Porig bombáztak egy iskolát az oroszok, megmenekült egy százfős gyerekcsoport

Hírösszefoglaló az orosz-ukrán konfliktusról – percről percre az Indexen!

Vége
csalad vonat apamarad

A legfontosabbak

2022.03.13. 13:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajnában 18 nap alatt az orosz erők csaknem 13 ezer megszállót veszítettek, többet, mint a két csecsen háborúban.

    Nyolc év háború. Hosszú háború Donbászban. A teljes körű agresszió 18. napja, Ukrajna teljes körű orosz inváziója. Csaknem 13 ezer megszállót öltek meg 18 nap alatt – ez több, mint a két csecsen háborúban

    – idézi Zelenszkijt a TSN ukrán hírportál.

    A Guardian szerint az ukrán hadsereg azt állítja, hogy február 24-től március 13-ig több mint 12 ezer orosz katonát, valamint 374 harckocsit, 1226 páncélozott harci gépet és 140 tüzérségi rendszert semmisítettek meg.

    További veszteségekről a Kyiv Independent Twitter-bejegyzésben számolt be.

  • Törökország nem csatlakozik a Nyugat Oroszország elleni szankcióihoz – ezt Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter jelentette be vasárnap egy antalyai diplomáciai fórumon, jelentette a TASZSZ.

    „Úgy gondoljuk, hogy a szankciók nem oldják meg a problémát” – jelezte Törökország álláspontját.

    Például a légtér lezárása. Nem zárhatjuk le a montreux-i egyezmény értelmében. Ez egy jogi kötelezettség

    – tette hozzá.

    Eközben szombaton Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy diplomáciai fórum margóján kijelentette, az észak-atlanti szövetség minden tagjától elvárja, hogy korlátozásokat vezessen be Moszkva ellen. Elmondása szerint a NATO ezen álláspontját közvetítette a török külügyminisztérium vezetőjének is.

  • Felborult egy ukrajnai menekülteket szállító autóbusz vasárnap hajnalban egy olaszországi autópályán, a balesetben a busz egy utasa életét vesztette, többen megsebesültek – írja az MTI.

    A baleset az A14-es autópályán történt Forlí mellett, Emilia-Romagna tartományban. A busz az Adriai-tenger partján fekvő Pescara városba szállított mintegy ötven menekültet, amikor lesodródott az útról, felborult, és egy mezőn állt meg. Az utasokat egyelőre egy közeli rendőrlaktanyában helyezték el, később továbbviszik őket úti céljuk felé.

    A háború kezdete óta mintegy 25 ezer ukrán menekült érkezett Olaszországba, ahol az Ukrajnán kívüli egyik legnagyobb, 240 ezer fős ukrán közösség él.

  • A városban maradt kétmillió kijevi számára két hétre elegendő élelmiszerkészletet alakítottak ki – jelentette ki a kijevi városi államigazgatás. Hozzátették: a város felkészült egy lehetséges blokádra. 

    Az a kétmillió kijevi, aki nem hagyta el otthonát, nem marad magára, ha a helyzet tovább romlik. A városi hatóságok az üzletekkel együttműködve mindent megtettek az üzletek és gyógyszertárak nyitva tartásáért és az árak szinten tartásáért

    – idézi a város Telegram-bejegyzését az Unian hírügynökség. 

    Megjegyzik: a fővárosban fizetik a béreket és a nyugdíjakat is, ezért arra kérik a lakosságot, hogy amellett, hogy az élelmiszerért fizetnek, rendezzék a rezsiszámláikat is, mivel biztosított Kijev közüzemi ellátása. 

  • A brit kabinetminiszter, Michael Gove szerint több mint háromezer vízumot adtak ki az Ukrajnából menekülők számára. Ez a szám néhány nappal ezelőtt körülbelül 1300 volt – idézi a Sky News a kabinetminisztert.

    A politikus úgy véli, kedden nagy változások lesznek az ügyben, ugyanis az emberek többségének többé nem kell vízumkérelmet benyújtania, mivel a vízumkérelmező központok elfogadják az ukrán útleveleket is.

  • Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma két nap alatt több mint 330 tonna humanitárius segélyt juttatott el Donbasz és Ukrajna lakóihoz – számolt be a minisztérium sajtószolgálata a TASZSZ-nak.

    Március 11-én és 12-én az oroszországi EMERCOM három oszlopa elindult a donszkoji és a nohinszki mentőközpontokba Ukrajna Donbasz régiójába, ahol a legnehezebb helyzet alakult ki

    – közölte a sajtószolgálat. A rendkívüli helyzetek minisztériuma hozzátette, hogy a rakomány élelmiszert és alapvető dolgokat tartalmaz.

    A szakértők szerint a szállítást a humanitárius rakomány szállítására vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes betartásával végzik.

  • A javorivi katonai bázis elleni rakétatámadás következtében 35 ember meghalt, és 134-en megsérültek – jelentette Makszim Kozickij, a Lvivi Közigazgatási Hivatal vezetője.

    Délre a központban a tüzet már eloltották, a technikusok és más szakemberek átvizsgálják a területet, a törmelék nagy részét elszállítják.

    Sajnos több hőst veszítettünk el: 35-en haltak meg a békefenntartó és biztonsági központ ágyúzása miatt. További 134-en vannak kórházban, különböző fokú sérülésekkel

    – mondta Kozickij. 

    A lvivi régióba az orosz csapatok légicsapást indítottak a Fekete- és az Azovi-tenger felől. A gépek a szaratovi repülőtérről szálltak fel. A megszállók összesen több mint harminc rakétát lőttek ki. Az ukrán légvédelmi rendszer működött. A rakéták egy részét sikerült megsemmisíteni – írja az Unian.

  • A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) vezetőtestülete úgy döntött, hogy az orosz sportolókat kizárja a versenyein való részvételből az Ukrajna elleni háború miatt – írja az MTI.

    A FISU közleménye szerint a tiltás az év végéig biztosan hatályban marad. Az orosz inváziót támogató Belarusz sportolói sem indulhatnak a FISU égisze alatt rendezett viadalokon.

    A két ország képviselői a nyári Universiadén, az egyetemisták és főiskolások csúcseseményén sem lehetnek ott, amelyet a kínai Csengtuban tartanak június 26. és július 7. között. A FISU egyúttal elvette valamennyi eseményének rendezési jogát, amelynek Oroszország lett volna a házigazdája.

  • Megható fotót tett közzé az ukrán UAnimal nevű oldal. Az interneten megjelent fotó a kijevi régióban található Irpiny település evakuálása közben készült.

    A képen egy idős hölgy látható, ahogy szorosan öleli a macskáját, miközben ukrán katonák nyújtanak neki segítséget a meneküléshez.

     A nagymama megmentette a macskát. A katonák megmentették a nagymamát

    – írták a bejegyzésben.

  • A lengyel államfő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök politikailag már elvesztette az ukrajnai háborút, és katonailag sem áll nyerésre. Andrzej Duda a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott:

    az ukrajnai orosz invázió a második világháború óta nem látott méretű hadművelet, és az orosz haderő elsöprő túlerőben van, jelenleg mégsem képes győzelmet aratni.

    Az MTI szerint a politikus arra a kérdésre, hogy Putyin elszánhatja-e magát vegyi fegyverek bevetésére, ahogy attól egyes nyugati szakértők tartanak, Duda azt mondta: az orosz elnök „bármit bevethet”, mert nagyon nehéz helyzetbe került.

    A lengyel elnök elmondta: mindenki reméli, hogy Putyin semmiféle vegyi fegyvert nem használ, ha azonban ez mégis bekövetkezik, az fordulatot jelentene, és a NATO-nak komolyan el kellene gondolkodnia a további teendőkön.

  • A lengyel határhoz közeli katonai bázis elleni támadás Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szombati figyelmeztetése nyomán történt. A külügyminiszter-helyettes nemrég kijelentette, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati szállítmányok „jogos célpontjai” a támadásnak.

    Ukrajna támogatói, köztük az Egyesült Királyság, Németország és az Egyesült Államok több ezer tank- és légvédelmi rakétát szállítottak Kijevbe, válaszul Moszkva agressziójára.

    Rjabkov szerint Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a fegyverek szállítása számos országból nem csak veszélyes lépés, hanem olyan akció, amely ezeket a konvojokat legitim célponttá teszi – idézi a helyettest a The Guardian

  • Az orosz fegyveres erők Ukrajna katonai infrastruktúrájának 3687 létesítményét tették működésképtelenné a háború kezdete óta - közölte vasárnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    Emellett 99 repülőgép, 128 pilóta nélküli légijármű, 1194 harckocsi és más páncélozott harcjármű, 121 rakéta-sorozatvető, 443 tüzérségi ágyú és aknavető, valamint 991 speciális katonai jármű megsemmisítéséről számolt be. Azt mondta, hogy az orosz hadsereg egy nap néhol 14 kilométert nyomult előre, és több települést elfoglalt.

    Konasenkov azt mondta, hogy az orosz erők „felszabadították” Nyikolszkoje települést, ahol az ukrán radikálisokból álló Ajdar zászlóalj tagjai tüzérségi állásokat hoztak létre egy kolostor területén, és legalább 300 embert, köztük szerzeteseket, túszként tartottak fogva. 

  • „Biztonságos, emberséges beléptetés a menekülteknek és soron kívüli kiléptetés segélyszállítmányoknak. Ez jellemzi most a határátkelőhelyeknek a működését” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Záhonynál.

    Közösségi oldalán közzétett videójában hangsúlyozta, hogy fegyvert semmiképpen nem szállítanak az országon keresztül Ukrajnába, ahonnan eddig több mint kétszázezer menekült lépte át a magyar határt.

    A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy eddig több mint 1500 segélyszállítmány lépett ki az országból.

  • Az orosz csapatok már Ukrajna középső és nyugati része felé haladnak. 

    Rácz András Oroszország-szakértő az ATV Civil a pályán című műsorában arról beszélt, hogy ebből az következik, hogy előbb-utóbb Kárpátalján, tehát magyarlakta településeken is lesznek támadások.

    Rácz András szerint azonban Magyarország elleni támadástól nem kell tartani – írja az ATV.

  • Csehország az Európai Unióhoz fordult, hogy segítsen az ukrajnai menekültek elszállásolásának biztosításában, miután a cseh állam lehetőségei rövidesen kimerülnek – írja az MTI.

    Vít Rakusan belügyminiszter a hírügynökségnek azt mondta, hogy Csehország lakókonténereket kér Brüsszeltől mintegy ötvenezer személy elszállásolására.

    A miniszter szerint eddig több mint kétszázezer menekült érkezett Csehországba Ukrajnából, döntően nők és gyermekek, akiket megfelelő módon el is tudtak helyezni. A tárcavezető már korábban jelezte: a cseh állam komfortos ellátást 250 ezer menekültnek képes biztosítani, azon felül már problémák jelentkeznek.

    Csehország ezt a felső határt legkésőbb két-három héten belül biztosan eléri – állítják a hatóságok. A menekülteket azután már csak különféle táborokban, sátrakban, tehát szükséghelyeken tudják elhelyezni.

  • Az ukrán hadsereg jelentése szerint az orosz fegyveres erők a nemzetközi humanitárius jog megsértésével továbbra is polgári infrastruktúrát használnak fel katonai szükségletekre, egységeket és felszereléseket helyeznek el nagy kockázatú objektumokra, és lövik a polgári lakosságot – írja a Guardian.

    Az Ukrajna fegyveres erőivel vívott harcokban részt vevő ellenséges csapatok erkölcsi és pszichológiai állapota tovább romlik, nő a dezertálás és a parancsok teljesítésének megtagadása

    – áll a jelentésben. A katonaság azt is állítja, hogy nagyszámú sebesültet kezelnek, de a vérellátás hiánya hátráltatja a sebészeti beavatkozásokat.

  • Ukrán tisztviselők szerint az orosz erők rakétacsapást mértek egy Lviv városa melletti katonai kiképzőközpontra. A BBC lvivi újságírói szerint a városközpontban nem hallatszottak robbantások.

    Lviv mindössze 80 kilométerre van a lengyel határtól. Az invázió első napjaiban az orosz erők északi, keleti és déli régiókat vettek célba, köztük a fővárost, Kijevet.

    Az utóbbi napokban azonban az orosz erők a központban lévő régiókat, például Dnyiprót, valamint a nyugatiakat, mint Ivano-Frankivszkot is célba vették.

    Lviv, a kulturális örökségéről ismert történelmi és festői város eddig érintetlen maradt, de a háborúra készül, és előkészületeket végzett történelmi nevezetességei védelmére.

  • Az orosz megszállók elrabolták Jevhen Matvejevet, a Zaporizzsja régióbeli Dnyiprorudnij polgármesterét – jelentette be március 13-án Olekszandr Staruh, a Zaporizzsja Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője Facebook-oldalán.

    A háborús bűnök rendszerszintűvé válnak. Dnyiprorudnij Matvejev polgármesterét, Jevhen Szerhiovicsot elrabolták

    – írta.

    Korábban Melitopolban az orosz megszállók elrabolták Ivan Fedorovot és új polgármestert neveztek ki a helyére – írja a TSN ukrán hírportál. Hozzátették: Fedorov helyére Halina Danilcsenkot választották, aki nem mellesleg az Opoblok nevű oroszbarát politikai párt tagja. 

  • Lviv régió kormányzójának közlése szerint kilencen meghaltak a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ katonai bázisa elleni támadásban, és további 57-en megsebesültek – számolt be a The Guardian.

    A lap a Reutersre hivatkozva azt írja, Makszim Kozickij, a Lvivi Közigazgatási Hivatal vezetője megerősítette, hogy Oroszország 30 rakétát lőtt ki a Lvivtől körülbelül 50 kilométerre délnyugatra lévő komplexumra vasárnap reggel.

    Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy külföldi katonai oktatók dolgoznak a létesítményben, de nem világos, hogy jelen voltak-e a támadás idején.

  • Március 13-án hajnalban a Kramatorszk–Lviv evakuációs vonat egy légitámadás következtében megsérült – jelentette az Unian. Az ukrán vasút az esettel összefüggésben közölte:

    Március 12-ről 13-ra virradó éjszaka a Donyeck régióban található Bruszin állomás közelében egy személyvonat sérült meg az ágyúzás miatt.

    A vonat egyik kalauza meghalt, egy másik pedig megsérült. Őt a szlovjanszki kórházba szállították, ahol jelenleg is ápolják – tették hozzá.

  • Így többek között Belgiumban, az Egyesült Államokban, Franciaországban. Képes összeállításunk. 

  • Március 12-ről 13-ra virradó éjszaka orosz repülőgépek tüzérségi csapást mértek a donyecki régióban található Szvjatogorszkra. A támadást Pavlo Kirilenko, a donyecki katonai közigazgatás vezetője jelentette be Telegram-csatornáján. 

    A bombák a település regionális gyermekegészségügyi központjának több épületét megrongálták, valamint a Szvjatogorszk Lavra ortodox keresztény kolostor két helyisége is megsérült. A bombázások alatt körülbelül ezer ember tartózkodott a kolostor területén, amelyből több mint kétszáz gyerek volt – írja a TSN ukrán hírportál.

  • A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz erők Ukrajna keleti részén próbálják meg bekeríteni és nyomást gyakorolni az ukrán hadseregre. Északon pedig Harkov, délen Mariupol irányából nyomulnak előre. Az ukrán fegyveres erők továbbra kitartanak, így az oroszok folyamatos ellenállásba ütköznek. 

    A jelentés arra is kitér, hogy a Krím felől előrenyomuló orosz erők megpróbálják megkerülni Mikolaivot, miközben nyugat felé, Odessza felé tartanak.

  • Nem megengedhető, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg, ezért a magyar kormány további tárgyalásokat kér, amennyiben úgy látja, hogy a legújabb uniós szankciós javaslatok veszélyeztetik Magyarország energiaellátását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth Rádióban.

    Szijjártó Péter a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta, Magyarország fontosnak tartja az európai egység fenntartását, eddig is mindig részese volt a közös európai döntéseknek, ugyanakkor szerinte nem szabad elhamarkodott döntést hozni, nyugalomra, higgadtságra, megfontoltságra van szükség.

    A tárcavezető kiemelte, Európa egysége nem tud létrejönni olyan szankciós intézkedések mellett, amelyek veszélybe sodornák az energiaellátást – írja az MTI.

  • A rendőrség adatai alapján az ukrajnai háború elől március 12-én, szombaton 3730 ember, köztük 1247 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    lead1 214
    Fotó: Police.hu

    A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 135 ember, köztük 80 gyermek elhelyezését és odaszállítását a rendőrséggel együttműködő hatóságok oldották meg.

  • A luhanszki Popasznában az orosz megszállók foszforlőszert használtak – jelentette Alekszij Bilosickij, az ukrán rendfenntartók egyik illetékese.

    Megjegyezte, hogy a foszforlőszerek pusztító következményekkel járnak – ezt hívták a nácik Brennende Zwiebelnek – jegyezte meg az illetékes.

  • Az orosz erők vasárnap kora reggel egy Ivano-Frankivszk-i légitámaszpontot is támadtak, Ruslan Martsinkiv, a város polgármestere szerint, aki felszólította a helyi lakosokat, hogy menjenek biztonságos helyre. 

  • Donald Trump azt mondta egy dél-karolinai tüntetésen, hogy a személyisége volt az, ami távol tartotta az Egyesült Államokat a háborútól a négyéves hivatali ideje alatt. Hozzátette: 

    Én voltam az egyetlen elnök közel négy évtizede, aki nem sodorta Amerikát semmilyen új konfliktusba.

    A volt elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak meg kell szüntetnie az orosz energiától való függőséget, valamint kifejezte aggodalmát attól, hogy a konfliktus a harmadik világháborúhoz vezethet – idézi a volt elnököt a Sky News

  • Az Ukrinform ukrán hírügynökség alapján azt írja a BBC, hogy az éjszaka folyamán több ukrán nagyvárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák – a Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomirban, a nyugati Ternopil, Rivne és Ivano-Frankivszk régiókban, az északnyugati Volyn régióban, valamint a kelet-ukrajnai Kramatorszkban is.

  • Az Egyesült Királyság kormánya havi 350 fontot fizet azoknak a brit családoknak, akik a „Házak Ukrajnának” program keretében menedéket nyújtanak az Ukrajnából érkező menekültek számára.

    A Daily Mail beszámolója szerint a menekültek három évig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban, dolgozhatnak és hozzáférhetnek a kormányzati szolgáltatásokhoz.

    A programhoz tartozik egy március 13-án induló weboldal, amelyen a britek regisztrálhatnak lakásajánlatokat. Azonban mielőtt szállást kapnának, minden Ukrajnából érkezőnek át kell esnie egy biztonsági ellenőrzésen.