új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BBC Monitoring nevű médiafigyelő program munkatársa, Francis Scarr osztott meg egy orosz propagandavideót, amelynek az üzenete röviden az, hogy

    ha a nehéz anyagi helyzetben lévő orosz édesapa elmegy harcolni, akkor lesz pénze arra, hogy okostelefont vegyen a lányának.

    Alább látható a kétperces rövidfilm, amelynek legvégén a katona egyenruhában hazatér, és átadja szeretett lányának a régóta áhított okostelefont. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök minszki látogatásával egyidejűleg orosz hadgyakorlat kezdődött hétfőn Belaruszban.

    A hadgyakorlatot az orosz védelmi minisztérium jelentette be Moszkvában hétfőre virradóra.

    Az Interfax orosz hírügynökség szerint 

    a manőverek zászlóaljszinten folynak, és a közös orosz–belorusz harccsoport orosz alakulatai vesznek benne részt. Ehhez az egységhez korábbi jelentések szerint nagyjából 9 ezer orosz katona tartozik.

    Putyint hétfőn Minszkbe várják, ahová több év óta először látogat el az orosz elnök, hogy Aljakszandr Lukasenkával tárgyaljon.

    Az MTI beszámolója szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még Putyin előtt Minszkbe érkezett, ahol hétfőn Szjarhej Alejnyik nemrég kinevezett új belorusz külügyminiszterrel egyeztet.

    Orosz hadgyakorlat Moszkvában 2022. szeptember 1-jén
    Orosz hadgyakorlat Moszkvában 2022. szeptember 1-jén
    Fotó: Russian Defense Ministry / Handout / Anadolu Agency / Getty Images
  • Az Európai Unió országainak hétfőn kompromisszumot kell kötniük a gázársapkáról, és az asztalra került legújabb javaslat jó alapot kínál ehhez − mondta Miriam Dalli máltai energiaügyi miniszter a The Guardiannak.

    Amit az elnökség javasol, az egy nagyon jó lépés a helyes irányba

    − mondta Dalli, mielőtt belépett volna az uniós energiaügyi miniszterek találkozójára.

    Magyarország részéről Szijjártó Péter vesz részt a tanácskozáson. A miniszter máltai kollégájával ellentétben a Facebookon azt írta, hogy 

    a földgázra bevezetni szándékozott ársapka rossz, káros és veszélyes, de úgy tűnik, ennek ellenére bevezetésre kerülhet. 

  • Az orosz fegyverkereskedő, Viktor But, aki nemrégiben fogolycsere keretében szabadult az amerikai WNBA-sztár Brittney Grinerrel együtt, a hét végén az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Luhanszk városába látogatott − jelentette az orosz állami média.  

    But részt vett a Kreml-barát Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) luhanszki fiókjának nyitórendezvényén.

    But azt mondta, hogy örömmel látogatott el először Luhanszk városába, és reményét fejezte ki, hogy a megszállt térségben „hamarosan béke lesz, és az emberek félelem nélkül élhetnek” − írta a CNN

  • Egy 39 éves, görög–orosz nemzetiségű férfit vettek őrizetbe Bécsben az osztrák terrorelhárítás (Cobra) kommandósai. 

    A heute.at szerint egy korábban Németországban és Ausztriában tevékenykedő volt orosz kém fiáról van szó, aki 

    már évek óta az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott Bécsben. 

    Az elfogást az osztrák belügyminisztérium azóta hivatalosan is megerősítette. Az ügyben az osztrák nemzetbiztonsági és hírszerzési hivatal (DSN) folytat nyomozást.

    A gyanú szerint a kém a háború kezdete előtt nem sokkal még Moszkvában tartózkodott. A feladata az lehetett, hogy az osztrák külpolitikáról, valamint arról jelentsen, hogy az osztrák társadalom miként áll a háborúhoz. 

    A gyanúsítottat az ideiglenes őrizetbe vétel után elengedték, és egyelőre úgy fest, hogy szabadlábon védekezhet. Korábban már írtunk arról, hogy az osztrák főváros jó eséllyel tele van orosz kémekkel.

  • Oroszország azt állítja, hogy zenészeket és énekeseket küld az ukrajnai háború frontvonalához, hogy növelje a csapatok morálját − írta meg a BBC

    A védelmi minisztérium a héten jelentette be a „frontvonalbeli kreatív brigád” megalakítását, és közölte, hogy cirkuszi előadók is részt vesznek majd benne.

    A brit védelmi minisztérium vasárnap egy hírszerzési jelentésben írt a dandár létrehozásáról.

    Közben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatta az ukrajnai fronton a csapatokat − közölte Moszkva.

    A védelmi minisztérium a Telegramra feltöltött közleményében azt írta, hogy Sojgu „körberepülte a csapatok telepítési körzeteit, és ellenőrizte az orosz egységek előretolt állásait a különleges katonai művelet zónájában”, utalva Moszkva február 24-én indított teljes körű ukrajnai inváziójára.

    A minisztérium azt írta, hogy „a miniszter beszélt a frontvonalon lévő csapatok katonáival” − de a BBC nem tudta ellenőrizni, hogy a látogatás mikor fog megtörténni, vagy, hogy Sojgu maga valóban járt-e Ukrajnában.

    Szerhij Csereváti ukrán katonai szóvivő az ukrán televíziónak nyilatkozva úgy kommentálta Sojgu látogatását, hogy „nem igazán hiszem, hogy olyan bátor”, hogy a harctérre merjen utazni.

  • Vlagyimir Putyin Belaruszba utazik – közölte a Reuters. A Kreml szerint az orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök egy olyan találkozón vesz részt, amelyben sok témáról egyeztetnek.

    E találkozóról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt vasárnap, aki hangsúlyozta: a legfontosabb számukra az, hogy megvédjék az Oroszországgal és Belarusszal közös határukat, és ennek jegyében minden lehetséges forgatókönyvre felkészültek. Zelenszkij hangsúlyozta: akármiről is győzi meg Putyin Lukasenkát, az „nem fog a javukra válni”.

    Az invázió kezdete óta többször is felmerült, hogy Belarusz is beléphet a háborúba. Októberben azt is bejelentették, hogy egy hadgyakorlatokat magában foglaló katonai együttműködésben is részt vesznek az oroszokkal a közeljövőben.

  • Az Unian hírügynökség értesülései szerint Rishi Sunak brit miniszterelnök az Egyesített Expedíciós Erők hétfői, rigai csúcstalálkozóján jelenti be az újabb tüzérségi csomagot Kijev számára mintegy 286 millió euró értékben. A döntés értelmében Nagy-Britannia 2023-ban folyamatosan tüzérségi lőszerrel látja el az Ukrán Fegyveres Erőket.

    Európai szövetségeseinkkel szorosan együttműködve járunk el az ukrajnai invázióra adott válaszokban, mert megingathatatlanok vagyunk az európai béke utáni vágyunkban. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az agresszió megszűnjön, és ezért közös fellépésre van szükség. Ukrajna védelmének biztosítása létfontosságú. A támogatások és a segélycsomagok elküldése azért fontos, hogy megfelelően tudjunk reagálni a legsúlyosabb fenyegetésekre

    – közölte Sunak a brit kormány honlapján közzétett nyilatkozatában.

    Azt is bejelentették, hogy Nagy-Britannia 125 légvédelmi gépágyút és több mint 100 ezer lőszert küldött Ukrajnának a háború kezdete óta.

  • Több mint 30 drónnal hajtottak végre csapást Ukrajna ellen hétfő reggel – írta az Ukrajinszka Pravda.

    A hírportál szerint elsősorban Kijev központjában is hallatszottak robbanások. Az ukrán légierő közölte, hogy az oroszok által használt iráni gyártmányú drónokból összesen 35-öt észleltek országszerte, és ezek közül 30-at sikerült megsemmisítenie a légvédelemnek.

    Kijev fölött szintén megsemmisítettek 18 drónt, de 5 másiknak sikerült becsapódnia. A kijevi vezetés ezzel összefüggésben elismerte, hogy

    az egyik drónnak egy kritikus fontosságú (vélhetően energetikai) létesítménybe sIKERÜLT BECSAPÓDNIA.

    Vitalij Klicsko kijevi polgármester legutóbb azt írta, hogy a támadásnak nincsenek halálos áldozatai. Ugyanakkor hétfő reggeltől Kijevben ismét áramszünetek vannak, a hatóságok közlése szerint a két robbanássorozatban több kerületben megszűnt az áramszolgáltatás.

  • A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg továbbra is jelentős szerepet vállal a Bahmut körüli harcokban − közölte napi hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium.

    Az elmúlt hónapokban a csoport támadó taktikákat dolgozott ki, hogy kihasználja az általa toborzott, rosszul képzett elítéltek nagy számát − írja a The Guardian

    Az egyes harcosok valószínűleg olyan okostelefont vagy táblagépet kapnak, amelyen a kereskedelmi műholdképek fölé helyezve látható a számukra kijelölt előrenyomulási tengely és a támadási cél.

    Szakaszszinten a parancsnokok valószínűleg fedezékben maradnak, és rádión keresztül adják ki a parancsokat, amelyek teljesítéséről drónfelvételekről tájékozódhatnak.

    A katonák és szakaszok arra kapnak parancsot, hogy az előre megtervezett útvonalon haladjanak, gyakran tüzérségi támogatással, ritkábban páncélozott járművek kíséretében. Azokat a Wagner-ügynököket, akik engedély nélkül eltérnek a támadási útvonaluktól, valószínűleg kivégzéssel fenyegetik.

    E brutális taktika célja, hogy megóvja a Wagner eszközeit, a tapasztalt parancsnokokat és páncélozott járműveket a szervezet által feláldozhatónak ítélt katonák rovására.

  • Az orosz elnök az Orosz Gyermekek és Fiatalok Mozgalmának első, Moszkvában rendezett kongresszusa alkalmából üzent.

    A Kreml által megosztott videóüzenetben Vlagyimir Putyin köszöntötte a fiatalokat és sok sikert kívánt nekik, majd arra is kitért, hogy ma nemcsak Oroszországban, hanem az egész világon nagy változások zajlanak.

    Én hiszek abban, hogy ezek pozitív változások lesznek. És remélem, hogy a cselekedeteinkkel, elhatározottságunkkal, nyitott szándékainkkal, terveinkkel, elveinkkel igazságosabbá tesszük a világot

    – mondta, majd nem sokkal később azzal zárta beszédét:

    Győzelmet és sikereket kívánok nektek és az új mozgalomnak!

     

  • Felpörgettük a haderőfejlesztést, az új harci eszközök folyamatosan érkeznek Magyarországra, épül az elrettentő erő – mondta az Indexnek adott exkluzív interjúban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki a többi között a finn–svéd NATO-csatlakozásról, a Vaskupoláról, az aktív és tartalékos állomány növeléséről, valamint a miniszterelnök katonai irodájáról is beszélt.

    A teljes interjút itt olvashatják el:

    Kapcsolódó

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyar haderőfejlesztés csúcstechnikával

    Minden aktuális és fontos témáról beszélt az Indexnek a honvédelmi miniszter.

  • Magyarországra vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5902 ember lépett be. A román–magyar határszakaszon érkezők közül 3782 ember nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából jött – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből.

    A beléptetettek közül a rendőrség 228 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől vasárnap 60 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az ukrán kormány „az agresszor megnyugtatásaként” utasította el Henry Kissinger veterán amerikai diplomata felhívását, miszerint eljött az ideje a tárgyalásos békekötésnek Oroszországgal, hogy csökkentsék egy pusztító világháború kockázatát − írta meg az al Jazeera.

    Kissinger volt amerikai külügyminiszter, aki Richard Nixon, majd Gerald Ford amerikai elnökök alatt a Szovjetunióval szemben folytatott hidegháborús enyhülési politika kidolgozója volt, a Spectator magazinban megjelent véleménycikkében tett javaslatot a békére. 

    Minden erőszakra való hajlama ellenére Oroszország több mint fél évezreden keresztül döntően hozzájárult a globális hatalmi egyensúlyhoz. Történelmi szerepét nem szabad lekicsinyleni. Oroszország katonai kudarcai nem szüntették meg globális nukleáris hatókörét, ami lehetővé teszi számára, hogy Ukrajnában eszkalációval fenyegetőzzön

    − fogalmazott. 

    Kissinger úr még mindig nem ért semmit… sem ennek a háborúnak a természetét, sem a világrendre gyakorolt hatását. A recept, amelyet a volt külügyminiszter ajánl, de fél hangosan kimondani, egyszerű: az agresszor megbékítése Ukrajna egyes részeinek feláldozásával, a többi kelet-európai állam elleni meg nem támadás garanciáiért

    − írta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Telegramon.

  • Philip Ingram volt katonatiszt szerint az ukránok meg fogják állítani az oroszokat Bakhmut városában. Bár vasárnap hajnalban Dnyipróban és más városokban is volt némi ágyúzás, „a dolgok viszonylag nyugodtak” Ukrajnában – magyarázta.

    Megjegyezte, hogy az elmúlt napokban „nem sokat hallottunk” az ukrán fél részéről, ami arra utal, hogy valami nagy lépésre készülnek – írja a Sky News.

    Legutóbb Herszonban indítottak ellentámadást, azelőtt pedig Harkivban. Valószínűleg a következő csapásra készülnek

    – fejtette ki.

  • Az oroszok tankcsapdákat helyeztek el, és utcai harcokra készülnek a dél-ukrajnai Melitopolban – számolt be a város ukrán polgármestere, Ivan Fedorov.

    A Pravda szerint a politikus azt írta, hogy a betonból készült védeszközök nem fogják megmenteni az orosz megszállókat, sőt, még a menekülésüket is megnehezíthetik, ha harcra kerül a sor. 

    Nemrég felmerült, hogy Melitopol elfoglalása lehet az ukrán hadsereg következő nagy offenzívájának a potenciális célja.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!