új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vietnám újabb 40 millió adag Szputnyik V vakcinát rendelt - írja a The Guardian. Az ázsiai ország korábban már 20 millió orosz vakcinát szerzett be. Eddig 4 millió embert oltottak be, 277 447 ember már mindkét dózist megkapta.

    A kormány célja, hogy az országlakók kétharmada megkapja jövő év elejéig az oltást.

  • Szükség lehet a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjára is, az erre vonatkozó döntést a járvány kezelésével megbízott válságstáb fogja meghozni augusztus elsejéig – jelentette ki Ana Brnabić szerb miniszterelnök a belgrádi Pink Televízióban, amelyről az MTI számolt be.

    Ugyanakkor a nagykorú lakosság 48,6 százalékát oltották be eddig, ami messze van a kollektív immunitástól, így elsősorban arra kell törekedni, hogy minél többen felvegyék valamely vakcina mindkét adagját.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 69-cel 717 549-re, a járvány halálos áldozatainak száma kettővel 7072-re növekedett. 

  • Hétfőre lassult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, kevesebb mint kétszáz új beteget és mindössze hét halálos áldozatot jegyeztek fel az országban – adta hírül az MTI. 

    A hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 174 új esettel az azonosított fertőzöttek száma 2 241 217-re nőtt. Noha az elmúlt négy napban fokozatosan egyre kevesebb fertőzöttet regisztráltak. A mostani csökkenés oka az is lehet, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz általában és kevesebb tesztet is végeznek. 

    A halálos áldozatok száma hét volt vasárnap,. A járvány tavaly márciusi kitörése óta a betegségbe 52 604-en haltak bele. 

  • A koronavírus elleni védelem fokozása érdekében Thaiföld úgy döntött, hogy az AstraZenecát fogja alkalmazni második oltásként azok körélben, akik elsőként a kínai Sinovacot kapták meg.

    A thaiföldi egészségügyi miniszter, Anutin Charnvirakul szerint ezzel a módszerrel hatékonyabb védelmet lehet biztosítani a rendkívül fertőző delta-variánssal szemben.

  • Megérkezett Nepálba az a másfél milliós vakcinaszállítmány, amelyet az Egyesült Államok ajánlott fel az ázsiai országnak – számolt be róla a The Guardian. Krishna Gopal Shrestha egészségügyi miniszter elmondta, hogy a COVAX-program keretében érkező vakcinákat az 50-54 éves emberek között osztják szét.

    Nepál januárban kezdte meg az oltakozást, azonban eddig csupán a lakóinak 3 százaléka lett beoltva. Kína korábban már 1,8 ,millió Sinopharm vakcinát ajánlott fel az országnak.

  • A szlovák Markíza TV munkatársai az interneten bukkantak rá egy olyan hirdetésre, amelyben egy magánszemély antigénteszt-tanúsítványokat árul öt euróért, átszámítva körülbelül 1800 forintért. A témában megszólaltatott jogász szerint az is bűncselekménynek minősülhet, ha valaki csak megvásárolja a nyomtatványt – írja a Paraméter. 

    A kereskedelmi csatorna szerkesztői a Facebookon látták meg a hirdetést az alábbi szöveggel: 

    Aki tesztigazolást szeretne, írjon nekem. 

    Ezután egy hamis profilról vették fel a kapcsolatot a hirdetővel, és arról érdeklődtek, hogy érvényes-e még az ajánlat. Az eladó arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy az igazolás csak szlovák nyelvű, és amennyiben szükség van rá, csupán aláírni kell.

    A vevőket arról győzködte, hogy ezek a nyomtatványok megegyeznek azokkal, mint amilyeneket a mobil tesztállomásokon is használnak.

    A tévések ezután megkerestek egy büntetőjogi szakértőt, aki leszögezte, hogy törvénysértő az ilyen igazolványok árusítása, hamis orvosi dokumentáció kiállításáról, okirathamisításról van szó

    Az újságírók az egészségügyi minisztert is megkérdezték az ügyről. Vladimir Lengvarsky arra kérte a spekulánst, hogy haladéktalanul fejezze be megtévesztő tevékenységét. 

  • Július 12-től kezdődően ismételten 30 nappal hosszabbodik meg a veszélyhelyzet Románia egész területén – írja a Maszol. A járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések ezen időszak alatt is érvényesek maradnak. 

    Az egyik legjelentősebb módosítás, hogy 90-ről 180 napra növelik azok esetében a korlátozó intézkedések hatálya alól való felmentés időtartamát, akik már kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből. 

    A mostani intézkedések érintik a zárt térben tartott sporteseményeket, ugyanis ilyen eseményeken csak olyanok fognak tudni részt venni, akik tudják igazolni, hogy már átestek a fertőzésen, és legalább 15 nap eltelt az első pozitív teszteredmény óta. A felső határ az eddigi 90-ről 180-ra módosult. 

    Utóbbi kiterjesztés érvényes lesz a koncertekre, a szabadtéri előadásokra, fesztiválokra, kulturális rendezvényekre, valamint a zárt térben tartott esküvőkre és a keresztelőkre. 

  • Szlovákiai adatok szerint folytatódik a javuló tendencia, és az ország nagy része már a legenyhébb, zöld besorolásban van – tájékoztat róla a Új Szó.

    A szomszéd országban július 12-től már csak három járás van elsőfokú éberségi fázisban, a többi hetvenhat járás pedig megfigyelési fázisban. Egyetlen járás sem esik már a fekete besorolás alá, egyikben sincs érvényben másod- vagy elsőfokú riasztás, és egyik sincs másodfokú éberségi fázisban – hagyta jóvá a kormány a szerdai ülésén a fertőzöttség mértéke szerinti felosztását. Sárga besorolásba esik még a homonnai, a rózsahegyi és a stubnyafürdői járás. 

    A zöld színnel jelzett területeken a következő szabályok vannak még érvényben Szlovákiában: 

    • beltéren és a tömegrendezvényeken kötelező a szájmaszk viselése,
    • az éttermek korlátozások nélkül működhetnek, de szájmaszkot/reszpirátort kell viselni, ha épp nem fogyasztunk,
    • a színházakban, mozikban beltéren legfeljebb 500, kültéren maximum 1000 ember lehet – akárcsak az éttermekben, el kell takarni a szánkat és orrunkat, ha épp nem fogyasztunk,
    • a hotelekben és panziókban nem vonatkozik korlátozás a szobák kapacitására,
    • az edzőtermekben 50-en lehetnek egyszerre, vagy 15 négyzetméterre egy személyt számítanak,
    • a múzeumok, galériák, kiállítások korlátozások nélkül működhetnek,
    • ami a lagzikat, ünnepségeket, estélyeket és egyéb hasonló eseményeket illeti: beltéren legfeljebb 500-an, kültéren 1000-en lehetnek egyszerre, az állóhelyeknek 50, az ülőhelyeknek 75 százalékát lehet elfoglalni.
    • rendezvényekre 72 óránál nem régebbi PCR/LAMP-teszt vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszt szükséges, vagy igazolásra arról, hogy az elmúlt 180 napban átestünk a fertőzésen, vagy pedig arról, hogy megkaptuk az oltást (a Pfizer vagy a Moderna vakcinái esetén a második oltást követően 14 napnak, az AstraZeneca esetében az első oltás után 4 hétnek kell eltelnie, vagy 14 napnak bármelyik vakcina első adagja után, ha az illető az elmúlt 180 napban átesett a fertőzésen).
  • Gyorstesztelésnek fogják alávetni a kutyák által fertőzésgyanúsnak vélt személyeket a nagyszebeni reptéren – írta meg a Maszol. A koronavírus-fertőzöttek kiszagolására kiképzett kutyák szolgálatba lépését Lucien Bode román belügyminiszter jelentette be. 

    A kutyás szűrést egyelőre még csak kísérleti jelleggel vezetnék be, 60 napos időtartam erejéig. Ha beválik, más romániai repülőtereken is alkalmazni fogják a módszert. A szebeni repülőtéren összesen öt Covid-felderítő kutya fog szolgálatot teljesíteni. 

    Ha egy utasnál felmerül a fertőzés gyanúja, akkor kötelező gyorstesztelésnek vethetik majd alá. Az illető csak akkor folytathatja útját, ha a teszt eredménye negatív lesz. 

  • Angliában július 19-én feloldják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, Boris Johnson kormányának a minisztereit azonban figyelmeztették, hogy az utána következő hetekben 1-2 millió új fertőzöttre lehet számítani – értesült a The Guardian. A brit lap szerint ez az oka a keményedő politikusi megnyilvánulásoknak, azzal együtt is, hogy július 19. után a fertőzöttek számának az emelkedése ellenére sem valószínű, hogy sokan kórházba kerülnének a kór miatt.

    Maga Boris Johnson hétfőn áll a nyilvánosság elé a lazításokhoz vezető út utolsó szakaszának a lépéseivel. A brit kormány a hangsúlyt most már inkább a személyes felelősségvállalásra és az önfegyelemre, mintsem a központilag elrendelt korlátozások betartására helyezné.

  • Az elmúlt 24 órában a világon 345 416-tal nőtt a fertőzöttek és 4792-vel a halálos áldozatok száma, így eddig 186 755 766 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 4 029 738 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek még mindig az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 853 809 eddig a napig, míg a halálos áldozatok száma 607 155. 

    Az amerikai kontinensen továbbra is magas a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma:

    • Brazíliában 19 089 940 fertőzöttről és 533 488 halálos áldozatról tudni. 
    • Argentínában 4 647 948 a fertőzöttek és 98 781 a halottak száma. 

    Ázsiában sem jó a helyzet:

    • Indiában 30 837 222 fertőzöttet és 408 040 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Oroszországban 5 713 351-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 140 635-re emelkedett.
    • Törökországban 5 465 094 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 096. 

    Európában egyes országokban folyamatosak az enyhítések, ám máshol már az újabb fertőzési hullámra készülnek:

    • Az Egyesült Királyságban 5 139 162 a fertőzöttek száma, és 128 691-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 271 276 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 775. 
    • Franciaországban 5 874 719 fertőzöttet és 111 515 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Spanyolországban 3 937 192 fertőzöttet és 81 003 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 743 732 a fertőzöttek száma, 91 241 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 880 821 fertőzöttet és 75 160 halálesetet tartanak nyilván.
  • Nem a tajvani kormány, hanem a szigetországi nagyvállalatok állapodtak meg a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának kínai beszállítójával tízmillió dózis vakcina megvásárlásáról – tájékoztat az MTI a Global Times című kínai lap alapján.

    Az oltóanyagokat a Foxconn (eredeti nevén Hon Hai Precision Industry Co.) informatikai és távközlési vállalat, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) chipgyártó, valamint a Zuellig Pharma gyógyszeripari cég tajvani egészségügyi intézményeknek adományozza majd, az újabb járványhullám mielőbbi megfékezése érdekében.

    A kétdózisú oltóanyag ötmillió ember, vagyis a tajvani lakosság huszonegy százalékának védelmét biztosíthatja.

    A Foxconn Fosun Pharma céggel kötött szerződést, mert kizárólagos joggal rendelkezik a Pfizer/BioNTech-vakcinák értékesítésére a kínai szárazföldön, Hongkongban, Tajvanon és Makaón. Korábban Caj Jing-ven tajvani elnök azzal vádolta meg Kínát, hogy

    megakadályozta egy nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vacina-szállítmány Tajvanra jutását.

    Peking tagadta a vádat, és azt állította, hogy Tajpej nem hajlandó elfogadni a Kína által felajánlott oltóanyag-adományt. Ezt erősíti az is, hogy Terry Gou, a Foxconn alapítója a Facebookon vasárnap közzétett bejegyzésben hangsúlyozta, hogy Peking semmilyen módon nem próbált beavatkozni a tárgyalási folyamatba.

    A szigetországban eddig az AstraZeneca- és a Moderna-vakcinát használták, a 23,5 millió lakó mintegy tizede kapta már meg az oltások valamelyikének első adagját, míg a teljes védettséghez szükséges két dózis beadásán eddig csaknem 61 ezren estek át.

  • Több kubai városban is kormányellenes tüntetések voltak vasárnap, hasonló volumenű demonstrációkra már több mint huszonöt éve nem volt példa a karibi szigetországban.

    Havannától Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen.

    Helyszíni tudósítások szerint a fővárosban a különleges erők és a rendőrök nagy erőkkel vannak jelen. Az EFE spanyol hírügynökség arról számolt be, hogy több helyen erőszakosan léptek fel a békés tüntetőkkel szemben, s a mobilinternetet is lekapcsolták az illetékes szervek. A mintegy 50 ezres lakosú San Antonio de los Banosban a tömeg azt skandálta, hogy

    Le a diktatúrával!,

    valamint hogy „Nem félünk!”. Tiltakozás volt Palma Sorianóban, Alquízarban és Guira de Melenában is. A demonstrációk az interneten szerveződtek, a történéseket a közösségi oldalakon élőben közvetítették.

    Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat tette felelőssé a tüntetésekért, s felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak. Emellett hangsúlyozta, hogy hívei akár életük árán is készek megvédeni a kormányt. A hatóságok elítélték, hogy egyesek „olyan képet próbálnak sugározni az országról, mintha teljes káosz lenne, ami közel sem felel meg a valóságnak”.

    A koronavírus-járvány kezdete óta

    a kubaiak életszínvonala jelentősen romlott, nagy élelmiszer- és gyógyszerhiány van.

    Az országban eközben rekordot döntött az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az elmúlt 24 órában 6923 új esetet és 47 halottat regisztráltak. Ez az országban a legnagyobb kormányellenes megmozdulás a Szovjetunió összeomlása utáni, súlyos gazdasági válság idején, 1994 augusztusában kirobbant, zavargásba torkolló tüntetés óta.