Fontosabb részletek

Percről percre Ősszel választás jöhet Görögországban

Több hónapig egyezkedett az EU a görögökkel, de június 30-án szombaton elszakadt a cérna, miután a görög kormány népszavazást kezdeményezett a szükséges megszorításokról
A tárgyalások félbeszakadása azt jelentette, hogy az ország nem kapja meg azt az 1,6 milliárd eurót, amiből ki tudná fizetni az IMF-nek a kedden esedékes tartozását
Görögország nem fizetett, ez részleges csődöt jelent
Július 5-én vasárnap az EU-IMF-megállapodást a görög szavazók 61 százaléka elutasította
Másnap lemondott Varufakisz görög pénzügyminiszter
Július 12-én maratoni csúcstalálkozó kezdődött, hogy megállapodjanak
Ciprasz végül beadott egy 13 milliárd eurós megszorítócsomagot
A kormányfő belement lényegében minden feltételbe, szigorúbb javaslatokat fogadott el, mint amire a görögök nemet mondtak
A megállapodás hírére görög szakszervezetek sztrájkot hirdettek szerdára
A görög parlament nagy többséggel elfogadta a megszorítást, de sok Sziriza-tag nemmel szavazott
Szeptemberben vagy októberben parlamenti választás lesz
Brüsszel megenyhült, ahogy várható volt: áthidaló kölcsönt kaphat az ország
Az EKB pénzt ad a bankoknak
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Wall Street Journal írja ezt egy görög kormányzati tisztviselőre hivatkozva. A tartozást, ami holnap éjfélig esedékes, csak úgy tudná az ország törleszteni, ha megállapodna a megszorításokról a hitelezőivel, erre viszont mostmár lényegében sem szándék sem pedig esély nincs. 

  • A szervezet vezetője Christine Lagarde a CNBC-nek adott hétvégi interjújában adósságátütemezésről beszélt.

    Ezt, sőt, a részleges adósságelengedést is pár éve már megkapták a görögök, csak éppen néhány kisebb reformot leszámítva nem léptek igazán nagyot - ezt mondja legalábbis az egyik legismertebb német közgazdász. Szerinte az volt a baj, hogy nem kötelezte őket ilyesmire semmi, ők meg erőlködés helyett örültek annak, hogy nem mentek csődbe, és élhettek tovább, viszonylagos jólétben.

    Hans-Werner Sinn szerint   a mostani patthelyzetet úgy lehetne feloldani, ha összehívnának egy európai adósságkonferenciát, amin

    a görög államadósság jelentős részét elengednék.

    Az adósság egyébként most is nagy, mondjuk az utóbbi években legalább nem nőtt tovább.

  • Az Eminem, a Metallica vagy az ATM a népszerűbb?

  • Ha Rambo Amadeust meghallják a Syntagma téri nagycsaládosok, biztosan nem lesz megállás a német zászlók gyújtogatásáig és az eurózóna elhagyásáig. 

  • Elkezdődött a vurslihangulatú tüntetés a Syntagma téren Athénban. Mindenki élvezi a napfényt, a Parlament előtt a tömeg a korzózik, a tér oldalán a rendőrök hűsölnek. 

    A parlament előtti díszőrséghez is rendőröket rendeltek, de ettől függetlenül a gyakran családos tüntetők közül sokan az őrökkel fotózkodnak.

    A legfőbb árucikk a görög zászló, van lepedő és zsebkendő méretű is. Meglepő módon egyenlőre nem zárták le a téren áthaladó forgalmas utat, pedig a tér belső részeiről százával mennek át a tüntetők a Parlament előtti térre. Nagyjából háromezer ember lehet kint, de egyre többen vannak. A tüntetést a Sziriza szervezte, ellentüntetés nincs. A transzparensek fő mondanivalója egyetlen szó: nem (oxi), ami elsősorban a Brüsszellel kötendő megállapodásnak szól, miközben a tüntetők nem feltétlenül EU-ellenesek.

  • És az egyik legnagyobb utazásszervező nem is szeretné, ha ez másként lenne. Az IBUSZ közleménye szerint jelenleg közel 2000 utasuk van kint, zavartalanul. A cég hetente 11 repülő-, és 6 autóbuszjáratot indít a népszerű üdülőhelyekre. A cég helyi partnerei és a helyszínen tartózkodó idegenvezetőik szerint az utasokat semmilyen korlátozás, megkötés nem érinti, minden étterem, bár, üzlet, szálloda stb. zavartalanul működik. A cég a szálláshelyek ellenértékének jelentős részét már jóval a szezon előtt kifizette a szállásadóknak, így minden utas szállása garantált, a szolgáltatások teljes körűen igénybe vehetők. A pénzükhöz is hozzáférnek, mivel a külföldiek készpénzfelvételét nem korlátozták, de azért azt javasolják, hogy mindenki vigyen elég készpénzt magával. 

  • Nem Ciprasz vagy a Bizottság között döntenek - írta a Twitterén.

  • A Guardian kormányzati forrásokra hivatkozva ír arról, hogy 850 bank kinyithat egy rövid időre, de nyugdíjasokon kívül más ügyfelekkel nem foglalkoznak majd. A forrás szerint a készpénzfelvétre vonatkozó napi hatvan eurós limitet is emelhetik, amennyiben az Európai Központi Bank továbbra is ellátja hitellel a görög bankokat.

    A Reuters egyébként úgy tudja, hogy Görögország azt kérte az eurózóna jegybankjától, hogy bővítsék ki hat milliárd euróval azt az összeget, amit a görög bankok vészhelyzeti likviditási mechanizmus (ELA) keretein belül kapnak. Az EKB visszautasította a kérést, a program továbbra is 89 milliárd eurós keretösszegből működik tovább.

  • Állítólag így fog kinézni a vasárnapi görög népszavazáson a szavazólap: az EU-s mentőcsomag elutasítása, vagyis a "nem" opció előrébb szerepel, mint az "igen". (A második képen az angol fordítás szerepel.)

    gree1
    Fotó: @AlbertoNardelli / Twitter
    gree2.png
    Fotó: @GreekAnalyst / Twitter
  • Ami biztos, hogy ha bevezetnek egy új pénzt, mindenek előtt szükség van egy új pénznem-kódra, amelyet a genfi központú Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnél (ISO) kell regisztrálni.

    A hárombetűs kód első két betűje az ország nevét jelöli, a harmadik a pénznem nevéből adódik. A Financial Times szerint ha most Görögország bevezetné a drachmát, feltehetőleg nem használhatná a régi GRD nevet, ugyanis az még hivatalosan nem szűnt meg, valószínűbb, hogy például GRN lehetne az új kód. Ezt kellene átvezetni a teljes pénzügyi rendszeren.

    Önmagában ez még nem egy túl nehéz folyamat, szakértők szerint akár egy munkanap alatt végigvihető. Az igazi problémák ezután kezdődnek.

  • Arra hivatkozva, hogy az emberek nehez jutnak készpénzhez, mától hétfőig ingyenessé vált a tömegközlekedés a városban. Aki már megvette a napijegyét, dobja el nyugodtan. Ennek most biztos nagyon örülnek a hitelezők, akiknek azért nem képes törleszteni a görög állam, mert nincs rá elég pénze. 

  • A válasz egyetlen ábrában:

  • Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a vasárnapi népszavazás gyakorlatilag arról szól, hogy a görögök az eurózónában akarnak-e maradni. Schulz azt mondta, minden meg fog tenné azért, hogy a görögök az eurózónában maradjanak. Az Európai Parlamentnek egyébként nincs közvetlenül köze a hitelhez, az uniós intézmények közül csak a Bizottság és az Európai Központi Bank érintett (Guardian)

  • De leszögezte, hogy a javaslat nem kompromisszum, hanem nagylelkű ajánlat volt a hitelezők részéről. Azt is mondta, hogy nem fogják megmondani a görögöknek, hogy mire szavazzanak. Sigmar Gabriel, Merkel szociáldemokrata kancellárhelyettese elég kritikusan nyilatkozott a görögökről a sajtótájékoztatón. Gabriel szerint Ciprasz meg akarja változtatni az egész eurózóna szabályrendszerét, de az EU és Németország nem tud feltételek nélkül pénzt adni egy tagállamnak.

    "Ciprasz más ideológiai és politikai alapokon álló eurózónát akar, ami nagyon veszélyes" - mondta. Gabriel szerint ha a görögök nemmel szavaznak a javaslatra vasárnap, annak egyértelműen az az üzenete, hogy ki akarnak lépni az eurózónából. (Guardian)

  • A készpénzfelvéltel korlátozása miatt a görögök csak napi 60 eurót vehetnek fel a bankszámlájukról, a külföldieknek viszont bármennyit szabad. Ez elsőre igazságtalannak tűnik, de valójában mégsem az. Amit ugyanis egy görög levesz, az a bank szempontjából elégetett forrás, elveszett pénz, viszont ha egy külföldi turista teszi ugyanezt, ott csak átmenetileg csappan meg a bank pénztartaléka - hiszen a turista számlavezető anyabankja előbb utóbb a felvett összeget átutalja a görög banknak. 

  • Noah Barkin, a Reuters német-osztrák-svájci irodájának vezetője egy német tisztviselőt idéz, aki elmagyarázza, mi a különbség Jean-Claude Juncker és a németek Cípraszhoz való viszonyában: 

    Juncker kezdetben lelkesedett Cípraszért, most meg le van törve. Mi viszont sosem lelkesedtünk érte, így hát nem is vagyunk letörve.

  • Röviddel ezelőtt azt közölte egy görög kormányzati illetékes, hogy Alekszisz Ciprasz kormányfő felhívta az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökét, hogy segítsenek elérni a holnap lejáró EU-s mentőprogram meghosszabbítását. A Parlament illetékes bizottságai összeülnek és megvizsgálják, hogy mit lehet tenni - közölte az illetékes a Reuters tudósítása szerint. A kormányzati illetékes szerint Ciprasz azt mondta Junckernek: szembemegy az európai demokratikus hagyományokkal, hogy a görög nép demokratikusan kifejezett vágya ellenére bezárjuk a bankokat. Ciprasz állítólag most is néhány napos hosszabbítást kért, amíg helyre lehet állítani a görög bankrendszer likviditási helyzetét. (Portfolio)

  • Háromtól összeülnek az Európai Parlament frakcióvezetői Junckerral, és a görög hitelről beszélgetnek. Utána nem sokkal az EP-elnök Martin Schulz tart egy sajtájt. A Parlament beleszólása a görög hitelek újratárgyalásában nulla, de biztos mond egy jó idézetet. 

  • A Sziriza ifjúsági szervezete este fél nyolcra demonstrációt hirdetett a görög parlement elé. A tüntetésen az EU mentőcsomagja ellen akarnak tiltakozni.

  • „Az [euróövezeti pénzügyminiszterekből álló] Eurócsoport hideg szívű ideológusai ismét áttapostak az európai demokrácián” – fakadt ki egy közleményben a nagyobbik görög kormánypárt európai parlamenti frakciója, a szocialista-kommunista GUE/NGL. „Először hónapokon keresztül zsarolták a demokratikusan megválasztott görög kormányt; most megtagadták a görög néptől a lehetőséget, hogy döntsenek az Eurócsoport ajánlatáról” – nyilatkozta Gabi Zimmer, a képviselőcsoport vezetője. Szerinte nem lett volna probléma, ha a miniszterek néhány nappal meghosszabbítják a programot, de ők inkább az „EU egyetlen baloldali kormányának” bukását akarták látni, és ezzel az egész európai egységfolyamatot veszélybe sodorták.

  • A legfontosabb londoni tőzsdeindex (FTSE) 2 százalékot esett, az ázsiai és japán piacok pedig vagy 2-3 százalékot. A német és a francia piac 3 százaléknál is nagyobb mínuszban van. A forint közel van a 314-hez az euróval szemben, a BUX egy százalék alatti mínuszban. 

  • Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivőtől egy tömör, egymondatos reakció érkezett Jean-Claude Juncker kemény beszédére:

    Elengedhetetlen tényezője a jószándéknak és a hitelességnek bármilyen tárgyalás esetén: az őszinteség.

    Juncker többek közt gyakorlatilag hazugsággal vádolta Alekszisz Ciprasz kormányát, amiért szerinte nem mondják el a görögöknek, hogy valójában mi is történt a tárgyalóasztalnál.

  • David Cameron brit miniszterelnök szerint a szigetország választói nem fogadnának el egy „merev” Európai Uniót, amely képtelen megbirkózni a követeléseikkel vagy a görög válsággal. Az Egyesült Királyságban 2017 előtt népszavaznak az EU-tagságról, előtte pedig újratárgyalnák a feltételeket. Cameronnak nem jött jól a hellén hajcihő, mert a múlt heti uniós csúcstalálkozón akarta bemutatni a követeléseit, de a vitát a görög helyzet uralta. A brit miniszterelnök elismerte, hogy csak egy „rövid beszélgetés volt a brit helyzetről”, viszont nagyon jó volt a tervei fogadtatása. (Nem csoda, mert a hírek alapján gyakorlatilag a feszültség oldására adtak némi időt a mondandójára.) ( BBC)

  • Itt van pár működő webkamera Míkonosz szigetéről. Ez is egy nyaralóhely, mint annyi másik. Ha azt hiszi, hogy látott már válságot, akkor nézze meg ezt. Az emberek sétálgatnak, beszélgetnek, fúj a szél és süt a nap. Eszméletlen.

    Watch live streaming video from mykonoslive at livestream.com
  • Bár a görögöknek az automaták legfeljebb 60 eurót adnak ki naponta - bár korábban voltak kisebb fennakadások -, a külföldiek bankkártyáira ez a korlátozás nem vonatkozik, tehát szabadon föl lehet venni ennél jóval nagyobb összeget is. De nem is feltétlenül kell egyelőre készpénz, mert a legtöbb helyen továbbra is működik a bankkártyás fizetés. Igaz, ezt érdemes előre megkérdezni, mert akadnak boltok - még a turistákra halászók között is -, ahol egyáltalán nincs lehetőség kártyával fizetni, vagy a bankzárlatra hivatkozva csak készpénzt fogadnak el.

  • Már Putyinékon kívül, akik többször jelezték, hogy ők nagyjából azonnal ott lesznek bárhol, ahol megutálják az EU-t.  

    Ez pedig a magyar felnőtt férfi labdarúgó válogatott. Októberben játszunk velük Görögországban, ha még a nyáron odáig éleződik a helyzet, hogy becsődöl az állam, akkor őszre simán széteshet a focibajnokságuk is. Legalábbis sorra mehetnek gallyra a most is többségében ilyen-olyan módon fenntartott görög focicsapatok, a válogatottuk egy jelentős része pedig otthon játszik. 

    Ha pedig szezon közben kell új csapatot találnia egy sereg görög válogatottnak, akkor kicsit könnyebb lehet őket legyőzni. Persze ez csak a fogadóknak érdekesebb, a magyar válogatott alapmentalitása nyilvánvalóan az, hogy ha összeszedjük magunkat, bárkit le tudunk győzni és kész. 

  • Spanyolországnak nincs szüksége válságtervre, mert jó gazdasági helyzete megvédi, legfőbb biztosítéka a gazdasági növekedés és a már zajló reformok - jelentette ki Luis Guindos spanyol gazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján Madridban. Guindos arról beszélt, hogy Spanyolország szembe tud nézni a görög válsággal, mert már felkészültebb egy ilyen krízisre, mint 3-4 évvel ezelőtt, ahogy az egész eurózóna is. A spanyol pénzügyminiszter szeretné, hogy Görögország az euróövezetben maradjon, és azt is mondta, meggyőződése, hogy a görögök nem hagyják el az eurózónát, mert ez a legjobb a számukra, míg a másik lehetőség a lehető legrosszabb a görög társadalomnak. (MTI)

  • A helyszíni tudósítások szerint az emberek elkezdtek tartós élelmiszereket vásárolni nagyobb mennyiségben.

  • "A görög politikai vezetőknek el kellene magyarázniuk a népüknek, hogy valójában mi forog kockán. Felelősen kellene viselkedniük" - mondja Juncker.

    "Szeretném megkérni a görög népet, hogy szavazzon igennel. A kérdés változhat a következő hetekben. De ha a görög nép igent mond a a javaslatra, amit közösen állítottunk össze a három intézménnyel (EKB, IMF, EB), az egy pozitív jel lenne. Akkor az eurózóna többi tagországában is megnyugodnának, hogy Görögország benn akar maradni a közös valutában. 

    Görögország Európa, és Európa: Görögország

    - fogalmaz Juncker, majd hozzáteszi még, hogy "nem veti Ciprasz miniszterelnök úr szemére, hogy népszavazásra bocsátja az ügyet, viszont az zavarja, hogy nem szólt róla a húsz órán keresztül tartó tárgyaláson, hogy ez a terve".

    A nem azt jelentené, függetlenül attól, hogy mi lesz a pontos pénzügyi kérdés, hogy Görögország nemet mond Európára,

    - jelenti ki a Bizottság elnöke.