új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olena Zelenska, Ukrajna first ladyje elmondta, hogy Ukrajna az Egészségügyi Világszervezethez fordult mentálhigiénés tanácsért, mivel az ország „folyamatos stressz alatt van” a háború miatt.

    Volodimir Zelenszkij elnök felesége a BBC World TV-nek adott interjújában azt mondta, hogy a kormány pszichológiai támogatást kínál az ukránoknak, hogy megbirkózzanak a hónapok óta tartó bombázásokkal.

    Február 24-e óta folyamatos stresszben vagyunk, és ez nem enyhül. Szakértői segítségre van szükségünk, ezért kerestük meg a WHO-t, akik pszichológiai segítséget nyújtanak

    – fogalmazott az ukrán first lady.

  • Egy magas rangú ukrán katonatiszt szerint a moszkvai erők csapást mértek egy katonai támaszpontra a fővárostól, Kijevtől északra, ami ritka beismerése egy ukrán katonai infrastruktúra elleni sikeres orosz támadásnak.

    Olekszij Gromov tábornok újságíróknak elmondta, hogy az orosz erők „hat cirkálórakétát lőttek ki a Krím félszigetről egy ljutizsi katonai bázisra”. A fővárostól mintegy 30 kilométerre északra lévő város elleni támadásban egy épület megsemmisült, kettő pedig megrongálódott – írja az al-Dzsazíra.

  • Gitanas Nauseda litván elnök Kijevbe látogat, ahol beszédet mond és találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek átadja a Nagy Vytautas-rendet, amely a legmagasabb litván állami kitüntetésnek számít – írja a Kyiv Independent.

  • A brit kormány bejelentette, hogy mintegy 104 ezer ember érkezett Ukrajnából az Egyesült Királyságba a belügyminisztérium által a menekültek kezelésére létrehozott két vízumrendszer keretében.

    A kabinet adatai szerint kedden nagyjából 198 200 vízumkérelmet nyújtottak be és 166 200 vízumot adtak ki – írja a Sky News.

  • Felszólították Donyeck régió lakosait, hogy evakuáljanak Ukrajna biztonságosabb régióiba, mivel a térségben folyó harcok miatt halálos veszély fenyegeti őket – erről Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes számolt be az Unian szerint.

    Verescsuk szerint ha az emberek nem hagyják el a térséget, akkor hamarosan víz, áram és fűtés, illetve gyógyszer és élelmiszer nélkül maradhatnak, mivel az oroszok továbbra is szándékosan pusztítják az infrastruktúrát. 

    Előttünk az őszi-téli időszak. Ezért biztonságosabb régiókba kell szállítani az embereket. Főleg a nőket, gyerekeket, az időseket, valamint a betegeket és a mozgásukban korlátozottakat

    – fogalmazott Verescsuk.

  • Oroszország július 28-án a Fekete-tengerről indított Kalibr cirkálórakétákkal és Belaruszból indított Iszkander ballisztikus rakétákkal támadta Ukrajnát – közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője.

    Az orosz Tu–22M bombázók Kh–22 rakétákat is kilőttek, tette hozzá az ukrán szóvivő. A rakéták Kijev, Csernyihiv, Mikolajiv, Harkiv és Donyeck megyék különböző célpontjait találták el – írja a Kyiv Independent.

  • Egyiptom felbontotta az Ukrajnával kötött gabonaszállítási szerződését. Kairó összesen 240 ezer tonna búzát foglalt le, amelyet Ukrajnának februárban és márciusban kellett volna leszállítania. A háború miatt azonban a gabonaszállítmányok a kikötőkben ragadtak – írja a Reuters.

    Oroszország és Ukrajna július 22-én írta alá Isztambulban a fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról szóló megállapodást. 

    A megállapodás értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat.

  • Korábban már kiderült, hogy egy orosz bíróság megbírságolta a Snapchat tulajdonosát, mert állítólag nem volt hajlandó az orosz felhasználói adatokat az ország területén lokalizálni.

    Most a Meta Platforms Inc. által üzemeltetett WhatsApp üzenetküldő alkalmazás is bírságot kapott a felhasználói adatok orosz területen történő lokalizálásának állítólagos elmulasztása miatt. Ez utóbbi összesen közel 300 ezer dollárra rúg – írja a Sky News.

  • Összesen 106 menekültet fogadtak szerdán a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 106 érkező közül 32 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 40 230 orosz katona esett el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint 

    • 1742 tankot,
    • 3979 páncélozott harcjárművet,
    • 894 tüzérségi rendszert,
    • 258 rakétavetőt,
    • 117 légvédelmi berendezést,
    • 222 repülőgépet,
    • 190 helikoptert
    • és 2854 darab katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 729 hadműveleti és taktikai drónt, 75 egység speciális felszerelést és 174 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Az ukrán ellentámadás „egyre nagyobb lendületet vesz” a déli Herszon régióban, közölte csütörtök reggel a brit védelmi minisztérium.  

    A közlemény hozzáteszi, hogy az ukrán erők nagy valószínűséggel hídfőállást hoztak létre az Inhulec folyótól délre, amely az oroszok által megszállt Herszon északi határát képezi.

    Ukrajna az új, nagy hatótávolságú tüzérségét arra használta, hogy legalább három hidat megrongáljon a Dnyipro folyón átívelő hidak közül, amelyekre Oroszország támaszkodik az ellenőrzése alatt álló területek ellátásában, olvasható még a közleményben.

  • Az elmúlt órákban négy ember meghalt a kelet-ukrajnai Donyeckben, további 11 pedig megsebesült az ukrán tüzérség miatt, állítják az oroszok által támogatott szakadárok – írja az al-Dzsazíra.

    A szakadárok azzal vádolták Ukrajnát, hogy többször is lőtték Donyeck városát, többek között egy buszmegállót a hónap elején. A várost 2014 óta az oroszok által támogatott szakadárok tartják ellenőrzésük alatt, miközben az ukrán erők továbbra is állásokat tartanak a város külterületén.

  • Összesen 6455 fő lépett be Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5546 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 338 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Ukrajna kész növelni villamosenergia-exportját az EU-ba, hogy ezzel is enyhítse az orosz gázszállítások csökkenésével keletkezett hiányt, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda éjjel.

    Arra készülünk, hogy növeljük a villamos energia exportját az Európai Unió fogyasztói felé. Exportunkkal nemcsak devizát kereshetünk, hanem partnereinket is segíthetjük abban, hogy ellenálljanak az orosz energetikai nyomásnak

    – fogalmazott a lakossághoz intézett beszédében az ukrán államfő, aki szerint Ukrajnát fokozatosan az európai energiabiztonságot garantáló tényezők egyikévé lehet tenni.

    Oroszország jelentősen csökkentette az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló gázszállításokat. A gázt részben villamosenergia-termelésre használják. A német energiafelügyelet jelentése szerint szerdán az Északi Áramlat-1 gázvezetéken szállított mennyiség a kapacitás 20 százalékára csökkent az előző napi 40 százalékról, írja az MTI.

  • Az egyik legeredményesebb ukrán pilóta, Olekszandr Kukurba 100. bevetése során harcban elesett, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Ő egy igazi ukrán hős, akire örökké emlékezni fogunk

    – idézte a Kyiv Independent Zelenszkijt.

  • Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója közölte, hogy megkezdték Herszon felszabadítását.

    A Herszon városba vezető Antonovszkij híd lebombázásával már elvágtak egy fontos orosz ellátási útvonalat – közölte Aresztovics. A tanácsadó szerint Ukrajna megpróbálja teljesen izolálni az orosz erőket, hogy fegyverek és üzemanyag nélkül maradjanak, és parancsokat se tudjanak kapni. 

    Aresztovics szerint az orosz hadseregnek Herszonnál három opciója maradt: a visszavonulás, a kapitulálás, vagy a halál. 

  • Nyíltan diszkriminatív politikai intézkedés lenne a schengeni vízum oroszok számára történő kiadásának megszüntetése, amelyet a vezető finn politikai pártok képviselői támogatnak – közölte Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

    Zakharova hangsúlyozta, hogy az orosz állampolgárok utazásának politikai okokból történő korlátozása csak tovább súlyosbítaná a kétoldalú kapcsolatokban tapasztalható konfrontációt. 

    A külügyi szóvivő úgy véli ezzel a lépéssel Finnország az európai választóvonalak visszatéréséhez, és ennek eredményeként a feszültség növekedéséhez vezetnek. A közlemény szerint ez lehet az északi ország NATO-ba való úgynevezett belépési díja – írja a TASZSZ.

  • Az ukrán fegyveres erők jelentése szerint több mint 20 rakétát indítottak Belaruszból, amelyek közül kilenc a Csernyihivi régióban csapódott be. 

    2022. július 28-án 17.20-tól 18.30-ig több mint 20 belorusz rakéta kilövéséről érkezett információ. Jelenleg 9 rakétáról tudjuk, hogy a csernyihivi régióban található Goncharivska területére csapódtak be

    – fogalmazott az északi hadműveleti parancsnokság.

    Hozzátették, hogy áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés – írja a Guardian.

  • Joe Biden amerikai elnök közlése szerint növekszik az amerikai katonai jelenlét Európában, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, írja a Washington Post.

    A tervek között szerepel az amerikai 5. hadtest állandó állomásoztatása Lengyelországban – ezt a lépést Vlagyimir Putyin orosz elnök régóta ellenzi –, valamint két további F-35-ös vadászrepülőgép-század áthelyezése az Egyesült Királyságba.

  • Olekszij Kuleba, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy orosz rakéták csapódtak be a kijevi régió infrastruktúrájába.

    Ma reggel az ellenség rakétatámadást indította a Kijev megyei Vishorod járás egyik települése ellen. Az áldozatok száma még nem ismert, a mentőszolgálat már kiért a helyszínre

    – írta Olekszij a Telegramon.

    Vishorod járás Ukrajna fővárosától északra fekszik. A kijevi városi tanács ugyanekkor elrendelte a légiriadót, és arra szólította fel a lakosokat, hogy keressenek menedéket, írja az al-Dzsazíra.

  • Az orosz erők birtokba vették Ukrajna második legnagyobb erőművét – közölte Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó.

    Az oroszok által támogatott erők szerdán közölték, hogy érintetlenül elfoglalták a szovjet korszak széntüzelésű vuhlehirszki erőművét, ami Moszkva első jelentős nyeresége több mint három hét után.

    Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója megerősítette a keleti donyecki régióban lévő üzem elfoglalását, de azt mondta, hogy ez csak „apró taktikai előny” Oroszország számára – számolt be a Guardian.

  • A német kormány jóváhagyta, hogy a Krauss-Maffei Wegmann nevű cég újabb 100 darab Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget adjon el Ukrajnának – értesült a der Spiegel.

    A becslések szerint a fegyverek ára összesen 1,7 milliárd euró lehet.

  • Rakétatámadást indítottak az oroszok Visgorod járás ellen csütörtökön hajnalban – jelentette be Olekszij Kuleba, a Kijevi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője. 

    Elmondása szerint a csapás egy infrastrukturális létesítményre lőttek. Az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása még folyamatban van. A helyszínen az összes segélyszolgálat dolgozik. A vezető hangsúlyozta, hogy senki ne hagyja figyelmen kívül a riasztásokat, és ha azok megszólalnak, menjenek le a menedékhelyre. 

    Mikolajivban Olakszandr Szjenkevics polgármester erős robbanásról számolt be hajnali 4 órakor, míg a harkovi városvezető két ágyúzásról írt. 

    Igor Terekhov szerint mindkét ágyúzás közvetlenül éjfél után érte Harkivot. Az egyik a városközponthoz közel történt, a másik az egyik szomszédos kerületet ért. Beszámolója szerint áldozatokról egyelőre nem tudnak – számolt be az Unian.

  • Az amerikai külügyminiszter szerdán közölte, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy többek között az ukrajnai gabonaexportról szóló megállapodást is megvitassák – írja a TASZSZ

    A most következő napokban lesz az első olyan alkalom a háború kitörése óta, hogy beszélek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Szeretném a számunkra legfontosabb kérdéseket megvitatni, ez pedig: Paul Whelan és Brittney Griner szabadon bocsátása

    – tudatta az amerikai külügyminiszter. 

    Hetekkel ezelőtt tettünk egy javaslatot a szabadon bocsátásuk érdekében, amit a kormányaink azóta többször is megvitattak. A most következő beszélgetés alkalmával meg akarok bizonyosodni róla, hogy megoldás fog születni a helyzetre

    – tette hozzá. 

    Azt is elmondta, hogy meg kívánja vitatni az ukrajnai gabonaexportról szóló megállapodást, amelyet pozitív előrelépésnek nevezett, ugyanakkor hozzátette, hogy van különbség az aláírt megállapodás és annak gyakorlati megvalósítása között.

  • Az ukrán légelhárító rakétaegység tagjai 7 millió dolláros orosz drónt semmisítettek meg július 27-én a Mikolajivi régióban – számolt be Telegram-csatornáján az Ukrán Fegyveres Erők Légierők Parancsnoksága.

    A bejegyzésben kiemelik, az orosz hadsereg sűrűn végez légi felderítést pilóta nélküli járművekkel a Mikolajivi régióban. 

    Nem lesz nyugalom a betolakodóknak az ukrán égbolton! Pusztítjuk, szétzúzzuk, megtisztítjuk szülőföldünk egét

    – írta a Parancsnokság.

  • Németországnak teljesítenie kell Varsóval szembeni vállalását a berlini parlament által kezdeményezett, Ukrajna támogatását célzó harckocsicsere-ügyletben – jelentette ki Friedrich Merz, a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Varsóban.

    A német politikus „mindnyájunk számára nagy kihívásnak” nevezte az ukrajnai háborút. Emiatt abban reménykedik, hogy a német kormány betartja a parlament (Bundestag) április végi döntéséhez fűződő vállalásait a sokszereplős cseréről szóló megállapodásban.

    Ennek a cserének a lényege, hogy Csehország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia szovjet típusú harckocsikat szállít Ukrajnának saját készletéből, és ezeket valamivel korszerűbb német fegyverekkel pótolják. Lengyelország ily módon több mint kétszáz T-72 típusú harckocsit küldött Ukrajnába.

    Németországnak teljesítenie kell kötelezettségét, át kell adnia a fegyvereket, mégpedig úgy, ahogyan ezt a lengyel kormány elvárja

    – jelentette ki a cseréről Merz, hozzátéve: nem lenne jó, ha „tovább növekedne a lengyel fél már most észlelhető csalódása” – írta az MTI.

  • Az Egyesült Államok „komoly ajánlatot” tett Oroszországnak a kosárlabdasztár, Brittney Griner hazahozatalára.

    A Biden-kormányzat két amerikai fogvatartott hazahozatalára tett ajánlatot Oroszországból – közölte az amerikai külügyminiszter a BBC értesülései szerint.

    A jelentések szerint Moszkva érdeklődik az ajánlat után, hogyha a kosárlabdacsillag Brittney Griner szabadon engedéséért cserébe az Egyesült Államok lemond az elítélt orosz fegyverkereskedőről, Viktor Boutról.

    Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy a jövő héten az orosz külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetés során felveti az ügyet. Blinken és Szergej Lavrov az ukrajnai háború kezdete óta nem beszélt egymással.

  • A krími vendéglátósokat is igen nehéz helyzetbe hozta az ukrajnai háború, mivel emiatt sokkal kevesebb orosz turista látogat a félszigetre. 

    Az idén nyáron otthon maradó orosz turisták attól félnek, hogy a háború el fogja érni a Krímet is, aki pedig ennek ellenére mégis elindulna, annak a dolgát a közlekedés nehezíti meg: a repülők nem járnak, a vonatok száma pedig kevés és kiszámíthatatlan.  

    A Krím strandjai szinte üresek annak ellenére, hogy a Moszkva elleni nemzetközi szankciók értelmében az orosz turisták utazási lehetőségei igen korlátozottak. Krími vendéglátósok szerint a vasúti közlekedést kellene élénkíteni annak érdekében, hogy több orosz turista látogasson a félszigetre – írja az Euronews

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!