Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szlovákiában is megjelent az omikron

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszországban 30 288 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak az elmúlt 24 órában, így már összesen a járvány kezdete óta 9 986 967 fő betegedett meg a koronavírus miatt.

    A halálos áldozatok száma egy nap alatt 1171-el 288 351-re nőtt a hivatalos adatok szerint. A legtöbb fertőzött továbbra is a fővárosból, Moszkvából került ki – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • A francia hatóságok gyorsítani akarják az oltások ütemét karácsony előtt, miközben a fertőzések száma emelkedik, és egyre több ember fordul orvoshoz, írta a Guardian.  

    Az emberek nyugodtan ünnepelhetik a karácsonyt, de tiszteletben kell tartanunk a szabályokat, és be kell hogy oltassuk magunkat

    - mondta Jean Castex miniszterelnök. 

    Az országban az elmúlt héten átlagban 44 ezer új esetet regisztráltak naponta, ami 36 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. 

  • Olyan gyorsan terjed az omikron-variáns, hogy aki nem úgy él, mint egy remete, az biztosan találkozni fog vele a következő hetekben, mondta Eleanor Riley, az Edinburghi Egyetem immunológusprofesszora, írja a Guardian

    Vigyáznunk kell azzal, ha azt mondjuk, hogy az omikron enyhébb betegséget okoz. Nagyon veszélyes, ha az angliai helyzetet a Dél-Afrikaival hasonlítjuk össze. Még ha a fertőzöttek kisebb része is kerül kórházba, a sok fertőzött kisebb része is sok kórházban lévő embert jelent

    - vélekedett a szakember. 

  • A koronavírus-fertőzések azonosítását célzó tesztelés kiterjesztését szorgalmazza Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter, aki az új járványügyi szabályozásoktól az elvégzett tesztek számának növekedését reméli – adta hírül az MTI a tárcavezető egyik televíziós interjúja alapján, melyet Hotnews.ro román hírportál szemlézett. 

    A miniszter az interjúban többek között arról beszélt, hogy mindeddig Románia végezte a legkevesebb tesztet az Európai Unió tagállamai közül, holott a fertőzések a pontos feltérképezése rendkívül fontos egy egészségügyi válság kezelésében. 

    Az egészségügyi tárca minisztérium élére novemberben kinevezett Rafila szerint hamarosan lehetővé teszik, hogy a családorvosok közvetlenül, a megyei közegészségügyi igazgatóságok láttamozása nélkül, vezessék be a pozitív tesztek eredményét a minisztérium által működtetett koronavírus-adatbázisba.

    A politikus azt is hozzátette: a tesztelési hajlandóságra az is jótékony hatással lesz, hogy az új szabályozás szerint immár nemcsak a teljes átoltottságot, vagy a fertőzésből történt kigyógyulást tanúsító, hanem a negatív koronavírusteszt alapján kiállított zöld igazolvánnyal is be lehet menni a bevásárlóközpontokba, mozikba, és más hasonló helyiségekbe.

  • Sorozatban a második éve korlátozások mellett tartják meg majd a karácsonyi liturgiákat a Vatikánban a koronavírus-járványt övező aggályok miatt – jelentette be Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

    Bruni elmondta: tavalyhoz hasonlóan az idén is korlátozott lesz azoknak a hívőknek a lélekszáma, akik részt vehetnek a Ferenc pápa által a Szent Péter-bazilikában celebrált liturgiákon. Viszont valamennyi szertartást élőben közvetítik majd a közösségi médiumokban és több más platformon is.

    Bár a Vatikánba egyelőre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, a karácsonyi időszakra és az általános audienciák idejére várhatóan felfüggesztik ezt a megszorítást.

    A Ferenc pápa által celebrált éjféli mise a hagyományos időponttól eltérően 19.30-kor kezdődik majd. A döntés okát nem tudni, ugyanis a tavalyi évvel ellentétben az idén nincs kijárási korlátozás.

    Karácsony első ünnepén délben a katolikus egyházfő ismét várhatóan a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondja el hagyományos Urbi et Orbi (A városnak és a világnak) üzenetét és áldását, bár ez még megerősítésre vár.

    December 10-én felkapcsolták a karácsonyfa és az életnagyságú betlehemi jászol fényeit a Szent Péter-téren, és ezzel megkezdődött az ünnepi időszak a Vatikánban.

    Az idei karácsonyfa 113 éves, 28 méter magas és 8 tonnát nyom. A lucfenyő a trentói érsekségben található Andalóból érkezett. A betlehemi jászol Dél-Amerikából, az Andok térségéből, Peru Huancavelica tartományának Chopcca falujából került Rómába. Több mint harminc darabból áll, és öt neves perui művész készítette.

  • Zöldasztal mellett dől el az eredetileg csütörtökre kiírt Tottenham–Rennes Európa Konferencia-liga mérkőzés, amely azért maradt el, mert a londoni egyesületnél több játékos és stábtag is megfertőződött a koronavírussal.

    Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szombaton közölte, hogy a felek bevonásával megpróbáltak új időpontot találni, de nem sikerült olyan megoldásra jutni, amely mindkét klubnak megfelelt volna. Ezért az ügy most az UEFA ellenőrzési, etikai és fegyelmi bizottsága elé kerül, amely a versenyszabályzattal összhangban dönt a találkozó sorsáról.

    A francia egyesület nem értett egyet azzal, hogy elmaradjon a csütörtöki mérkőzés, noha az angolok közlése szerint nyolc játékosuk és öt stábtagjuk is fertőzött.

    A G-csoportban a Rennes már biztos csoportgyőztes és nyolcaddöntős, míg a jelenleg harmadik Tottenham egy esetleges győzelemmel megelőzhetné a három ponttal előtte álló holland Vitesse-t. A második hely továbbjutást, a harmadik kiesést jelent.

    (MTI)

  • Száz nap után virtuálisan zéró védelmet biztosít két AstraZeneca-oltás, ezért a brit egészségügyi hatóságok sürgetik a harmadik, emlékeztető oltást a szigetország lakossága körében, hiszen többségük a svéd-brit szerből, a Vaxzevriából kapták a két dózist. 

    A másik széles körben használt oltás a Pfizeré, amely viszont körülbelül 37 százalékban véd a fertőzés súlyos szövődményeitől, ugyanilyen távlatban.

    Csakhogy a brit nemzeti egészségügyi szolgáltató, az NHS időpontfoglalási oldala is behalt, így sokak negyven év felettinek karácsonyig kell várniuk, hogy leghamarabb felvehessék a harmadik védőoltást – írja a Daily Mail.

    Mindeközben az egészségügyi hatóságok azt jósolják, hogy a Nagy-Britanniába is megérkezett omikron-variáns okozhatja a megbetegedések többségét. Jelenleg rohamosan terjed a szupermutáns, amelyről egyelőre úgy tartják, hogy kevésbé veszélyes mint a tavalyi karácsonyi káoszt okozó delta.

    Eközben a miniszterelnöki hivatal közölte: nem tartja meg idén a karácsonyi bulit, de a köznépet nem akadályozzák a téli ünneplésben. Vélhetően azért nem partiznak a Downing Street 10-ben, mert Boris Johnson kormányfő szóvivőjéről kiszivárgott egy felvétel, melyen elismerte, hogy miközben az országot lezárták, ők vidáman bulizgattak a hivatalban. 

  • Tíz oltást kapott egy új-zélandi férfi egyetlen nap alatt, akit állítólag lefizettek, hogy mások helyett oltassa be magát – az egészségügyi hatóságok vizsgálatot indítottak.

    Az új-zélandi egészségügyi minisztérium oltási illetékese, Astrid Koornneef jelezte: komolyan veszik az esetet, és nagyon aggódnak. Felhívta rá a figyelmet, hogy azok, akik nem oltatják be magukat, nemcsak saját magukat, hanem barátaikat, családjukat, közösségüket, valamint az őket valaha kezelő egészségügyi szakembereket is veszélyeztetik.

    Új-Zélandon nincs szükség fényképes azonosítóra a vakcina felvételéhez. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője szerint az azonosítási folyamat szigorítása csökkentené az oltási kedvet, és azok többsége, akik nem rendelkeznek fényképes személyazonosító okmánnyal, a fokozottan sérülékeny csoportokból – hajléktalanok, idősek, fiatalok, fogyatékossággal élők – kerül ki.

    Új-Zélandon sok létesítménybe csak a hazai oltási igazolvány birtokában engedik be az embereket. Az ötmilliós ország lakosságának körülbelül 89 százaléka teljesen be van oltva. Új-Zélandon eddig 12 783 fertőzöttje és 46 halálos áldozata van a koronavírusnak.

    (MTI)

  • Két oltás sokkal kevesebb védelmet ad a koronavírus omikron variánsa ellen, mint amennyit a delta variáns ellen adott. A harmadik oltás viszont már jelentős mértékben növelheti a védettséget ez ellen is – közölte a brit egészségügyi minisztérium egészségügyi biztonsági hivatala (UKSHA).

    Kifejtették, hogy az eddigi adatok szerint azok, akik több mint 25 hete kapták meg mindkét oltást az AstraZeneca vakcinájából, kevesebb, mint 10 százalékos védelmet élvezhetnek a súlyos lefolyású fertőzés ellen (ugyanez az arány a delta-variáns esetében még 40 százalék körül volt). Megjegyzendő, hogy az AstraZenecával elsősorban az időseket oltották be, akiknek gyengébb az immunrendszerük, ez is befolyásolhatta az adatokat.

    A Pfizer ennél valamivel jobban teljesített: becsléseik szerint az omikron-variáns ellen a fenti feltételek mellett körülbelül 40 százalékos védettséget adhat (a delta-variáns ellen 60 százalék volt ugyanez az érték).

    Az UKSHA azt is közölte, hogy – a jelenlegi trendeket figyelembe véve – becsléseik szerint az omikron-variáns már december közepe táján dominánssá válhat, a hónap végéig pedig több mint egy millió ember kaphatja el a fertőzést.

    (via The Guardian)

  • A világon 269 168 292 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 295 491 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban 268 549 864 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 287 534 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

    A hivatalos adatok szerint a betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 49 833 439 ember. A halálos áldozatok száma 796 762.
    • Indiában 34 674 643 fertőzöttet és 474 479 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 177 059 fertőzöttről és 616 457 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 10 780 610 a fertőzöttek száma, és 146 712 ember halt meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 782 723-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 281 571-re emelkedett.
    • Törökországban 9 004 938 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 78 778.
    • Franciaországban 8 210 151 fertőzöttet és 121 156 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 496 142 fertőzöttet és 105 510 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 150 843 a fertőzöttek és 130 603 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 290 273 fertőzöttet és 88 380 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 185 270 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 134 669.
    • Lengyelországban 3 785 036 fertőzöttet és 87 928 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 717 640 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 95 952 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • A legtöbb ember, akinél kimutatták az omikron-variáns jelenlétét, be volt oltva a koronavírus ellen – közölte az amerikai járványügyi hivatal (CDC).

    Kifejtették: a 43 páciens közül 34-en voltak azok, akik mindkét vakcinát megkapták vagy a Johnson and Johnson egydózisú oltóanyagával lettek beoltva. Közülük 14-en a harmadik oltást is felvették már, bár közülük öten ezt kevesebb, mint 14 nappal a megfertőződés előtt vették fel azt, így az oltás még nem fejthette ki a hatását.

    A CDC szerint a fenti adatok erősítik azt a feltételezést, miszerint a vakcinák a korábbiaknál kevesebb védelmet nyújtanak az omikron-variáns ellen.

    Jó hír azonban, hogy a jelentés szerint a fertőzötteknél enyhe tüneteket (köhögés, nátha, kimerültség) tapasztaltak eddig. A páciensek közül csak egy embert kellett kórházban kezelni, de ő is csak két napig maradt bent. A CDC ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy egy gyorsan terjedő vírus még az enyhe tünetek mellett is túlterhelheti az egészségügyet.

    A mutáns vírus jelenlétét eddig az Egyesült Államok 22 tagállamában mutatták ki. A 43 fertőzöttek többsége, 25 fő 18-39 év közti volt. Közülük 14-en tértek vissza külföldről nem sokkal azelőtt, hogy kimutatták a fertőzést, hatan pedig korábban már átestek a koronavíruson.

    (via Reuters)