A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

Terror Európában

Vége
2015-11-23T185534Z 2046025482 GF20000071176 RTRMADP 3 FRANCE-SHO

A legfontosabbak

2015. november 24., 20:17
Túszejtés a francia-belga határon
2015. november 23., 01:35
Ez történt vasárnap
2015. november 23., 00:42
Tizenhat embert vettek őrizetbe
2015. november 22., 12:43
Elérte Szíriát a Charles de Gaulle
2015. november 18., 18:00
Kamionokat bombáznak az oroszok
2015. november 18., 09:13
Hivatalos: vége az akciónak
2015. november 18., 07:49
Tűzharcban a párizsi főterrorista
2015. november 17., 21:34
Újra kinyitott az Eiffel-torony
2015. november 17., 19:27
Kiürítik a hannoveri stadiont
2015. november 17., 16:01
117 áldozatot azonosítottak
2015. november 17., 13:15
Az Eiffel-torony újra zárva
2015. november 17., 06:45
Megint bombáztak a franciák
2015. november 16., 21:55
Látták a körözött terroristát
2015. november 16., 17:00
Hollande: Legyőzzük a terrorizmust
2015. november 16., 12:41
A hétvége képes összefoglalója
2015. november 16., 12:19
Eddig ezek történtek
2015.11.16. 19:18

Fontosabb részletek

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az UEFA nem veszi el Franciaországtól az Eb-rendezést

    Hétfői közleményében egyértelművé tette az UEFA, hogy nem veszik el a 2016-os Európa-bajnokság rendezését Franciaországtól a pénteki párizsi terrortámadás után. Az európai szövetségnél bíznak abban, hogy a francia hatóságok mindent megtesznek majd a biztonság érdekében, ráadásul már három éve dolgoznak azon, hogy minden rendben legyen a jövő évi tornán.

    A december 12-i, párizsi sorsolást sem halasztják el, vagy helyezik át, az UEFA tehát megbízik Franciaországban.

  • cikkünk a témában:

    A világ vezető hatalmai egyszerre üzentek hadat a terrorizmusnak

    Obama a kurdokat erősítené, de katonákat nem küldene Szíriába. Putyin hajlandó támogatni Aszad ellenzékét is és elvágná az Iszlám Államot a finanszírozóitól. Hollande alkotmányt módosítana és elvenné a veszélyt jelentő kettős állampolgároktól a francia állampolgárságukat.

    Szinte példa nélküli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából három egyszerre, egymással párhuzamosan tartson beszédet. Barack Obama amerikai, François Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnökök gyakorlatilag egy időben beszéltek a terrorizmus elleni harcról.

  • Franciaország holnap kérni fogja, hogy aktiválják az uniós „szolidaritási klauzulát”, jelentette be François Hollande elnök. Ezt „a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén” lehet használni, ilyenkor a többiek kötelesek „minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni”. Az Európai Bizottság ma jelezte, hogy ezzel terrortámadás esetén is lehet élni, de a franciáknak kell kérnie. (EUobserver)

  • Mohamed Abdeslam soha nem gondolta volna, hogy testvéreinek köze lehetne a terrorizmushoz

    Sőt, a szökésben levő Szalahról még most sem gondolja. Ibrahim radikalizálódása viszont ismert tény volt a családban. Hogy mit mondott Mohamed, miután elengedték a belga rendőrök, azt itt megtudhatja.

  • Eddig szinte mindegyik szír ellenzéki erő elítélte a párizsi támadásokat. Most az an-Núszra Front, az al-Kaida helyi szárnya elismerőleg nyilatkozott a merényletekről.

    Még mindig azt mondom, hogy az Iszlám Államot egy sor diktátor és a sátán kutyái vezetik. Ők romba döntötték a dzsihádot Irakban és Szíriában. Azt sem bocsátom meg, hogy szunnitákat ölnek. De örülük, hogy lecsaptak Párizsban

    – közölte a terrorszervezet szóvivője, Abu Marijah Kuahtani.

    Az Iszlám Állam és az al-Kaida egymás legnagyobb riválisai, a két terrorszervezet között kibékíthetetlen az ellentét – írja a Middle-East Eye.

  • A hétvégén az áldozatokra emlékezve elsötétült Párizs egyik legismertebb jelképe. Hétfőn délután nyitották meg újra.

  • Egyöntetű szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Franciaországot brüsszeli ülésükön az EU-országok külügyminiszterei. Az ülésen Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője beszámolt az előző nap Bécsben megrendezett nemzetközi Szíria-konferencia második fordulójáról, amely felvázolta a politikai rendezés tervezett időbeli menetét. Eszerint 2016. anuár 1-jéig a szíriai rezsim és az ellenzék képviselői hivatalosan is tárgyalóasztalhoz ülnek, a tárgyalásoknak pedig hat hónapon belül el kell vezetniük a korábban már rögzített elvek mentén hiteles, befogadó kormányzat létrehozásához az országban. (MTI)

  • Barack Obama amerikai elnök 10 ezer szíriai menekültet fogadna be az Egyesült Államokba. Az államfő szeptemberben közölte: nem küldi a javaslatot a kongresszus elé, felhatalmazás nélkül is keresztülviheti azt.

    Obama terve viszont mégis bebukhat, mert a republikánus többségű kongresszus kizsarolhatja, hogy az elnök viszakozzon a javaslatból. December 11-én ugyanis szavazás lesz arról, hogy jóváhagyják-e az amerikai kormány költségvetését. Ha ez a törvény elbukik, az állam működése nem lesz finanszírozva. Alabama állam szenátora, Jeff Sessions levélben emlékeztette erre Obamát. 

    (via)

  •  Fémdetektoros ellenőrzés bevezetését tervezik a firenzei Uffizi-képtárban, valamint a velencei karnevál résztvevőit is azonosítani akarják. Az olaszországi légi forgalmat felügyelő hatóság (Enac) kiemelt ellenőrzést rendelt el hétfőtől az olaszországi repülőtereken. A római Szent Péter tér és a Vatikán környékén az olasz rendőrség és csendőrség eddig nem látott páncélos járműi tűntek fel. Ugyanitt az olasz hatóságok bejelentése szerint több száz biztonsági ember teljesít civilben szolgálatot. (MTI)

  • „Franciaország harca a mi harcunk" – mondta Michael Fallon brit védelmi miniszter a BBC-nek. Szerinte Nagy-Britanniának felül kell vizsgálnia álláspontját, hogy Szíriában légi csapásokat indítson az Iszlám Állam ellen, amit a parlamentnek is engedélyeznie kellene. Fallon szerint a franciák jó döntést hoztak, amikor megsokszorozták a Rakka elleni légi csapásokat.

  • Tegnap este a frankfurti rendőrség és a különleges egység tagjai elfogtak egy 27 éves férfit, akit régóta megfigyeltek, mert a gyanú szerint összefüggésbe hozható az ISIS-szal. Az Andalus Grillhaus nevü étteremben elfogott férfi a német Bild információi szerint egy jövőbeni támadás kitervelésében is részt vett, éppen ezért már régóta a hatóságok látókörében volt és régóta figyelték. Elfogása a rendőrség szóvivője szerint független a párizsi merényletektől és a férfit nem lehet ezekkel a támadásokkal összefüggésbe hozni.

    A lakásán lefoglalt számítógép és telefon szerint viszont anyagilag támogatta 25 éves öccsét, aki jelenleg is Szíriában harcol az Iszlám Állam oldalán. A rajtaütés során előállítottak egy 36 éves jordániai állmpolgárt is, aki illegálisan tartózkodik Németország területén, valamint bezárták az éttermet botrányos higiéniai állapotokra hivatkozva. 

  • A londoni rendőrség arra hívta fel a szurkolók figyelmét, hogy a keddi angol-francia barátságos mérkőzés előtt fokozott biztonsági intézkedésekre kell számítaniuk, ami egyrészt azt jelenti, hogy sokkal több rendőr lesz a Wembley környékén, és a szokottnál jobban fel lehetnek fegyverezve.

    A mérkőzésen fegyveresek őrzik majd a két válogatottat is, miután pénteken öngyilkos robbantók támadtak a francia-német mérkőzés helyszínén.

    Az angolok csapatkapitánya, Wayne Rooney szerint fel sem merült, hogy ne játsszák le a mérkőzést.

  • Moszkva bejelentette, hogy a külügyminiszter-helyettesük hétfőn találkozott a szíriai ellenzéki Szíriai Népfront képviselőjével. (Reuters)

  • Ismét részleges határzár a horvát határon

    A belügyminiszter mai Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint ismét lezárnak három vasúti határátkelőhelyet a magyar-horvát határszakaszon

  • Nem valószínű, hogy a párizsi merényletek nyomán alkalmaznák a NATO kollektív védelmi záradékát - vélekedett hétfőn Brüsszelben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Az EU-országok külügyminiszteri tanácskozásán részt vevő Steinmeier közölte: Franciaország nem vetette fel, hogy vegyék igénybe a tagállamok kölcsönös védelmi garanciájaként szolgáló jogi eszköznek, a NATO-t megalapító Washingtoni Szerződésnek az ötödik cikkelyét. Mint hozzátette, meglátása szerint a dolgok nem is haladnak ilyen irányba. 

  • A közösségi médiában kampányolnak, hogy az Eagles of Death Metal valamelyik dalát a toplisták első helyére jutassák. A zenekar játszot a Bataclan klubban, ahol a párizsi merénylők mészárlásba kezdtek – írja az AFP.

    A Twitteren terjedő mozgalom a #saveprayer hashtag alatt a zenekar dalainak letöltése mellett arra kéri a rajongókat, hogy imádkozzanak a párizsi áldozatokért.

  • Greg Abbott texasi és Asa Hutchinson arkansas-i kormányzó is ellenzi, hogy szíriai menekülteket kelljen befogadnia államának. Obamának is levelet küldenek, amiben az egész Egyesült Államoknak ezt javasolják. Indiana és Louisiana államok is felfüggesztenék a szíriai menekültek befogadását.

  • A torinói rendőrök is keresnek egy fekete Seatot, ami megfelelhet annak az autónak, amire szombaton a párizsi rendőrség is körözést adott ki. A BBC szerint meg nem erősített hírek szerint az autó Ventimigliánál léphetett át Olaszországba, az autóval összefüggésben pedig egy 32 éves franciát is keresnek.

  • A világ húsz gazdasági vezető hatalma közös nyilatkozatban ítélte el a terrorizmust. A résztvevő országok erőteljesebb fellépést ígérnek a szélsőségesek ellen, de elítélik a vallási és faji alapú megbélyegzést. Itt a 9 pont:

    1. A legmélyebben elítélik az október 10-i ankarai és a múlt pénteki párizsi merényleteket. Együtt éreznek az áldozatokkal és családjaikkal.
    2. Együtt lépnek fel a világ békéjét és biztonságát fenyegető szervezetek ellen.
    3. Egységesen elítélnek minden terrorcselekményt. Függetlenül annak méretétől és körülményeitől.
    4. Kitartanak amellett, hogy a terrorizmust nem szabad sem vallási, sem faji vagy kisebbségi alapon megkülönböztetni. Ezeket a csoportokat nem lehet egységesen terroristaként kezelni.
    5. A nemzetközi jognak és az ENSZ vonatkozó egyezményeinek megfelelően a lehető legerősebben szembeszállnak a terrorizmussal.
    6. Minden eszközzel fellépnek a terroristák finanszírozása ellen.
    7. A terrorizmus minden formája és tevékenysége ellen fellépnek. A gyilkosságoktól és bűncselekményektől kezdve egészen a toborzásig és az uszításig.
    8. Minden szükséges előkészületet és megelőző intézkedést meglépnek a terror elleni harcban.
    9. „Az elmúlt időszak terrortámadásai a világon megmutatták, hogy ismét fokozott nemzetközi együttműködésre és szolidaritásra van szükség. Mindig emlékezni fogunk a merényletek áldozataira.”
  • A Washingtont fenyegető video mellett egy másodikat is kiadott az Iszlám Állam hétfőn. Ebben is azt állították a terrorszervezet harcosai, hogy a párizsi támadást azért követték el, mert a francia kormány muszlimokat öl, és további erőszakkal fenyegettek. (BBC)

  • Alapvetően két kérdést érintettek. "Természetesen a migránsválság és annak Európára gyakorolt biztonsági hatásai jelentették az egyik legfontosabb témát, a másikat pedig a kétoldalú együttműködés, és azon belül is a gazdasági együttműködés fejlesztése" - mondta Szijjártó.

    A külgazdasági és külügyminiszter a találkozón úgy vélekedett, hogy Európa biztonsági kockázata rendkívüli módon megnőtt az elmúlt időszakban, mert százezerszámra érkeztek az Európai Unió területére illegális bevándorlók mindenfajta szabályozás és ellenőrzés nélkül. "Ez a tény gyakorlatilag védtelenné tette Európát olyan cselekményekkel szemben is, mint amilyeneket az elmúlt néhány napban sajnos megtapasztaltunk" - hangsúlyozta a miniszter. 

  • „A terrorizmus nem fogja elpusztítani a Köztársaságot, mert a Köztársaság pusztítja el a terrorizmust" – zárta beszédét Hollande. A képviselők és szenátorok megtapsolták az elnököt, aztán elénekelték a Marseillaise-t.

  • Hollande több pénzt ígért a rendőrség és a biztonsági erők finanszírozására. 2019-ig biztosan nem csökkentik a hadsereg létszámát, és két éven belül ötezer új rendőrt állítanának szolgálatba. Ezek növelik majd a kiadásokat, de a biztonság fontosabb, mondta.

  • Hollande azt mondta, hogy előkészítik a törvényt arról, hogy három hónapra meghosszabbíthassák a szükségállapotot Franciaországban. Azt is elmondta, hogy több razzia is lesz ebben az időszakban Franciaországban.

    Szerinte módosítani kell a francia alkotmányt, hogy hatékonyabban küzdhessenek a terrorizmus ellen. A kettős állampolgárokat megfosztanák francia állampolgárságuktól, és megtiltanák belépésüket az országba, ha terrorveszélyt jelentenek. De a veszélyt jelentő külföldieket is a mostaninál hamarabb kiutasítanák.

    Arra is felszólított, hogy összehangoltan védjék meg az EU külső határait. „Ha Európa nem ellenőrzi a külső határait, akkor újra az államok közötti határokhoz érünk vissza" – mondta.

  • 16 óra 20 perctől, írja a Le Figaro.

  • Hollande azt is elmondta, hogy a napokban találkozni fog Obamával és Putyinnal, hogy megbeszéljék az Iszlám Állam elleni lépéseket, egyben egy erős koalícióra szólított fel. Azt mondta, hogy a párizsi támadásokat Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg, és Franciaországban követték el.

  • A rendelkezésre álló adataink szerint az Iszlám Államot több mint 40 országból pénzelik, köztük G20 tagállamokból is

    – jelentette ki az orosz elnök, arra ugyanakkor nem tért ki, hogy pontosan mely országokra gondolt, és azok milyen módon érintettek a szélsőséges szunnita szervezet finanszírozásában.

    Putyin szerint az is komoly probléma, hogy az Iszlám Államnak komoly bevétele van az illegális kőolaj kereskedelemből.

    „Megmutattam a többi vezetőnek azokat az űrből készült fotókat, amelyek jól mutatják az illegális olajkereskedelem mértékét” – mondta az orosz elnök, aki szerint mielőbb fel kell lépni ez ellen.

  • Az orosz elnök kiállt Bassár el-Aszad szír elnök mellett, de a G20-ak találkozóján már azt mondta: Oroszország kész támogatni a szír ellenzéket az Iszlám Állam elleni háborúban.

    Délelőtt David Cameron brit miniszterelnök éppen Aszad miatt kérte számon Putyint.

  • A cél az Iszlám Állam elpusztítása, mondta François Hollande, aki a francia parlament előtt szólal fel Versailles-ban. Hollande azt mondta, hogy fokozzák támadásaikat Szíriában az IS ellen.

    Mint mondta, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó csütörtökön elindul Szíriához. Szerinte a párizsi támadásokat finanszírozóknak tudniuk kell, hogy a támadásaik csak megerősítik Franciaország eltökéltségét, hogy szembeszálljon velük, és megsemmisítse őket.

    Tizenkilenc különböző ország állampolgárai vannak a pénteki támadások 129 áldozata között.

  • A párizsi támadások megmutatták, hogy Oroszországnak igaza volt, hogy egy terrorellenes koalíciót hívott össze”

    – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-ak ankarai találkozóján.

    Az orosz államfő szerint most nem annak jött el az ideje, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló országok abban versenyezzenek, hogy ki harcol hatékonyabban. „Most annak van itt az ideje, hogy egyesítsük erőinket!" – mondta.