Amikor mindenkit behívtak egy rezsire

Ez történt a gazdaságban az év 1. hetében

2013.01.06. 08:11 Módosítva: 2013.01.06. 08:11
Elkezdődött 2013, megjöttek az új adók és a rezsicsökkentés, késhet viszont az online pénztárgépek bevezetése és gondok vannak az útídíjtenderrel is. Az Egyesült Államok egy időre szőnyeg alá söpörte a költségvetési problémákat, az érdemi döntést két hónappal arrébb tolták. Másfél éve nem volt ilyen alacsonyan a magyar csődkockázat, keményen büntették a CBA-t.

A héten egy új év, és egy sor új szabály zúdult az országra. Nehezebb lesz az élete a dohányosoknak, a sörivóknak, a metrózó vagy gázüzemű autóval közlekedőknek, visszatérnek a járások és néhány új adóval is meg kell barátkoznunk. A sok megszorítást feledtetve azonban a kormány a cégek pénzéből újból meghívta az országot egy körre, ezúttal a rezsink lesz tíz százalékkal olcsóbb, és nő a minimálbér mértéke is.

Majd az állam megveszi?

Bár nem minden rezsi csökkent 10 százalékkal - kevesebbet spórolhatnak például azok, akik már eddig is takarékoskodni próbáltak az éjszakai árammal - de a lakosság többségnek érezhető tehercsökkenést jelent majd a kormány intézkedése, nagyjából olyan, mintha évente egy teljes havi számlát nem kellene befizetni. A dolog árnyoldala, hogy a cégek profitjának a megkurtítása hosszú távon mindenki számára fájdalmas lesz, az elmaradó hálózati fejlesztések már akár néhány éven belül áramkimaradásokat okozhatnak.

Főleg, ha igazak azok a pletykák és sejtetések, miszerint a rezsicsökkentő akció még korántsem ért véget, és tavasztól újabb vágások jöhetnek. A nehéz helyzetbe kerülő energiaellátó cégek pedig egy idő után szinte jobban járnak, ha eladják a vállalatot, a kormány már jelezte, “nem térnének ki” a szolgáltatók eladási ajánlatai elől.  Pedig nem mi fizetjük a legtöbbet Európában sem a gázért, sem az áramért, a recesszióban lévő gazdaság, magas munkanélküliség és csökkenő reálbér mellett azonban valóban sokaknak okoz gondot a számlák fizetése.

Rosszabb is lehetne

Több adót kell fizetnünk, mint korábban, teljes szektorok haldokolnak, a magyar húsipart a magas takarmányárak tizedelik, és szinte minden iparágban sorra dőlnek be a cégek, tavaly négyezerrel több vállalkozás szűnt meg, mint egy évvel korábban. A magyar gazdaság ráadásul annak ellenére is küszködik, hogy a régiót kimondottan tenyerén hordozzák a piacok, a Financial Times szerint tavaly a kelet-európai valuták teljesítettek a legjobban, a magyar kamatszint csapatostul vonzotta a befektetőket, másfél éve nem volt ilyen alacsonyan a magyar csődkockázat. A héten emelkedéssel zárt a tőzsde is, a BUX 18 660 ponton zárt pénteken, a legnagyobb papírok mind erősödtek.

 
 1. heti záró  52. heti záró
 BUX 18 660 18 173
 OTP 4300 4150
 Mol 17 910  
17 755
 Richter 36 695
36 210  
 Magyar Telekom 392 375

Nem tudni, mi lesz akkor, ha a hangulat elromlik, felerősödnek az euróövezettel kapcsolatos félelmek, és a befektetők az egyes országok költségvetései kockázataira is jobban érzékenyek lesznek. Nálunk például úgy tűnik, a tervezetthez képest csúszni fog az adócsalások csökkentésére kitalált online pénztárgépek bevezetése, és gondok vannak az útdíjtender körül is, pedig a kormány mindkét intézkedéstől jelentős bevételeket vár.

Továbbra is kérdéses az euró fenntarthatósága, az euróövezeti tagok széttartó pályán vannak. Csak átmenetileg oldódott meg a válság az Egyesült Államokban is, ugyan sikerült megállapodni a költségvetési szakadékról, de az érdemi döntést két hónappal odébb tolták. Sokak szerint kétséges, hogy az amerikai politika jelenlegi állapotában egyáltalán képes-e fenntartható pályára állítani a közfinanszírozási rendszert. A Fed mindenesetre folytatja a gazdaságélénkítést, az általános piaci jó hangulat egy darabig még kitarthat.

Születésnapos adók

Már az év első hetében is izzott a céges világ. A MÁV közbeszerzésén csak a Stadler pályázott a motorvonatokra, új befektetőket kapott az Eurovegas30 millióra büntették a CBA-t, miután a versenyhivatal kiderítette, hogy az áruház megtévesztette a vásárlóit. Versenytársakat kaphat a Posta, február végén egy osztrák cég léphet a piacra.

A héten volt a
huszonötödik születésnapja a 88-ban bevezetett magyar adórendszernek is, a többkulcsos személyi jövedelemadó azonban nem érhette meg saját szüetésnapját, hiszen a szuperbruttósítás kivezetésével idén már egykulcsossá vált a rendszer. Akadnak adószakértők, akik szerint azonban már így is túl sokáig volt életben az egykulcs, követnünk kellene szlovákokat, akik megszüntették az egykulcsos adót, és visszahozzák a progresszív szja-t.