új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Törökország szombaton elutasította Oroszország annektálási kísérletét, és a döntést nemzetközi jog „súlyos megsértésének” nevezte – írja a Reuters.

    A külügyminisztérium közölte, hogy nem ismerik el a Krím 2014-es annektálását, és elutasítják Oroszország mostani bekebelezési kísérletét is.

    „Ez a döntés, amely súlyosan sérti a nemzetközi jog alapelveit, elfogadhatatlan” – közölte a minisztérium.

  • Oroszország megvétózta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozatot, amely elítélte volna a négy ukrajnai megyében tartott népszavazást, érvénytelennek nevezve őket, és felszólítva minden országot, hogy ne ismerje el semmilyen terület Moszkva általi annektálását − közölte az MTI. 

    A Biztonsági Tanácsban tíz tagállam támogatta a határozat, Oroszország vétót emelt, míg Kína, India, Brazília és Gabon tartózkodott.

    A szavazás előtt Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy amennyiben Oroszország megvétózza a tervezetet, az Egyesült Államok és Albánia, a határozattervezetet benyújtó két ország a 193 tagországból álló ENSZ-közgyűlés elé viszi a dokumentumot, „ahol nincsen vétó”, és megmutatja, hogy „a világ még mindig a szuverenitás és a területi épség védelmezésének oldalán áll”.

    A Biztonsági Tanács néhány órával azután szavazott, hogy a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású ceremónián jelentette be, hogy az orosz megszállás alatt lévő Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye immár Oroszország része, és Moszkva meg fogja védelmezni.

  • Az ukrajnai háborúhoz az orosz katonai vezetés idő előtt a katonai iskolák kadétjait veszi igénybe, elsősorban a tiszti létszám hiánya miatt – értesült az Ukrajinszka Pravda.

    A kadétokra korai érettségi vár a Tyumen Katonai Iskolában. A végzetteket mozgósítási tartalékkal ellátott katonai alakulatokba tervezik elsődleges tiszti beosztásba helyezni.

  • További 530 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának a Világbank, így a pénzintézet által nyújtott teljes összege eléri a 13 milliárd dollárt, amiből 11 milliárdot már folyósítottak is – írja a Sky News.

    A Világbank közleménye szerint az 530 milliós összegből 500 millió dollárt az Egyesült Királyság, míg 30 milliót Dánia biztosít.

  • Összesen 7534 fő lépett be Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6505 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    3 35 3 2 12
    Fotó: police.hu

    A beléptetettek közül a rendőrség 214 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 30-án 33 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Ukrajna keleti részén az ukrán erők jelentős eredményeket értek el − közölte Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében. 

    Erről már elég nyilvános információ van. Mindenki hallotta, hogy mi történik Limanban, a donyecki régióban

    − fogalmazott. 

    Hozzátette, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács és a hadsereg vezérkara döntéseket hozott a védekezésről. 

  • Az Ukrán Nemzeti Bank (UNB) korlátozásokat vezet be a bankközi pénzforgalomban. Az UNB október 5-től megtiltja a hrivnya ukrajnai bankkártyákról külföldi számlákra való közvetlen átutalását − közölte a Kárpáthír.

    Ugyanakkor az UNB havi százezer hrivnyára (1,1 millió forintra) növelte a nem készpénzben történő valutavásárlás mértékét. 

    Az indoklás szerint ezzel a valutapiac készpénzforgalmát kívánják mérsékelni és megvédeni a tartalékokat. Továbbá így kívánják egyszerűbbé tenni az Ukrajnába irányuló humanitárius segélyek bevitelét.

  • A „dacos Vlagyimir Putyin” nagyszabású ünnepségen jelentette be, hogy Oroszország annektálta Ukrajna egy részét, és azt ígérte, hogy Moszkva győzni fog a „különleges katonai műveletben”, még akkor is, amikor egy potenciálisan súlyos katonai fordulat előtt áll − fogalmazott Jonathan Landay, a Reuters hírügynökség ukrajnai tudósítója. 

    A Donyecki régióban az orosz helyőrség Liman városában komoly bajba került, mindkét oldalról érkezett jelentések szerint az orosz erőket majdnem bekerítették.

  • Michael McFaul, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete szerint valaki deep fake technológia segítségével neki adja ki magát − közölte a Sky News. 

    A mesterséges intelligencia által generált technológia videókon képes megszemélyesíteni valaki más képmását.

    McFaul „új orosz háborús fegyvernek” nevezte az eljárást, és azt mondta, hogy a alteregója olyan kérdéseket tett fel, amelyek „nyilvánvalóan Ukrajna diplomáciai és háborús erőfeszítéseinek aláásására irányulnak”.

  • Vlagyimir Putyin a közeljövőben nem tervez látogatást az elcsatolt ukrajnai területeken − közölte a Kreml.

    Az orosz elnök pénteken aláírta a Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiók hivatalos elcsatolásáról szóló rendeleteket − írja a Sky News

    Arra a kérdésre, hogy Putyin tervez-e látogatást tenni a területeken, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta:

    Még nem, egyelőre sok munka vár még ránk. De idővel ez biztosan meg fog történni.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!