új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Palesztin Hatóság elutasította Izrael egymillió dózisos vakcinafelajánlását, mivel attól tartanak, hogy a zsidó állam által nyújtott vakcinák szavatossági ideje lejárt – írja a BBC. Mai Alkaila palesztin egészségügyi miniszter szerint a felkínált vakcinák szavatossága a megjelölt július-augusztus helyett júniusban véget ért. 

    Ibrahim Melhem szóvivő szerint az első 90 ezer dózis nem felelt meg a megállapodásban foglaltaknak, ezért Mohamed Staje miniszterelnök arra szólította fel az egészségügyi minisztert, hogy mondja fel a szerződést. A palesztin hatóság a helyzet kezelése érdekében úgy döntött, hogy megvárja inkább a Pfizertől rendelt szállítmányokat.

    Egyes beszámolók szerint a megszállt Ciszjordániában, Gázában a palesztinok mintegy 30 százaléka kapott már egy oltást.

    Az ENSZ égisze alatt zajló COVAX-segélyprogram keretében a palesztinok eddig Oroszországtól, Kínától és az Egyesült Arab Emírségektől kaptak oltóanyagot.

    Mint ahogyan az index is beszámolt róla korábban,  Izrael egymillió adag koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-védőoltást kínált fel a palesztín hatóságnak, mivel Izrael készletei fedezik a saját szükségleteit.

  • Az Egyesült Államokban a beoltottak átlagos száma meghaladja a 900 ezret – írja a CNN. Az amerikai járványügyi központ (CDC) jelentése szerint az amerikai lakosság 44,7 százaléka kapta már meg mindkét oltást, ami 148,5 millió embert jelent.

    A több mint 328 milliós ország 13 államában – Connecticut, Hawaii, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont és Washington – a lakosok több mint a fele megkapta már mindkét dózist. A 17 államban a felnőttek 70 százaléka kapott már egy oltást.

  • Akik még nem oltották be magukat a koronavírus ellen, minél előbb tegyék meg, ugyanis az új delta-variáns különösen veszélyes – a többi között erről beszélt Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban. Joe Biden hozzáfűzte, hogy a delta-variáns továbbra is halálos fenyegetést jelent, és különösen veszélyes a fiatalokra, ennek ellenére nem dönt korlátozások újabb köréről miatta. 

    Az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy az oltás a leghatékonyabb védekezési forma a változattal szemben – mondta az amerikai elnök. Buzdította a hezitáló amerikaiakat, hogy konzultáljanak barátaikkal, családtagjaikkal és orvosukkal. Az elnök ismét felsorolta azokat a lépéseket, amelyeket az általa vezetett adminisztráció tett az utóbbi hónapokban, hogy kényelmesebb legyen az oltások felvétele.

    Példaként említette az Uber és a Lyft közösségi személyszállítással foglalkozó vállalatokkal kötött megállapodást, amelynek értelmében ezek a cégek július 4-ig ingyenesen szállítják az oltópontokra azokat az utasokat, akiknek szükségük van a segítségre.

    Az amerikai elnök bejelentette azt is, hivatalban töltött 150 napja alatt sikerült elérni, hogy már 300 millió oltást adtak be az Egyesült Államokban. Ezenkívül felhívta rá a figyelmet, hogy az erőfeszítéseknek köszönhetően csökkent a koronavírus-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma is.

    Biden május elején jelentette be legújabb, járvány elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-i függetlenség napjáig a felnőttek 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak.

    Szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy nem sikerül ezt a célt teljesíteni. Jelenleg a 18 évesnél idősebb amerikaiak 65 százaléka kapta meg legalább az egyik adag oltást.

    Az elnök pénteki beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy azokban az államokban, ahol az oltási arány alacsonyabb, a fertőzések és a kórházban ápoltak aránya sem csökkent kellő mértékben.

    Az az igazság, hogy a halálesetek és a kórházi ápolások száma drasztikusan csökkent azokon a helyeken, ahol az embereket oltják, és az alacsonyabb oltási aránnyal rendelkező államokban a kórházi ápolás sok helyen nem csökken, sőt bizonyos helyeken emelkedik

    – fogalmazott az amerikai elnök.

    Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója pénteken azt mondta, hogy a delta-variáns valószínűleg a következő két-három hónapban meghatározó lesz az Egyesült Államokban. A szakember azt is kiemelte, hogy az új változat a legfertőzőbb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegséget azoknál, akiket nem oltottak be.

  • A világon 177 761 738 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 849 385 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 177 368 659 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 840 634 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 519 349 fertőzött volt eddig a napig, és 601 281-en haltak meg.
    • Indiában 29 762 793 fertőzöttet és 383 490 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 17 801 462 fertőzöttről és 498 499 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 814 648 fertőzöttet és 110 864 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 359 728 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 071.
    • Oroszországban 5 220 168-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 126 300-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 626 915 a fertőzöttek száma, és 128 220-an haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 250 902 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 225.
    • Argentínában 4 242 763 a fertőzöttek és 88 247 a halottak száma.
    • Spanyolországban 3 757 442 fertőzöttet és 80 652 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 728 601 a fertőzöttek száma, 90 331 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 878 466 fertőzöttet és 74 782 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A külföldről szerkesztett kínai antikommunista médiában arról keringenek információk, hogy az Egyesült Államokba dezertált a kínai kémelhárítás egy vezető tisztségviselője, és állítólag érzékeny információkat adott ki a koronavírus eredetéről – írja a Daily Beast.

    Az értesülés szerint Tung Csing-vej, a kínai állambiztonsági minisztérium miniszterhelyettese február közepén menekült el lányával. A politikus a minisztérium kémelhárítási tevékenységéért is felelt, s állítólag olyan információt adott ki a Vuhani Virológiai Intézetről, amely megváltoztatta a Biden-adminisztráció álláspontját a pandémia eredetét illetően, s azóta nem tartják kizártnak a vírus mesterséges mivoltát.

    Kínai tisztségviselők március végén jelentették Tung Csing-vej eltűnését az alaszkai kínai–amerikai találkozón dr. Han Lianchao, a kínai külügyminisztérium volt tisztségviselője szerint. Lianchao az 1989. évi, Tienanmen téri mészárlás után menekült külföldre. Egy névtelen forrásra hivatkozva a Twitteren azt írta, hogy a kínai külügy követelte Tung Csing-vej kiadatását, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azonban megtagadta ezt.

    Ha a pletykák igazak, Tung Csing-vej lehet a legmagasabb rangú tisztségviselő a Kínai Népköztársaság történetében, aki elmenekült az országból.