2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bombariadó miatt kiürítették a flamand VTM tévé épületét Brüsszel mellett Vilvorde-ban. Egy helyszínen tartózkodó újságíró szerint nem sokkal később már le is vonultak a rendőrök, de ezt egyelőre még nem erősítették meg. A belga RTL szerint Vilvorde-Machelenben egy gyanús járművet is vizsgáltak a rendőrök. (Le Soir)

  • 30 százalékkal növelik a terrorelhárításra fordított költségeket, jelentette be George Osborne brit pénzügyminiszter. Ez öt év alatt további 21 milliárd eurót jelent. (Le Figaro)

  • A BBC szerint a belga kormány most azt mondja, hogy hétfőn nyitják meg újra a metrót, ami eredetileg már vasárnap délután háromtól újra járt volna.

  • Belgium Európa gyenge biztonsági láncszeme

    Hiába volt rendőrkézen több későbbi elkövető, a belga rendőrség könnyedén elengedte őket, a török titkosszolgálat információi ellenére is. Salah Abdeslam is kisétált idén a rendőrségről, tagadva, hogy köze lenne az Iszlám Államhoz. Bővebben a titkosszolgálatok működésének hiányosságairól itt olvashat.

  • Korábban úgy volt,. hogy újraindul a metró Brüsszelben, ám ez nem történt meg, a metróközlekedés a tervezett nyitás után háromnegyed órával is áll. A Midi pályaudvarnál a metróállomások bejáratát továbbra is rácsos redőny zárja el. A vonatok viszont rendben közlekednek.

    Buszok járnak, a városban, de a villamosok nem működnek mindenütt. Délután ötkor ül össze a belga biztonsági tanács, hogy megvitassa a helyzetet, vélehtően akkor szüketik döntés a tömegközlekedés elindításáról is.

    Ekkor derül ki az is, marad-e érvényben bármiféle korlátozás hétfőn.

  • Kapcsolatba lépett a Charles de Gaulle repülőgéphordozó a Szíria közelében lévő orosz erőkkel – írta az Europe1. A Földközi-tengeren a térségben jelen van a Moszkva rakétacirkáló is. 

    Az oroszok korábban már jelezték, hogy a franciákkal összehangolt támadásokra is készek az Iszlám Állam ellen Szíriában. A szíriai partok közelébe érkezett Charels de Gaulle kapcsolatfelvétele egyelőre nem szól konkrét akciók közös végrehajtásáról, csupán navigációval kapcsolatos információcseréről szóltak, elkerülendő a félreértéseket.

  • A krízishelyzetek a hivatalban lévők társadalmi támogatottságát szokták növelni, nem történt ez másképp Franciaországban sem. Igaz, Francois Hollande a november 13-i merénylet után begyűjtött hét-nyolc százalékpontos növekedéssel is csak 27-33 százalékon áll a különbözö felmérésekben – írta a Guardian. 

    A francia elnöknél viszont jobban áll a kormányfő: Manuel Valls 40 százalékos támogatottságot élvez. Januárban a Charlie Hebdo elleni, 17 ember életét követelő merénylet után a két politikus népszerűsége ugyanígy megugrott, sőt látványosabban:  szerkesztőség elleni merénylet nyomán Hollande 21-ről 40-re, Valls 17-ről 61 százalékra kúszott fel. Ebből viszont láthatóan nem sikerült semmit megtartani, az újabb tragédia nélkül ugyanott lennének, mint a nyáron.

    Igaz, Hollande-nak volt már rosszabb időszaka is: 2014-ben be kellett érnie 13 százalékkal, amivel elérte a Franciaország legnészerűtlenebb hivatalban lévő elnöke címet.

  • Kifejezetten gyerekeket és szüleiket célzó merényletet akadályoztak meg az iraki biztonsági erők, amikor az út mellett elszórt játékbabákba rejtett bombákat hatástalanítottak – írta az angol nyelvű orosz állami RT. A csatorna szerint a gyilkos játékokat síita zarándokok útvonalára helyezték el. 

    Az Iszlám Állam hétköznapjairól egy német újságíró beszámolója alapján itt olvashat bővebben.

  • A város, ahol a templomban is rendőrbe ütközünk

    Nem a Fő tér vagy a Mannekin Pis most a legjobban fotózott látványosság Brüsszelben, hanem a fegyveres katona és a páncélozott jármű. Tovább tart a belga fővárosban a legmagasabb szintű terrorkészültség, este dönt arról a kormány, meghosszabbítja-e. Brüsszelből jelentkezünk.

  • De a biztonsági szakértők nem zárják ki, hogy az országban is elkövethetnek merényletet. Jelenleg 250, magát fegyveres szélsőségesnek valló ember található Ausztriában, és nagyjából ezren szimpatizálnak az Iszlám Állammal - nyilatkozott korábban Peter Gridling, a terrorvédelmi hivatal igazgatója, aki szerint azonban arra nincsenek konkrét jelek, hogy a terrorszervezet aktívan tevékenykedne az országban. (MTI)

  • Többet ért el Oroszország két hónap alatt, mint az Egyesült Államok egy év alatt – jelentette ki a Ria Novosztyi szerint a szíriai elnök az orosz légierő szeptember 30-án megindított légitámadásai kapcsán. Bassar Aszad elismerte, hogy az orosz akciók a szíriai hadsereggel szoros együttműködésben zajlanak. 

    Az orosz beavatkozást nyugaton sok kritika érte, mert inkább Aszad közvetlen ellenfeleire, semmit a területét kevésbé veszélyeztető Iszlám Állam állásaira irányult. Ezt Obama ismét elmondta vasárnap, bár lehetségesnek tartotta, hogy Washington megtalálja a közös hangot Moszkvával.

    Aszad szerint azonban az amerikai beavatkozás ellenére az IS csak növelte ellenőrzött területeit, míg az orosz légicsapások érdemben gyengítették a terrorista kváziállamot.

  • A belga rendőrség őrizetbe vett tíz embert, akik a gyanú szerint a párizsihoz hasonló merényletsorozatra készültek Brüsszelben – írta az Rtl.be.

    Állítólag Flandriában, és Brüsszel több pontján akartak egyszerre támadásokat végrehajtani. Brüsszel közelében megtalált autójukban rengeteg fegyvert és robbanószert találtak. 

    Brüsszelben jelenleg a negyedik, legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a terroveszély miatt. Országosan a riasztás harmadik fokozatú.

    Vasárnap ismét összeül a nemzetbiztonsági tanács, hogy átértékelje a belgiumi biztonsági helyzetet.

  • Megérkezett a szíriai bevetésre a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról vasárnap. Az anyahajó november 18-án indult útnak a dél-franciaországi Toulonból, miután a párizsi terrormerényletek miatt erre utasítást adott a francia elnök. Francois Hollande már a Charlie Hebdo elleni merénylet után is komolyabb fellépést ígért az Iszlám Állam ellen: februárban a Charles de Gaulle már bekapcsolódott az IS iraki állásai elleni légicsapásokba is, az Egyesült Államok mellett.

    A vadászgépek hétfőn indulnak az Iszlám Állam szíriai célpontjai ellen.

    Az amerikai haditengerészeten kívüli egyetlen atommeghajtású repülőgéphordozó – jelenleg az oroszoknak sincsen ilyen – 1994 óta áll hadrendben a francia haditengerészetnél. A 261 méter hosszú, 64 méter széles, 75 méter magas hajó 40 gépből álló légierejét egyhajtóműves fedélzeti vadászbombázók, a Super Étendard-ok, Rafale M vadászgépek, E-2 Hawkeye légtérellenőrző repülőgépek és SA-365-ös helikpoterek alkotják.

  • A párizsi terrortámadások után is könnyű rábukkani szíriai útlevelet kínáló ajánlatokra a Facebookon – írta az al-Dzsazíra. A hirdetés „Minden Isztambulban lévő szíriai tesvérnek!” kínál szíriai és európai útlevelet, szíriai és nemzetközi jogosítványt, iskolai végzettségről szóló papírt általános iskolától egyetemig, és minden egyéb dokumentumot, akár anyakönyvi kivonatot, házasságkötésről szóló iratot is.

    Az al-Dzsazíra Haszan történetét meséli el, aki 800 dollárért szerzett így magának szíriai útlevelet, ahogyan egy barátja is. Igaz, a párizsi merényletek mégis megnehezíthetik a bizniszt: Haszan barátját az isztambuli repülőtéren letartóztatták a hamis útlevéllel, talán a fokozott rendőri ellenőrzésnek köszönhetően. Így Haszan inkább elégette a maga kamu útlevelét. Az nem derült ki, hogy az aleppói srácnak mi történt az eredeti útlevelével, ha volt egyáltalán.

  • 11 fegyverest likvidáltak az orosz erők az Észak-Kaukázusban indított terrorellenes akcióban – írta a Newsru.com A Kabard-Balkárföld fővárosában, Nalcsikban megölt harcosok állítólag az Iszlám Államnak tettek esküt. A fegyvereseket egy Nalcsikhoz közeli erdőben semmisítették meg a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei és a belügyi erők.

    A hivatalos beszámoló szerint a csoportot megadásra szólították fel, ám ehelyett lövésekkel válaszoltak.

  • A belvárosban járva, továbbra is sok a katonát látni és feltűnően kevés turistát. A tegnapihoz hasonlóan most is zárva van a karácsonyi vásár a tőzsde épülete mellett, és a boltok többsége sem nyitott ki. Az éjjel-nappali McDonald's, ami tegnap zárva volt, viszont vasárnap újra kinyitott.

    A tegnapihoz képest jobb időben kószáló kevés turista  között találkoztam egy magyar párral, akik ma reggel érkezett Brüsszelbe. A taxis, aki behozta őket, meglepve mondta, hogy ő még ilyen üres úton nem jött be a városba, ennyire kihalt utakat még sosem látott itt.

    A metró továbbra is le van zárva, a bejáratok le vannak redőnyözve. A vasúti főpályaudvar viszont működik, helyi vonatok elindultak vasárnap. 

  • A belga válságközpont a Twitteren jelezte, hogy egyelőre marad a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint Brüsszelben.

  • De a tervhez még meg kellene győznie a parlamentet, amelyhez a brit kormányfő a jövő héten nyújt be javaslatot.

    Most van rá esély, hogy az ellenzéki Munkáspárt is támogatni fogja, noha vezetőjük, Jeremy Corbyn ezt nem támogatja. A parlament külügyi bizottsága hiányolja a katonai beavatkozás utánra vonatkozó átfogó rendezési tervet. A korábbi brit vezérkari főnök és a korábbi konzervatív védelmi miniszter szerint szárazföldi erők nélkül, csak a levegőből nem lehet legyőzni az Iszlám Államot, és általában sem lehet úgy háborút nyerni.

  • Nem találtak bombát azon a New Yorkból Isztambulba indult török gépen, amely egy fenyegető telefonhívás miatt a kanadai Halifaxban szállt le. 

    Közben rendeződni látszik a helyzet a londoni Gatwick repülőterén is, amelynek déli terminálját kellett tűzriadó miatt kiüríteni. A repülőtér twitteres üzenete szerint hamarosan mindenki visszatérhet a terminálba.

  • Folyik a kutatás Brüsszelben az utolsó még szabadon lévő párizsi merénylő után. Salah Abdeslam állítólag Szíriába akart eljutni, de könnyen lehet, hogy még mindig a belga fővárosban van. Az őt a meréylet napján Párizsból Brüsszelbe visszaszállító társ szerint a 26 éves férfin öngyilkos mellény volt – írta a BBC.

    Állítólag Salahnak fel kellett volna robbantania magát, ahogyan ezt több társa megtette a párizsi merényletsorozatban. Ismerősei elmondása szerint az Iszlám Állam (IS) neheztel rá, amiért nem vállalta az akciót. Így a férfi két tűz közé szorult, a rendőrökkel szemben az IS-re sem számíthat. 

  • 'A mieinkért' és 'Párizsért' - ezeket az üzeneteket írták orosz katonák a Szíriában tegnap ledobott bombákra, a képeket az orosz védelmi minisztérium adta ki. 

    A bombákon üzengetés propaganda-értékét már az első világháborúban felismerték, a következő galériában összegyűjtöttük, ki-mit üzent az ellenségnek a történelem nagy háborúi alatt:

  • Nem támogatja az amerikai elnök, hogy Bassar Aszad hatalmon maradjon Szíriában. A Délkelet-ázsiai Nemzet Szövetsége találkozója miatt Malajziában járó Barack Obama ezzel jelezte, hogy Moszkva tervei teljes egészében nem valósulhatnak meg Szíriában. A malajziai útján nyilatkozó elnök ismét elmondta, hogy az orosz beavatkozás eleinte elsősorban nem az Iszlám Állam ellen irányult. 

    Igaz, ez változóban van, ezért is tehette a kritika mögé, hogy szerinte Washington meg fogja találni a közös hangot Moszkvával.

  • Bár 85 százalékos többséggel megerősítették a CSU élén a bajor miniszterelnököt, Horst Seehofer támogatása a csökkent két évvel ezelőtthöz képest. Akkor 95 százalékot kapott, és 2008 óta sosem volt 85 százalék alatt – írta a The Local németországi kiadása.

    A bajor politikus ugyan szövetségese Angela Merkel pártjának, ám a kancellárt már régóta kritizálja Németország nyitott menekültügyi politikája miatt.

    Legutóbb ezt épp pénteken tette, a párt müncheni rendezvényén, ahol Merkel is megjelent. A kancellár látható sértődöttséggel hagyta el a helyszínt.

    A német sajtó szerint Seehofer támogatásának csökkenése – a mögötte álló nagy többség ellenére – jelzi, hogy a nagyobbik koalíciós partnert és Merkelt támadó nyilatkozatai megosztják a CSU-t.

    A szeptember óta félmillió menekültet fogadó Németország kancellárja továbbra is kiállt eddigi menekültpolitikája mellett.

  • Félreérti az iszlámot az Iszlám Állam – mondta el egy interjúban Abu Hafs al-Mauritani. A néhai Oszama bin Laden egykori vallásügyi tanácsadója szerint tévedés, a dzsihádra hivatkozó öldöklés. „Az iszlám tiltja az ártatlan emberek megölését, legyenek azok muszlimok vagy nem muszlimok” – mondta az al-Dzsazírának  al-Mauritani. Igaz, a férfi már régen, 2001-ben nem sokkal szeptember 11. előtt elhagyta az al-Kaidát, épp a civilek elleni akciókat ellenezve. Iránba menekült, ahol így is leült tíz évet, mielőtt Teherán kiadta őt Mauritániának.

    Al-Mauritani szerint a korrupt arab remizseknek és az Izraelnek adott nyugati támogatások, és az ellenforradalmi Arab Tavasz nagyban hozzájárult a fegyveres szervezetek elterjedéséhez és megerősödéséhez. 

  • A BBC szerint a Turkish Airlines New York-Isztambul járatán bombariadó volt, ezért a gépet Kanadába irányították át. A gép magyar idő szerint nyolc óra után leszállt Halifaxban – közölte az MTI. A repülőt átvizsgálták, bombát egyelőre nem találtak.

    A párizsi merénylet óta már számtalan gép szakította meg útját bombafenyegetés miatt. Az Air France gépein kívül így járt több amerikai és európai járat is. Szerencsére a telefonos hívások csak fenyegetésnek bizonyultak.

  • Blikkben Végh József kriminálpszichológus ad tanácsokat arról, miről lehet felismerni az öngyilkos merénylőket és hogyan lehet megállítani őket. Egy terrorista direkt nem akar feltűnni a tömegben, magatartása azonban a merénylet előtt teljesen megváltozik: először csak idegesen fürkészi a környezetét, majd amikor elindul a cél felé, összehúzza magát, mint aki el akar rejtőz­ködni. Amint biztosnak érzi magát, és megkezdi a feladatát, a testtartása megváltozik, kihúzza magát, támadólag lép fel, és erőt mutat. A kriminálpszichológus egy meglepő tanácsot is: ha a terrorista elkezd lőni, akkor nem menekülni kell, hanem támadni. Ez megzavarja a fegyverest, aki így "elveszti a vadászszerepet".

  • A Daily Mail exkluzív képeket közöl annak a saint-denis-i háznak a belsejéből, amit szerdán reggel ostromoltak meg a francia kommandósok. Ebben a házban halt meg a párizsi merényletek főszervezője, az unokahúga, egy máig nem azonosított férfi pedig felrobbantotta magát. A több óráig tartó csatában a francia rendőrség 5000 lövedéket lőtt ki. A képeket itt nézheti meg a szétlőtt és romossá vált házról. 

  • Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy ma tényleg több bombariadó van-e Európa különböző városaiban, vagy máskor is ennyi van, csak most mindent felerősít a terrorpara, és minden gazdátlanul hagyott táska feltűnik valakinek. Írtunk ma már gyanús csomagokról Luxemburgból, Berlinből, Manchesterből és most Londonból.  

  • A veszély elmúlt. A vásárlók már vissza is mehettek, írja a Twitteren a London melletti Bluewater bevásárlóközpont. A Bluewater egy részét egy gyanús csomag miatt ürítették ki, amit a tűzszerészek a helyszínen robbantottak fel.