Gyorsan eltűnt a Digidog

2012.06.21. 10:00 Módosítva: 2012.06.21. 10:51
Tovább karcsúsodott az elektronikai cikkek piaca, miután rövid működés után eltűnt a magyar piacról a romániai Domo lánc alapítója által online és offline kereskedésre létrehozott cég, a Digidog – írja a Világgazdaság. A cégnek a Market Centralban és az Alleeban volt boltja, de május végére mindkettő bezárt, és már az online áruház sem működik.

A Világgazdaság felidézi: első, 2300 négyzetméteres üzletét október közepén a vecsési Market Centralban, majd egy hónap múlva 1800 négyzetméteres egységét az Allee üzletközpontban, az Electro World helyén nyitotta meg Digidog. A két boltott a VG szerint május végén zárták be – olvasóink szerint a vecsési üzlet ennél hamarabb szűnt meg, miután a cég az elmúlt évet közel 67 millió forintos veszteséggel zárta. A Digidog online áruháza sem működik már.

A boltokat a kézdivásárhelyi Szarvadi Lóránd nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Digidog Zrt. üzemeltette, mielőtt a Románia egyik legnagyobb elektronikai cikkeket forgalmazó vállalatát, a Domót megteremtő Szarvadi létrehozta volna, a súlyosan veszteséges Electro Worldöt vette meg egy euróért (mindkettőben kisebbségi tulajdonostárs és cégvezető volt a Media Markt egykori stratégiai igazgatója, Maurer Andor).

Az Electro World mélyrepülése 2010 őszén vált látványossá, amikor bezárt a dunakeszi üzlete, és kiderült, hogy csak ott több tízmilliós lejárt adóssága van. Az ekkorra csoporttá átalakított EW anyavállalatát 2011 januárjától akarták felszámolni, tavaly februárban és márciusban újabb boltjai zártak be, a cég tavaly március végén csődvédelmet kért (végül őszre bedőlt). Tavaly nyáron adócsalás gyanúja miatt házkutatást tartottak náluk, 15 milliárdos számlagyárral hozták kapcsolatba a vállalatot, amelyet augusztusban tettek ki székhelyéről, az Alléból.

Ahol az üzletének helyét a Digidog foglalta el. A boltnyitás a VG szerint nem egy nagy üzletlánc előfutáraként indult, hanem a novemberben indított Digidog online áruház „offline” oldala, bár az is igaz, hogy Maurer Andor Budaörsön és három vidéki városban is tervezte egy-egy áruház létesítését. Novemberben azt mondta, hat egység elég is lenne a cég főtevékenysége, az e-kereskedelem támogatására.

Miután az elmúlt három évben folyamatosan gyengült a bolti forgalom, a webes értékesítés volumene pedig erőteljesen nő, az e-kereskedelemben látott fantáziát a cégvezető. Ugyanakkor a webáruházak általánosan alacsonyabb árszintjén lehetett vásárolni az Alléban és a vecsési üzletben. Ehhez természetesen az igen szigorú költséggazdálkodás mellett az is kellett volna, hogy a felpörgetett webértékesítés eltartsa az offline áruházakat.

A Digidog szűk kínálati palettája azonban akkor sem lett volna vonzó, ha széles körben ismert lett volna a cég. Piaci hírek szerint az is korlátozta a működést, hogy állítólag nem sikerült elnyerni a szállítók bizalmát. Ezért az árukészlet jelentős részét romániai szállítóktól, elsősorban a Domótól szerezték be, írja a VG.

A bukaresti sajtó piaci forrásokra hivatkozva hétfőn azt közölte, hogy Szarvadi Lóránd, a Domo üzletlánc vezetője júliustól távozik a vállalat vezetéséből. Az érintettnek egyelőre nincs közölnivalója – írta a Transindex. A portál szerint a Domo a második legnagyobb elektronikai szaküzletlánc Romániában, azonban az elmúlt üzleti évet – 175 millió eurós forgalom mellett –  2-3 millió eurós veszteséggel zárta.

A Domo Retail SA jelenleg egy holland vállalat, a TechnomarketDomo (TMD) tulajdonában van, ami a bulgáriai Technomarket és a romániai Domo üzletláncokat egyesíti, és abban 62 százalékos részesedése volt a Trans Balkans Investmentsnek, de tulajdonrészét nemrég eladta az Ománi szultánság Állami Általános Tartalék Alapjának, amellyel szemben  17 millió eurós tartozást halmozott fel. Szarvadi távozása valószínűleg az ománi tulajdonjogszerzéssel hozható összefüggésbe, amely állítólag megkötötte az igazgató kezét, írta a Transindex.