új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Reuters jelentése szerint Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsapat alapítója egy pénteken közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrajnai Bahmut városát „gyakorlatilag körbevették” az orosz erők, és a kijevi erőknek csak egyetlen kivezető útjuk van.

    Prigozsin a videóban felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy vonja ki erőit a városból, amelyet Oroszország hónapok óta sikertelenül próbál elfoglalni.

  • A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb jelentésében arról számolt be, hogy a Kreml továbbra is a nukleáris eszkalációtól való félelemre támaszkodik, hogy elrettentse a nyugati szövetségeseket attól, hogy katonai és pénzügyi segítséget nyújtsanak Ukrajnának.

    Az ISW szerint a Kreml a Nyugat megfélemlítésére törekszik a nukleáris eszkalációval való fenyegetésekkel.

    A jelentés kitér a kelet-ukrajnai frontvonalakon zajló eseményekre is. A szakértők szerint az orosz erők úgy döntöttek, hogy a Bahmut körüli északkeleti offenzívára összpontosítanak, hogy nyomást gyakoroljanak az ukrán erőkre, hogy vonuljanak vissza a városból.

  • Péntek reggel légiriadót fújtak Ukrajna egész területén, miután Belaruszban felszállt egy MiG–31K típusú orosz vadászgép. 

    Az ukrán vezetés azért riadóztatott, mert a MiG–ek ezen generációja képes az X–47m2 Kindzsal típusú nagy hatótávolságú hiperszonikus rakéta hordozására, amivel Belarusz területéről lényegében Ukrajna területére bárhol tudnak csapást mérni, írja a KárpátHír.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Roman Mrocskót nevezte ki az ukrán katonai adminisztráció élére Herszonban.

    Az elnök által aláírt rendelet értelmében Halina Luhovát felmentették a tisztségéből, írja a Kyiv Independent.

  • Az ukrán erők egyik parancsnoka, akit a „Madjar” hívójellel azonosítanak, azt mondta a Telegram-csatornáján közzétett videóban, hogy egysége parancsot kapott Bahmut azonnali elhagyására. Erről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség számolt be pénteken.

    „Március másodikán éjjel a Magyarok madarai (Ptyici Madjara) nevű egység parancsot kapott arra, hogy azonnal hagyja el Bahmutot és vonuljon új helyszínre. Mi az oka az átvezénylésnek egy Bahmut számára kritikus pillanatban, amikor már 110 nap harci szolgálatot teljesítettünk itt? Én elsősorban katona vagyok, ezért nem fogom kommentálni a védelmi parancsnokság utasításait. Mi végrehajtjuk a parancsot” – jelentette ki a parancsnok a videóban, melyről pénteken írt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

    Egy nappal korábban Szerhij Rahmanyin, az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja azt mondta, hogy a helyzet Bahmutban kritikus. Szerinte katonai szempontból nincs értelme mindenáron megvédeni a várost.

    A fő probléma az, hogy az orosz egységek gyakorlatilag elvágtak minden utánpótlási útvonalat az ukrán erők számára. Ezzel egy időben, Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes bejelentette, hogy további ukrán egységek átcsoportosításáról döntött Bahmutba.

    Az Unian ukrán hírügynökség nem adott hírt „Madjar” videóüzenetéről vagy az egység átvezényléséről. Kedden a CNN amerikai tévécsatorna interjút sugárzott egy ukrán katonatiszttel, amelyben elismerte, hogy a bahmuti helyzet Kijev számára minden fronton sokkal rosszabb, mint amiről hivatalosan beszámolnak, írja az MTI.

  • Az Oroszországgal vívott háború legalább még egy évig tarthat, amelynek Ukrajna győzelmével kell véget érnie –  mondta Viktor Nazarov tábornok, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a tanácsadója.

    A német Spiegelnek adott interjújában a tábornok azt mondta, 2022 februárjában még úgy vélte, hogy a háború Oroszországgal legalább egy évig fog tartani. Most azonban úgy látja, hogy Ukrajnának még egy évre lesz szüksége a győzelemhez.

    Nazarov hangsúlyozta, hogy Oroszország legyőzése a csatatéren reális, és ennek a háborúnak pontosan így kell véget érnie. Véleménye szerint az orosz terület hatalmas mérete és nukleáris fegyverei kizárják annak lehetőségét, hogy feltétel nélküli megadással teljes vereséget mérjenek Oroszországra – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 151 370 orosz katona esett el, az elmúlt napon csaknem 765 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 3405 tankot,
    • 6673 páncélozott harcjárművet,
    • 2402 tüzérségi rendszert,
    • 484 rakétavetőt,
    • 247 légvédelmi berendezést,
    • 301 repülőgépet,
    • 289 helikoptert és
    • 5281 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 2061 hadműveleti és taktikai drónt, 230 egység speciális felszerelést és 873 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy március 2-án összehívta a parancsnokság ülését, ahol megvitatták a fronton kialakult helyzetet. A megbeszélésen Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetője és Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka is jelentést tett.

    „Meglesz a katonai és jogi válaszunk a Zaporizzsját ért brutális orosz rakétatámadásra. Az agresszor elkerülhetetlenül meg fogja érezni az erőnket” – jelentette ki az ukrán államfő.

    Mint ismert, az oroszok nemrég légitámadást hajtottak végre Zaporizzsja ellen, megrongálva egy lakóházat. Az Ukrajinszka Pravda előzetes információi szerint a város egyik kerületében egy többemeletes lakóépületet rombolt le egy orosz repülőgép.

  • Az Egyesült Államokban őrizetbe vettek két férfit, mert illegálisan exportáltak technológiát Oroszországba, megkerülve a Moszkvára az ukrajnai támadást követően bevezetett kiviteli törvényeket – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

    Az amerikai igazságügyi minisztérium MTI által idézett beszámolója szerint a két férfi nyugati, a repüléssel kapcsolatos elektronikus berendezéseket szállított orosz cégeknek, és nyújtott javítási szolgáltatásokat orosz gyártású repülőgépekben használt berendezésekhez.

    A vádlottak 2020 óta szőttek összeesküvést az exporttörvények kijátszására úgy, hogy eltitkolták és hamisan tüntették fel az export valódi végfelhasználóit, értékét és végcélját, valamint harmadik országokon keresztül szállítottak át termékeket. Az egyik esetben a páros a valódi végfelhasználót és a végcélállomást úgy titkolta el, hogy hamis számlát adott ki, amelyen végcélként Németország szerepelt.

    Más esetekben repülőgép-elektronikai eszközöket küldtek Örményországon és Cipruson keresztül Oroszországba a szükséges engedélyek beszerzése nélkül – derült ki a minisztériumi tájékoztatóból.

    A két férfit összeesküvéssel, ellenőrzött áruk engedély nélküli kivitelével, elektronikus exportinformációk meghamisításával és benyújtásának elmulasztásával, valamint az amerikai törvényekkel ellentétes árucsempészettel vádolják. Ha elítélik őket, minden egyes vádpontban öt és 20 év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

    Amióta Oroszország alig több mint egy évvel ezelőtt megkezdte támadását Ukrajnában, az Egyesült Államok és más szövetségesek szankciókat vetettek ki Moszkvára, hogy gyengítsék a gazdaságot és megnehezítsék az ország számára a háborúhoz szükséges utánpótlás beszerzését.

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az ukrán katonák sikeresen visszaverik a támadásokat Bahmut térségében.

    Oroszország csütörtökön könyörtelenül lőtte Bahmutot és több közeli várost, írja a The Independent.

    A közeli városokban és falvakban a védők új árkokat ástak az út szélén egymástól 20-40 méter távolságra, ami azt bizonyítja, hogy az ukrán erők megerősítik védelmi pozícióikat.

  • Magyarország területére 2023. március 2-án az ukrán–magyar határszakaszon 4955 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5122 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 97 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. március 2-án 45 ember, köztük 11 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az orosz Állami Dumában arra szólítanak fel, hogy üzenjenek hadat Ukrajnának.

    Viktor Szobolev altábornagy, az Állami Duma védelmi bizottságának tagja szerint Oroszországnak „feltétlenül be kell fejeznie” a „különleges katonai műveletet”, és valódi háborút kell indítania:

    „Ukrajnával összefüggésben már nincsenek vörös vonalak. Háborút kell indítani” – mondta.

    „Ami a felforgatócsoportok aktivizálását illeti, sürgősen meg kell erősítenünk a határainkat. Amíg kesztyűs kézzel bánunk velük, addig továbbra is bombázni fogják a civileket, beleértve a gyerekeket is” – fűzte hozzá.

  • Több nemzetközi nyomozó is úgy véli, a Kreml előre megtervezte és finanszírozta azokat a kínzótáborokat, amelyek az ukránok által visszafoglalt Herszonban működtek – állítja a CNN.

    Az amerikai csatorna egyik munkatársa találkozott is egy Ihor névre hallgató, 29 éves ukrán férfival, aki a fogolytábor előtt fel is idézte a történteket.

    11 napig tartottak itt fogva, és ez idő alatt végig sikoltozást hallottam az alagsorból. A lábamba szúrtak egy sokkolóval, ezt használják üdvözlésképpen. Az egyikük megkérdezte, hogy miért hoztak be, mire másik kettő elkezdte ütni a bordáimat. Az embereket megkínozták, majd botokkal verték őket a karjukon és lábukon. Vagy áramütéssel végeztek velük, vagy vízbe fojtották őket

    – idézte fel a történteket Ihor.

  • Oroszország egy új nukleáris stratégiát állít elő, amellyel arra készülnek fel, hogy az Egyesült Államok esetleg támadást indít az ország ellen.

    A Newsweek szerint az orosz védelmi minisztérium folyóiratában számoltak be a fejleményről. Az utóbbi hetekben az orosz újságírók és politikusok számos alkalommal fenyegetőztek az orosz nukleáris arzenál bevetésével, és eközben az oroszok felmondták a START-atomalkut is. 

    Most a minisztériumi folyóiratban azt írták, hogy az Egyesült Államok szerintük tart attól, hogy elveszti a világ feletti uralmát, és azért, hogy ezt megelőzzék, Oroszország elleni csapásokat tervezhetnek. Szerintük az amerikaiak arra készülhetnek, hogy egy összehangolt, nagy csapással megsemmisítsék az orosz stratégiai nukleáris egységek mintegy 70 százalékát. 

    Az oroszok szerint az új stratégiában modern eszközökkel kell felkészülve egy ilyen csapásra, azért, hogy az Egyesült Államok ne érezhesse azt, hogy válaszcsapás nélkül meg tud úszni egy ilyen akciót.

  • A herszoni területen egy olyan központra csaptak le az oroszok csütörtök délután, ahol humanitárius segélyszállítmányokat vehettek át a helyi civilek. 

    A Kyiv Independent szerint a robbanóanyagot egy drónról dobták le. Az akcióban legalább 9 civil megsérült, akik zöldségeket vettek volna át a központban.

    A sérültek közt van egy 16 éves fiú is. A sérültek közül négy ember van súlyos állapotban. 

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva  érhető el, amelyben beszámoltunk többek között arról, hogy

    • Lassan már csak a csodában bízhatnak a Bahmutnál harcoló ukránok, erről itt írtunk részletesebben.
    • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek több aduásza is van a háború elhúzódására. Részletek itt.
    • „Kis diktátor” – írták egy amerikai véleménycikkben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről.
    • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-csoport delhi találkozóján elmondta, hogy „a katasztrófa szélén táncol”. A tárcavezető emellett az Egyesült Államokat is bírálta.
    • Florian Philippot, a Patrióták (Les Patriotes) francia párt vezetője üdvözölte, hogy a magyar parlament eddig nem hagyta jóvá Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.
    • Az ukránok szerint semmi közük az orosz területeken végrehajtott támadásokhoz.

    Tartsanak velünk ezúttal is!