Amikor felmerült, hogy a bankok is nyerhetnek

Ez történt az év 36. hetében

2014.09.07. 08:40

Átlagosan kemény héttel indult az ősz a magyar gazdaság életében. A legfontosabb újdonságok:

  • Magyarország nagyjából ugyanúgy le van szakadva a versenyképességi listán, mint eddig.
  • Felmerült, hogy a trafikrendszer mintájára jönnek a nemzeti alkoholboltok.
  • Bemutatták az új tízezrest.
  • Lehet, hogy a bankok is nyerhetnek devizahiteles pert az állam ellen.

Kezdjük az utóbbival.

Felcsillant a remény a bankoknak

A héten olyan dolog történt, amit kevesen vártak volna: ha csak részlegesen is, de devizahiteles pert nyert egy bank az állam ellen. Aztán egy másik is. Aztán az Alkotmánybírósághoz küldték az egyik ügyet, mivel egy bíró elfogadta az egyik banknál azt az – egyébként általánosan alkalmazott – érvelést, miszerint statáriális jellegűek ezek a bankperek.

A két, viszonylag kis szereplő, a Cetelem és az UCB – még nem jogerős – pergyőzelme után várhatóan mindenki nagyon érdeklődéssel fogja figyelni, hogy mekkora eséllyel védik meg magukat a nagyobb bankok a nyáron felállított vélelemmel szemben, miszerint tisztességtelenek lettek volna. Jövő kedden és szerdán tárgyalják a K&H, az MKB, a Raiffeisen és az Erste ügyeit.

Az tehát a korábbinál kevésbé egyértelmű, hogy olyan olajozottan fog eljutni az összesen 900 milliárd forint az adósokhoz, mint azt korábban gondolták. Fura mellékízt ad a dolognak, hogy a kormánypártok közben a bankok elszámoltatásával kampányolnak, és a bankok jogi ravaszkodásáról beszélnek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta

Új boltok, új pénzek

Lesz-e nemzeti italbolt? Sokak szerint biztos van már terv erre, és sokak szerint nem is biztos, hogy akkora hülyeség lenne. De azért nem valószínű, hogy ezt pont az önkormányzati választások előtt jelentenék be. A héten mindenesetre két kormányközeli lap is arról írt, hogy biztosan újraszabályozzák az alkoholpiacot. De az is lehet, hogy ez az egész szivárogtatás csak egy elképesztően béna kommunikációs trükk volt. Egylőre nem tudni.

Egy másik pletykának viszont vége lett. Bemutattak egy új tízezrest, ami ugyan rögtön hivatalos lett, de decemberig várnunk kell, hogy a kezünkbe foghassuk. Semmi igazán különös nem történt a címlettel, bár került rá néhány egészen titokzatos, rejtett értelmű új grafikai elem, köztük középre egy hatalmas lúdtalpkereszt.

Nem csendesednek viszont a hullámok a jegybank gigantikus méretű pénzköltéseival kapcsolatban, a Transparancy International jogi szakvéleménye szerint konkrétan törvénysértést követ el az MNB.

De fontolgat olyan dolgokat is a jegybank, amiket tényleg nem érhet kritika – a gigantikus pilótajáték, a Fortress lekapcsolása után azt fontolgatják, hogy javaslatot tegyenek a Btk. szigorítására az ilyen csalásoknál. Csalóból egyébként van rengeteg, ezért érdemes védekezni ellenük, akkor is, ha ez drágább. A legálisan működő, főtevékenységként nem csaló bankok pedig ilyen trükkökkel vernek át minket a Bankráció szakértője szerint.

A héten körbejártuk:

Versenyképesség és vájárképzés

Magyarország egyébként már nem Csehországgal vagy Lengyelországgal, hanem Romániával, Bulgáriával és Horvátországgal vívjuk a kis versenyképességi küszködésünket. A héten kiderült, hogy Magyarország három helyet javítva a világ 60. legversenyképesebb állama, miközben Románia az 59. helyre lépett előre. A 28. tagú EU-ban a 24.-ikek vagyunk.

Ennek a gyenge szereplésnek persze elég sok oka van, de az oktatás szívonala és forrásszegénysége az egyik fontos közülük. A héten két vendégszerzőnk is körbejárta a kérdést, hogy miért baj, hogy nem költünk eleget a humán tőkére.

A kormány annyira fájlalja, hogy sem vájárok, sem bányák nincsenek már, hogy a probléma megoldására vájárképzés indításával válaszol. Három városban 45 diák tanul vájárkodni, várhatóan új szénbányát is nyitnak majd.

A hosszú magyar gazdasági nyűglődés után azért jó hír, hogy néhány egyszeri tétel miatt most tényleg jól pörög a növekedés, és az autó-összeszerelés is nagyot megy. Az államnak pedig sikerül az a bravúr, hogy úgy költ egyre többet, hogy szociális célra vagy oktatásra egyre kevesebbet ad. A karcsúsítás pedig annyira bejött, hogy majdnem háromszázezerrel többen dolgoznak a közszférában, mint négy éve.

A BUX-nak egyébként egész jó hete volt, leginkább az európai hírek miatt. A forint? Kedden 316-nál tetőzött az euróval szemben, végül 314-en zárta a hetet. 

   35. heti záró 36. heti záró
BUX 17 780 18 591
OTP 4140 4425
Mol 11800 12 200
Richter 3854 4020
Magyar Telekom 369 381

További érdekes hírek:

Ami pedig sokkal fontosabb, mint ahogy hangzik: az Európai Központi Bank komoly lépéseket jelentett be, amikkel az európai dezinfláció és az általános stagnálás ellen kívánnak fellépni. Hatalmas meglepetésre kamatot csökkentettek, és azt is elmondták, hogy rengeteg eszközfedezetű értékpapírt fognak vásárolni. A cél ezzel az egésszel a hitelezés felpörgetése.