új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz haditengerészet szuperszonikus, hajó elleni rakétákat lőtt ki egy próbacélpontra a Japán-tengeren – állította kedd reggel az ország védelmi minisztériuma.

    A Sky News értesülései szerint a Moszkit cirkálórakétákat a csendes-óceáni flotta rakétahordozó hajói lőtték ki.

    A P–270 Moskit rakéta egy szovjet eredetű, közepes hatótávolságú, szuperszonikus cirkálórakéta, amely akár 120 kilométeres hatótávolságon belül képes megsemmisíteni egy hajót.

  • Legalább 12 orosz, pilóta nélküli repülőgépet lőttek le az ukrán főváros, Kijev közelében hétfőn késő este − jelentették a térség hatóságai.

    Áldozatokról nem érkezett hír, de arról beszámoltak, hogy egy üzlet Szvjatosinó térségében kigyulladt, amikor a roncsok lezuhantak − írta meg a Sky News

    Szerhij Popko, a város katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy Oroszország egytucatnyi drónt indított Kijev felé, de Ukrajna azonosította és megsemmisítette „az összes ellenséges célpontot”.

    Ma reggel arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán összesen 15 iráni gyártmányú Shahed drónt lőttek ki Ukrajnára. Az ukrán erőknek 14-et sikerült lelőniük közülük − közölték a hatóságok.

  • Német ügyészek házkutatást tartottak két Kreml-párti aktivista otthonában, bizonyítékot keresve arra, hogy a házaspár készpénzt adományozott Ukrajnában szolgáló orosz katonáknak szánt rádiók megvásárlására − írta meg a Sky News

    Max Schlund és élettársa, Elena Kolbasnyikova állítólag a németországi támogatóktól összegyűjtött pénzt az orosz hadsereg egyik hadosztályának adományozta, és a pénzt rádiók, fejhallgatók és telefonok vásárlására fordították.

    Az Európai Unió szankciói tiltják az orosz hadsereg számára bizonyos áruk szállítását vagy vásárlásának finanszírozását. A tiltólistán szerepelnek a rádióberendezések is.

    A német törvények szerint a szankciók megsértéséért akár öt év börtönbüntetés is kiszabható.

    Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova azt mondta, hogy Kolbasnyikova a német hatóságok „üldöztetésének” áldozata.

  • Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) megállapítása szerint az oroszok előrenyomulása Bahmutban a város déli részétől a központig, valamint az északnyugati részig tart.

    Az ISW elemzői azt írják, hogy a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin március 27-én a bahmuti 5. számú iskola épületében tartózkodott, kevesebb mint egy kilométerre a bahmuti városi tanácstól.

    Az ISW arról is beszámol, hogy az oroszok előrenyomultak a város északnyugati részén, az ipari övezetben, valamint a Zelena és az Olekszandra Kolpakova utcák mentén, néhány kilométerre Bahmut központjától.

  • A Sky News információi szerint megérkeztek Ukrajnába a német Leopard 2 harckocsik. A lap értesülései szerint a 18 harckocsi mellett további 40 Marder gyalogsági harcjárművet is küldött Németország.

    A német hadsereg több héten át képezte ki az új tankszállítmány ukrán személyzetét, valamint a Marder járművek üzemeltetésére kijelölt csapatokat az észak-németországi Münsterben és Bergenben található gyakorlótereken.

    A német járművekkel együtt három, Portugália által adományozott Leopard harckocsi is megérkezett Ukrajnába.

  • Megbukott az Északi Áramlat gázvezetékeken bekövetkezett robbanások független kivizsgálásáról szóló orosz határozattervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

    Az előterjesztést egyedül Oroszország, Kína és Brazília támogatta, míg a testület 12 másik tagja tartózkodott. Egy határozat elfogadásához azonban legalább kilenc tag támogatására, illetve arra van szükség, hogy a vétóhatalmak – Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Államok, vagy Nagy-Britannia – egyike se blokkolja azt.

  • Magyarország területére hétfőn az ukránmagyar határszakaszon 3946 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 3247 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 21 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől hétfőn 71 ember, köztük 30 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosa hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, ahol az uniós biztos arról beszélt, az EU országainak a lehető leghamarabb lőszert kell adniuk Ukrajnának a raktárkészleteikből, mivel az oroszukrán háború várhatóan elhúzódik.

    Ukrajnának elsősorban 155 milliméteres kaliberű lőszerre van szüksége, de a 120 milliméteres kaliber, illetve más típusú lőszerek is jól jönnek számára. A tagállamok sok lőszert felhalmoztak, és arra kérjük őket, hogy minél hamarabb adjanak át annyit, amennyit csak nélkülözni tudnak. Nagyon fontos, hogy ezt azonnal tegyék meg

    – hangsúlyozta Breton.

    Kiemelte, hogy az EU védelmi iparának növelnie kell lőszergyártó kapacitását, és a lengyelországi látogatása az egyik lőszergyártó üzemben éppen ezt a célt szolgálja. Breton megjegyezte, hogy most a lőszergyártás növelésére van szükség, ezért meg kell vizsgálni, hogy elegendő-e a magasan képzett személyzet száma.

  • A Kreml hétfőn cáfolta azokat a török híreket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tervez a török fővárosba, Ankarába.

    A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Oroszország, Törökország, Irán és Szíria külügyminiszter-helyettesei április elején Moszkvában tarthatnak konzultációt.

    Kijev vasárnap közölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kéri Oroszország „nukleáris zsarolása” ellen, miután Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy országa taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba.

  • Felrobbant egy lőszerraktár Mariupol, az Azovi-tengeren fekvő, az orosz megszállók által tavaly elfoglalt iparváros mellett.

    Ezt Pjotr Andrjuscsenko, Mariupol elűzött polgármesterének tanácsadója közölte, írja az Ukrinform.

    Felrobbantották egy magas rangú orosz parancsnok autóját az oroszok által megszállt Mariupolban – közölték hétfőn ukrán tisztviselők a CNN beszámolója szerint. 

    A városi tanács közleménye szerint a robbanás a város Primorszkij kerületének egyik központi részén történt, de nem nevezték meg az orosz tisztet, és azt sem közölték, hogy a robbanásnak voltak-e áldozatai.

    TASZSZ később azt jelentette, hogy a robbanásban Mihail Moszkvin rendőrfőnök autóját robbantották fel. „A rendőrfőnök él, jól van, az autó néhány méterre tőle robbant fel, és csak kisebb zúzódásokat szenvedett a támadásban” – írta az orosz közigazgatás a hírügynökségnek küldött közleményében.

  • Az orosz erők hétfőn alapvetően három Donyeck megyei településre összpontosították támadó műveleteiket: Bahmutra, Avgyijivkára és Marjinkára – számolt be az ukrán vezérkar hétfő esti harctéri helyzetjelentésében.

    Az ukrán erők a jelentés szerint 41 orosz támadást vertek vissza a felsorolt települések környékén. A vezérkar közölte, hogy hétfőn az orosz erők hét légi- és tíz rakétatámadást hajtottak végre, ezenfelül több mint 15 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és a települések polgári infrastruktúrájára. A rakétacsapásokhoz továbbra is széles körben használnak Sz–300-as légvédelmi rakétákat – írta a vezérkar.

    A kijevi katonai vezetés arról számolt be, hogy az ukrán légierő gépei kilenc csapást mértek az orosz hadsereg élőerő- és katonai felszereléseinek koncentrációs területeire, valamint egy csapást egy légvédelmi rakétarendszerére. Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz Orlan–10 típusú drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást és egy élőerő-összpontosulást találtak el.

    Olekszij Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a telegramon arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg légierővel és tüzérséggel támadta egész nap Beriszlav városát, aminek következtében az eddigi információk alapján három civil sérült meg. Hozzátette, hogy a sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnököt „elhallgattathatja” országa elitje, mielőtt még esélye lenne arra, hogy a hágai bíróságon bíróság elé álljon – vélekedett egy orosz elemző.

    Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) adott ki elfogatóparancsot. A testület azzal vádolta meg a vezetőt, hogy a háború során Ukrajnából gyermekeket toloncolt illegálisan Oroszországba.

    Vlad Mihnenko a Newsweeknek elmondta, hogy Putyint a szilovikok, az orosz üzletemberek és vezetők elit csoportja hallgattathatja el.

    Az ICC elfogatóparancsa „rendkívül sebezhetővé” tette az orosz vezetőt otthon, tette hozzá a szakértő.

    Könnyen elő lehetne varázsolni egy helyettest, aki akár azt is megígérhetné, hogy »megbosszulja« a kedves vezető elvesztését, de csak a show kedvéért

    – jegyezte meg.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői közvetítésünk legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    • Videón, ahogy gránátvetővel kifüstölik az oroszokat a lövészárokból.
    • ISW: Putyin még mindig hisz benne, hogy elfoglalhatja egész Ukrajnát.
    • CNN szerint ez lehet Putyin célja Belaruszban az atomfegyverekkel.
    • Kreml: a nyugati kritika nem változtatja meg Putyin tervét.
    • Rögzítették, ahogy az ukránok megsemmisítik az oroszok harci rendszerét.
    • Egy orosz titkár szerin Oroszországnak olyan fegyverei vannak, amik az Egyesült Államokat is képesek megsemmisíteni.

    Tartsanak velünk ezúttal is!