Fontosabb részletek

Percről percre Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Eagles Of Death Metal For No.1 nevű Facebook-csoport feltett szándéka, hogy belobbizza a zenekar Save A Prayer című Duran Duran-feldolgozását az angol toplista első helyére. Elég jól megy a kampány, a poszt írásának idején a szám már az első az iTunes Rock Charton és a 12. az Amazon általános toplistáján. Az Independent szerint már sok kritika érte a csoportot, mivel nem adományra gyűjtenek, hanem a zenekarnak magának. 

    We have hit No.1 on the iTunes Rock chart already! and No.12 in the Amazon MAIN chart. Let's keep going, we need as many...

    Posted by Eagles Of Death Metal For No.1 on Sunday, 15 November 2015

    Erről a számról van szó egyébként:

    Az Eagles Of Death Metal játszott pénteken a párizsi Bataclan klubban. Nagyjából a koncert felénél terroristák tüzet nyitottak a közönségre. A zenekarról készült cikkünket itt olvashatja el.

  • A párizsi merényletek áldozataira emlékeztek, és a terrorizmus ellen tiltakoztak a Manilában tartott demonstráción.

  • Due to the serious situation that our brothers and sisters are facing in Paris we have to postpone our gig until January. We are working on locking a date and will give details as soon as we can.

    Posted by Official Motörhead on Saturday, November 14, 2015

    A zenekar januárra tolta el a párizsi Zénithbe tervezett koncertjét a péntek terrortámadás miatt. 

  • Szép lassan szivárognak a francia politikai vezetők nyilatkozatai. A köztársasági elnökkel vasárnap reggel találkozó Nicolas Sarkozy azt mondja, az országban drasztikus változásokra van szükség. "Az a feladatunk, hogy kitaláljuk, milyen következményekkel jár egy tett ilyen háborús hangulatban. Azt mondtam François Hollande-nak, hogy változtatnunk kell a külpolitikánkon, és az országon belüli biztonsági intézkedéseken drasztikusan változtatni kell" - mondta. Sarkozy szerint az ország háborúban áll, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az ilyen terrorcselekmények megismétlődnek. (Le Monde)

  • Könnyen lehet, hogy azokra a fegyverekre bukkantak a francia hatóságok, amikkel a pénteki merényletek egy részét végrehajtották. Még vasárnap reggel lefoglaltak egy párizsi külvárosban egy Seat Leont, amiről azt feltételezték, hogy a támadók egyik, elmenekült csoportjához tartozik. Az autóban legalább három kalasnyikovot találtak, amikor átkutatták. A hátrahagyott autóval menekülő támadók a feltételezések szerint Belgiumba tartottak.

  • A párizsi merénylet egyik durva aspektusa, ami már a Charlie Hebdo elleni támadáskor is felmerült, hogy a történelmi hagyományok miatt Franciaország nagyon erős a közel-keleti országokból származó titkosszolgálati információkban, ennek ellenére a támadók végre tudták hajtani a merényleteiket, ki tudták játszani a felderítési rendszert. A másik, hagyományosan nagyon erős ország ezen a vonalon Izrael. A pénteki támadásról nem voltak információik, viszont a támadás után néhány órával már tudtak kémektől származó információkkal segíteni a franciáknak arról, hogy az Iszlám Állam mely köreihez köthető pontosan az összehangolt támadás. (Reuters)

  • you never think it will happen to you. It was just a friday night at a rock show. the atmosphere was so happy and...

    Posted by Isobel Bowdery on Saturday, November 14, 2015

    A koncert egy dél-afrikai túlélője úgy maradt életben a Bataclanban, hogy egy órán keresztül halottnak tettette magát, miközben ismeretlenek holttesttei között feküdt. Nagyon megindító és durva képekkel teli Facebook-posztban számolt be a történtekről. "Tényleg azt hittem, hogy meg fogok halni. Megígérhetem mindenkinek, hogy az elhunytak utolsó gondolatai nem azokról az állatokról szóltak, akik ezt tették. Azokra gondoltak, akiket szerettek. Ahogy a földön feküdtem ismeretlenek vérében ázva, és arra várva, hogy megkapjam a golyót, ami befejezi a 22 évemet, az összes olyan embert elképzeltem, akit valaha szerettem, és azt suttogtam, hogy szeretlek titeket, újra és újra. Az életem legszebb pillanatai jártak a fejemben. Azt kívántam, hogy azok, akiket szeretek tudják, hogy mennyire szeretem őket, hogy bármi történjék is, higgyenek a jóban, ne engedjék győzni ezeket az embereket" - írta.

  • A merénylet óta kering az interneten egy néhány mondatos kis levél arról, hogy mi mindenért lehet szeretni Franciaországot. Attól kezdve, hogy az embereknek joguk van megvetni minden istent, azon keresztül, hogy a rövid ruhás nők flörtölnek és dohányoznak, odáig, hogy mennyire tökéletessé tesz minden reggelt egy jó croissant. Tényleg szépen megfogalmazott szerelmes levél Franciaországnak, amiről sokan eddig azt hitték, hogy a New York Times együttérző cikke, de kiderült, hogy nem, hanem csak egy komment, de milyen jól összeszedett komment a Times egyik cikke alatt. Ha ön is megosztja a remek szöveget, most már ennek tudatában tegye!

  • A kedd esti Belgium-Spanyolország barátságos futballmeccs biztosításában a belga hadsereg is segít majd.

    A kormány nemrég hármas fokozatúra emelte a terrorfenyegetés szintjét az országban, ezért egy ilyen, tömegeket vonzó esemény különösen nagy kockázatú.

    A belga válogatott vezeti a világranglistát, meccset a Stade Roi Baudouin, a csapatok fekete karszalagot viselnek majd. 

  • Vlagyimir Putyin vasárnap reggel azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek egyesítenie kellene az erejét, hogy közösen vegye fel a harcot a terrorista fenyegetéssel. Egyben részvétét fejezte ki, valamint azt, hogy Oroszország támogatja Franciaországot. (Le Figaro)

  • Screen Shot 2015-11-14 at 23.41.14.png

    Szombaton a francia nagykövetség szervezésében a Budapesti Francia Intézet előtt volt gyertyagyújtás, vasárnap este hattól pedig a Sziget szervezésében lesz az Akvárium klubnál az Erzsébet téren. A gyertyagyújtást a Sziget Kft érdekeltségébe tartozó fesztiválok, valamint számos magyar zenész és egyéb művész jegyzi.

  • Még szombaton letartóztattak a londoni Gatwick repülőtéren egy 41 éves francia férfit, aki miatt ki kellett üríteni a repülőtér északi terminálját. A férfinél egy kés volt, meg egy légpuska, és ezzel mászkált a reptér csarnokában, még a biztonsági ellenőrzések előtti, bárki által használható részen. Hétfőn kell majd bíróság elé állnia, mert közbiztonságra veszélyes eszközökkel mászkált. A férfiről nem sokat tudni, lapinformációk szerint munkanélkül és hajléktalan. (Le Figaro)

  • Ugyanúgy, mint idén januárban a Charlie Hebdo elleni merénylet után, François Hollande elnök megint fogadta az Elysée-palotában a republikánus párt vezetőjét, a korábbi köztársasági elnököt, Nicolas Sarkozyt. Azt nem tudni, hogy miben maradtak, de Hollande transzparenciát hirdetett, ami azt jelenti, hogy ma délután háromkor lesz egy megbeszélése, amelynek során a nemzetgyűlés, a szenátus és a parlamenti csoportok vezetőivel egyeztet, utána pedig délután öttől lesz egy másik megbeszélés, ahol az összes parlamenti párt, köztük a szélsőjobboldali Front National vezetőivel egyeztet. Az elnök azt mondta, az a cél, hogy átláható módon, nyíltan beszéljenek arról, hogy mit tudnak a történtekről, és hogy milyen válaszlépéseik lesznek. (Le Monde)

  • Katonai tiszteletadással félárbócra eresztették Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren.

  • Továbbra sem tudni szinte semmit arról a TGV-ről, ami Franciaország északkeleti részén siklott ki egy nem használt pályaszakaszon, 10 ember halálát okozva. Korábban azt írták, hogy egy próbajáratról volt szó, és a vonaton 49 utas volt, főleg technikusok. Ehhez képest most az SNCF, a francia vasúttársaság szóvivője azt mondta, hogy a vonaton gyerekek is utaztak, de nem tudják, hogy az áldozatok között vannak-e gyerekek. Egyelőre vizsgálják, hogy hányan voltak és kik voltak azok az emberek, akik hivatalosan nem is lehettek volna rajta a tesztjáraton. (Le Figaro)

  • Franciaország honvédelmi minisztere, Jean-Yves Le Driand a Dimanche Matinnek nyilatkozva azt mondta, hogy Franciaország az Iszlám Állam ellen folytatott harcát kiterjeszti. "Az elnök és a kormány is azonnal mozgósítható volt, hogy válaszoljunk erre a történelmi mértékű fegyveres aggresszióra. Az Iszlám Állam valódi terrorista hadsereg, és mindenhol, szüntelenül kell ellenük harcolnunk. Az Iszlám Állam kapacitásainak összességét kell támadnunk" - mondta a honvédelmi miniszter. A szavai egybecsengenek az éppen folyó szíriai akciókkal, amiknél az elmúlt napokban az volt a cél, hogy a terrorszervezet vezetőit vadásszák le, ugyanakkor vágják el az utánpótlási útvonalaikat is. A miniszter hozzátette, a megváltozott harci környezetben Franciaországnak újfajta védelmi módszereket kell kidolgoznia. "Komoly kihívással állunk szemben, de Franciaország győzni fog" - mondta.

  • Egyre több helyen veszik át annak a meg nem nevezett biztonsági szakértőnek az információját, aki a CBS-nek azt nyilatkozta, hogy könnyen lehet, hogy kamu volt az egyik helyszínen talált szíriai útlevél. Azt mondta, információi szerint az útlevél száma nem volt ugyanaz a formátum, mint egy valódi szíriai útlevélben, vagyis túl kevés vagy túl sok számból állt, valamint az útlevélben szereplő név és fénykép nem passzoltak egymáshoz. Ez az információ nagyon messzire vihet az összeesküvés-elméletekben, nem is boncolgatják egyelőre sehol komolyabban a témát.

  • 6928723 1447519817.313

    Korábban írtuk, hogy az áldozatok között legalább egy brit van. Ő a 36 éves Nick Alexander, aki a Bataclanban fellépő Eagles Of Death Metal hivatalos árusa volt, vagyis ő volt az, akitől a koncert előtt és után pólókat, cédéket, meg hasonló, a zenekarhoz köthető tárgyakat lehetett vásárolni. Egy amerikai barátnőjével dolgozott a koncerten. Ő túlélte a támadást. Azt mondta, hogy mindketten a földre vetették magukat, amikor lövöldözni kezdtek a klubban. Először a támadók nem feléjük lőttek, aztán viszont valami zaj volt mögöttük, ezért odafordultak, akkor kezdtek az irányukba lőni. Alexandert több lövés is érte. Alexander imádta a munkáját, ismert zenekarokkal járta az európai turnéikat, az Eagles Of Death Metal mellett a Black Keyszel és a Sum 41-nal is dolgozott együtt. Egy elindított egy Go Fund Me finanszírozást, hogy így gyűjtsenek pénzt a családjának. Alig egy nap alatt összejött 40 ezer dollár (11 millió forint). (Sky.com)

  • Az áldozatok azonosítása még mindig tart. Amiatt, hogy a támadók egy globálisan népszerű zenekar koncertjén, valamint Párizs turistáktól hemzsegő éttermeiben és kávézóiban mészároltak, az áldozatok között a franciák mellett számos más nemzetiség is van. Legalább három belga, egy spanyol, két portugál, két román, egy brit, két tunéziai, három chilei, egy amerikai, két algír, egy marokkói, két mexikói és valószínűleg egy svéd áldozata volt a támadásoknak. (Le Figaro)

  • A Bataclanban történt merénylet túlélői között van a 45 éves olasz, Massimiliano Natalucci, aki az életében már másodszor élt túl szörnyű tömegeseményt. A férfi kamaszként ott volt a stadionban 1985-ben Belgiumban a Heysel-tragédiánál, amikor Liverpool-Juventus BEK-döntő idején ledőlt egy támfal, és 39 ember meghalt. Most pedig ott volt a Bataclanban is a koncerten. Néhány könnyebb sérüléssel megúszta a terrortámadást. Alig három méterre álltak egy barátjával a terroristáktól. A barátja nem volt olyan szerencsés mint ő, őt meg kellett műteni, mert vállon lőtték. (Guardian)

  • Terjed az interneten egy link, amin keresztül néhány kattintással pénzzel lehet támogatni a francia vöröskeresztet. Az oldal egy jótékonysági szervezeteknek létrehozott gyűjtőoldal, viszont a francia vöröskereszt profilja négy éve nem frissült mielőtt a párizsi támadások után elkezdtek rajta keresztül adományokat küldeni az emberek. Ezért, ha biztos akar menni, hogy eljut a pénz a francia szervezethez, akkor inkább az aktuális honlapjukon keresztül támogassa őket, ott is van lehetőség néhány kattintásos utalásra.

  • Ezt a kérdést elég sokan felteszik az interneten. Ugyanis még hivatalosan nem mondták ki sehol, hogy a támadók egy része mégiscsak elmenekült. Hogy kicsit lássuk az összefüggéseket, a következők történtek:

    • a reggel talált autót a korábban az ujja alapján azonosított öngyilkos merénylő testvére nevén bérelték ki
    • a merénylő testvérét és kb. a fél családját nem véletlenül vették őrizetbe
    • az autóban legalább három kalasnyikov volt
    • a hatóságok úgy értesültek, hogy Brüsszelbe vezetnek a szálak
    • ezért voltak már szombat este Brüsszelben előállítások
    • de hivatalosan még nem kötötték össze ezeket az eseményeket egymással
  • Civil akció keretében a  Design Terminál is trikolórba öltözött szombat este. A kivilágított épületnél nagyon sokan megálltak, fotózódtak,  a franciák elénekelték a Marseilleist, és köszönetüket fejezték ki.

  •  

    A photo posted by Joann Sfar (@joannsfar) on

    "Fluctuat nec mergitur" - ez a latin mondat Párizs címerén a város mottója legalább az 1300-as évek közepe óta. A magyar Szózatban is megjelenő "Megfogyva bár, de törve nem"-gondolatról van szó, egészen pontosan azt jelenti, hogy "hánykolódik ugyan a habokon, de nem merül el", utalva a párizsi vízi kereskedőkre. Ez a mondata párizsi terrortámadás után az ellenállás jelképe lett, az emberek újra használják. Egyébként Párizs címerén, amin egy hánykolódó hajó a központi elem, ez a mondat a címer. A mottó terjed interneten, de a város utcáin is, vasárnap reggelre egy csapat graffitis a Place de la République-en 12 méter hosszan fújta fel egy kerítésre a mottót. Erre talál róla képet. Az interneten egyébként kicsit lazábban fordítják a latin mondást, azt írják, azt jelenti: A halál kapja be!

  • Tegnapi stockholmi koncertjén Madonna a párizsi eseményekre tekintettel egy perc néma csöndet kért az aréna közönségétől. Teljesült is. A csend után pedig lejátszotta az áldozatok emlékére eljátszotta a Like A Prayert, és szintén a közönséget kérte, hogy énekeljenek vele.

    (Köszönjük a tippet olvasónknak!)

  • Az egyik azonosított merénylő, Ismaël Omar Mostefaï apját és testvérét már korábban letartóztatták a rendőrök, most további négy, MostefaÏhoz közeli embert helyeztek előzetesbe. A Figaro azt írja, hogy az egyikük MostefaÏbátyjának a felesége, a maradék három emberről nincsenek információk. A rendőrök MostefaÏ apjánál házkutatást is tartottak. Az azonosított elkövetőről erre írtunk bővebben.

  • Vasárnap reggel az egyik kelet-párizsi külvárosban, Montreuilben megtalálták a rendőrök azt a péntek óta keresett fekete Seat Leont, amiről úgy gondolták, hogy a támadók egy része azzal menekülhetett a pénteki merénylet után. Egy autót már találtak korábban, ez egy újabb jármű. Ezzel gyakorlatilag biztossá vált, hogy az összehangolt, több helyszínen elkövetett támadás néhány elkövetője elmenekült Párizsból, és útközben járműveket is cseréltek. A nyomok egyelőre Belgiumba vezetnek, de hivatalosan még nem mondták ki azt, hogy a sikeresen elmenekült merénylők Belgiumba mentek volna. (Europe 1)

  • Arnaud Lagardère a Bataclan klubot üzemeltető Lagardère Csoport vezetője amint lehetett a merénylet helyszínére sietett. A tulajdonos beszámolóját erre találja bővebben, és egy megrázó videót is arról, ahogy eldördülnek az első lövések.