Az EU és a szakértők hiába kérték Orbánt

2013.03.12. 00:43 Módosítva: 2013.03.12. 01:02

A Guardian arról írt, hogy a Fidesz a tüntetések és Brüsszel tiltakozása ellenére is megszavazta az alkotmány negyedik módosítását. A lap arról is írt, hogy mióta 2010-ben kétharmaddal nyert a pártja, Orbán Viktor több olyan törvényt is átnyomott a törvényhozásban, ami Brüsszel szerint a média, a központi bank, az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlenségét fenyegeti. A támogatók viszont azzal érveltek, hogy a kormány az energiaárak csökkentése miatt módosította az alkotmányt, és ezzel dühítette fel az nemzetközi energiacégeket – írták.

A BBC arról írt, hogy a kritikusok szerint az alkotmánymódosítás aláássa a demokráciát. A lap idézte az MSZP reakcióját is, illetve írt arról, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára közös közleményben nevezte aggályosnak az alkotmánymódosítást.

A Telegraph a felsőoktatásban tanulók röghöz kötését emelte ki a tudósításában, illetve említette, hogy Dánia, Németország, Hollandia és Finnország külügyminisztere a múlt héten levelet írtBarrosónak, amiben azt kérték tőle, hogy a brüsszeli testület tegyen javaslatot a mostaninál hatékonyabb és gyorsabban alkalmazható mechanizmus kidolgozására az európai alapértékek védelme érdekében.

A Reuters többek között arról írt, hogy Brüsszel aggódik a módosítás miatt. Mint írták, a forint 9 hónapja nem zuhant ilyen mélyre, Magyarországnak pedig nagy gondot okoz az államadósság. AReuters ezen kívül azt írta, hogy a kritikusok szerint a változtatások erodálják a fékek és egyensúlyok rendszerét. A mostani eset megmutatta, hogy az Európai Unió korlátozottan képes a tagországok megfékezésére, még ha Brüsszel úgy is véli, hogy azok megsérthetik az EU alapelveit, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását.

Az Aljazeera is beszámolt az alkotmánymódosításról, illetve az azt követő tüntetésről, valamint röviden ismertette, hogy mit hoz az Alaptörvény módosítása.

A Washington Post is azt írta, hogy a magyar törvényhozók elsöprő többséggel jóváhagyták az alkotmánymódosítást, ami a kritikusok szerint  fenyegeti a demokratikus fékeket és ellensúlyokat. A szavazás heves reakciót váltott ki európai intézményekből, amik az Egyesült Államokkal és több magyar jogi szakértővel, illetve civil csoporttal együtt azt mondták, hogy az alkotmánymódosítás túl sok ellenőrizetlen hatalmat ad a kormány kezébe – írja a lap.