„Ez a törvény szégyenteljes” – Az EP-ben vitáznak a melegellenes magyar törvényről

Élő közvetítés az Európai Parlament üléséről

Vége
GettyImages-1233828604

A legfontosabbak

2021 július 7., 12:57
A sajtószabadság a terítéken
2021 július 7., 10:04
Szégyen, szégyen, szégyen
Kiss Dániel
Ágoston Zoltán
2021.07.07. 14:19
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ezzel vége a jogállamiságról szóló vitának. Köszönjük figyelmüket!

 • Az EP-ülést berekesztették, a képviselők ebédelnek.

 • Ebben a teremben nincs egyetlen olyan ember sem, aki Magyarország ellen szólalna fel

  – kezdte Dobrev Klára.

  A DK miniszterelnök-jelöltje, az Európai Parlament alelnöke szerint „bármit is hazudik Orbán Viktor”, nincs itt senki, aki a magyar emberek ellen szervezne összeesküvést. Magyarország ugyanaz a gyönyörű ország és a magyarok is ugyanazok, akiket a világ a vendégszeretetükről ismert meg, akikkel hatalmasakat lehet nevetni és bulizni.

  Ezt a csodálatos országot ejtette túszul egy velejéig korrupt politikus. Cinikusan, rasszista és homofób politikával.

  Dobrev Klára szerint a bizottságnak és a tanácsnak egyetlen dolga van: „fejezzék be Orbán Viktor családtagjainak és oligarcháinak a finanszírozását”.

  A politikus azt ígéri, bebizonyítják, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, és visszahozzák az országot Európába, a barátai és szövetségesei közé.

 • Ez a vita jobbára a jelenlegi magyar és lengyel politikai vezetést bírálta, nem a két népet. Nagyon veszélyes tendenciákat látunk Európában, egyes emberek megbélyegzése veszélyes – hangsúlyozta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. 

  Reflektálva több képviselő bírálatára, feltette a kérdést: nem kellene inkább Brüsszelnek abbahagyni a kritikát, és hagyni, hogy a tagállamok a szuverenitás zászlaja alatt abba az irányba haladjanak, amerre szeretnének?

  Marian Turski lengyel történészt és újságírót, holokauszttúlélőt idézve Jourová közölte: nem szabad közömbösnek maradni, amikor a kisebbségeket megtámadják Európában, mert az valami olyasminek a kezdete, amit már megéltünk. 

  Meglátása szerint az Európai Bizottság helyesen jár el, amikor intézkedéseket vezet be a demokratikus berendezkedés és értékek védelme érdekében.

  Válaszolt Guy Verhofstadtnak is. Tudatta, még nem fagyasztották be az uniós pénzek kifizetését, viszont a bizottság kész bebiztosítani a feltételekhez kötött forráslehívást. Mindazonáltal az Európai Bizottság várja az Európai Bíróság ítéletét az ügyben. 

  Amíg szükséges, a bizottság folytatni fogja a 7. cikkely alapján folyó eljárást az érintett tagállamokkal szemben. Jourová szerint azonban ez nem atombomba, inkább eszköz a párbeszédhez. 

  Eközben Guy Verhofstadt kiabált, de a tolmácsok nem hallották, hogy mit. 

 • A matematika tanításához is tanári képesítés kell, a gyermekek szexuális felvilágosítását sem bízhatjuk aktivistákra – mondta el felszólalásában Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő. A kormánypárti politikus elmondta, szerinte csak akkor lehetne higgadtan vitázni a kritizált törvényről, ha legalább annak címe egyszer elhangzana (A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról).

  Engedjék meg, hogy feltegyek egy kérdést: önök valóban elolvasták a jogszabályt?

  – mondta Hölvényi, hozzátéve: a vitán elhangzottak többsége ugyanis a szövegben egyáltalán nem olvasható. „Ha a törvény valóban támadná a homoszexuálisok jogait, elsők között lennék, aki fellép ellene” – tette hozzá.

 • Abir Al-Sahlani svéd képviselőnő szerint a belépésnek való megfelelés nem egy váltott jegy, mindennap meg kell felelni a vállalt értékeknek. 

  Az iraki születésű politikus nehezményezte, hogy a svéd adófizetők pénzét autoriter rezsimeknek utalják át, akik szisztematikusan ássák alá a jogállamiságot. 

 • A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezetnek a sajtószabadság ellenségeit felsoroló listájára felkerült Orbán Viktor is – emlékeztetett Salima Yenbou. 

  Szerinte szégyen, hogy egy európai politikus is szerepel a listán olyan autokratikus vezetők mellett, mint Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Hszi Csin-ping kínai elnök.

  A francia EP-képviselő beszélt arról is, hogy a lengyelországi civil társadalom egyre jobban aggódik a média függetlenségéért. 

 • Ez a jogszabály összemossa a homoszexuálisokat a pedofilokkal, és – utalva több atrocitásra – már látható, milyen hatásai vannak, mondta Cseh Katalin momentumos képviselőnő. 

  Felszólította képviselőtársait, hogy

  ne finanszírozzák tovább Orbán Viktor korrupcióját. 

  Cseh Katalin szerint az emberijog-sértések csak eszközök a magyar kormányfő kezében, más a végcélja. 

 • „Már a vita címével meghozták az ítéletet, amely szerint Magyarország uniós jogot sért” – fogalmazott Győri Enikő fideszes EP-képviselő. Szerinte Magyarország kritikusai „megerőszakolják az uniós jogot”, mint fogalmazott, a nemzeti szuverenitást illető kérdésben fenyegetőznek. Közben pedig – folytatta – a magyar vita ürügyén elterelik a figyelmet Európa valódi problémáiról, például a migrációról. 

  A hisztéria, amit kreáltak, arra utal: önök idegesek

  – folytatta. Győri Enikő szerint az Európai Parlament baloldala fél a jobboldali pártok között formálódó koalíciótól, „16 párt 15 országból száll ugyanis szembe velük a családi és nemzeti értékek védelmében”. 

  Szokjanak hozzá: Európa nemcsak az önöké, hanem a miénk is

  – mondta, hozzátéve: nem akarnak beleszólni abba, hogyan nevelik gyermekeiket, de ezt rájuk nézve is elvárják.

 • Miközben Budapesten gond nélkül szervezik az LMBTQ-bulikat, Isztambulban feloszlattak egy Pride-felvonulást. Az Európai Unió képmutató, annyi szabadságunk van, hogy eldöntsük, egyetértünk vagy nem. A nemzeti parlamentek saját döntése, hogy népszerűsítik-e az LMBTQ-ideológiát vagy sem. A béke csak a demokrácia és a sokszínűség tiszteletben tartásával tartható meg, és a szuverenitás is idetartozik – mondta egy EP-képviselő. 

  Az őt követő lengyel Patryk Jaki, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsalád politikusa, az Egyesült Lengyelország (SP) nevű párt tagja marxizmussal vádolta meg kollégáit a melegellenes törvény elleni támadások miatt. Leszögezte, nem fogadja el, hogy több nem van, és megjegyezte: Lengyelországban kevesebb intolerancia éri az embereket, mint a nyugati országokban. 

 • Meg vagyok döbbenve. Bezárták az egyetemeket, elvették a Klubrádió frekvenciáját. Három év telt el, és csak annyit tudnak mondani: érdekes volt a vita?

  – mondta Guy Verhofstadt belga politikus. A magyar kormány régi ellensége rövid felszólalását azzal kezdte, hogy Vera Jourová bizottsági alelnöknek szegezte a kérdést: igaz-e az az értesülés, hogy a brüsszeli testület felfüggeszti a helyreállítási alapok folyósítását Magyarországnak?

  Szégyennek tartom, ami itt történik

  – folytatta. Mikor hozzák meg a döntést, amelyben követelik Magyarországtól, hogy vonják vissza a melegellenes törvényt? – firtatta Verhofstadt, egyben arra emlékeztetett, hogy a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást három éve elindította az Európai Parlament, ezért az nagyon kevés, ha most az Európai Bizottság további vizsgálatot, újabb vitát ígér. 

 • Minden gyereknek és tinédzsernek hozzá kell tudnia férnie az információkhoz, hogy megtudhassák: ha úgy érzik, hogy mások, azzal nincs semmi baj – mondta Cyrus Engerer, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának tagja, a Magyarországgal szembeni állásfoglalás megfogalmazója. 

  Mindnyájan mások vagyunk, különbözünk, és ez így van rendben – fogalmazott a  szivárványszínű pólót viselő jelentéstevő. 

 • A törvény senkit nem diszkriminál, főleg nem a homoszexuálisokat, kizárólag a gyermekek elleni szexuális visszaélésről szól. „Tehát kérem, hagyják abba azt, hogy összevisszaságokat beszélnek a törvényről” – hangsúlyozta Jürgen Meuthen, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakció politikusa. 

  Szerinte Európa-szerte olyan gyermekvédelmi intézkedéseket kéne hozni, mint amelyet a magyar kormány. 

  A szerződések legmagasabb elve, hogy az EU-nak és intézményeinek nincs köze azokhoz a döntésekhez, amelyeket a tagállamok demokratikus úton hoztak – mondta. 

  Meglátása szerint ha az EU be akar avatkozni egy szuverén állam parlamenti döntésébe, az az, ami veszélyezteti az európai demokráciát. 

  Meuthen felszólalása végén Von der Leyennek keményen odaszúrt, közölte:

  „nem a magy törvény szégyenletes, hanem az ön ittas, hatalomkoncentrációra irányuló vágya.”

 • „Szavakat is nehéz találni arra az őrületre, ami itt folyik az Európai Parlamentben” – kezdte felszólalását Hidvéghi Balázs kormánypárti EP-képviselő. A fideszes politikus szerint nincsenek tisztában a kifogásolt jogszabállyal azok, akik most Magyarországot támadják. A törvény szerinte csak a gyermekek tájékoztatását szabályozza, a felnőttek továbbra is szabadon élhetnek Magyarországon.

  „Visszautasítjuk a felsőbbrendű hangnemet és gyarmatosító arroganciát”

  – szögezte le Hidvéghi egyperces felszólalásában.

 • „Milyen társadalom az olyan, ahol a kormány akarja meghatározni, hogy az ember kit szeressen? Milyen üzenetet adunk át a fiataloknak, ha azt mondjuk nekik, hogy a homoszexualitás abnormális? Szégyenkezzen egy fiatal emiatt?”

  – fogalmazott Jeroen Lenaers az Európai Néppárt frakciójának nevében. 

  „Kizárólag egy olyan parlamentnek kell szégyenkeznie, amely elfogadott egy ilyen törvényt” – jelentette ki Lenaers, utalva az úgynevezett melegellenes törvényre. 

  A holland politikus méltatta azokat az európai vezetőket, akik elítélték a magyar jogszabályt, majd leszögezte: a jogállamiságot át kell tekinteni Európában, de most már elég volt a beszédből, ideje cselekedni. 

 • Több, a magyar Országgyűlés által elfogadott törvény nemi orientáció mentén diszkriminál, ami ellentétes az európai értékekkel. Ebben nem köthetünk kompromisszumot

  – fogalmazott Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. Elmondta, a gyermekek védelme, a pedofil bűncselekményekkel szembeni harc közös érdek, a magyar jogszabály azonban ezt a célt összemossa a szexuális identitásukban, nemi orientációjukban kisebbségnek számító csoportokkal. 

  Az Európai Bizottság kifejezte aggodalmát, mely szerint a törvény egyes elemei az alapszerződésekben megfogalmazott szabadságjogokat sértenek

  – mondta Jurová, hozzátéve, hogy erre az Európai Uniónak válaszolnia kell.

  De Jurová azt is leszögezte, hogy a vitatott magyar jogszabály az uniós pénzek kifizetésére is hatással lehet.

  Az Európai Bizottság ugyanis a diszkriminációmentességet is szem előtt tartja a támogatási pénzek kifizetésekor. A bizottság ezért aktívan vizsgálni fogja, hogy a feltételek adottak-e az európai uniós programok szabályoknak megfelelő végrehajtásához.

  Elmondta azt is, hogy a magyar kormány elküldte a kritikákkal kapcsolatban megfogalmazott válaszát a bizottságnak; ezt a testület jelenleg értékeli. 

  Az Európai Bizottság mindent meg fog tenni, ami a hatáskörébe tartozik, hogy a szabadságjogokat minden állampolgárnak garantálja

  – szögezte le Jurová. 

 • Vannak eszközeink az alapértékek védelmére – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén a zárószó jogán.

  Michel számos kérdésre kitért az uniós vakcinabeszerzéstől Oroszországig, mondanivalójának lényege azonban a közös, európai fellépés volt az uniót érő kihívások minden tekintetében. Említette egyebek közt a migrációt, amelynek kapcsán hangsúlyozta: szolidaritásról kell tanúbizonyságot tenni. 

  Ami Magyarországot illeti, a belga politikus finoman érzékeltette, hogy minden jogi eszközt megragadnak, hogy az emlegetett uniós értékeknek megfelelő irányba tereljék.

 • Az Európai Tanácsnak a járvány elleni harccal, a gazdasággal és a migrációval kellett volna foglalkoznia, ezzel szemben egy nemzeti törvényről folyt a vita. Egy olyan törvényről, amelynek célja a gyermekek védelme és a pedofíliával szembeni harc – fogalmazott Nicola Procaccini, az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselője. Hozzátette, ez a magyar parlament törvénye, amely szabad és demokratikus, hiába szúrja az EU szemét. 

  Procaccini szerint ironikus, hogy éppen ez a Tanács ad 7,5 milliárd eurót egy nyíltan antidemokratikus rendszernek, Törökországnak.

 • „Aki egy országban megsérti az emberi jogokat, egész Európában sérti azokat” – mondta Andreas Schieder, hozzátéve, hogy ezt egyértelműsíteni kell. 

  Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint a magyar kormány jobboldali populizmusa még korrupcióval is párosul, ezzel kell az Európai Uniónak felvennie a harcot. 

 • A fideszes EP-képviselő arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy egyes tagállamok esetében nemzeti hatáskörbe tartozik a kisebbségvédelem, más tagállamok esetében nem, és bizonyos kisebbségek diszkriminációjának kérdése tagállami hatáskörbe tartozik, más kisebbségeké nem.

  Szerinte a szabályozás részletes ismerete nélkül egységes attak indult a magyar gyermekvédelmi törvény ellen, az ország térdre kényszerítésével is fenyegettek. Pedig az Alapjogi Charta azt is kimondja, hogy a szülőknek a joga gyermekük számára meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítani.

  Abszurd az a bizottsági érvelés, amely szerint a törvény a gyermekeket diszkriminálja a felnőttekkel szemben. A törvény a gyermeket védi mindenekfelett

  – fejezte be felszólalását a fideszes EP-képviselő.

 • Európa azt jelenti, hogy minden polgárt meg kell védeni, a kirekesztésnek nincs helye, ugyanis ha azt toleráljuk, magunk is áldozatokká válhatunk – hangsúlyozta Siegfried Mureșan, az Európai Néppárt EP-képviselője. 

  Fontosnak találta, hogy az EU alappilléreit, mint a szabad mozgáshoz való jog és a munkavállalás, védelmezzék, azokat pedig, akik megsértik a szabályokat, például a jogállamiságot, szankcionálni kell. 

  A következő időszak költségvetéséről szólva a román politikus hangsúlyozta, hogy az EU minden eddiginél több pénzt fog költeni, éppen ezért fontos, hogy ezek a pénzek jó helyre kerüljenek az átláthatóság jegyében. Kiemelte az Európai Csalás Elleni Hivatal és az Európai Ügyészség munkáját. Utóbbihoz Magyarország nem hajlandó csatlakozni.

 • Emlékszem a kommunista igazságtalanság sötét idejére hazámban. És emlékszem azokra a bátrakra, akik több igazságért és szabadságért küzdöttek mindannyiunk számára. Egyszerűen szomorú és döbbenetes azt látni, hogy néhány évtizeddel később az egyikőjük, Orbán Viktor olyan politikát követ, amely szinte másolata az akkori idők politikájának

  – fogalmazott Luděk Niedermayer cseh kereszténydemokrata képviselő. Hozzátette: Orbán most olyan politikát folytat, amely aligha biztosít jobb jövőt a magyar emberek számára. „Nagyon örülök, hogy Európában egységesen fellépünk az ilyen jelenségekkel szemben” – tette hozzá. 

 • Igazából el kéne olvasni ezt a törvényt, melegellenesnek nevezni nem más, mint fake news – hangsúlyozta Nicolas Bay francia EP-képviselő, a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Gyűlés politikusa.

  Szerinte a magyar jogszabály valóban a gyermekeket védi, az „LMBTQ-propagandát” pedig korlátozni kell.

 • Manon Aubry, a Baloldal az Európai Parlamentben képviselőcsoport társelnöke azt mondta, hogy Európa nem fogadhatja el azt a törvényt, amely Budapesten született, és az LMBTQ-közösséghez tartozókat a pedofilokkal teszi egyenlővé. A képviselő szerint az európai polgároknak védeni kell az alapértékeket, és ez igaz ebben az esetben is. Az a baj, hogy a mai vita sem viszi előre a dolgokat, nézünk nagy szemekkel, de nem történik semmi. A szlovén, lengyel, magyar jogtiprásokkal gyakorlatilag nem foglalkozunk. Meg kellene állítani ezt a formálódó barna szövetséget. Azonnali szankciókat követelünk azok ellen, akik megsértik ezeket az alapelveket.

 • Frusztráló volt az Európai Tanács legutóbbi ülése – fogalmazott Marisa Matias portugál baloldali EP-képviselő, aki szintén támadta a magyar kormányt az úgynevezett pedofiltörvény miatt. Az Európai Unió legutóbbi soros elnöke Portugália volt, a képviselő szerint nagyon nehéz időszakban kapta meg a stafétát.

  Az LMBT-közösségek elleni támadásokban Portugália végül úgy döntött, semleges álláspontra helyezkedik

  – mondta a politikus, ami szerinte szintén frusztráló döntés volt, de a járvány elleni védekezésben elkövetett hibákat is felemlegette. 

 • Keresztényi síkra terelték az Orbán-kormány kritikáját. A bevándorlásellenességre és az idegengyűlöletre utalva Philippe Lamberts közölte: az evangélium alapján az idegeneket is be kell fogadni. 

  Meglátása szerint amikor a jogállamiságot sértik meg, annak az a célja, hogy egy párt megőrizze a hatalmat, amit viszont a meggazdagodásra használnak fel. 

 • Eljött az idő a cselekvésre! – jelentette ki Dacian Cioloș, a liberális Renew Europe frakcióvezetője. 

  A román EP-képviselő bírálta az Orbán-kormányt a korrupció elburjánzásáért Magyarországon, közölve, hogy évről évre rosszabb a helyzet. Nehezményezte, hogy máig nem biztosította az Orbán-kormány az OLAF-jelentéshez azokat az adatokat, amelyek alapján megállapítható lenne, hova kerültek az EU-s támogatási források. Szerinte nem Magyarország megbüntetéséről van szó, hanem arról, hogy az EU-s forrásokkal ne élhessenek vissza Magyarországon.

  Dacian Cioloș egy olyan rendszer felállítását sürgette, ami egyebek mellett biztosítaná, hogy

  ne kerüljenek EU-s pénzek Orbán Viktor családtagjaihoz. 

 • Biztos ismerik azt a filmet, amelyben Bill Murray játssza a főszerepet, a karaktere pedig mindig ugyanarra a napra ébred – fogalmazott Harald Vilimsky szabadságpárti osztrák EP-képviselő.

  Szerinte az Idétlen időkig című film tökéletesen leírja az EU-ban zajló folyamatokat.

  A testületben évek óta ugyanazokat a vitákat ismétlik meg, amelyek végül nem vezetnek sehova. Példaként említette a menekültkérdést, amelyben semmilyen előrelépés nem történt. Kifejezte: örül annak az Európai Parlamentben alakuló jobboldali formációnak, amelynek keretein belül a nemzeti szuverenitás mellett kiálló képviselők végre összefognak.

 • Alant.

 • Ami sok, az sok! – jelentette ki Iratxe García spanyol szocialista EP-képviselő. 

  A politikus szerint meg kell találni a módját annak, hogy az Európai Unió egységesen fel tudjon lépni a külpolitikában, ehhez viszont szükséges, hogy egységesen gondolkodjon, azonos értékek mentén. Szerinte fel kell gyorsítani a 7-es cikkely eljárását Magyarországgal szemben a melegellenes törvény miatt.