új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

  Köszönjük a figyelmet, pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

 • Pieter Loridon egykori belga profi kosárlabdázó szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron-variánsával, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt – számolt be a Brussels Times hírportál alapján az MTI.

  A múlt hétvégén Loridon a Twitteren szavazást kezdeményezett, amelyben azt kérdezte, hogy az 50 év alatti egészséges, oltatlan emberek számára lehetséges-e természetes immunitásuk megerősítése, ha szándékosan megfertőzik magukat a vírus kevésbé súlyos tüneteket okozó omikron-variánsával.

  Igen, szándékosan megfertőztem magam, valaki más nyálát tömtem fel az orromba, az eredmény pozitív lett

  – tette közzé később a közösségi médiában. A volt játékost több mint 11 ezren követik a Twitteren, „felmérésére” 156-an szavaztak, mintegy 69 százalékuk támogatta a sportoló bejegyzését.

  Marc Van Ranst, Belgium vezető virológusa ugyancsak a Twitteren közzétett üzenetében „teljességgel felelőtlennek” minősítette Loridon akcióját.

  Rengeteg követőd van Pieter, nagy meggondolatlanság szándékosan megfertőzni magad, és ezt még népszerűsíteni is a rajongóid körében

  – írta az egészségügyi szakember.

  Wouter Beke flamand egészségügyi miniszter is elítélte a sportoló „kísérletét”.

  Kiváló egészségügyi rendszerünk van, amely akkor is gondoskodik rólad, ha kórházba kerülsz. Akciód azonban rendkívül tiszteletlen azokkal az egészségügyi dolgozókkal szemben, akik immáron két éve, rendkívül nehéz körülmények között, mindent megtesznek a betegekért

  – mondta a miniszter az esettel kapcsolatban.

  Amint arról az Index is beszámolt, a múlt héten Hana Horka cseh népdalénekesnő fertőződött meg szándékosan a vírussal, és belehalt a betegségbe.

 • Nem került szóba, hogy az új típusú koronavírus omikron-mutációjának terjedése miatti zárlatot vezessenek be Oroszországban, az operatív törzs adatai szerint nem tapasztalható a kórházban kezeltek számának ugrásszerű növekedése – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Közölte:

  Senki sem beszél bezárásokról, látjuk a dinamikát.

  Ezt akkor mondta, amikor annak az értesülésnek a kommentálását kérték tőle, amely szerint a hatóságok kemény korlátozó intézkedésekhez folyamodhatnak, ha a kórházi szabad ágykapacitás szintje 15 százalék alá csökken.

  Azt látjuk, hogy a fertőzések száma növekszik, de ez nem jár a kórházi kezelések számának arányos növekedésével

  – idézte a szóvivőt az MTI.

 • A szükségesnél jóval több aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni a Covid-igazolványok használatának eltörléséről és a válságstáb járvánnyal kapcsolatos döntéseinek átruházásáról a parlamentre – közölte hétfőn Nikola Grmoja horvát parlamenti képviselő, a népszavazást kezdeményező ellenzéki Híd Függetlenek Listája (Most) alelnöke.

  Grmoja elmondta: a Döntsünk együtt! kezdeményezésre, amely a Covid-igazolványok használatának eltörlésére irányul, 410 533, a válságstáb döntési jogának korlátozására vonatkozó, az Elég volt! nevű indítványra 409 219 aláírást gyűjtöttek össze a szükséges 368 867 helyett.

  A dokumentumokat a párt képviselői hétfőn hivatalosan is átadták Gordan Jandrokovic házelnöknek.

  A lényeg, hogy mielőbb megszűnjön az, ami nem logikus és diszkriminatív, vagyis a Covid-igazolvány használata Horvátországban

  – mondta Marija Selak Raspudic, a Híd parlamenti képviselője. Elegendő számú érvényes aláírás esetén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága dönt a népszavazás kiírásáról, de kikérheti az Alkotmánybíróság véleményét is arról, hogy a népszavazás kérdése összhangban van-e az alkotmánnyal – magyarázta a képviselő.

  Hozzátette: ebben az esetben az Alkotmánybíróságnak harminc napja van arra, hogy véleményt mondjon és elrendelje a népszavazást vagy elvesse a kezdeményezést – számolt be az MTI.

 • Februárban megszűnik a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége – közölte Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

  A politikus a londoni alsóházban elmondta, hogy a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasoknak február 11-től nem kell szűrést végeztetniük Angliába érkezésükkor.

  Ezzel teljesen megszűnnek az Angliába utazók koronavírustesztelési kötelezettségei – ismertette az MTI.

 • Éves szinten 2021-ben két százalékponttal, 88 százalékról 86 százalékra csökkent Csehország gazdasági fejlettsége az Európai Unió átlagához viszonyítva, és idén várhatóan megmarad ezen a szinten – ismertette a cseh pénzügyminisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott új makrogazdasági előrejelzését az MTI.

  A prágai tárca statisztikájából kitűnik, hogy Csehország gazdasága változatlanul jobban áll, mint a három visegrádi partnere (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), illetve a régi uniós tagállamok közül Portugália vagy Spanyolország. Lengyelország megmaradt a 72 százalékon, Magyarország egy százalékponttal 71 százalékra növelte fejlettségi színvonalát, míg Szlovákia 67 százalékról 65 százalékra esett vissza – emelte ki a cseh pénzügyminisztérium.

  Az idei évre a cseh pénzügyi szakértők Csehország esetében stagnálást (86 százalék), míg a további három tagállam esetében egy-egy százalékpont javulást prognosztizálnak (Lengyelország 73 százalék, Magyarország 72 százalék, Szlovákia 66 százalék).

  Az országok gazdasági fejlettségét a cseh elemzők a lakossági vásárlóerő összehasonlítása alapján határozták meg.

 • Ukrajnában hétfőtől gyógyszervásárlásra is elkölthetik a hatvanévesnél idősebbek azt a pénzjutalmat, amelyet a koronavírus elleni védőoltás két dózisának felvételéért kapnak – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon. Hozzátette: a pénzből gyógyszertárakban és online egyaránt vásárolhatnak vényköteles gyógyszereket is. A Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett, december 19-én elindult program keretében minden ukrán, aki felvette az oltás két dózisát, ezer hrivnyát, vagyis körülbelül 11 ezer forintot kap, amelyet csakis kijelölt célokra, azaz eddig belföldi turizmusra, kulturális eseményekre és sportbérletekre költhetett el. A kijevi vezetés a programmal azokat a vállalkozókat kívánja egyúttal segíteni, akiket a leginkább sújtottak a járvány miatt bevezetett korlátozások.

  Mikola Povoroznik, a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko első helyettese egy hétfői tévéműsorban közölte, hogy zárlat esetén sem készülnek a közösségi közlekedést leállítani a fővárosban. Biztosított afelől, hogy a metró is nyitva marad. Mindazonáltal hozzátette, nem kizárt, hogy újból csak külön engedéllyel rendelkezők szállhatnak majd fel a járatokra. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy nem kényszerülnek megint ilyen korlátozás bevezetésére. Mint mondta, ez a kijeviek átoltottságának szintjétől függ – ismertette az MTI.

 • Csaknem egy éve nem mért mélypontra süllyed a brit gazdaság a hétfőn ismertetett előzetes januári adatok alapján. A kimutatás szerint elsősorban az omikron-variáns december óta történő gyors terjedése okozta a visszaesést, mivel elbizonytalanította a fogyasztókat. A januári felmérésben ugyanakkor már a hangulatjavulás jelei is érzékelhetők a szakértők szerint, csak ennek a hatása még nem mutatkozott meg.

  Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor BMI-indexe januárban 53,4-re csökkent a decemberben kimutatott 53,6-ról. A két szektor együttes aktivitási mérőszáma 11 hónapja nem volt ilyen alacsony. Az elemzői konszenzus korábban ennél jobb, 54,0-es kompozit BMI-indexet valószínűsített januárra.

  Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a szakértők szerint az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, míg az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik. Vagyis az 53,4-es januári kompozitadat a csökkenéssel együtt is még mindig a brit gazdaság kilábalását mutatja – ismertette az MTI.

 • Luc Tardif, a Nemzetközi Jégkorongszövetség elnöke szerint a kínai kormány által meghozott járványügyi szabályok nem harmonizálnak a szövetség elképzeléseivel, és bár igyekeznek tárgyalni velük, egyelőre nehezen sikerül rendezői részről garantálni, hogy a vírus ne írja át az erőviszonyokat és fair legyen a pekingi téli olimpia jégkorongtornája.

  A szervezet vezetője úgy látja:

  BENNE VAN A PAKLIBAN, HOGY AZ LESZ AZ OLIMPIAI BAJNOK, AKIT A COVID ELKERÜL.

  A korábban a vírus miatt elhalasztott világeseményekkel kapcsolatban Luc Tardif megjegyezte, hogy azokat a döntéseket muszáj volt meghozni.

  Jelenleg az a dolgunk, hogy a rendelkezésünkre álló információkat, tapasztalatokat megosszuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a szervezőkkel. Szeretnénk egy kis rugalmasságot elérni, de őszintén szólva még bőven, bőven van hova fejlődni ebben. Folyamatosan tárgyalunk

  – nyilatkozta az Indexnek a sportvezető. Exkluzív interjúnkat ide kattintva olvashatják el.

 • Oroszországban 65 109 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak hétfőre, ami új országos csúcsnak számít. Egy nappal korábban 63 205 új fertőzöttet jelentettek a hatóságok, vasárnap még az volt a rekord.

  Az omikron-variáns miatt jelentősen megugrott a koronavírusosok száma Oroszországban az utóbbi időben, amit jól mutat, hogy korábban, 2021 novemberében alig több mint negyvenezer megbetegedés volt a rekord egy nap alatt.

  Hétfőn 655 halálos áldozatról számolt be a kormány koronavírussal foglalkozó csoportja – írja a Guardian.

 • Még szombaton érkezett meg Kínába Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, aki elővigyázatossági okokból háromnapos izolációba vonult a jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpia helyszínén – adta hírül az MTI.

  A NOB tájékoztatása szerint a 68 éves sportvezető hivatalos programja kedden kezdődik. A szervezet közlése szerint a több mint két hétig tartó seregszemlén a versenyzőket mindennap tesztelik majd.

  A téli olimpia jövő pénteken kezdődik és február 20-ig tart.

 • A koronavírus-járvány miatt idén májusban sem tudják megrendezni a vizes sportok világbajnokságát Fukuokában – jelentette be a japán város. A nemzetközi szövetség (FINA) még nem reagált a hírre.

  A nagyszabású sportesemény eredetileg tavaly nyáron lett volna, ám a 2020-ról elhalasztott tokiói olimpia miatt 2021-ben sem rendezték meg.

  Most Takasima Szoicsiro polgármester azt mondta: a szervezők arra összpontosítanak, hogy 2023 júliusában otthont adhassanak a vb-nek.

  Igazán kiábrándító, ha az úszókra és a szurkolókra gondolunk, akik már nagyon várták a viadalt

  – fogalmazott. A 17 napos világbajnokságra 2400 versenyzőt és ötszázezer nézőt várnak – ismertette az MTI.

 • Pozitív koronavírustesztet produkált Liu Shaoang olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki a jövő pénteken kezdődő pekingi játékokra már rendben lehet.

  A magyar szövetég hétfői közleménye szerint a magyar válogatott sportoló tünetmentes és terhelhető, az olimpiára pedig állandó felügyelet mellett készül tovább. Az induláshoz öt egymást követő napon produkált negatív teszteredményre lesz szüksége.

 • Hétfőtől életbe léptek az új koronavírus elleni korlátozások Franciaországban: minden ötvennél több főt fogadó nyilvános helyen be kell mutatni az oltottsági igazolást a 16 év felettieknek. A francia oltottsági igazolás kizárólag három adag oltóanyag beadása után érvényes.

  A legfontosabb korlátozási különbség, hogy mostantól a negatív teszt nem lesz elég a nyilvános helyeken való tartózkodáshoz, minden 16 év feletti személynek be kell mutatnia, hogy hány oltással rendelkezik. Kizárólag így mehetnek majd többek között kulturális eseményekre, mozikba, vendéglátóhelyekre, hotelekbe, vonatokra, távolsági buszokra vagy belföldi repülőjáratokra.

  Amennyiben valaki csupán egy oltással rendelkezik, be kell majd mutatnia egy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet. Ez azokra is vonatkozik, akik a közelmúltban átestek a víruson. Emmanuel Macron elnök szándéka, hogy a korlátozásokkal nyomást gyakoroljon a maradék négy és fél millió oltatlanra, ami nagyban rásegített népszerűsége csökkenésére.

  Egyébként Franciaországban a teljes lakosság nyolcvan százaléka felvette az oltás első adagját, 78 százaléka a másodikat, 57 százaléka pedig a harmadik adagot is megkapta – ismertette az MTI.

 • A múlt héten Izraelben azonosították az egész világon a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet a lakosság arányában. 

  Az izraeli átfertőzöttségi adatok azért is meglepőek, mert egy nagy arányban átoltott országáról beszélünk: a Financial Times január 22-ei kimutatása szerint 100 lakosra 192,6 beadott dózis jut, vagyis átlagosan majdnem megvan a 2 vakcina/fő.

  Persze ezen belül vannak oltatlanok és 3-szor, vagy (most már) 4-szer beoltottak is (Izraelben az év eleje óta adják be a negyedik dózisokat a Pfizer vakcinájából – az országban szinte mindenki ezt kapta). Meg kell jegyezni továbbá azt is, hogy az oltás elsősorban a súlyos szövődmények ellen ad védelmet, nem a megfertőződés ellen.

  Izraelt a múlt héten megelőzte ugyan a kevesebb mint 50 000 lakossal rendelkező, Dánia autonóm területének minősülő Feröer-szigetek, de ha őket Dánia részeként könyvelik el a listán, akkor Izraelben volt lakosságarányosan a legtöbb fertőzött (Dánia pedig a második helyen áll).

  Izrael és Dánia után Andorra, Franciaország, Szlovénia, Portugália, a Seychelle-szigetek, San Marino, Gibraltár, Grönland, Izland, a Maldív-szigetek és Belgium következett a kimutatásban. 

  A mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben jelenleg több mint félmillió, 527 233 aktív esetet tartanak nyilván. Rajtuk kívül további 187 867 embernek is házi karanténban kell tartózkodnia, mert fertőzöttekkel érintkeztek. A kórházi ellátást igénylő 2181 beteg közül 783-an vannak súlyos állapotban, és 144-en vannak lélegeztetőgépen. 

  Az országban folyamatos nő a kórházi ápolást igénylő betegek száma, ezért Nachman Ash professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója további koronavírus-osztályok megnyitására utasította a kórházakat. Eran Szegál járványelemző professzor szerint most tetőzik az ötödik hullám, a napi megbetegedések száma már ezen a héten csökkenhet.

  (via MTI)

 • Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója egy genfi találkozón tartott beszédet. A vezető elmondta, hogy veszélyes lenne kijelenteni, hogy a világjárvány „végjátékban” van, azonban lehetséges lesz kilépni a vészhelyzeti stádiumból. 

  Gebrejeszusz elmondta, hogy amióta az omikron-variánst kicsivel több mint kilenc héttel ezelőtt először azonosították, körülbelül 80 millió fertőzöttet jelentettek. Az ENSZ tisztviselő szerint ez több, mint 2020 egészében.

  Azonban a jelenlegi körülmények ideálisak ahhoz, hogy több variáns is megjelenhessen

   – tette hozzá.

  (via theguardian.com)

 • 25 610 új fertőzöttről számoltak be hétfőn az osztrák hatóságok. A halálozások száma viszonylag alacsonynak mondható ehhez képest, ugyanis mindössze 9 esetet jelentettek.

  A Magyarországnál valamivel kevesebb lakosú, megközelítőleg 9 milliós országban január 19-e óta minden nap több mint 20 ezer fertőzöttről számoltak be az omikron-variáns terjedése miatt. A halálozások száma viszont egyelőre alacsony maradt, átlagosan napi 10 körül alakult (a halálozások hétnapos átlaga jelenleg 10,14-en áll). 

  Február elejétől kezdve Ausztriában várhatóan kötelező lesz a koronavírus-oltás felvétele, ezt már a parlament alsóháza el is fogadta, és várhatóan a felsőház is így fog tenni. 

  (via Kronen Zeitung)

 • Egy új – egyelőre szakmai lektorálás nélküli – tanulmány szerint a Szputnyik V orosz vakcina jobban véd a koronavírus omikron-variánsa ellen, mint az amerikai Pfizer gyógyszercég oltóanyaga. 

  A Szputnyik V-t kifejlesztő és külföldön marketingelő moszkvai Gamaleya Intézet és az olasz Pallanzani Intézet együttműködésével született vizsgálat szerint az orosz szerrel átoltott emberek szervezetében a második dózis megkapása után hat hónappal magasabb volt az omikronnak ellenállóbb antitestek száma, mint a Pfizerrel oltottaknak.

  A Szputnyikkal beoltott emberek 74,2 százalékánál, míg a Pfizerrel beoltottak vérének 56,9 százalékában találtak az omikronnal szemben hatásos védelmet biztosító antitesteket. 

  Az orosz oltóanyag mintegy hetven országban engedélyezett, az Európai Gyógyszerügynökség azonban továbbra sem hagyta jóvá, amit a Szputnyik V hiányos dokumentációjával indokol. 

  (Reuters)

 • Több ezren, köztük más országok állampolgárai csatlakoztak a legújabb korlátozásellenes tüntetéshez Brüsszelben a hétvégén.

  A belga fővárosban összegyűlt mintegy 50 ezer tiltakozó a vendéglátóhelyek mellett az ellen fejezték ki nemtetszésüket, hogy védettségi igazolvány vagy negatív PCR-teszt szükséges a vendéglátóhelyek látogatásához.

  A tüntetésen holland, román, lengyel, albán zászlók is feltűntek, igazi összeurópai hangulatot teremtve az Európai Unió székhelyén. Végül, mint eddig nagyjából az összes nagyszabású korlátozásellenes tüntetés Belgiumban, erőszakkal zárult, miután a rendőrség többszöri felszólítására sem hagyták oszoltak a tüntetők. Így ők oszlatták őket. 

  A koronavírus ugyebár légi úton, nagy tömegekben terjed a legjobban. 

  (euronews)

 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint az omikron-variáns a járvány végét jelentheti Európában. Hans Kluge úgy gondolja, hogy a variáns új szakaszba helyezte a világjárványt:

  A járvány nagy eséllyel a végjátéka felé halad Európában 

  – mondta, majd hozzátette, hogy az omikron márciusra az európaiak 60 százalékát megfertőzheti. A vezető szerint amint alábbhagy a mostani hullám, jó ideig fennállhat a globális immunitás.

  A WHO-nál arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány nem tér vissza az év végéig, és akkor sem feltétlen úgy, mint azelőtt. 

  (via theguardian.com

 • A világon 351 069 733 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 595 986 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján.

  Egy nappal korábban a világon 348 662 401 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 590 322 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 70 699 416. A halálos áldozatok száma 866 540.

  • Indiában 39 257 080 fertőzöttet és 489 428 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 24 054 405 fertőzöttről és 623 370 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 15 966 838 a fertőzöttek száma, és 154 374-en haltak meg a betegségben.
  • Franciaországban 16 807 733 fertőzöttet és 129 620 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 10 923 494-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 319 536-ra emelkedett.
  • Törökországban 10 947 129 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 85 969.
  • Olaszországban 9 923 678 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 143 523.
  • Spanyolországban 8 975 458 fertőzöttet és 91 741 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 8 773 030 fertőzöttet és 116 751 halottat tartanak nyilván.
  • Iránban 6 245 346 a fertőzöttek és 132 202 a halottak száma.
  • Lengyelországban 4 518 218 fertőzöttet és 103 844 halálesetet tartanak nyilván.
  • Ukrajnában 4 042 152 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 105 791 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Az Egyesült Királyság kormánya a következő hetekben feloldhatja az önkénteskarantén-korlátozásokat. Ugyan a jelenlegi szabályok március 24-én járnak csak le, Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, hogy előrehozhatja a korlátozások megszüntetését, ha az adatok is megengedik – ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még korainak véli. 

  A WHO koronavírus-járvánnyal foglalkozó vezetője szerint még nincs itt az ideje megszüntetni a karanténkorlátozásokat: ha valaki megfertőződik, továbbra is karanténba kellene vonulnia. 

  Ha nem vonulnak karanténba a fertőzöttek, akkor a vírus újra elterjed 

  – mondta Maria van Kerkhove, a WHO technikai vezetője. 

  Eközben a szervezet elkezdte vizsgálni az új BA.2 variánst, miután több száz fertőzést okozott Angliában. A jelenlegi információk szerint nehezebb nyomon követni az új mutációt, mint az előző omikront. 

  (via independent.co.uk

 • A fertőzés egyik jele, ha valakinek fáj a torka. A torokfájás különösen az enyhébb lefolyású, áttöréses – beoltottaknál jelentkező – fertőzések esetében mutatkozik kezdeti szimptómaként, dr. Allison Arwady, a Chicago Közegészségügyi Minisztériumának biztosa szerint.

  Arwady hangsúlyozta, az államokban azokat, akiknél bármilyen influenza- vagy megfázásszerű tünet jelentkezik, koronavírusosként kezelik addig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

  Mint részletezte, az oltottak döntő többsége náthaszerű tüneteket tapasztal, és a legjobb, ha ilyenkor otthon maradnak és követik a járványszabályokat. Azok azonban, akik nem oltottak, hasonló tüneteket tapasztalnak, mint a járvány korai szakaszában.

  Frissíteni kellene a Covid-tünetek listáját a kutatók szerint

  Az új, megfázásszerű tüneteket tapasztaló emberek 75 százalékának van koronavírusra utaló tünete a Zoe Covid-tanulmány szerint. Az arány a múlt heti ötven százalékhoz képest emelkedett. A kutatók szerint érdemes lenne frissíteni a Covid-tünetek listáját.

  A tanulmány kitért arra, hogy az adatok a nem koronavírusra utaló tünetek számának csökkenését és a tüneteket okozó koronavírus-fertőzések számának növekedését mutatták. Kiemelték, hogy az 55 év felettiek körében egyre inkább növekedik a fertőzöttek száma.

  A kutatók ezt aggasztónak találják, mivel az idősebb korcsoportban nagyobb a kockázata annak, hogy egy beteg kórházi kezelésre szoruljon – írja az Infostart.