új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

  Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

 • A felnőttek csaknem háromnegyede megkapta már a teljes védőoltást az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta Covid–19 ellen Németországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint – adta hírül az MTI.

  A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint a 18 éven felüliek 74,7 százaléka rendelkezik teljes oltással, a 12–17 éves korosztályban pedig 33,2 százalék.

  Legalább egy adag védőoltást a felnőttek 78,6 százaléka és a 12–17 évesek 41 százaléka kapott.

  Hétfőig, az oltási kampány 277. napjáig 107,2 millió adag oltást adtak be Németországban.

 • Az euróövezet gazdasága még nem jutott túl a koronavírus-járvány okozta megrázkódtatáson, és az infláció növekedése is a járvány következménye – mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az EKB éves jegybanki konferenciájának megnyitóján. A járvány miatt online rendezvényként tartott konferenciát megnyitó beszédében Christine Lagarde kiemelte, hogy a közös pénzt használó 19 európai uniós tagország által alkotott övezet gazdasága „már elérte a mélypontot, de még nincs teljesen túl a nehezén”.

  Az infláció meglódulása is éppen arra vezethető vissza, hogy a gazdaság még csak kilábal a járványügyi korlátozások okozta válságból. Így a fogyasztói árak emelkedése valójában csak „az újranyitással kapcsolatos átmeneti inflációs szakasz. A tavalyi alacsony és az idei magas inflációs ráta átlagosan megfelel a világjárvány előtt, 2019-ben megfigyelt inflációs rátának”, tehát az árszínvonal nagyjából olyan, mintha az infláció a járvány előtti szinten maradt volna

  – mondta az EKB elnöke. Hangsúlyozta: az EKB nem fogja túlreagálni a helyzetet, és nincs oka a beavatkozásra csak azért, mert az infláció egy ideig a kétszázalékos célérték felett van. Az EKB türelmes maradhat, amíg az a meggyőződése, hogy a hosszabb távot, a járvány előtti időszakot is tekintve túl alacsony inflációs ráta javulása fenntartható – mondta az euróövezeti jegybank vezetője.

  Az EKB várakozásai szerint az infláció középtávon a kétszázalékos cél alatt marad. Számításaik szerint idén ugyan éves átlagban 2,2 százalék lehet, jövőre viszont 1,7 százalékra csökkenhet.

  Az EKB vezetője az utóbbi hetekben többször kifejtette, hogy a fogyasztói árak emelkedése átmeneti, és a járvány miatti válságból eredő különleges tényezőknek tulajdonítható. Így például a nyersolaj ára a világpiaci kereslet alacsony szintje miatt a világjárvány 2020 tavaszi kitörése után meredeken süllyedt, időközben viszont jelentősen emelkedett. Ugyancsak komoly hatással volt az euróövezeti inflációra, hogy a térség és az EU legnagyobb gazdaságában, Németországban az év elején visszavonták a válság miatt tavaly átmenetileg bevezetett áfacsökkentést – számolt be az MTI.

 • Horvátországban a jövő héttől kezdve mindenki számára kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi és szociális intézményekben – közölte a horvát válságstáb.

  Arról, hogy október elejétől az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozóknak rendelkezniük kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel, a múlt héten tett bejelentést Vili Beros egészségügyi miniszter. A nemzeti válságstáb által kedden elfogadott rendelkezés szerint ezt kiterjesztik minden olyan szolgáltatásra is, amely ezen intézményeken belül működik, legyen szó újságosról, gyógyszertárról vagy kantinról. Azoknak a dolgozóknak, akik nincsenek beoltva és nem estek át a betegségen, hetente kétszer koronavírustesztet kell végeztetniük.

  Védettségi igazolással kell rendelkezniük a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

  Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, de ennek ellenére megtagadják a tesztelést, nem léphetnek be ezen intézmények területére.

  A tesztelés mindenki számára ingyenes.

 • Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Svédország elkezdte kiosztani a harmadik oltásokat bizonyos csoportoknak, köztük a legalább 80 éves állampolgároknak – írja a Guardian.

  Azok fogják legelőször megkapni a vakcinát, akiknek a legnagyobb szükségük van rá

  – közölte Lena Hallengren.

  Svédország még ezen a héten valamennyi korlátozást felold.

 • Romániában kedden elkezdték beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Az első napon többen kérték az emlékeztető oltást, mint a vakcina első adagját – adta hírül az MTI.

  Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltáskampány koordinátora elmondta: kedden délig csaknem 14 ezren jelentkeztek a harmadik oltásra, vagyis többen, mint amennyivel egy-egy nap alatt emelkedett eddig az immunizáltak száma. Az oltásparancsnok ugyanakkor rámutatott, hogy az első adag vakcinával beoltottak száma is emelkedik, a múlt héten több mint kétszer annyian kérték az oltást, mint szeptember első hetében.

  Az oltásparancsnok kijelentette: Romániában megkaphatja a koronavírus elleni harmadik adag oltást bárki, aki legalább fél éve kapta meg a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát. A harmadik dózis minden esetben mRNS-alapú vakcina lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapják a harmadik oltást, akit eredetileg AstraZeneca-oltóanyaggal immunizáltak.

  Romániában soha nem látott ütemben gyorsul a járvány: kedden megdőlt a megbetegedések napi rekordja. Az utolsó 24 órában több mint 11 ezer embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ami több mint duplája az utóbbi két hét átlagának.

 • Másképp viselkedtek a koronavírus miatti tavalyi lezárások idején a nők és a férfiak – állapította meg egy új osztrák tanulmány, amelyet az MTI ismertetett. A bécsi kutatók 1,2 millió ember anonimizált mobiltelefonadatait elemezték, eredményeik a Scientific Reports tudományos lap keddi számában jelentek meg. Azt találták, hogy

  • a nők hosszabb ideig telefonáltak,
  • a férfiak kevéssé hagyták, hogy a mozgásukat korlátozzák,
  • mindkét nemre igaz, hogy nagyjából egy órával rövidült a napi aktivitás időszaka.

  Egy nagy osztrák mobilszolgáltató mobiladataiból a komplexitáskutatók az embereknek nemcsak a telefonálási, hanem a helyváltoztatási szokásait is figyelemmel tudták kísérni. Nem lepte meg őket, hogy a lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak.

  Érdekes, hogy kevesebb emberrel beszéltek, mint egyébként, ám velük a szokásosnál hosszabban

  – mondta Tobias Reisch, a bécsi Complexity Science Hub (CSH) kutatóközpont munkatársa. Meglepte a kutatókat, milyen nagyok voltak a nemek közötti viselkedésbeli különbségek:

  • azok a telefonbeszélgetések, amelyekben nő is részt vett, átlagosan jelentősen tovább tartottak, valamint az időtartam lényegesen eltért aszerint is, hogy ki volt a hívó fél.
  • Ha nő hívott nőt még a lezárások előtt, az átlagosan alig kétperces beszélgetéshez vezetett, miután azonban 2020. március 16-án életbe léptek a korlátozások, több mint négypercesre nőtt az időtartam (140 százalékos növekedés).
  • Amikor férfi hívott fel nőt, körülbelül kétszer olyan hosszú beszélgetés lett belőle, mint a pandémia előtt,
  • míg ha nő hívott férfit, a társalgás időtartama nyolcvan százalékkal nőtt a válság előttihez képest.
  • Ha férfiak telefonáltak egymással, legalább 66 százalékkal hosszabban beszélgettek.

  A tanulmány szerzői szerint az adatok megerősítették a kisebb felméréseken, közvélemény-kutatásokon vagy interjúkon alapuló társadalomtudományi eredményeket.

  Ezek szerint a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal.

  A nemek közötti, már a pandémia előtt megfigyelt helyváltoztatási viselkedéssel kapcsolatos különbségek is felerősödtek a lezárások idején. Ugyan mindkét nem mobilitása jelentősen visszaesett a lezárások idején, a nők erősebben és hosszabb ideig korlátozták a mozgásukat, mint a férfiak. Ahogy a korlátozásokat feloldották, a férfiak gyorsabban visszatértek a korábban megszokott mobilitási szokásaikhoz.

  Megfigyelték emellett a napi aktivitás időtartamának jelentős csökkenését: mindkét nem esetében nagyjából napi egy órával csökkent a mozgással töltött idő a telefonos és internetes mobiladatok alapján.

  Talán a napi munkába járás megszűnése állhat a háttérben, ezt még vizsgálni kell

  – tette hozzá Reisch.

 • Albánia jövője az Európai Unión belül van, és Brüsszelen múlik, hogy megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az albán fővárosban, nyugat-balkáni látogatásának második állomásán.

  Egyúttal biztosította Albániát arról, hogy Brüsszel továbbra is segíti az ország gazdasági felépülését és a koronavírus elleni oltási kampányt. Az Európai Unió eddig 430 ezer adag vakcinát adományozott Albániának.

 • Megfertőződött a koronavírussal N’Golo Kante, a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea világbajnok francia labdarúgója.

  A Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató londoni csapatnak másfél hétig biztosan nélkülöznie kell a világbajnok középpályást, akinek legalább tíz napot karanténban kell töltenie.

  Kanténak emiatt ki kell hagynia szerdán a Juventus elleni BL-csoportmeccset, majd szombaton a Southampton elleni angol bajnokit – számolt be az MTI.

  Thomas Tuchel vezetőedző jelenleg Kante mellett Christian Pulisic, Mason Mount és Reece James játékára sem számíthat.

 • A koronavírus elleni védőoltás megjelenésekor az oltakozást hirdetők nem mérték fel megfelelően a Szerbiában élők társadalmi, kulturális és más berögződéseit, ezért nem jól informálták az embereket, akik megijedtek a vakcinától, és elutasították – magyarázta Zoran Vučinić járványügyi szakértő a szerbiai közszolgálati televízióban.

  Véleménye szerint az emberek nem a megfelelő válaszokat kapták a vakcina megjelenésekor, így erősebben hathattak rájuk az álhírek, most pedig már nehéz azokat felülírni, pedig csak az oltakozás jelenthet kiutat a járványból – számolt be a nyilatkozatról az MTI.

 • A román rendőrség kedden megbírságolta a vezető romániai kormánypártot, amiért a hét végén tartott tisztújító kongresszuson nem tartották be a járványügyi korlátozásokat. A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a maximális, tízezer lejes (7,2 millió forint) bírságot kell kifizetnie amiatt, hogy a kongresszusi küldöttek a szavazáskor nem tartották be az egymás között előírt távolságot, és egyesek maszkot sem viseltek.

  Vlad Voiculescu, a Florin Cîțu miniszterelnök által korábban leváltott egészségügyi miniszter vasárnap azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy az elmúlt hét végén kozmetikázták a bukaresti adatokat, hogy megtarthassák a kormánypárt kongresszusát. Az elmúlt napokban közölt számok igazolni látszanak az állítást: míg a kongresszus két napján, szombaton és vasárnap 808 és 653 új fertőzöttet jegyeztek fel, hétfőn és kedden 2559-re és 1912-re ugrott a bukaresti esetszám.

 • Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 852-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a kedden közzétett hivatalos adatok szerint – adta hírül az MTI. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 205 531-re nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,75 százalék.

  Az igazolt fertőzöttek száma 21 559-cel 7 464 708-ra emelkedett. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 7,9 százaléka volt tünetmentes. Az országban 623 692 aktív esetet tartanak számon.

  Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elismerte, hogy az esetszám több régióban emelkedik. Abban a kérdésben szerinte a szakemberek között nem jött létre egyetértés, hogy ez már a járvány negyedik hulláma-e.

  A felépültek száma 17 368-cal 6 635 485-re nőtt.

  Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 190,5 millió, az elmúlt napon pedig 309 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 272 307 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 • Romániában 11 049 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ez a legnagyobb napi esetszám a járvány megjelenése óta – számolt be az MTI. A stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közölt adatai szerint a fertőzésnek tulajdonított halálos áldozatok napi száma is a megközelíti a csúcsértéket. Az elmúlt 24 órában 208-an haltak meg a járvány következtében.

  Hasonlóan magas számokat csak a járvány második hullámának tetőzésekor, tavaly november-decemberben közöltek a román hatóságok, akkor is csak néhány napon ugrottak ilyen magasra. Négy olyan nap szerepel a járványstatisztikában, amikor tízezer fölötti napi fertőzöttet, illetve másik négy olyan nap, amikor kétszáz fölötti halálesetet jelentett a stratégiai kommunikációs törzs.

  A kórházakban 11 431 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1267-et intenzív terápiás osztályon. A hatóságok a negyedik hullám sajátosságának tekintik, hogy sok fiatal is megfertőződött. 306 kiskorú fekszik kórházban a fertőzés következtében, közülük 17-et intenzív osztályon ápolnak. További 54 953-an lakhelyi, 10 066-an pedig intézményi elkülönítésben várják a gyógyulásukat.

  A járvány a legnagyobb ütemben Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében terjed. Utóbbi területen immár a hatot is meghaladta az elmúlt tizennégy nap alatt jegyzett új esetek ezer lakosra jutó száma. Hathoz közelít az érték Bukarestben és Temes megyében is. A székelyföldi megyék továbbra is a legkevésbé fertőzöttek közé tartoznak: Hargita megyében 1,11, Kovásznában 1,24, Marosban 1,51 a fertőzöttségi ráta.

 • Megkezdte az mRNS-alapú influenzaoltás klinikai próbáit az Egyesült Államokban a Pfizer – jelentette be az amerikai vállalat.

  A vizsgálatok korai szakaszába több mint hatszáz, 65–85 év közötti amerikait vonnak be. A vakcina ugyanarra a technológiára épül, mint a BioNTech vállalattal közösen készített Covid–19 elleni oltás – számolt be az MTI.

  A Covid–19-világjárvány lehetővé tette számunkra, hogy az mRNS-technológiában rejlő hatalmas tudományos lehetőséget kihasználjuk. Az influenza egy olyan terület, ahol szerintünk szükség van ilyen oltásokra

  – idézte Kathrin Jansent, az oltóanyag-kutatás és -fejlesztés vezetőjét a cég közleménye.

  A kutatással az influenzaoltások jelenlegi nemzedékén akarnak javítani, amely 40-60 százalékos hatékonysággal véd a betegségtől. Évente mintegy 650 ezer influenzamegbetegedést jegyeznek.

  A Pfizer különösen azt akarja összehasonlítani, hogy milyen szintű és mennyire biztonságos az immunválasz egy-, két- vagy négykomponensű mRNS-oltóanyag esetén különböző adagokban, szemben a hagyományos négykomponensű oltóanyagokkal.

 • Nem csitul a járvány Ukrajnában, az elmúlt napon 6552 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak, a betegség szövődményeibe 143-an haltak bele − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács keddi adataiból.

  A legtöbb új fertőzöttet Dnyipropetrovszk megyében, Harkiv megyében és Donyeck megyében azonosítják. A magyarok által is lakott Kárpátalján 78-an fertőződtek meg. A megyéből két halálos áldozatot is jelentettek.

  A járvány kezdete óta 2 401 956 fertőzöttet jelentettek az országban, közülük már 2 248 071-en felgyógyultak a betegségből. A járványnak az országban 55 863 áldozata volt. Jelenleg 98 022 aktív fertőzöttet tartanak számon.

 • A tokiói kormány csütörtöktől feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot, hogy a japán gazdaság felpöröghessen, mivel országszerte csökken az újonnan fertőzöttek száma – jelentette be kedden Szuga Josihide japán miniszterelnök.

  A rendkívüli állapotot Japán mind a 27 prefektúrájában feloldják szeptember utolsó napján. Az elsősorban a bárokra és éttermekre vonatkozó nyitvatartási és alkoholfogyasztási korlátozásokat fokozatosan kivezetik, párhuzamosan egyéb lépések, például a védettségi igazolvány és a vírustesztelés bevezetésével.

  Japánban a jelenlegi rendkívüli állapotot áprilisban hirdették ki, majd többször meghosszabbították és kiterjesztették. A legszigorúbb kijárási tilalmak bevezetését azonban sikerült elkerülni, miközben 1 millió 690 ezer fertőzöttet és 17 500 halálos áldozatot jegyeztek fel a koronavírus-világjárvány miatt.

  Az éppen átalakulóban lévő kormány élére a hét vége felé találhatják meg Szuga miniszterelnök utódját a kormánypártban. Mindeközben a kabinet komoly nyomás alatt van, hogy hatékonyabb járványkezelést folytasson a két hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt.

  A koronavírus-járvány kezeléséért is felelős Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések feloldása csak fokozatos lesz, mivel a hűvösebb időjárás beköszöntével nő az aggodalom a fertőzöttek számának megugrása miatt.

 • A koronavírus-járvány miatti másfél éves lezárás után hétfőn ismét megnyitotta kapuit a New York-i Metropolitan Opera (Met).

  Az első előadás az intézmény történetében először egy afroamerikai zeneszerző műve volt: a közönség Terence Blanchard dzsessztrombitás Fire Shut Up in My Bones című művének premierjét láthatta Yannick Nézet-Séguin vezényletével.

  A hatszoros Grammy-díjas Blanchard korábban többek között Spike Lee rendező számára is írt filmzenét. Operája Charles Blow azonos című önéletrajzán alapul, amely Louisiana államban töltött gyerek- és fiatalkorát mutatja be.

 • Még soha nem volt ennyi ebből a típusból, megérkezett a 41. magyarországi szállítmány a Pfizer–BioNTech által fejlesztett, Comirnaty elnevezésű oltóanyagból, amivel a vállalat hazánkba szállított mennyisége már a 9,2 milliós adagot is meghaladja – számolt be a Napi.hu

  A Pfizer kilenc hónapja szállítja heti rendszerességgel Magyarországra a vakcináját. Az idei első negyedévben több mint 1,5 millió, a másodikban több mint 4,6 millió, míg a harmadik negyedévben 3,2 millió adag oltóanyagot szállított az országba. 

 • A hétvégén megtartott 24 órás világkoncert révén több mint 1,1 milliárd dollár értékű felajánlást kapott a Global Citizen a szegénység elleni harcra – jelentették be hétfőn a szervezők.

  A mások mellett Stevie Wonder, Jennifer Lopez, a BTS és Elton John fellépésével megtartott rendezvénnyel a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelemre, a koronavírus elleni védőoltás jobb elérhetőségére akarták ráirányítani a figyelmet.

  Több mint hatvan előadó, nézők tízezrei vettek részt a világ számos városában – többek között Londonban, New Yorkban és Szöulban – rendezett koncerteken, további milliók kapcsoltak az eseményről szóló közvetítésekre.

  A szervezők ígéretet kaptak egyebek között 60 millió adag Covid–19 elleni oltás eljuttatására a fejlődő országokba, vállalkozások elkötelezték magukat 157 millió fa ültetésére világszerte.

  Az amerikai kormány ígéretet tett 295 millió dollár értékű humanitárius segély nyújtására a világ számos pontján a koronavírus elleni harcban.

 • Sikeresen zárta a Sanofi mRNS-vakcinájának első és második fázisú klinikai tesztjét. A kezdeti adatok alapján az antitestek szerokonverzióját két héttel a második oltást követően tapasztalták az esetek 91 százalékában, miközben nem észleltek biztonsági problémákat – írja a Világgazdaság

  A harmadik oltással kapcsolatos eredmények az idei negyedik negyedévben kerülhetnek publikálásra. 

 • Különleges módszerrel oldják meg az iskolások számára azt Hongkongban, hogy bár kötelező a maszkviselés, mégis részt tudjanak venni a fúvóshangszer-oktatásokon.

  Nem vicc: csupán 23 dollárért (7 ezer forintért) vesztegetik a szájnyílásos vagy félrehajtható maszkokat, amikkel furulyát, oboát vagy éppen szaxofont lehet fújni. 

  Hongkongban elővigyázatosságból van érvényben a kötelező maszkviselés, 5 hónapja nem regisztráltak fertőzéses esetet. 

 • Az önkormányzatoknak kellene szabályoznia az esti kijárási tilalmat a bordó járásokban Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint. A Szlovákiai Városok Uniója és Mária Patakyová szlovák emberjogi ombudsman azonban úgy véli, hogy ehhez nincs elegendő jogköre a polgármestereknek – írja az Új Szó

  Vladimír Lengvarský elmondta, hogy egyelőre csak kevés járás kapott bordó besorolást, így a rendkívüli állapot kihirdetését jelenleg nem tartják indokoltnak, egyúttal arra kérte az önkormányzatokat, hogy a kijárási tilalmat általános érvényű rendeletekkel szabályozzák. 

  A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) viszont úgy véli: nem megvalósítható a miniszter kérése. 

  Az ÚMS jogi elemzése alapján egyértelmű, hogy az önkormányzatoknak nincs meg a jogköre ahhoz, hogy korlátozzák az emberek szabad mozgását 21 és 5 óra között, valamint szabályozzák a helyi vállalkozások nyitvatartási idejét a lakosság közegészségének védelme érdekében. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a szabad mozgás korlátozásának elengedhetetlen feltétele, hogy ki legyen hirdetve a veszélyhelyzet

  – írja közleményében a szervezet. 

  Hasonló álláspontot képvisel Mária Patakyová emberjogi ombudsman is, aki úgy gondolja: az általános érvényű rendeletekkel nem lehet olyan mértékben korlátozni az emberek szabadságjogait, úgy, hogy az megfeleljen a kijárási tilalom feltételeinek. 

 • Legalábbis a Pfizer amerikai gyógyszervállalat vezérigazgatója, Albert Bourla így látja. 

  Ettől függetlenül nem fog eltűnni az új típusú koronavírus minden variánsával együtt, sőt újabb és újabb mutánsok fognak napvilágot látni, ami pedig – az üzletember szerint – azt jelenti, hogy vélhetően évente kell majd oltakozni. 

  De majd kiderül

  – tette hozzá biztatóan Bourla. 

  A Pfizer vezérigazgatójának jóslata egyezik vakcinapiaci vetélytársáéval, a Moderna vezetőjével, aki szerint ugyancsak egy évet kell még várni arra, hogy visszatérjünk a világjárvány előtti időknek megfelelő kerékvágásba. 

  Van még legalább egy hasonlóság a két vezérigazgató között: egyikőjük cége sem akarja közkinccsé tenni vakcinaszabadalmukat, hogy más gyártók is megkezdhessék az mRNS-oltások előállítását. Ezért élesen bírálta a két céget az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) egykori igazgatója. 

  A Pfizer-CEO-ról azonban lepattantak a kritikák, és a bírálatra reagálva kifejtette: a szellemi tulajdon és annak védelme tette lehetővé azt, hogy ilyen gyorsan elkészüljön a védőoltás. Bourla még hozzátette: a Pfizer nem adja ingyen a vakcináját, de az Egyesült Államok 1 milliárdot vett, amit majd Washington ingyenesen szétoszt a szegényebb országok között. Win-win. 

 • A világon 232 313 731 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 756 225 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

  Egy nappal korábban 231 820 802 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 748 055 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 43 116 432 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 690 426.

  • Indiában 33 678 786 fertőzöttet és 447 194 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 21 366 395 fertőzöttről és 594 653 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 7 737 941 a fertőzöttek száma, és 136 569-en haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 7 334 843-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 201 015-re emelkedett.
  • Franciaországban 7 087 110 fertőzöttet és 117 581 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Törökországban 7 066 658 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 63 372.
  • Iránban 5 547 990 a fertőzöttek és 119 649 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 951 640 fertőzöttet és 86 229 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 662 087 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 742.
  • Németországban 4 209 098 a fertőzöttek száma, 93 509 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 903 655 fertőzöttet és 75 572 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • A gyászos színű teherautó egy temetkezési szolgáltatóé. Egy megnyugtató gondolat helyett, amely akár a cég szlogenjeként is szolgálhatna, meghökkentő üzenet áll az oldalán: „Ne oltassa be magát!”

  A kamion az észak-karolinai Charlotte belvárosának utcáit rótta, miközben szurkolók tömege indult a helyi Carolina Panthers és a New Orleans Saints amerikaifutball-meccsére. A temetkezési vállalat, a Wilmore Funeral Home nyers és váratlan üzenete sokakat késztetett gondolkodásra.

  Bővebben>>>

 • Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

  Biden „biztonságosnak és hatékonynak” nevezte a harmadik adag vakcinát. Az oltás nyilvános felvételével – az amerikai sajtó beszámolói szerint – az volt az elnök célja, hogy növelje a bizalmat a szérumok iránt, és az oltás felvételére ösztönözze azokat, akik még nem éltek az állam nyújtotta lehetőséggel.

  „Tudom, hogy nem úgy néz ki, de túl vagyok a 65. életévemen, jóval túl vagyok rajta, és ezért kapok ma emlékeztető oltást” – fogalmazott a 78 éves elnök, aki arról is beszélt, hogy felesége, Jill Biden is hamarosan megkapja a harmadik adag oltását.

  Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt héten hagyta jóvá, hogy a 65 éves és annál idősebb emberek, valamint a valamilyen alapbetegségben szenvedő, illetve az egészségügyi szempontból veszélyes munkahelyen dolgozó felnőtt állampolgárok megkaphassák az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett, Covid–19 elleni vakcina harmadik, emlékeztető oltását.

  Az Egyesült Államokban azok a személyek jogosultak a harmadik oltás felvételére, akik legalább hat hónapja kapták meg a második adag Pfizer–BioNTech-vakcinájukat. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) egyelőre nem hagyta jóvá a Moderna emlékeztető oltásra vonatkozó kérelmét, a Johnson & Johnson vállalat pedig még be sem nyújtotta azt.