt, amit önök fizetnek be a közös kasszába" - zárta beszédét az MDF elnöke, miniszterelnök-jelöltje.


  • Fotó: Huszti István
  • A vita után Gyurcsány Ferenc - Batiz András kormányszóvivő társaságában – elsietett. Kuncze Gábor arra panaszkodott, hogy a diskurzus keretei nem tették lehetővé az érdemi vitát, ugyanakkor kulturáltnak nevezte a beszélgetést. Kulturáltnak nevezte a saját szerepét is.
  • Orbán a vita után újságíróknak azt mondta: egy vita volt, két részben. Kifejtette, hogy minden ilyen vitának az a lényege, hogy segítsék a választópolgárokat a döntésben. "A mi dolgunk, hogy segítsük a választót, hogy tudja, ki mit gondol emberekről, programokról, stílusokról." Orbán úgy értékelte, hogy ő a maga dolgát elvégezte. Sok sikert kivánt a választóknak a vasárnapi döntésükhöz, majd Rákay Philip társaságában távozott.
  • Dávid Ibolya a stúdóból távozóban elmondta: ez egy 90 perces vita volt, a négy párt négyféle értékrendje jelent meg. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egy erős, konzervatív párt nélkül nem lesz tisztességes párbeszéd, csak kakasviadal lesz, ez is a választások tétje. Arra a kérdésre, elégedett-e a szereplésével, azt mondta, mindig lehetne jobban, most ez sikerült. Dávid Ibolya Hock Zoltánnal, a párt alelnökével távozott a helyszínről.