Bolívia nem akar nemzetközi vizsgálatot

2009.04.25. 20:27
A bolíviai kormány kizárta, hogy nemzetközi vizsgálat induljon Eduardo Rózsa-Flores és Magyarosi Árpád halálával kapcsolatban. A bolíviai rendőrség most ellenőrzi a feltételezett merénylők pénzmozgását.

A bolíviai kormány kizárta, hogy nemzetközi vizsgálat tisztázza a terrorizmussal gyanúsított, április 16-án erőszakkal felszámolt csoport ügyét. A rajtaütés során meghalt Eduardo Rózsa-Flores, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer, és letartóztatták Tóásó Elődöt.

Juan Ramón Quintana, az elnökségi ügyek minisztere egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a nyomozásnál "végérvényesen" a bolíviai hatóságokra kell hagyatkozni, "meg kell bízni bennük".

A nemzetközi vizsgálatot a bolíviai ellenzék részéről követelik. Quintana szavai ellentétben állnak Evo Morales elnök pár nappal korábbi szavaival. Morales legutóbb nem zárkózott el az elől, hogy a nemzetközi közösség is megvizsgálja azokat a bizonyítékokat, amelyeket a feltételezett terroristák megölésekor, illetve letartóztatásakor találtak. "Nincs félnivalónk, nem rejtegetünk semmit" - jelentette ki szerdán.

A külföldön tartózkodó külügyminisztert helyettesítő Quintana még pénteken beszélt Józsa Mátyás magyar nagykövettel arról, amit a helyi sajtó idézett Tóásó Előd emberi jogainak megsértésével kapcsolatban. Miután első kézből tájékozódott a dologról, a miniszter arra a következtetésre jutott, hogy a sajtó rosszul értelmezte a nagykövet szavait. Józsa Mátyás azért emelte föl szavát Tóásó megverése miatt, hogy az eset ne ismétlődhessen meg a börtönben is.

Hat fegyvert loptak

A nyomozást illetően nyilvánosságra került, hogy megtalálták Rózsa Flores Eduardo és társai bankkártyáit, amelyeket Bolíviában használtak, és vizsgálják a pénzmozgást. Az is kiderült, hogy a rendőri akcióban lefoglalt fegyverek jó része a bolíviai hadseregé volt, és tavaly decemberben rabolták el egy rajtaütésben Tuscalban, a paraguayi határnál.

A hadsereg hat belga gyártmányú géppisztolyát más fegyverekkel és robbanószerekkel együtt Santa Cruz város egy kiállítási pavilonjában fedezték fel, ahol a csoport az ügyészség szerint műveleti központot rendezett be. A nyomozást vezető Johnny Aguilera őrnagy közölte, hogy a nyomozás keretében szakértői vizsgálat volt arról, hogy a lelőtt három férfi - Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer - kezén találhatóak-e lőpornyomok, ami azt bizonyítaná, hogy használták a fegyverüket.

Kivégezték őket?

A bíróság bejelentette, hogy jövő kedden előzetes meghallgatást tartanak, amelyen a vád bemutat egy az ügyészség szerint "nagyon fontos" tanút. A kihallgatására azért van szükség még a per megkezdése előtt, mert a tanú rossz egészségi állapotban van, és meghalhat vagy később már nem lesz képes fizikailag a vallomástételre - magyarázta Betty Yaníquez bírónő.

Tóásó Előd ügyvédje a La Prensa című lap szerint pénteken bemutatott egy okmányt arról, hogy a férfi nem teljesített katonai szolgálatot, nem részesült katonai kiképzésben. Egy másik dokumentummal azt igazolta, hogy Tóásó büntetlen előéletű volt.

Az Irish Times című írországi lap úgy értesült, hogy Michael Dwyer holttestét már kiadták a bolíviai hatóságok, és útnak indították Dublinba, ahol a megérkezése után ismét felboncolják, hogy kiderítsék a halála körülményeit, főként azt, hogy mozdulatlan volt-e vagy mozgott, amikor lelőtték.