Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Ilyen kéréseket mindenki szívesen teljesít

2008.09.26. 08:20
A korábbinál simább, együttműködőbb hangulatban tárgyalt az SZDSZ és az MSZP vezetése kedden. Az MSZP puhulásának az is az oka lehet, hogy Fodor több követelésével nyitott kapukat döngetett.

Az az ember érzése a Fodor-Gyurcsány-egyeztetésről érkező hírek hallatán, hogy színjátékká silányult a szabad demokraták akciója. Az SZDSZ elnöke ugyanis több olyan kívánsággal állt elő a keddi konzultáción, amelyeknek teljesítésében biztos lehetett, ugyanis vagy már létező dolgot kért Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfőtől, vagy olyant, amelynek megvalósulása szinte biztosra vehető.

Fodor Gábor SZDSZ-elnök és csapata kedden találkozott az utóbbi időkben másodszor Gyurcsány Ferenccel és az MSZP vezetésével. Ezen némileg közeledett a két párt álláspontja néhány kérdésben, de Gyurcsány és Megegyezés című programját a szabad demokraták továbbra sem fogadják el.

Pipa, pipa, pipa

1. Mint mondta, Fodor Gábor szerint pártja legfőbb elvárása, hogy a költségvetés idei hiányát a tervezettnél is nagyobb mértékben csökkenthessék. Az idei költségvetés 4 százalékos hiánnyal számolt, Fodor szerint pillanatnyilag úgy tűnik, a 3,8 százalékos hiány is reális cél lehet. A pártelnök hozzáfűzte, hogy az SZDSZ szerint a gazdasági hitelesség szempontjából fontos lenne, hogy a hiány minél közelebb legyen a 3 százalékhoz.

A 4 százalék alatti GDP-arányos hiányt már tényként kezeli a kormány is, hiszen pár hónapja szállította le 3,8 százalékra a 2008-as deficitre tett előrejelzését - márpedig e téren a kabinet tavaly és idén igen konzervatív hozzáállást tanúsít, vagyis anélkül nem vitte volna lejjebb a hiánytervet, ha fikarcnyi esélyt is látott volna annak meghiúsulására. A 3,8 százalékos GDP-arányos célt is könnyen teljesítheti a kormány (erre utalnak a havonkénti adatok), még jobb is lehet a büdzsé egyenlege, erre szakértők mellett lapunk is már többször felhívta a figyelmet.

2. Hogy minél kisebb legyen a 2008-as hiány, ezért az SZDSZ az idei költségvetésben a rendkívüli kiadások leállítását, a költségvetés általános és speciális tartalékainak zárolását indítványozza.

Szerintünk ez sem nóvum. Értesüléseink szerint már döntés született arról, hogy az idei büdzsében megképzett fejezeti egyensúlyi tartalékot nem kapják meg a tárcák, azt nem használhatják fel, vagyis nemcsak, hogy zárolták ezt a sok tízmilliárd forintot kitevő tételt, hanem nem is fogja feloldani ezt a zárolást a kabinet, és ezért a tárcák nem is költhetik el.

3. Az SZDSZ felmelegítette csak a költségvetési kiadások növekedése korlátozásának ügyét, nem pedig valami korábban nem létező ötlettel állt elő. A párt azt kérte a keddi egyeztetésen, hogy a szocialisták fontolják meg a költségvetési plafon bevezetését. (Ennek lényege, hogy néhány évre előre meghatároznák a különféle költségvetési kiadások - szociális juttatások, nyugdíjak, minisztériumi költés, stb. - összegét, illetve növekedésük mértékét.)

A Pénzügyminisztérium azonban már idén tavasszal kidolgozta ezt az amúgy a Fidesztől származó elképzelést, és ha kell, pillanatok alatt csatolják is a tavaly ősz óta a parlament előtt heverő, lényegében már elhalt közpénzügyi törvénycsomaghoz.

4. Fodor Gábor azt kérte Gyurcsánytól, hogy jövőre töröljék el a céges és a magánszemélyekre kivetett szolidaritási adót egyaránt.

A parlamentnek benyújtott törvénycsomagban a kormány amúgy is eltörölni javasolja a céges szolidaritási adót, igaz, a magánszemélyek különadóját meghagyná.

5. Az SZDSZ elnöke határozottabb elmozdulást szeretne látni a lényegében egykulcsos személyi jövedelemadórendszer irányába.

Noha az egykulcsos szja-rendszertől elég távol áll a mai és a jövőre körvonalazódó szisztéma, ám a lényegében egykulcsos rendszer irányába mutat az, hogy jövőre 1,7-ről 2 millió forintra tolják ki az alsó, 18 százalékos kulcs határát és az ígéretek szerint 2012-ben már 3 milliós éves jövedelemig kellene csak 18 százalékos szja-t fizetni, így az adózók többsége voltaképpen az egykulcsos rendszerhez közel, illetve a mainál lényegesen közelebb álló tábla szerint adózna.

Fodor Gábor néhány nehezen megfogható, konkrétumokra nehézkesen lefordítható javaslattal is előállt a híradások szerint. Így szerinte át kellene gondolni, milyen változtatásokat kell végrehajtani a nyugdíjrendszerben és a szociális területen, utóbbinál a rászorultsági elvet jobban érvényesítve.

Muszáj, hogy legyen valami ellentét

Néhány esetben persze a szocialisták nézeteivel szöges ellentétben álló elképzelést is megfogalmazott az SZDSZ. Így például a Robin Hood-adóként elhíresült, az energiacégekre kivetendő különadót nem tudja elfogadni a liberális párt. És azzal sem értenek egyet, hogy a költségvetés kiadási oldalához nem igen akar hozzányúlni a regnáló kormány.

Összességében tehát azok a javaslatok, kívánságok javára billen a mérleg nyelve, amelyeket könnyen teljesítenek a szocialisták, mivel kis túlzással élve szinte a kisujjukat sem kell megmozdítaniuk ahhoz, hogy kipipálhassák a fent említett kéréseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!