Dömötör
-1 °C
14 °C

Az al-Kaida a felelős a párizsi terrorért - percről percre az Indexen

000 Par8070031
2015.01.08. 16:39
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Öngyilkos lett egy rendőr, aki a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett merénylettel kapcsolatban dolgozott valamin, írta a 20Minutes.fr és a Le Populaire de Centre. A 44 éves, limoges-i rendőr a szolgálati fegyverével vetett véget az életének szerda este. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy van-e összefüggés az öngyilkossága és a szerdai események között.

 • A párizsi régió, Île-de-France után Picardie régióban is megemelték a terrorellenes Vigipirate-szintet, írja a Le Figaro. A terrorizmusellenes intézkedéscsomagot Franciaországban Vigipirate-tervnek hívják, az elnevezés a vigilance, éberség szóból ered. A Vigipirate-tervnek különböző fokozatai vannak, most a legmagasabb, skarlátvörös szintet léptették életbe.

 • Csütörtök délelőtt 11 óra körül egy fegyveres férfi egy csavarhúzóval próbált meg bejutni egy hátsó ajtón a Valeurs Actuelles című francia hetilap szerkesztőségébe, írja a Figaro. A rendőrök rajtaütöttek, amikor az ajtót feszegette, de sikerült elmenekülnie. Később a rendőrök elfogták. A férfinél  több csavarhúzót is találtak, és kiderült, hogy menekülés közben eldobta a telefonja akkumulátorát, hogy a rendőrök ne tudják beazonosítani a telefonja alapján. A Belgiumból származó támadót jelenleg őrizetben tartják.

 • Felosztották maguk között a területet a csendőrök elit egységei és a rendőrök kommandósai a Crépy-en-Valois és a Villers-Cotterêts közötti területet. A 20 x 15 km-es terület északi része a rendőrségé, a déli fele a csendőröké, írta a Le Figaro.

 • Párizs polgármestere, Anne Hidalgo bejelentette, hogy este nyolckor elsötétítik az Eiffel-tornyot. A polgármester a France Info rádióban beszélt. Megerősítette, hogy hatkor újabb gyülekezés lesz a République téren.

 • De csalódni fognak, ha gyűlölködő őrjöngést várva kattintottak. Ez a 2010-es TED-es előadás a politikai karikatúrák erejéről nem is lehetne aktuálisabb ma:

   

 • Csütörtökön este hétkor a francia nagykövetség előtt (VI. Lendvay utca 27.) lesz megemlékezés az áldozatok tiszteletére. A megemlékezés a Facebookon szerveződik.

  Fél négykor pedig a francia nagykövetség szervezett megemlékezést a budapesti Francia Intézet előtt (Fő utca 17.).

  „Franciaország magyarországi nagykövetsége köszönetet mond a magyar köztársasági elnöknek, a magyar miniszterelnöknek, a magyar külgazdasági és külügyminiszternek és a magyar kormánynak, továbbá a magyar társadalomnak és politikusoknak, a magyar sajtónak és a magyar lakosságnak a francia nép iránt a Párizsban tegnap elkövetett merénylet nyomán tanúsított szolidaritásáért” – írta a követség közleményében.

 • „A terroristatámadás világossá tette, mekkora veszélyt jelent a takfiri terrorizmus terjedése az egész világra nézve” – adta ki közleményét a Bassár el-Aszad vezette szíriai vezetés, amellyel szemben három éve folyik polgárháború. A Nyugat ellentmondásos helyzetben van, hiszen mind Aszad rezsimjét, mind az ellene küzdő radikálisokat elítéli. A damaszkuszi közlemény szerint Európa rövidlátó politikája vezetett a vérontáshoz Párizsban és Szíriában is – írta a Reuters.

  A takfiri irányzat is radikális vonalat képvisel az iszlámon belül. Lényege, hogy szerintük a muszlimok közössége sokfelé az igaz hit szabályaival szakított, így vissza kell téríteni őket. A takfiri hívei magukénak érzik a jogot, hogy muszlimokat hitetlenséggel vádoljanak, bár ezt még a szintén radikális szalafi irányzat is tagadja, mert ezt szerintük csak a vallási jogban jártas fakihok tehetik meg.

 • A Charlie Hebdo mentős munkatársa küzdött a barátaiért

  A Charlie Hebdo elleni támadás szívbemarkoló és nagyon különös részleteit mesélte el Patrick Pelloux az I Télé reggeli műsorában. Pelloux mentőorvosként dolgozik és egyben a lap külsős munkatársa is volt. Ő ért először a támadás helyszínére. Bővebben a Velveten.

 • #Repspectformuslims – ez a második legnépszerűbb hashtag most Twitteren a #Jesuischarlie után.

  Itt olyan bejegyzések vannak, amik a hirtelen fellángolt muszlimellenes hangulatot próbálják csillapítani az internetezők között, és rávilágítani arra, hogy nem minden muszlim terrorista.

  Például ilyen béna stockfotókkal:

 • Két fegyveres férfit láttak állítólag a Villers-Cotterêts melletti erdőben, írja a Telegraph. A lap fotósa, aki az N2-esen van, nem messze Longponttól, épp most beszélt egy férfival, akit figyelmeztettek, hogy menjen el egy helyi étteremből, "mert jönnek a rendőrök". Az étterem tulajdonosa azt mondta, neki azt mondták, hogy "két fegyveres férfi van az erdőben". A rendőrség egy tanyának látszó épületben gyülekezik, a kisváros szélén.

 • Donald Trump amerikai üzletembernek, műsorvezetőnek és republikánus politikusnak az jutott eszébe a Charlie Hebdo szerkesztőségének a lemészárlásáról, hogy milyen furcsa, hogy pont Franciaországban történt, ahol az egyik legszigorúbb fegyverbirtoklási törvények vannak. Olyanokat írt a Twitteren, hogy „Ha lett volna fegyver az agyonlőtt embereknél, legalább lett volna esélyük védekezni", meg „Emlékeztetek, ha a fegyvereket törvénytelenné teszik, akkor csak a törvényen kívülieknek lesznek fegyverei!".

 • A BBC a Le Monde-re hivatkozva azt írja, hogy több magas szintű krízistanácskozást tartanak Párizsban délután. Az első már kettőkor elkezdődött, lesz egy fél négykor és egy fél hatkor is.

 • A bennem szunnyadó franciatanár nem hajlandó visszabújni, úgyhogy Villers-Cotterêts kiejtése (vilerkotre) után nézzük az összes most szóba került név helyes kiejtését. A könnyebbség kedvéért nem a fonetikus ábécé szerint írom.

  Charlie Hebdo - sárli ebdó

  Je suis Charlie - zső szüi sárli

  Charleville-Mézières (itt vették őrizetbe a harmadik gyanúsítottat) - sárlövil mézier

  Crépy-en-Valois (itt bújkál állítólag a két merénylő) - krépi an váloa

  Said és Chérif Kouachi (merénylők) - száid és sérif kuási

  Stéphane Charbonnier (meggyilkolt főszerkesztő) - sztéfán sarbonnyé

  François Hollande (francia államfő) - franszoá oland

  Párizs - párizs

  Ha újabb problémás nevek kerülnek elő, ismét jelentkezem.

 • Rendőrök álltak fel a városba vezető bejáratoknál a Párizst határoló körgyűrűnél, jelentette a helyszínről a Telegraph tudósítója. A város északi részénél minden "kapunál" rendőrkocsi áll, feltehetően azért, hogy elfogják a tetteseket, ha megpróbálnának visszatérni a városba. (Délután fél háromkor ennek szemtanúk szerint még kevés nyoma volt.) Az N2-es úton, amely északkeletre, Villers-Cotterets felé vezet, rendőrségi és csendőrségi kocsik cirkálnak fel-alá.

 • Megerősítette a határellenőrzést Nagy-Britannia a párizsi merénylet kapcsán. A kikötőkben és az átkelőhelyeken megnövelt biztonságiak ellenére David Cameron brit kormányfő közölte, hogy nem tervezik szigorúbb biztonsági fokozat életbeléptetését az országban – írta a Reuters. Igaz, már így is a második legerősebb fokozat van érvényben.

 • A BBC tudósítója fotózta le őket a kisvárosban, ahol a feltételezések szerint elbújt a testvérpár.

 • Mindannyian Je Suis Charlie táblákkal a kezükben gyászoltak a szerkesztőség épületének ablakaiban és az erkélyeken:

 • A Charlie Hebdo nevű szatirikus hetilap elleni szerda déli terrortámadás után néhány órával (még szerda délután) interjút adott a France Inter rádiónak a lap egykori lapigazgatója, Philippe Val. A férfi teljesen összetörten nyilatkozik, szinte végig a könnyeivel küzd. Arról beszél többek között, hogy a támadásban elvesztette az összes barátját, és hogy ezen a tragédián csak összefogással lehet felülemelkedni. Magyar feliratos verzió a Velveten.

 • Pontosítottuk térképünket, amin láthatja

  • a megtámadott szerkesztőséget
  • az utcát, ahol lelőtték a rendőrt
  • a körforgalmat, ahol a terroristák összetörték autójukat
  • ahol utoljára látták a merénylőket
  • ahol házkutatásokat tartott a rendőrség
  • ahol a terroristák csütörtök délelőtt megtámadtak egy benzinkutat Villers-Cotterêts közelében
  • és ahol most bujkálhatnak Crépy-en-Valois-ban.

 • A francia ügyészség hivatalosan is terrorcselekményként kezeli a csütörtök reggeli lövöldözést, amiben egy rendőrnő meghalt Párizsban, írja az AFP.

 • Kiraktak egy Je Suis Charlie feliratot a keresések alá:

  20150107PHOWWW01537
 • Ha esetleg munka közben a kollégákkal vagy otthon a folyosón a szomszédokkal összefutva szóba kerül, hogy hol üldözik a terroristákat, akkor – elnézést, de előbújt a bennem szunnyadó franciatanár – nem árt tudni, hogy kell helyesen kiejteni a Villers-Cotterêts városnevet. A fonetikus ábécé szerint így: /vi.lɛʁ kɔ.tə.ʁɛ/. De bőven jó, ha így mondják: vilerkotre.

 • Dzsihádista zászlók és Molotov-koktélok voltak abban a fekete Citroënben, amit még szerdán hagytak ott egy karambol után a támadók Párizs XIX. kerületében, állítják rendőrségi források a Le Figarónak.

 • Több mint száz képviselő, parlamenti dolgozó gyűlt össze a Westminster Hallnál csütörtök délben, hogy kifejezzék szolidaritásukat Franciaországgal. Sokkal "Je Suis Charlie" feliratot tartanak fel.

 • Állig felfegyverkezett rendőrök a benzinkútnál, rendőrségi helikopterek mindenütt

  mondta el az Indexnek Caroli Zsolt a villers-cotterêts-i helyszínről, ahol a párizsi merényletet végrehajtó két üldözött terrorista lövöldözött csütörtökön. Az N2-es úton rengeteg rendőr áll, a lehajtókat is szemmel tartják. Szemtanúk ezen az úton látták a terroristákat azon az autón, amit a rendőrök nem sokkal később üresen találtak meg.

 • „Semmi sem igazolhatja az élet elvételét. Akik a vallásunk nevében gyilkoltak, azt állítják, hogy a Mohamed prófétánk elleni sértéseket bosszulták meg. De semmi sem erkölcstelenebb, bántóbb és sértőbb szeretett Prófétánkra nézve, mint egy ilyen szívtelen gyilkosság" – mondta a Brit Muszlim Tanács főtitkára, és szolidaritását fejezte ki az áldozatok családtagjaival és a francia emberekkel.

 • A Le Monde közölte az első fényképeket a Charlie Habdo szerkesztőségéből, a merénylet másnapján. (18+)

 • A BBC idézi az egyik gyanúsított, Chérif Kouachi régi ügyvédjét, amint a Le Parisiennek azt mondta: azon tűnődik, nem a börtön csinált-e időzített bombát a férfiból. A gyanúsítottak múltjáról itt írtunk részletesebben.