Kiderült, mit tesz a kormány a drágulás ellen

D KOS20210531082
2021.07.11. 20:30
Külföldi cégeket vett célba a kormány, hogy tompítsa az építőiparban elszabadult árakat, exporttilalom még nincs, de „lassítják” a kivitelt. Utánajártunk, hogy mit mondanak a gyártók, meddig védenek a vakcinák; megnéztük, mit jelentett be az MNB, amivel felpörgetnék az újlakáspiacot; utánanéztük, hogy állunk CT- és MRI-gépekkel a régióban; körbejártuk az ország negyedik legnagyobb víziközművét, amely állami beavatkozásra vár; valamint folytattuk cégvezető-sorozatunkat, melyben ezúttal Hegedűs Éva beszélt az Indexnek. Heti összefoglaló.

Építőipar

A fogyasztóvédelem is beszáll az építőanyag-gyártók elleni árharcba

A fogyasztóvédelem is bekapcsolódik az építőipari alapanyagok piacának drasztikus áremelkedések miatt szükségessé vált, fokozott ellenőrzésébe. A megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik a termékkört forgalmazó kiskereskedelmi egységeket.

Gulyás Gergely elárulta, hogyan fogná meg a drágulást a kormány

„Mindannyian látjuk, hogy az építőanyagárak drámain megemelkedtek. Azt is látjuk, hogy a piaci folyamatok ehhez hozzájárulnak, de önmagukban ilyen mértékű drágulást nem indokolnak” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Frontot nyitott a kormány a nagy sóderháborúban

A magyar kormány lépett a külföldi építőanyag-gyártókkal szemben, hogy megállítsa a vészes ütemben emelkedő építőanyagárakat. Orbán Viktor és gazdasági főtanácsadója, Nagy Márton többször is nyilatkozott róla, hogy felháborító a jelenség, főleg úgy, hogy a kormány 3 millió forintot ad lakásfelújításra, s a pénz nagy részét elviszik az egekbe emelkedő anyagárak. Csütörtök este megjelentek a részletszabályok is: kiviteli tiltás egyelőre nincsen, a kiegészítő bányajáradékkal pedig összesen hat cégre lő a kormány.

Egészségügy, gyógyszeripar

Meddig véd a vakcina? Halljuk a gyártókat!

Hazánkban jelenleg féltucat koronavírus elleni vakcina érhető el, sok mindent tudunk róluk, de talán az egyik legfontosabb infót nem: mégis meddig adnak védettséget? Körképünkben összeszedtük, hogy mit mondanak erről maguk a gyógyszergyártók.

A saját sírunkat ássuk a globális vakcinaelosztással

A WHO hiába kongatja a vészharangot, a gazdag országok egyelőre csigalassúsággal juttatnak a szegényeknek a koronavírus elleni vakcinákból. Ez számukra egészségügyi katasztrófával ér fel, a világgazdaságnak pedig ezermilliárdokban mérhető veszteséget okozhat.

Egészségesebbek lennénk, ha hétvégén is korán kelnénk?

Ma már tudományos vizsgálatok sora igazolja, hogy nincs jó hatással a szervezetünkre a szociális jetlag jelensége, amikor a hétköznapokhoz képest tovább alszunk a hétvégi napokon. Legutóbb a Semmelweis Egyetem kutatói jutottak tanulságos eredményre, hogyan hat ránk az alvásidőbeli csúszás, a szociális jetlag.

Ha CT- és MRI-gép, akkor a régiós sor végén kullogunk

Karácsony Gergely kampányszlogenné tette, hogy minden fővárosi kerületben legyen megfelelő számú CT- és MRI-készülék. Megnéztük az Eurostatban, hogy áll a hazai felszereltség régiós és európai összevetésben.

Makrogazdaság

Az egy dolog, hogy idén szép lesz a GDP, de mi jön utána?

Sorra emelik a magyar gazdaság növekedési várakozásait a különböző intézmények, elemzőházak. Legutóbb, szerdán a Kopint-Tárki jött ki a frissített prognózisával. Az idei adatok főként a tavalyi alacsony bázisnak köszönhetők, a második negyedév például rekordnövekedést hozhat. De mit hoznak majd a Covid utáni évek? – ezt a kérdéskört már a Magyar Közgazdasági Társaság két előadása járta körül, az előadók pedig kemény kritikákat fogalmaztak meg.

A vártnál magasabb a júniusi infláció

Elemzők szerint a vártnál kedvezőtlenebbül alakult az infláció: a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy év alatt a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok jelentősen drágultak.

Az MNB új fegyvere jövőre durranhat nagyot

Az Indexnek nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint rövid távon minimális hatása lesz a piacra a jegybank zöld otthon programjának, ugyanis nem sok ilyen lakás vagy ház épül ma Magyarországon. Ugyanakkor jövő év közepétől gyengébb energiabesorolású lakóingatlan már nem is épülhet majd, mert nem lehet majd használatba vételi engedélyt kiadni rá.

Környezetvédelem

Nagyot nőhet az üzemanyagár és a fűtésszámla

A szén-dioxid kvóta kiterjesztése a lakossági fogyasztásra eldöntött tény, az viszont nem mindegy, mennyivel fogunk többet fizetni a benzinért, dízelolajért és a fűtésért. A kvótaértékesítésből származó bevételből a kormánynak van lehetősége enyhíteni a terheket.

Fogyatkoznak a betétdíjas termékek, ami nem jó

Több szervezet is kiállt a betétdíjas termékek mellett: közös állásfoglalásukban többek közt azt kérik, hogy vezessenek be kötelező újrahasználati célszámokat, valamint a csomagolásokon tüntessék fel szembetűnően, hogy adott palack újratölthető-e vagy sem.

Minden más

Szegény vidéki családból a bankvezérségig

A napokban az Év Menedzserévé választott Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a rangos szakmai elismerés apropóján mesélte az Indexnek, hogyan lesz egy kifejezetten szerény körülmények közt élő egri család gyermekéből saját bankja élén Magyarország legbefolyásosabb üzletasszonya. Az Index cégvezetőket bemutató sorozatának következő része.

Ciklikusan ugrik meg az önkormányzatok támogatása

Legutóbb 2017-ben kaptak annyit fejlesztésre, mint az idén. Most is útépítésre kérték a legtöbb pénzt az önkormányzatok.

Őrült tempóban és mennyiségben építi a kormány, mégsem stadion

Már a rajtkövön áll a kormány Úszó Nemzet Programja, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy minden magyar gyermek tanuljon meg úszni, és mindannyiunktól legfeljebb húsz perc távolságra legyen egy uszoda. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mesélt a nagyszabású projekt részleteiről az Indexnek.

Rezsiharccal indult, államosítás a vége?

Állami beavatkozásra vár az Alföldvíz, ami lehetne tulajdonosi tőkejuttatás, rezsicsökkentés-kompenzáció, közműadó-megszüntetés vagy az önkormányzati tulajdonosok által kezdeményezett vagyonátvétel is. De mielőbb dönteni kéne.

Elindult az internetes vámkezelés a Magyar Postánál

Július 1-jén elindult a posta váminformatikai rendszere, amely az első napok tapasztalatai alapján ugyan összességében jól működik, de kisebb korrekcióra szükség volt.

Megállapodtak a globális adózási minimumról a G20 országai

Megszületett a megállapodás a gazdaságilag legfejlettebb húsz ország Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei között a globális minimumadóról.

A Törley kimarad az orosz–francia pezsgőháborúból

Kereskedelmi összeütközés kerekedett egy orosz törvény módosításából. A védettnek számító champagne jelölést mostantól csak az orosz gyártású pezsgőspalackok főcímkéjére lehet kiírni oroszul. A franciák felháborodtak. A legnagyobb magyar exportőr nem aggódik.

Forint és tőzsde

A forint árfolyama gyengült a héten: hétfőn reggel még 351 forint környékén mozgott az euró, a forint árfolyama aztán csökkenni kezdett, csütörtökön járt 358 felett is az euróval szemben, majd némileg visszaerősödött, a hetet pedig 355 környékén zárta. Péntek estére a svájci frank árfolyama 327,6 forint körül, míg a a dolláré pedig 300 forint körül alakult.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1,34 százalékot emelkedett a hérten, és 48 157,57 ponton zárt pénteken. A vezető részvények vegyes héten vannak túl:

  • a Magyar Telekom árfolyama 0,59 százalékkal 421,5 forintra csökkent,
  • a Richter 5,08 százalékot erősödött, így 8270 forinton zárt pénteken,
  • a Mol 0,08 százalékot gyengült, 2378 forint zárt,
  • az OTP 0,59 százalékkal erősödött, 16 185 forintos árfolyamon zárta a hetet.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,30 százalékkal nőtt, a hetet 3 841,96 ponton zárta.

Ezek is a héten történtek:

  • Horvát többségi tulajdonba került a Bugatti: több mint két évtized után elhagyja a Volkswagen konszernt a Bugatti.
  • Visszahívott élelmiszerek: a kereskedők nem szívesen nyilatkoznak a részletekről.
  • Bevált a négynapos munkahét: kísérleti jelleggel néhány munkahelyen bevezették a négynapos munkahetet Izlandon.
  • Már 500–700 forintot is elkérnek egy gombóc fagyiért a Balatonnál: egyre ritkábban fagyiznak a magyarok, ha mégis, akkor a minőséget választják.
  • Letarolta az egyéni vállalkozásokat a járvány: az idei első félév végén ugyanis csaknem 12 ezerrel kevesebb vállalkozást tartottak számon, mint tavaly decemberben.
  • Lesz pénz a negyedik hullámra: mintegy ötvenmilliárd forintnyi, 146 millió euró forrás rendelkezésre bocsátásáról állapodott meg Magyarország és az Európai Beruházási Bank.
  • Telenort venne Montenegróban a 4iG: második nemzetközi tranzakcióját jelentette be a tőzsdei cég.
  • Ajánlatot tett a kormány a Budapest Airport Zrt. megvásárlására: nem kötelező erejű ajánlatot tett az Orbán-kormány.

(Borítókép: Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)