Sorra likvidálják az amerikai csodafegyvereket az oroszok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2022.08.02. 09:51
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz erők Mikolajiv városát ágyúzták kedd hajnalban, ami ukrán tisztviselők szerint egy egyetemi kollégium épületét érte – írja a CNN.

    A jelentés szerint a támadásban a kollégium egy biztonsági őre megsérült, áldozatokról egyelőre nem tudni. 

    Az előzetes információk szerint az egyik körzetet az MLRS Smerch, a másikat S–300-as rakéták találták el – közölte Vitalij Kim, a Mikolajiv regionális adminisztráció vezetője a Telegramon.

  • Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy újabb fegyveradományt küld az Oroszország ellen harcoló ukrán erőknek, köztük lőszert az egyre fontosabbá váló rakétavetőkhöz és tüzérségi lövegekhez − közölte a Guardian.

    Az új, 550 millió dolláros (215 milliárd forintos) csomag a HIMARS rakétarendszerekhez a tüzérségi fegyverekhez, tartalmaz lőszereket − közölte újságírókkal John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

    A támogatás 75 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lőszert tartalmaz − áll a Pentagon közleményében.

  • Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy Ukrajna legnagyobb atomerőművét „nukleáris pajzsként” használja, mivel csapatokat állomásoztat ott, megakadályozva az ukrán erőket a tűz viszonzásában, és kockáztatva egy szörnyű nukleáris balesetet, írja a Reuters.

    Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nagyon aggódik” amiatt, hogy a zaporizzsjai erőmű most valójában egy orosz katonai bázis, amelyet arra használnak, hogy a közeli ukrán erőkre lőjenek.

    Nyilvánvaló, hogy az ukránok nem lőhetnek vissza, nehogy szörnyű baleset történjen az atomerőművel

    – nyilatkozta Blinken újságíróknak New Yorkban.

    Az oroszok szerint ugyanakkor Washingtonnak nincs mitől tartania.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az első ukrán gabonaszállítmányt pozitív jelzésnek nevezte a hétfő éjjeli videóüzenetében. Az államfő szerint ez arra utal, hogy még van esély a globális élelmezési válság megállítására.

    Ugyanakkor az ukrán elnök szerint még túl korai bármilyen következtetést is levonni. 

    Jelenleg minden a kezdeményezés biztonsági paramétereinek megvalósításán múlik, ami a partnerek, elsősorban az ENSZ és Törökország felelőssége. Nem lehetnek olyan illúzióink, hogy Oroszország nem próbálja meg megzavarni az ukrán exportot

    – fogalmazott Zelenszkij. 

  • Az orosz ejtőernyősök jelenlegi generációja a professzionalizmusról és bátorságról tettek tanúbizonyságot, ami az ukrajnai különleges műveletben teljes mértékben bebizonyosodott – áll Vlagyimir Putyin orosz elnök légideszantcsapatok napja alkalmából küldött gratulációs üzenetében.

    Az államfő bajtársként szólt a légideszantcsapatok személyzetéhez és veteránjaihoz, és gratulált nekik e nap alkalmából.

    A katonák és tisztek jelenlegi nemzedéke méltósággal folytatja a csapatokban kialakult katonai és hazafias hagyományokat, a nehéz feladatok megoldása során mindig professzionalizmusról, bátorságról és bátorságról tesz tanúbizonyságot. És természetesen a hős ejtőernyősök ügyes és határozott fellépése is maximálisan megmutatkozott a különleges katonai műveletben

    – mondta.

    Putyin hozzátette, hogy ezeket a katonákat „az a nagy megtiszteltetés érte, hogy a legendás „szárnyas gyalogságban” szolgálhatnak, hogy ehhez az egységes, legyőzhetetlen összetartozáshoz tartoznak”. Az ejtőernyősök – folytatta – mindig is erős jellemmel és akarattal, és testvéri kölcsönös támogatással rendelkeztek, készek voltak az első hívásra felállni a haza védelmére – idézte Putyint a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az orosz erők csapatokat helyeznek át Dél-Ukrajnába, és szüneteltethetik a szlovjanszki hadjáratot, közölte a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

    Az amerikai kutatóintézet arról számolt be, hogy az orosz erők folytatják a csapatok átcsoportosítását az északi Donyecki területről a dél-ukrajnai védelmi állások megerősítésére, és ezzel szüneteltetik a Szlovjanszk elleni támadást.

    Az ISW megjegyzi, hogy a helyzet valószínűleg hasonló ahhoz, amikor az orosz erők „elhanyagolták” Zaporizzsja és Herszon területeket, miközben támadásokat indítottak a Luhanszki terület ellen, írja a Kyiv Independent.

  • Oroszország teljes mértékben visszautasítja Antony Blinken amerikai külügyminiszter állításait, miszerint erői katonai bázisként használják a zaporozsjei atomerőművet, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az amerikai külügyminiszter azzal vádolta az orosz erőket, hogy katonai bázisként használják a zaporozsjei atomerőművet. Határozottan visszautasítjuk ezeket az állításokat. Ismételten kijelentjük, hogy fegyveres erőink semmilyen módon nem ássák alá Ukrajna nukleáris biztonságát és nem akadályozzák az atomerőmű rendeltetésszerű működését

    – áll az orosz delegáció által kiadott közleményben.

    A zaporozsjei Európa egyik legnagyobb atomerőműve, korábban az ukrán villamos energia negyedét állította elő. Teljes kapacitása mintegy 6000 megawatt, és hat reaktorból áll. Az erőművet 2022 márciusában az orosz fegyveres erők vették ellenőrzésük alá. Jelenleg az erőmű a teljes kapacitásának 70 százalékán működik, a Zaporozsjei régió energiatúltermelése miatt. A jövőben a tervek szerint a Krím energiával való ellátása lesz a feladata.

  • Erős robbanások rázták meg Mikolajivot, egy ember megsérült. Ezt a város polgármestere, Alekszandr Szenkevics jelentette be táviratában, írja az Unian hírügynökség.

    Hajnali 4 óra körül erős robbanások voltak érezhetők a város több kerületében. Az előzetes adatok szerint egy ember megsérült

    – közölte Szenkevics.

  • Magyarország területére augusztus 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6342 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6036 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 257 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Budapestre vonattal 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett. Kiemelik: a rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Andrij Kosztyin ukrán főügyész szerint 50 ukrán hadifoglyot ölt meg Olenivkában a ledobott vákuumbomba július 29-én. Kosztyin hozzátette, hogy az Ukrajna és több nemzetközi szakértő által végzett előzetes vizsgálat szerint a bomba állítólag a táborban robbant fel, ahol ukrán hadifoglyokat tartottak fogva.

    Ez biztosan nem rakétatámadás volt

    – idézte Kosztyint a Kyiv Independent.

    A bomba jellemzően benzinnel van töltve, amit a robbanás pillanatában szétporlasztanak egy terület felett, majd abban a pillanatban egy második töltet egy nagyon intenzív, magas hőmérsékletű robbanást indít be a benzinfelhőben.

    Az intenzitásra jellemző, hogy a területen lévő minden oxigént magához szippant a robbanás, amely elhúzódó és tovább tart, mint egy „átlagos ”bomba felrobbanása. Az ennek nyomán keletkező hő- és lökéshullám pedig jóval nagyobb, mint egy hagyományos bombáé.

    Ha pedig az ellenség a közelben van, akkor az emberi tüdőből is azonnal kiszippantja az oxigént és így végez áldozatával, vagy a lökéshullám végez velük. A robbanás egy 2-300 méteres körzetben mindent és mindenkit képes elpusztítani.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A hétfői percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!